Novice

vesna nahtigal2
15. marec 2024

Vesna Nahtigal: Skupaj zmoremo

»Trdno verjamem, da je v povezovanju ključ do rešitev vseh vprašanj. Dokler bomo sedeli vsak na svojem bregu in se samo kritizirali, ne bomo nikoli ničesar rešili.« Tako v kolumni razmišlja Vesna Nahtigal, generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenija, in dodaja: »Zato sem se tudi takoj prepoznala v vrednotah Združenja Manager in z veseljem pristopila k projektu Podvig.«

20240312 102042
12. marec 2024

Med direktorji spet vlada optimizem, a z zavedanjem, da nam brez prilagajanja novim tehnologijam, umetni inteligenci in digitalizaciji ne bo uspelo

Med poslovne voditeljice in voditelje se po dveh letih spet vrača optimizem tako glede rasti svetovnega gospodarstva kot rasti prihodkov, a pri tem se zavedajo, da bo takšen optimizem obrodil sadove le pri tistih, ki se bodo znali in zmogli prilagoditi in preobraziti zavoljo izjemno negotovih časov, v katere so nas med drugim pahnile vojne in podnebne spremembe. Sporočilo današnje predstavitve rezultatov 27. PwC raziskave, opravljene med skoraj 5000 izvršnimi direktorji iz 105 držav, tudi iz Slovenije.

you tube
8. marec 2024

Kako naj ženske zavzamejo vodilne položaje, če jih vzgajamo za dekoracijo?

Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) in Združenje Manager (ZM) sta pred mednarodnim dnevom žensk na dogodku Ne le 8. marca, temveč 366 dni ugotovila, da se spolna uravnoteženost v upravah in nadzornih svetih državnih in javnih delniških družb sicer izboljšuje, a so ti koraki prepočasni in premajhni, čemur pritrjujejo tudi statistični podatki. Med evropskimi državami smo po številu žensk na vodilnih položajih v največjih podjetjih na samem repu.

obe
6. marec 2024

Primus 2024: Kdo bo letos prejel priznanje najboljšega komunikatorja med managerji?

Začeli smo zbirati prijave kandidatk in kandidatov za priznanje Primus, ki velja za edino slovensko strokovno priznanje, s katerim prepoznamo in nagradimo komunikacijsko znanje in veščine vodilnih v podjetjih in organizacijah. Kaj konkretno bo razpisna komisija ocenjevala in kateri so poglavitni razlogi, da ne smete zamuditi prijave za razpis?

eva5
1. marec 2024

Eva McLellan: Za uspeh so ključni prijateljstvo, pogum in cilj

»Ko se ozrem nazaj, vidim, da so mi pri napredovanju pomagali trije ključni dejavniki, ki so me pripeljali do zdajšnjega položaja generalne direktorice Roche Slovenija – prijateljstvo, pogum in seveda cilj.« Tako v kolumni po prejemu priznanja Artemida 2023 razmišlja Eva McLellan, generalna direktorica slovenske podružnice Roche, in dodaja: »Prijatelji so bili moji mentorji. Spremljali so me v težkih trenutkih. Prav tako so mi dali samozavest, ki sem jo potrebovala, da sem dosegla več, kot sem kadar koli upala.«

skrabec1
27. februar 2024

Večer z Marto Kelvišar in Brankom Francem Selakom na Škrabčevi domačiji

Če nisi zamerljiv in če imaš pogum, ki preraste v ambicioznost in strast, so v žepu pravi rezultati in iz njimi uspeh. Misel, ki je prepletla današnji večer na Škrabčevi domačiji. Na pogovoru izvršne direktorice ZM Petre Juvančič z managerko leta 2023 Marto Kelvišar in prejemnikom priznanja za življenjsko delo na področju managementa Brankom Francem Selakom,

trade 2328525 1280
26. februar 2024

Nabavni managerski indeks (PMI) že deseti mesec pod mejo 50 točk. Kakšni so razlogi?

Če je še januarja vrednost proizvodnega nabavnega managerskega indeksa znašala 49,5 točke, je februarja padla na 43,3 točke. Poglejmo ključne razloge za padec nabavnega indeksa in z njim upadanje gospodarskih aktivnosti v predelovalni dejavnosti in preverimo, kako se giba nabavni managerski indeks v drugih državah.

vita
16. februar 2024

Dr. Vita Godec: Vse se da, če se le hoče

»Če bi mi kdo pred dobrimi desetimi leti rekel, da bom leta 2022 prevzela vodenje farmacevtskega podjetja, bi se mu najbrž prešerno nasmejala. Vse od otroštva sem namreč želela postati raziskovalka. A me je prvo pravo sodelovanje z gospodarstvom povleklo v farmacijo.« Tako v kolumni po prejemu priznanja Artemida 2023 razmišlja dr. Vita Godec, direktorica družbe Lenis farmacevtika, in dodaja: »Ključno za preboj »steklenega stropa« je bilo pri meni verjetno to, da me je v življenju vedno zanimalo preveč stvari.«

branko kipec3
5. februar 2024

Če delaš s srcem in slediš ciljem, lahko z zaupanjem in vztrajnostjo vse dosežeš 

»Uspeh ni rezultat, ki bi nastal čez noč. Je posledica trdega dela, predanosti, dolgih noči, odrekanj in mnogih skrbi. Za uspeh je potrebno vsak dan znova izkoristiti različne možnosti in priložnosti, ki se sčasoma sestavijo in ustvarijo rezultate.« Tako v kolumni po prejemu priznanja za življenjsko delo na področju managementa razmišlja Branko Franc Selak, dolgoletni direktor Marmorja Hotavlje, in dodaja: »Pri vodenju podjetja in sodelavcev sem vedno sledil svojim načelom in vrednotam, po katerih živim še danes.«

ZM9316
31. januar 2024

Mladi manager 2023 je Michal Maco, slovaški direktor v slovenskem Corwinu

Združenje Manager je na nocojšnjem Januarskem srečanju 2024 priznanje mladi manager leta 2023 podelilo Michalu Macu, ki prihaja s Slovaške in ki je v zadnjih štirih letih, odkar je direktor podjetja Corwin v Sloveniji, korenito povečal število projektov, vzpostavil sodelovanje z nekaterimi svetovno najbolj znanimi arhitekturnimi studii in ekipo sedmih zaposlenih okrepil na 44 sodelavcev. Podjetje je leta 2022 prihodke v primerjavi z letom prej povečalo za desetkrat. Michal Maco stavi na trajnost, v tem duhu živi in vodi podjetje. Z zgledom.

ZM9503
31. januar 2024

Priznanje Artemida 2023 v rokah dr. Vite Godec in Eve McLellan

Združenje Manager je priznanje Artemida 2023 podelilo dr. Viti Godec, direktorici družbe Lenis farmacevtika, in Evi McLellan, generalni direktorici slovenske podružnice Roche, Družba Lenis farmacevtika je po združitvi s podjetjem Medicopharmacia pod taktirko dr. Vite Godec prihodke povečala za četrtino v primerjavi s prihodki obeh podjetij pred združitvijo skupaj, podružnica Roche pa je poskrbela za uvedbo inovativnih rešitev za slovenske bolnike tako na področju farmacevtike kot diagnostike.

24060X9447
31. januar 2024

Zavedati se moramo priložnosti, ki jih prinaša sodelovanje

»Skrajni čas je za prehod v novo, samozavestno, ambiciozno, odgovorno do vseh in z vsemi sodelujočo Slovenijo, ki bo navduševala najprej sebe in potem vse druge. Le tako se bomo od 55.000 evrov dodane vrednosti na zaposlenega v slovenskem gospodarstvu lahko premaknili do 100.000 in še višje.« Uvodne besede predsednika Združenja Manager dr. Iztoka Seljaka na Januarskem srečanju 2024, na katerem je skoraj 500 managerk in managerjev podelilo priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2023.

ZM9481
31. januar 2024

Branko Franc Selak: »Če posel delaš z ljubeznijo, te na tvoji poti nihče ne more premagati.«

V veliko čast nam je, da že dobri dve desetletji vsako leto podelimo priznanje za življenjsko delo na področju managementa in z njim nagradimo poslovne voditelje, ki so na tem področju dosegli izjemne dosežke, ki nas navdihujejo in so zgled, Med takšnimi zgledi je tudi letošnji prejemnik priznanja za življenjsko delo Branko Franc Selak. Ker je bil kupec zanj vedno kralj in ker je verjel, da je vse mogoče. Ker se ni nikoli ustrašil novih in še tako zahtevnih projektov.

doba2
26. januar 2024

Prvi Center za poslovni coaching v Sloveniji: za večjo produktivnost, učinkovitost in boljše usklajevanje ekip

DOBA Fakulteta je ustanovila prvi Center za poslovni coaching v tem delu Evrope, ki bo prepletel raziskovalne, pedagoške, strokovne in svetovalne dejavnosti na področju poslovnega coachinga, kar je, tako izvršna direktorica ZM Petra Juvančič, izjemnega pomena, saj treba v hitrem spreminjajočem se okolju, kjer smo nenehno soočeni z novimi izzivi, dodatno razvijati in krepiti vodstvene sposobnosti, pri čemer coaching vodjem pomaga do večje produktivnosti, učinkovitosti, doseganja ciljev in usklajevanja ekip.

IMG 0881
26. januar 2024

Javna razprava o Načrtu za podnebno nevtralno in energetsko suvereno Slovenijo: Ukrepajmo danes, kajti jutri bo lahko prepozno.

Slovenija ima na voljo dovolj virov, da lahko doseže energetsko samozadostnost in neodvisnost od uvoza električne energije, zato ne ponavljajmo napak drugih držav, so se strinjali udeleženci javne razprave. Med sprejetimi zaključki so med drugim izpostavili nujnost energetske oskrbe gospodarstva po konkurenčnih cenah in realistično zastavljene cilje načrta, o katerem so razpravljali, in dopolnitev načrta s predlogi gospodarstva.

finalisti2
22. januar 2024

Začelo se je glasovanje za mlado managerko, managerja 2023

Kdo bo na tronu mladega managerja nasledil lanskega zmagovalca Primoža Zelenška, ki je komisijo Združenja Manager in Sekcije mladih managerjev navdušil z zglednim poslovnim odnosom, etičnim in trajnostnim delovanjem, iznajdljivim vodenjem tudi v najbolj zahtevnih poslovnih razmerah in drugimi poslovnimi in osebnimi vrlinami? Tokratni finalisti so Michal Maco, direktor podjetja Corwin SI, Kristina Kočet Hudrap in Martina Anderlič, direktorici v podjetju Tiko Pro, in Andraž Žurman, ki vodi podjetje LabCore.

dr2. Michal Maco direktor podjetja Corwin Slovenija 2
19. januar 2024

Michal Maco o samozavesti: Egoizem, naivnost in neuspeh – pot do uspešnega podjetja

Prevelika samozavest, zlasti v kombinaciji z mladostjo, je v naši družbi pogosto obravnavana kot znak neizkušenosti, infantilnosti in neizbežnega trka z realnostjo. A ko človek doseže uspeh, je za samozavest prepozno. Tako v kolumni razmišlja Michal Maco, finalist izbora za mladega managerja 2023, in dodaja, da se pravi uspeh začne, ko nimaš ničesar, ko ti ne uspeva, a si absolutno odločen, da ne boš obupal nad svojimi cilji.

Dusan Mramor 14
12. januar 2024

Dr. Dušan Mramor: Pravna varnost poslovanja v Sloveniji (prvič)

Dr. Dušan Mramor, ki je v preteklih kolumnah med nizanjem izhodišč Akcijskega načrta za večjo blaginjo v Sloveniji opozoril, da blaginjo v naši državi med drugim zavira nestabilen in nepredvidljiv pravosodni sistem, saj se uporablja kot učinkovit instrument za izločanje bolj uspešnih v politiki in tudi drugje, se je v peti kolumni osredotočil na analizo pravosodja in pri tem izhajal iz konkretnega primera, s katerim se je sam soočil. Z dodatkom na stalno pripravljenost.

krog3
10. januar 2024

V pričakovanju davčne reforme: razprava Gospodarskega kroga v družbi strokovnjakov

Gospodarstvo pričakuje predvidljivo in stabilno pravno in davčno okolje, ki bo podjetja ohranilo konkurenčna, pritegnilo najboljše kadre in omogočalo vlaganja v razvoj, se je na današnjem posvetu strinjalo 15 delodajalskih organizacij.

Petra nova foto
8. januar 2024

Petra Juvančič: Večja enakost, ne boljši sistem

Štrleti iz povprečja je največji slovenski greh. Miha Mazzini je nekoč to slovensko folkloro opisal kot »vsi enaki, vsi v čredi«. Tako v kolumni piše izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič in pri tem opozarja, kako je naša država (in s tem aktualna politika) regulator zdravstvenega sistema, lastnik izvajalcev, sama izvajalec storitev in tudi sama sebi nadzornik, kar so vloge, ki imajo med sabo povsem nasprotujoče interese.

skupna Kristina in Martina
5. januar 2024

Kristina Kočet Hudrap in Martina Anderlič o odgovornosti in sodelovanju: Magičen preplet odgovornosti in sodelovanja

Živimo v času, ko se mejniki uspeha ne postavljajo več na individualnih dosežkih, temveč na moči, ki jo pridobimo s skupnimi prizadevanji. Tako v kolumni razmišljata Kristina Kočet Hudrap in Martina Anderlič, finalistki izbora za mlado managerko, mladega managerja 2023, ki sta s sodobnim pristopom k poslovnemu vodenju združevanje različnih vlog in talentov povezali v skupno moč vodenja.

72
4. januar 2024

Gospodarski krog: »V pričakovanju davčne reforme«

Gospodarska in kmetijska združenja in organizacije, združena v Gospodarski krog, prihodnjo sredo v družbi izbranih strokovnjakov pripravljajo strokovni posvet, kako utegne naša država ujeti skupino najboljših držav in se na lestvici konkurenčnosti zavihteti korenito višje. Kdo bo na razpravi, o čem bo tekla beseda?

alesa1
23. december 2023

Nova predsednica sekcije managerk je Aleša Mižigoj

»Biti zgled drugim v vodenju z zgledom je osnova za trajnostno delovanje. Spoštovanje in sodelovanje gradita zaupanje, ki bi moralo biti temelj vsakega odnosa, vključno s poslovnim.« S to mislijo je po decembrski skupščini vodenje sekcije managerk pri Združenju Manager prevzela Aleša Mižigoj, članica upravnega odbora Združenja Manager in predsednica uprave ter izvršna direktorica družbe Medex Group.

Andraz Zurman2
15. december 2023

Andraž Žurman o ambicioznosti: Kako velike bi bile tvoje sanje, če bi vedel, da neuspeh ni možnost?

Vsi imamo želje, a nekateri jih izpolnijo, drugi ne. Ker smo različno ambiciozni. Nekateri si upajo pogumno narediti korak naprej, večina pa ne. Ker se ta večina boji poraza, zavrnitve in sprememb. Ker ne želi iz cone udobja in se soočiti s situacijami, ker se zaveda, da jih bo slabše nadzirala ali pa jih sploh ne bo. Tako v kolumni razmišlja Andraž Žurman iz podjetja LabCore, finalist izbora mlada managerka, mladi manager 2023, in se pri tem sprašuje, če ni prav neuspeh prava pot do uspeha.

sklad5
6. december 2023

Objavljen razpis Sklada za talente

Objavili smo razpis Sklada za talente Združenja Manager, ki deluje pod okriljem sekcije mladih managerjev. S pomočjo Sklada za talente mladim managerkam in managerjem subvencioniramo vrhunsko izobraževanje na specializiranih programih svetovnih poslovnih šol.

Predstavitev2
6. december 2023

Umar: »Najbolje za skupino je, če vsakdo v skupini dela, kar je najbolje zanj in za skupino.«

S to mislijo ameriškega ameriškega matematika, ekonomista in Nobelovega nagrajenca Johna Nasha je Urad RS za makroekonomske analize in razvoj na pot pospremil peto poročilo o produktivnosti, v katerem ugotavljajo, da Slovenija z napredkom na številnih področjih ohranja dobro izhodišče za pospešen razvoj, a napredek produktivnosti ostaja skromen. Kako do preobrata? Z ambicioznostjo in pogumom, odgovarjajo na Umarju.

gospodarski krog2
4. december 2023

Sporočilo gospodarstva Vladi RS: »Vlada naj z dejanji dokaže, da misli resno.«

Predsednice in predsedniki gospodarskih in kmetijskih organizacij in združenj so na novinarski konferenci opozorili na posledice napovedanih dodatnih davkov in prispevkov, posvarili so tudi, kako vlada, medtem ko razmišlja o debirokratizaciji, z ukrepi duši gospodarstvo. Besede so namenili še socialnem dialogu, razvojnim ciljem Slovenije in kmetijski problematiki, obenem so predstavili zahteve vladi, ki naj bi jih sprejela do novega leta.

IMG 4017
1. december 2023

Monika Lapanja: Kar potrebujemo je samo znati preseči lasten interes

»Kdaj zares lahko govorimo o sodelovanju? Naša skupina sodelovanje opredeljuje kot odnos, v katerega je posameznik, skupina ali podjetje pripravljeno vložiti več, kot pričakuje nazaj.« Tako v kolumni razmišlja Monika Lapanja, direktorica Centra poslovne odličnosti, in se obenem sprašuje, zakaj je potemtakem prav ta vrednota tako pogosto predmet izzivov, s katerimi se soočamo v poslovnih okoljih.

nova finalisti
1. december 2023

Kdo so finalisti za priznanje mlada managerka, mladi manager 2023?

Finalisti za priznanje mlada managerka, mladi manager 2023 so Michal Maco, direktor podjetja Corwin v Sloveniji, Kristina Kočet Hudrap in Martina Anderlič, direktorici podjetja Tiko Pro, in Andraž Žurman, ki vodi podjetje LabCore. Poglejmo nekaj zanimivosti o njihovem poslovnem voditeljstvu, prehojenih poteh in vrednotah, s katerimi so pri ocenjevanju prepričali in navdušili tudi komisijo, da jih je uvrstila v finalni izbor.

ss in mm
27. november 2023

Dobrodošlica novim članom in deveti generaciji Mentorske mreže

»Pravo mentorstvo ni enkratno poslovno svetovanje, ampak dolgo potovanje, na katerem mora mentor mentorirancu dati prosto pot, da sam odkrije svoje poslanstvo. Zaposlenih namreč ni mogoče dolgoročno motivirati zgolj s plačo.« S to mislijo je nove in zveste člane Združenja Manager in deveto generacijo mentoric in mentorirank na Spoznavnem srečanju in Mentorski mreži na pot pospremila letošnja Managerka leta Marta Kelvišar.

knjiga1
24. november 2023

Najboljša poslovna knjiga 2023

»Smeh ni le smeh, temveč je najosnovnejši znak varnosti in povezanosti.« Misel iz knjige Skrivnost sodelovanja, letošnje najboljše poslovne knjige, v kateri je novinar Daniel Coyle strnil večletno raziskovanje različnih skupin, od poslovnih do uličnih tolp, in pri tem odkrival, kaj člane povezuje, kaj utrjuje njihove vezi, kateri je pravi ključ do njihovega medsebojnega zaupanja, zvestobe, pripadnosti.

MQ trening10
22. november 2023

MQ trening vodenja v javnem in zasebnem sektorju: Sodelovanje je nova koda

Kaj je samozavest? Kako bi opisali odgovornost, ambicioznost, poslovno sodelovanje? Kateri most povezuje javni in zasebni sektor? Niz vprašanj, na katera smo odgovore, razlage, modrosti iskali na novembrskem MQ treningu v družbi strokovnjakov tako iz zasebnega kot javnega sektorja in z zavedanjem, da je dobra javna uprava v korist nas vseh, saj sodelovanje poganja kolo napredka in razvoja tako gospodarstva kot celotne družbe.

clock 3222267 1920
20. november 2023

V uporabi nov Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti

Z današnjim dnem, 20. novembrom, se je v Sloveniji za vse delodajalce začel uporabljati nov Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti (ZEPDSV-A).

Roman Kuhar Foto Miha Tozon HighRes copy
17. november 2023

Dr. Roman Kuhar: O sreči in elektronskih pismih

Glede na to, koliko upravljalskega dela zahteva sodobno dekanovanje, je profesor dr. Roman Kuhar, ko je vodil ljubljansko Filozofsko fakulteto, pomisli, kako bi mu še kako prav prišla menedžerska znanja in spretnosti. A to je bila, tako piše v kolumni, skorajda bogokletna misel. Na omenjeni fakulteti se namreč menedžerjev bojijo. »No, morda malo pretiravam, a kakršna koli ideja, da bi fakultete ali univerzo vodili menedžerji, je zatrta v kali.«

foto Andraz Kobe 1201
15. november 2023

Petra Juvančič: Birokratizacija na potenco

»Doslej se mojim zaposlenim ni bilo treba evidentirati, ker jim zaupam, po novem se bodo morali, ker nam ne zaupa država,« je bil odziv enega od slovenskih podjetnikov na zaostrene določbe zakona o evidencah, s katerim zgolj dušimo produktivnost in ustvarjalnost velike večine podjetij, v kolumni še ugotavlja izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič.

petra5
13. november 2023

Petra Juvančič: Nujen preobrat v razvojno smer

Čeprav so akademski strokovnjaki, ki spremljajo demografske trende, že dolgo opozarjali, da se naša populacija stara, smo to najbolj izrazito opazili ne samo v gospodarstvu, temveč tudi šolstvu, zdravstvu, gostinstvu in turizmu, celo javni upravi, kjer smo trčili ob preprosto dejstvo: pomanjkanje razpoložljivega kadra.

henrik2
8. november 2023

Želite pospešiti korak pred konkurenco? O tem z enim najboljših strategov našega časa 5. decembra v živo v Ljubljani.

Se želite že danes pripraviti na poslovne izzive prihodnosti? Najnovejše svetovne trende poslovanja in njihovo  implementacijo v podjetja bo 5. decembra v živo sredi prestolnice razgrnil Henrik von Scheel, eden največjih strokovnjakov razumevanja svetovnih trendov poslovanja.

nejc novak1
3. november 2023

Nejc Novak: Tulimo v prazen Rog

Zgodba ljubljanskega Roga je zgodba o tem, kako namesto destinacije najboljših evropskih podjetnikov postajamo destinacija izgubljenih kvačkarjev. Tako v kolumni razmišlja Nejc Novak, odvetnik in ustanovitelj Nlaw, in dodaja, da ni slabo, da Ljubljana očitno postaja (evropska) kulturna prestolnica, a kaj, ko obenem nismo naredili niti enega koraka k temu, da bi postali tudi (evropska) poslovna prestolnica.

gospodarstvo 15 organizacij
25. oktober 2023

Gospodarstveniki nasprotujemo posredovanju neusklajenih predlogov v noveli ZDR v Državni zbor

Predstavniki gospodarstva, združeni v skupni iniciativi petnajstih gospodarskih, delodajalskih in kmetijskih organizacij, izražamo skupno razočaranje in nezadovoljstvo nad načinom sprejema novele Zakona o delovnih razmerjih (ZDR-1D), Na nedavnem skupnem sestanku s predsednikom vlade je bila namreč dana beseda glede nadaljevanja in vsebine sprejema novele tega zakona, na vladi sprejet predlog novele pa je v nasprotju s to obljubo.

iztok3
20. oktober 2023

Poslovni voditelji ZM skupaj za razvojni preboj Slovenije – ambiciozne, samozavestne, odgovorne in sodelujoče

Kocka je padla. Na letošnjem Managerskem kongresu. Kako ne bomo več dopustili, da bi nam stvari uhajale izpod nadzora, ampak bomo, v kolumni nadaljuje predsednik Združenja Manager dr. Iztok Seljak, izstopili iz začaranega kroga in soprispevali k boljši prihodnosti Slovenije. Kako? Med drugim s 15 delovnimi skupinami, ki smo jih osnovali na letošnjem kongresu. S ciljem: biti zgled in s spremembami začeti pri sebi.

poslovna knjiga kolaz
17. oktober 2023

Katera je letošnja najboljša poslovna knjiga? Zbiramo uspešnice s sporočili, ki obetajo premike.

Branje je odlična investicija, saj se v dveh urah seznanite z modrostmi, za katere so avtorji porabili vsaj dve leti, da so o njih razmišljali in jih prelili na papir. S takšno mislijo je psiholog Adam Grant na pot pospremil knjigo Premisli še enkrat, ki jo je komisija Združenja Manager in  Zbornice knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS na lanskem knjižnem sejmu razglasila za najboljšo poslovno knjigo 2022. Išče pa se že nova poslovna knjižna uspešnica.

Dusan Mramor 12
13. oktober 2023

Dr. Dušan Mramor: Negativna zavist in politični sistem

Da imamo v naši državi v primerjavi z Avstrijo slabšo integriteto vlade, večje tveganje politične nestabilnosti, slabšo sposobnost sprejemanja težkih, a nujnih odločitev, je v veliki meri kriva slovenska negativna zavist. Slika v naši državi bo zato, v četrti letošnji kolumni ugotavlja dr. Dušan Mramor, bistveno boljša, ko bomo negativno zavist obrnili v pozitivno. Kako nam to lahko uspe in s kakšnimi ukrepi?

gospodarska rast
10. oktober 2023

Jesenska napoved IMD za Slovenijo: gospodarska rast višja od spomladi napovedane

Če je spomladanska analiza Mednarodnega denarnega sklada (IMD) za Slovenijo napovedala 1,6-odstotno gospodarsko rast v letošnjem letu, je jesenska napoved višja. Imeli naj bi dvoodstotno rast in prihodnje leto 2,2-odstotno, kar je prav tako obetavnejša napoved od spomladanske. Poglejmo podrobneje, kaj so strokovnjaki Mednarodnega denarnega sklada v jesenski napovedi še zapisali.

gospodarstvo logotipi2
9. oktober 2023

Gospodarstveniki pri predsedniku vlade enotno in odločno: »Če želimo blaginjo za vse, je čas, da prenehate dodatno obremenjevati gospodarstvo.«

Za vzdržno gospodarsko rast, še posebej po dveh zaporednih krizah (pandemija, energetska kriza), je ključno, da ustvarimo stabilno in predvidljivo poslovno okolje, ki bo spodbujalo razvoj in vlaganja v nove tehnologije. S tem sporočilom so se predstavniki gospodarstva danes srečali z vlado in jo posvarili, da že sprejeti in najavljeni ukrepi povzročajo nepotrebne pretrese v že tako nestabilnem poslovnem okolju.

banner mladi manager
9. oktober 2023

Išče se Mlada managerka ali Mladi manager za leto 2023: rok za prijave podaljšan

Zgledno trajno delovanje in inovacijska prebojnost, pohvale vredne voditeljske veščine, obvladovanje zahtevnega vodenja, finančna in trženjska uspešnost, zgleden odnos do deležnikov, etično delovanje. S temi odlikami je lani navdušil in prepričal Primož Zelenšek in osvojil tron Mladega managerja leta 2022 in prav takšne vrline in vrednote komisija med prijavljenimi kandidati išče letos. Rok za prijavo je podaljšan do 20. oktobra.

irena in srecko3
6. oktober 2023

Iz srca. Do Mi vsi skupaj.

Srečko Šestan, sinonim za odgovornost, zaupanje, mirnost, preudarnost, načrtovanje, sodelovanje, iskrenost. Lista pridevnikov, ki ga označujejo, je zelo dolga, v kolumni piše Irena Rupnik, vodja oskrbovalne verige v družbi MM Količevo, ki doslej še ni srečala osebe, ki o Šestanu ne bi govorila s spoštovanjem. In sama se brez dvoma prišteva med slednje.

dun and bradstreet
29. september 2023

Podjetja, dobro nam gre. In nam bo še šlo. Če bomo previdni v negotovih razmerah.

Tako se glasi osrednje sporočilo analize družbe Dun & Bradstreet z naslovom Kakšni so makroekonomski trendi v svetu in kako vplivajo na konkurenčnost Slovenije?. Analiza kaže, da je bilo v zadnjih kvartalih stabilno tudi svetovno gospodarstvo, a je zaradi tveganja stagflacije in geopolitičnih dogodkov v svetu napoved manj obetajoča. Kaj to pomeni za Slovenijo?

Foto Andraz Kobe 3041
28. september 2023

Z ambicioznimi, samozavestnimi in odgovornimi voditelji, ki znajo sodelovati, bo Slovenija prišla med 20 najbolj konkurenčnih držav sveta.

»Zavezujem se, da bom še bolj ambiciozen, samozavesten. Da bom posegal po zvezdah in jih dosegal. Pri tem bom odgovorno sodeloval z vami, v dobro nas vseh. Podpiral bom vse vas in vaše uspehe, po svojih najboljših močeh. Vabim vas, da se mi pri taki spremembi našega ravnanja in delovanja kot poslovni voditelji pridružite,« so besede dr. Iztoka Seljaka, predsednika Združenja Manager, s katerimi je danes nagovoril več kot 400 poslovnih voditeljic in voditeljev, zbranih na Managerskem kongresu v Portorožu.

Foto Andraz Kobe 19
28. september 2023

Managerka leta 2023 je Marta Kelvišar: Vse, kar pričakuje od drugih, dela tudi sama

Je poslovna voditeljica, ki pri obljubah pritiska na zavoro in pri dejanjih dodaja plin. Ker je prepričana, da so poslovni voditelji uspešnejši, če dajo več kot obljubljajo. Marta Kelvišar, že polnih devet let direktorica črnomaljskega podjetja Adria Dom. Poslovna voditeljica, ki ne sprašuje, kaj je mogoče in kaj ne, ampak sprašuje, kaj je smiselno, kaj potrebujemo in kaj bo samo okras za nabiranje prahu. In je poslovna voditeljica, ki vodi, posluje in živi z zgledom.

forum1
28. september 2023

Če nas povezujejo uspehi športnikov, nas lahko tudi uspehi v gospodarstvu. Pa zmoremo pozitivno SLOdelovati? Absolutno.

Kje smo danes? Kaj zmoremo, katere so naše dobre, zgledne prakse? Z odgovori so postregli govorniki 1. MQ foruma Managerskega kongresa. Foruma, ki je napovedal drugače čase ne le za Managerski kongres, ampak tudi za slovensko gospodarstvo, slovensko družbo.

poplava prva2
27. september 2023

Vse od A do Ž o pomoči gospodarstvu ob poplavah in drugih nesrečah

Ena od najpomembnejših sprememb Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN-F), ki so ga poslanci po avgustovskih poplavah sprejeli 9. avgusta, veljati pa je začel dva dni zatem, je razširitev definicije naravne nesreče. Mednje po novih določbah sodijo tudi ekstremni vremenski dogodki (suše, toče in poplave), kar prizadetim podjetjem omogoča hitrejše in lažje zagotavljanje pomoči. Katera so za podjetja v takšnih ekstremnih razmerah še druga ključna pravila? Podatke so od A do Ž zbrali v odvetniški pisarni Jadek & Pensa.

petra4
22. september 2023

Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj.

V poslovnem svetu, ki se nenehno razvija, spreminja in je zadnja leta veliko pogosteje podvržen krizam, je postati uspešen poslovni voditelj, ki mu ljudje sledijo, izjemno zahtevno, v kolumni razmišlja Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager, in nadalje ugotavlja, da to zahteva visoko stopnjo lastne odgovornosti, samozavesti, ambicioznosti in sposobnosti sodelovanja. To so bile tudi ključne ugotovitve delavnic Združenja Manager pred poletjem in so vodilo letošnjega kongresa: Mi danes, mi jutri, mi vsi skupaj.

logotipi
19. september 2023

Gospodarstvo enotno za solidarno pomoč in sodelovanje pri obnovi in razvoju

Dobrih 7 tednov po poplavah je gospodarstvo še bolj enotno in združeno v želji, da sodeluje pri pripravi premišljenih in dolgoročnih odločitev, ki ne bodo privedle do dodatnih nepotrebnih pretresov v poslovnem okolju.

jan peloza2
8. september 2023

Jan Peloza: Najmočnejše orodje sprememb za mi danes, mi jutri, mi vsi skupaj imamo v žepih. Pa to ni telefon.

V interesu podjetij bi moralo biti, da nas je takih s polno denarnico čim več, saj se v žepu dogaja bistvena demokracija. Demokracija o tem, kakšen svet bomo zapustili zanamcem, razmišlja Jan Peloza in se v isti sapi sprašuje, zakaj za vraga mi vsi skupaj (organizacije, podjetja, ustanove) ne dvignemo ravni pozitivnega okoljskega in družbenega vpliva in postanemo del rešitve in manj del problema.

ciscenje podjetij
1. september 2023

Državna subvencija za plače delavcem, ki čistijo podjetja, in še drugi novi popoplavni interventni ukrepi za podjetja

Po noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč, ki je med avgustovsko povodnjijo uničenim in oškodovanim podjetjem med drugim omogočila subvencije za čakanje na delo in pomoč zaradi višje sile, so poslanci sprejeli še zakon o interventnih ukrepih za odpravo posledic poplav in zemeljskih plazov, ki za podjetja in slovensko gospodarstvo prinaša 6 ključnih ukrepov. Kateri so, kakšne so njihove podrobnosti?

gospodarstvo enotno
25. avgust 2023

Pismo Vladi RS: Gospodarstvo enotno za solidarno pomoč in sodelovanje pri obnovi in razvoju

Okrevanje in obnova bosta dolgotrajen proces in obenem priložnost, da skupaj ustvarimo stabilno in napredno gospodarsko okolje in oblikujemo trajnostno usmerjeno državo in družbo. Tako v pismu predsedniku vlade in ministrski ekipi piše naše Združenje Manager in še 13 drugih gospodarskih organizacij, ki predstavljamo celotno slovensko gospodarstvo.

aleksander zadel3
25. avgust 2023

Dr. Aleksander Zadel: Mi skozi čas. Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj.

Dr. Aleksander Zadel, klinični psiholog, predavatelj, direktor Inštituta za osebni razvoj C. A. R. v kolumni razmišlja o sloganu letošnjega jesenskega Managerskega kongresa v Portorožu. O sloganu Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj. In o tem, kako se redko zavemo, da smo sami soodgovorni tako za naše uspehe kot neuspehe. In tu je ključni izziv modernega človeka. Zavedanje lastne odgovornosti. Dokler ne bo vsak od nas v svoji glavi razumel, da gre za osebno odgovornost, ne bo premika.

webinar
23. avgust 2023

Spletni seminar za podjetja, oškodovana v nedavnih poplavah: kako popisati in oceniti škodo, kako oceno posredovati ministrstvu

Ker se je na Golobovo vlado in Hanovo gospodarsko ministrstvo vsul niz vprašanj o popisu in oceni škode, ki so jo podjetja utrpela med poplavami v začetku meseca in jo morajo oddati do 1. septembra oziroma 20. septembra, če jim je vseeno za 10 odstotno predplačilo pomoči za odpravo poplavnih posledic, so na Hanovem ministrstvu pripravili spletni seminar.

poplava prva
22. avgust 2023

Dodaten rok za prijavo škode, ki so jo podjetja utrpela med nedavnimi poplavami, je 20. september, a pozor, pozor

Ker nekatera med nedavnimi poplavami prizadeta podjetja do 1. septembra ne bodo uspela popisati škode na strojih, opremi, zalogah in izpadu prihodkov, je gospodarsko ministrstvo na pobudo delodajalcev določilo dodaten rok za popis škode. Ta je 20. septembra. A pozor, pozor. Če podjetje izbere podaljšan rok, izgubi pravico do predplačila pomoči.

Dusan Mramor 10
18. avgust 2023

Dr. Dušan Mramor: Blaginja in značajske lastnosti prebivalcev Slovenije

Dr. Dušan Mramor v tretji letošnji kolumni nadaljuje s prikazom Akcijskega načrta za višjo blaginjo v Sloveniji in pri tem ugotavlja, da zavist v uspešnih državah poganja kolesje razvoja, slovenska zavist pa ga zavira in v naši družbi kreira negativno razpoloženje. Kakšni so razlogi?

poplave3
17. avgust 2023

Katerih poletnih datumov podjetja, oškodovana zaradi nedavnih povodnji, ne smejo zamuditi?

Na gospodarskem ministrstvu so začeli zbirati ocene o gospodarski škodi, v polnem teku so tudi priprave na subvencioniranje višje sile in čakanja na delo. Pravila so znana, kazni za kršenje določb pa visoke tudi 20 tisočakov z razlogom, da pomoč po poplavah prejmejo resnično tista podjetja, ki brez pomoči ne morejo zagnati kolesja.

co2 nova2
17. avgust 2023

V luči priprav na čezmejni davek na ogljik nova trajnostna pravila na EU parketu

Da bi se podjetja v Evropski uniji karseda učinkovito pripravila na pravila o čezmejnem pobiranju davkov na ogljik, ta bodo začela veljati leta 2026, Evropska komisija uvaja prehodna obvezujoča pravila, ki bodo veljala od 1. oktobra do konca leta 2025. Poglejmo podrobnosti.

ddv
16. avgust 2023

Kako FURS glede nedavnih poplav odgovarja na davčna vprašanja podjetij?

Finančna uprava RS je strnila vprašanja državljanov, društev, sindikatov, kmetov in gospodarstvenikov in odgovore objavila v posebni spletni publikaciji. Iz nje smo izluščili za podjetja in njihovo davčno poslovanje najbolj ključna in konkretna pojasnila.

bdp4
16. avgust 2023

Gospodarska slika drugega četrtletja: BDP in državna potrošnja gor, uvoz in potrošnja gospodinjstev dol

Bruto domači proizvod (BDP) se je po podatkih Statističnega urada RS od aprila do konca junija v primerjavi s prvim letošnjim trimesečjem povečal za 1,4 odstotka, v primerjavi z istim obdobjem lani pa za 1,6 odstotka. Poglejmo podrobneje, kaj vse je botrovalo večji rasti bruto domačega proizvoda

tanja subotic6
11. avgust 2023

Tanja Subotić Levanič: Ali Slovenci zmoremo s(l)odelovati?

Gospodarstvo se je, ko je udarilo močno in z vso silo, družbeno odgovorno nemudoma odzvalo. Brez navodil, pričakovanj ali zapovedi. In zagotovo ni podjetja v Sloveniji, ki ne bi hotelo pomagati. A pomoč ima največjo moč, ko se srcu pridruži tudi razum. Ko za skupno dobro delujemo ekipno. Takšen premik čez vse ovire imenujem SLOdelovanje.

furs
9. avgust 2023

Kaj FURS svetuje podjetjem, ki so med poplavami utrpela hudo škodo?

Finančna uprava RS razgrinja, kako si lahko podjetja z davčnimi in drugimi finančnimi postopki olajšajo odpravljanje posledic po katastrofalnih poplavah. Nekatere postopke je vlada Roberta Goloba omogočila z začasnimi vladnimi ukrepi, nekateri postopki temeljijo na že obstoječih zakonodaji.

zakon1
9. avgust 2023

Preverili smo, kaj delodajalcem prinaša in kako jih obremenjuje po poplavah sprejeta interventna novela

Čakanje na delo, nadomestilo plač za višjo silo, neobdavčena solidarnostna pomoč, solidarnostni ponedeljek. To so ključne novitete za podjetja, zapisane v noveli zakona o odpravi posledic naravnih nesreč (ZOPNN), ki so jih poslanci po burni razpravi glede solidarnostnega ponedeljka soglasno sprejeli.

poplave1
8. avgust 2023

Sladki, a tudi grenki aplavzi delodajalcev glede vladnih ukrepov

Če so na Gospodarski zbornici Slovenije zadovoljni z odzivnostjo vlade Roberta Goloba na poplavne posledice in toplo pozdravljajo vladno razumevanje, kako je potrebno pomagati tudi podjetjem in čim hitreje zagnati kolesje celotnega gospodarstva, so po drugi strani nad potezo vlade razočarani. Zakaj?

poplave 20231
7. avgust 2023

Zelena luč za aplikacijo Poplave 2023, za pomoč pri odpravljanju posledic poplave

Ker je pomoč v poplavah nujna, ker mora biti vrh tega organizirana, pomoči potrebni pa jo morajo prejeti v čim krajšem času, je na pobudo Uprave RS za zaščito in reševanje zaživela aplikacija Poplave 2023. Aplikacija nam omogoča, da izberemo, kako bomo pomagali, članom civilne zaščite pa, da ponujeno pomoč ob pravem času usmerijo na pravo lokacijo.

ekoloski odtis3
2. avgust 2023

Politična pobuda: podjetja, prilagodite strategije dejanskemu ekološkemu dolgu

Ker se Slovenija segreva dvakrat hitreje kot svet v povprečju in ker smo se že aprila znašli v ekološkem dolgu, saj smo porabili vse vire in ekosistemske storitve, ki jih Zemlja utegne obnoviti v enem letu, mora naša država čim hitreje zmanjšati ekološki odtis.

razprodaja2
31. julij 2023

SURS: S poletnimi razprodajami oblačil in obutve do padca letne inflacije

Če smo junija v naši državi beležili 6,9-odstotno inflacijo na letni ravni, se je ta julija znižala na 6,1 odstotka. Poglejmo, kaj je po podatkih slovenskega statističnega urada najbolj vplivalo na padec inflacije.

Dusan Mramor 8
28. julij 2023

Dr. Dušan Mramor: Akcijski načrt za večjo blaginjo (drugič): nadgradnja in poglobitev

Dr. Dušan Mramor v kolumni ugotavlja, da uveljavitev pozitivnih ukrepov za odpravo zaostankov Slovenije v veliki meri onemogočata močna negativna zavist Slovencev in neustrezna ureditev države, ki slepo sledi misli: bodimo bolj papeški od papeža.

obresti
27. julij 2023

ECB nadaljuje z rekordnim višanjem evrskih obrestnih mer

Čeravno je Mednarodni denarni sklad v julijski napovedi opozoril, da višanje obrestnih mer bremeni gospodarsko aktivnost, je Evropska centralna banka (ECB) že devetič zapored zvišala obrestne mere. Dvig znaša 0,25 odstotne točke.

IMF3
25. julij 2023

Julijska napoved za svetovno gospodarstvo obetavnejša od aprilske

Če je Mednarodni denarni sklad (IMF) aprila napovedal 2,8-odstotno rast svetovnega gospodarstva, zdaj napoveduje, da bo ta 3-odstotna. Razlog: uspešno poslovanje storitvenega sektorja v letošnjem prvem četrtletju in presenetljivo močni trgi dela.

enzo smrekar2
21. julij 2023

Enzo Smrekar: Managerski kongres Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj.

Čas je, da se nehamo gledati postrani, ampak da si pogledamo naravnost v oči. Najprej mi, ki imamo možnost odločanja in nosimo posebno odgovornost za razvoj družbe in države. S spoštovanjem in zaupanjem aktivirajmo kar imamo, vemo in znamo in se združimo v sodelovanju.

1486637.e7e55614.fill 800x450
21. julij 2023

Slovenske plače že zdaj bolj obremenjene od avstrijskih, hrvaških in nemških

Ker Slovenija pri plačah uvaja dva nova prispevka, ker je še dodatna obremenitev plač predvidena v predlogu sprememb pokojninske zakonodaje in ker je Slovenija letos odpravila lani sprejeto indeksacijo dohodninske lestvice, kar bo postopno povečevalo obremenitev plač, so v časopisni hiši Delo preverili, kaj in kako se s plačami in njihovimi obdavčitvami godi v sosednjih državah.

1258111
21. julij 2023

Delodajalci izstopajo iz Ekonomsko-socialnega sveta

Reprezentativne delodajalske organizacije v Ekonomsko-socialnem svetu (ESS) nočejo več sodelovati, ker pristojna ministrstva ne razumejo socialnega dialoga in ga vrh tega spreminjajo v socialni monolog, na to pa delodajalske organizacije v teh precej viharnih časih ne pristajajo.

pismenost2
20. julij 2023

Eurobarometer: Slovenci med najbolj finančno pismenimi v EU

Slovenci smo poleg Nizozemcev, Švedov in Dancev najbolj finančno pismeni v Evropski uniji. Po podatkih javnomnenjske raziskave EU imamo več kot četrtino državljanov visoko finančno pismenih.

rast2
20. julij 2023

Eurostat: Evrsko območje se je na začetku leta ognilo recesiji; ker je stagniralo

Če so statistiki Eurostata še junija ugotavljali, da se je evrski BDP v prvem četrtletju glede na prejšnje enako obdobje skrčil za 0,1 odstotka, v naknadni reviziji, v kateri so upoštevali večji nabor podatkov, ocenjujejo, da se BDP ni skrčil in tudi zrasel ni. To pomeni, da nismo zdrsnili v tehnično recesijo, ampak da je gospodarstvo v evrskem območju stagniralo.

petra3
19. julij 2023

Petra Juvančič: Pogovoriti se moramo o ustvarjanju

Pospeška v delovni aktivnosti in ustvarjanju visoke dodane vrednosti ne bo prinesel najnovejši zakon o evidentiranju delovnega časa.

import gee79c7463 1924
18. julij 2023

Umarjevo Ekonomsko ogledalo: gradbeništva več, blagovne menjave manj

Umar v najnovejšem Ekonomskem ogledalu ugotavlja, da gradbeništvo v naši državi spet cveti, okrepil se je tudi izvoz v države zunaj EU, Slovenci pa bolj kot za hrano trošimo za avtomobile.

industrijska rast2
13. julij 2023

Čestitke naši industriji za najvišjo majsko rast proizvodnje v EU

Maja je slovenska industrija na parketu Evropske unije požela vse rekorde, saj je po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat med državami članicami dosegla najvišjo mesečno rast industrijske proizvodnje. Ta je bila 7,9 odstotna.

Dusan Mramor 5
13. julij 2023

Dr. Dušan Mramor: Akcijski načrt za večjo blaginjo

Dr. Dušan Mramor v kolumni ugotavlja, da dosedanji predlogi reševanja nevzdržnosti materialne blaginje v naši državi niso sprejemljivi, poleg tega strategije največkrat obležijo v predalih, problemi pa posledično ne samo, da ostajajo, temveč se kopičijo. Kakšne so rešitve?

cyber gf031b707a 1280
11. julij 2023

Z novim Evropskim aktom o čipih do večje konkurenčnosti in odpornosti evropskega gospodarstva

Evropski parlament je z absolutno večino glasov podprl akt o čipih. In kaj si lahko od novega akta, ki ga mora potrditi še Evropski svet, lahko obetamo?

4N7A2452
7. julij 2023

Dr. Violeta Bulc: Odnosi nas določajo

Komentar dr. Violete Bulc

3. julij 2023

Finance: Kakšna bodo nova pravila pri nagrajevanju z opcijami

Finance so poročale o neuradnih informacijah o predlogu davčnih sprememb pri nagrajevanju v opcijskih pravicah do nakupa delnic ali deležev.

inflacija
30. junij 2023

Letna stopnja inflacije junija pri 6,9 odstotka

Letna stopnja inflacije v Sloveniji je junija dosegla 6,9 odstotka, potem ko je bila maja pri 8,4 odstotka. Nanjo so najbolj vplivale višje cene hrane, je danes objavil državni statistični urad. Cene so bile višje tudi na mesečni ravni, in sicer za 1,4 odstotka, najbolj pa so se podražili električna in toplotna energija, plin ter trdna goriva.

88932cb2 7fcf e84f 3cec 507e492cfcda
29. junij 2023

V kateri fazi evolucije je vaše podjetje? Sodelujte v naši redni raziskavi po modelu DUMO!

Po dveh letih (prvič smo jo izvedli v letu 2017) bomo z raziskavo Združenja Manager z DUMO modelom vnovič ugotavljali, v kateri fazi evolucije so slovenska podjetja.

27. junij 2023

Osnutek novele zakona o delovnih razmerjih v javni obravnavi

Ministrstvo za delo je v javno obravnavo poslalo osnutek novele zakona o delovnih razmerjih, ki med drugim prinaša oskrbovalni dopust in 30-urni polni delovnik ter posebej naslavlja pravice žrtev družinskega nasilja.

Depositphotos 135647442 vlad star FitWzk4MCw5ODAsImE0NTA0OWE5NDEiXQ
27. junij 2023

Sprejeta novela Zakona o gospodarskih družbah

Državni zbor je sprejel Zakon o spremembah in dopolnitvah Zakona o gospodarskih družbah. Po besedah ministrstva bo novela zakona omogočila enostavnejše ustanavljanje družb in podružnic tujih podjetij preko spletnih registrskih postopkov, bolj učinkovito izvedbo čezmejnih operacij ter korporativno upravljanje družb.

Foto Andraz Kobe 0207
26. junij 2023

dr. Iztok Seljak: Čas je, da poletimo

Čas je, da poletimo

26. junij 2023

Vlada potrdila novi Zakon o dolgotrajni oskrbi

Predlog novega zakona o dolgotrajni oskrbi širi nabor in dostopnost storitev, s cilljem omogočiti starostnikom čim daljše bivanje v domačem okolju. Financiranje dolgotrajne oskrbe bo po predlogu razpršeno med delavce, delodajalce, upokojence in proračun.

20230615 WCC23 IMD website video thumbnail 1500x800 dark 729x389
20. junij 2023

Slovenija na IMD lestvici konkurenčnosti na 42. mestu

Slovenija je na letošnji lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD nazadovala za štiri mesta in se med 64 državami uvrstila na 42. mesto.

sfsvgs
20. junij 2023

UMAR: Aprila pri mednarodni blagovni menjavi in predelovalnih dejavnostih nižja gospodarska aktivnost, v nekaterih storitvenih dejavnostih nadaljnja rast; inflacija tudi maja nižja

Vrednosti nekaterih kratkoročnih gospodarskih kazalnikov za Slovenijo, povezanih z mednarodno blagovno menjavo in aktivnostjo predelovalnih dejavnosti, so se aprila znižale.

fnb
18. junij 2023

Do konca leta gospodarstvu na voljo 258 milijonov evrov povratnih sredstev

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport skupaj s SID banko do konca leta omogoča 158 milijonov evrov ugodnih posojil in različnih finančnih instrumentov.

cf11b3f20e3d67835224e7f80e1cebe4
9. junij 2023

Evropski parlament sprejel direktivo o načelu enakega plačila za enako delo

Evropski parlament je maja sprejel Direktivo o krepitvi uporabe načela enakega plačila za enako delo ali delo enake vrednosti za moške in ženske s preglednostjo plačil in mehanizmi za izvrševanje, ki jo bodo morale države članice do 7. junija 2026 implementirati v nacionalne zakonodaje.

opvg
8. junij 2023

OECD: slovenski BDP bo letos zrasel za 1,5 odstotka, inflacija bo 7,3-odstotna

Pri OECD so v sveži napovedi Sloveniji močno izboljšali napoved za letošnjo rast, a bo ta še vedno veliko skromnejša kot lani, ko je znašala 5,4 odstotka

samo jenic
8. junij 2023

Samo Jenič: Trajnostno vodenje – razmislek ob odprtju pametne tovarne

Trajnost je postala vsakdanja tema pogovorov in obvezna vsebina obrazcev bank, agencij, letnih poročil.

OIP4
7. junij 2023

JAVNO PISMO: Uvedba obveznega predmeta RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA v osnovne in srednje šole

Danes smo gospodarske organizacije na Predsednika Vlade Republike Slovenije, Ministra za vzgojo in izobraževanje RS, Ministrico za digitalno preobrazbo RS ter na Vodje poslanskih skupin Državnega zbora Republike Slovenije naslovili JAVNO PISMO – Uvedba obveznega predmeta RAČUNALNIŠTVO IN INFORMATIKA v osnovne in srednje šole.

323565.max 1280x1280
5. junij 2023

Aprila padec blagovne menjave, v prvih štirih mesecih rast

Slovenija je aprila izvozila za 3,89 milijarde evrov blaga, kar je 5,8 odstotka manj kot aprila lani, uvoz pa je bil s 4,13 milijarde evrov manjši za 12,6 odstotka.

6304206287883
5. junij 2023

Ob koncu maja registriranih najmanj brezposelnih po letu 1990

Ob koncu maja je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 47.186 brezposelnih, drugi mesec zapored najmanj po letu 1990, so sporočili iz zavoda za zaposlovanje.

zzzzznek
1. junij 2023

Zamik izgradnje JEK2 stane 900 mio evrov letno

Predlog NEPN, ki temelji zgolj na OVE virih, povečuje izpuste CO2, energetsko uvozno odvisnost ter stroškovno ceno električne energije za skoraj 70 EUR/MWh.

6304206625586
1. junij 2023

Maja letna inflacija v območju evra 6,1-odstotna

Območje z evrom je maja na letni ravni zabeležilo 6,1-odstotno inflacijo, potem ko so se cene življenjskih potrebščin aprila na letni ravni povečale za sedem odstotkov, v današnji prvi oceni ugotavlja evropski statistični urad Eurostat.

Dusan Mramor
31. maj 2023

dr. Dušan Mramor: Akcijski načrt za višjo rast produktivnosti

Akcijski načrt za višjo rast produktivnosti (AN), ki ga je pri Združenju Manager naročilo Ministrstvo za gospodarstvo, opredeli hitro staranje prebivalstva kot osrednji problem Slovenije.

Medex corporate portraits Photo Ziga Intihar 1863
25. maj 2023

Aleša Mižigoj: Komunikacija je stvar odnosov in empatije

»Imamo dve ušesi in ena usta, da lahko dvakrat več poslušamo kot govorimo,« se glasi znana misel.

328437215 1133078317360566 8176048162117738102 n
25. maj 2023

Program financiranja podjetij, ki so utrpela negativen vpliv na poslovanje zaradi agresije Rusije proti Ukrajini

Program bo podjetjem vseh velikosti, katerih slabša uspešnost je posledica agresije Rusije proti Ukrajini, olajšal dostop do financiranja naložb v obratna sredstva ali izvedbe naložb na področju Republike Slovenije pod ugodnimi pogoji.

umarrr
24. maj 2023

Rast gospodarske aktivnosti v prvem četrtletju podprta s potrošnjo gospodinjstev in rastjo v gradbeništvu ter večini storitev

Rast gospodarske aktivnosti v prvem četrtletju je izhajala iz trošenja gospodinjstev, gradbenih investicij in rasti večine storitvenih dejavnosti, kjer se v nekaterih panogah nadaljuje pokovidno okrevanje.

R3
16. maj 2023

Izgubljamo vsaj milijardo dodane vrednost in 200 milijonov davkov

Če ne bomo z ukrepi zaščitili našega gospodarstva, bomo na letnem nivoju izgubili prek ene milijarde dodane vrednosti in 200 milijonov evrov davkov, je bila ključna ugotovitev današnje okrogle mize, na kateri so gospodarstveniki ponovno opozorili na nekonkurenčnost slovenskega gospodarstva na globalnem trgu.

Untitled
16. maj 2023

UMAR: Šibka rast gospodarske aktivnosti

Realni bruto domači proizvod (BDP) se je po danes objavljenih podatkih Statističnega urada RS v prvem letošnjem četrtletju glede na zadnje lansko povečal za 0,6 %, kar je podobno kot v zadnjem lanskem četrtletju, medletno pa je bil večji za 0,7 %.

70
15. maj 2023

Bruselj napoveduje, da bo slovenski BDP letos zrasel za 1,2 odstotka, inflacija bo 7-odstotna

Spomladanska napoved komisije o rasti BDP je boljša od zimske, je pa slabša napoved o višini letošnje inflacije.

IMG 8357 copy
11. maj 2023

Benjamin Jošar: Pomen črke G

Trajnost zaznamujejo tri črke – E (okolje), S (družba) in G (upravljanje).

ajpes
11. maj 2023

AJPES: Poslovanje gospodarstva v letu 2022

Slovensko gospodarstvo je v letu 2022 nadaljevalo z okrevanjem, ki se je pri družbah odrazilo v visoki rasti čistih prihodkov od prodaje (+24 %), povečanju števila zaposlenih (+4 %) in rasti neto čistega poslovnega izida (+7 %).

ZdruzenjeManager ZavarujmoPrihodnost 9
11. maj 2023

Petra Juvančič: Trese se gora …

Ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja (DZZ).

g
8. maj 2023

Ob koncu aprila registriranih najmanj brezposelnih po 1990

Ob koncu aprila je bilo na zavodu za zaposlovanje registriranih 48.598 brezposelnih, kar je najnižja brezposelnost v Sloveniji po letu 1990.

Medex corporate portraits Photo Ziga Intihar 1862
8. maj 2023

Nagrada Primus 2023 v roke Aleši Mižigoj iz Medexa

Nagrado Primus 2023 za komunikacijsko odličnost managerjev, ki sta jo lani obudila Slovensko društvo za odnose z javnostmi in Združenje Manager, bo letos prejela Aleša Mižigoj, lastnica in direktorica družinskega podjetja Medex.

JS 280
28. april 2023

mag. Tina Štrukelj - ESG: Edinstvena Smer Gospodarstva

Otrok naj bo priden. Ljudje moramo biti pravični. Podjetje naj bo trajnostno naravnano.

pj
26. april 2023

Petra Juvančič: Glas gospodarstva poslušan, naj postane tudi slišan

»Na davčnem področju bo treba nekaj narediti predvsem zato, da stvari spravimo v red in jih poenostavimo.«

R 1
25. april 2023

Zakon o evidentiranju delovnega časa prinaša dodatno nepotrebno birokratizacijo

V Združenju Manager z izobraževanji na področju trajnostnega voditeljstva spodbujamo, da mora vsak delodajalec dosledno spoštovati pravice delavcev in zagotavljati delovne pogoje, ki zaposlenim omogočajo varno in zdravo delovno okolje ter izrabo z zakonom predpisanega delovnega časa na način, ki omogoča dostojno in polno življenje.

Slika11
25. april 2023

Odgovornost podjetij za okolje in človekove pravice (po vsej dobaviteljski verigi)

Nova evropska zakonodaja iz paketa Evropskega Zelenega Dogovora, Direktiva o skrbnem pregledu v podjetjih glede trajnostnosti, katere predlog je Evropska komisija sprejela začetek lanskega leta, je sedaj v usklajevanju pred končnim sprejemom v Evropskem parlamentu.

63042061102438
21. april 2023

Gospodarska aktivnost v območju evra aprila dosegla enajstmesečni vrh

Gospodarska aktivnost v območju evra se je aprila znova okrepila in dosegla najvišjo vrednost v zadnjih enajstih mesecih, kaže raziskava nemške Commerzbank, ki jo je objavila analitska hiša S&P Global.

68
19. april 2023

Čas: dragocena in podizkoriščena surovina produktivnosti

Na današnjem MQ treningu smo se naučili, kako upravljati s časom, da bomo produktivnejši, hitrejši, boljši.

umar5
18. april 2023

UMAR: V začetku leta šibka rast v izvoznem delu gospodarstva in pri večini storitev ter nadaljnja krepitev v gradbeništvu, razpoloženje v gospodarstvu boljše kot četrtletje prej

Kratkoročni gospodarski kazalniki za Slovenijo v začetku leta nakazujejo šibko rast v izvoznem delu gospodarstva in večjem delu storitev, z izjemo trgovine na drobno, ter nadaljnjo krepitev v gradbeništvu.

th 1
13. april 2023

Vlada RS podaljšala veljavnost uredb vezanih na cene električne energije

Vlada je na današnji seji podaljšala regulacijo cen električne energije za gospodinjstva in male poslovne odjemalce do konca leta. Podaljšala je tudi veljavnost uredbe o določitvi najvišje dovoljene cene električne energije za mikro, mala in srednja podjetja.

Tone Stanovnik
13. april 2023

Tone Stanovnik: Učinkovitost = rezultat/čas

Čas je edini in ključni vir, ki nam je vsem v zibelko položen v enaki količini: 24/7.

6304206887732
11. april 2023

IMF Sloveniji letos napoveduje 1,6-odstotno rast

Mednarodni denarni sklad (IMF) v najnovejši napovedi Sloveniji za letos napoveduje 1,6-odstotno gospodarsko rast.

R 5
8. april 2023

Spomladansko srečanje IMF in Svetovne banke v znamenju tveganj za globalno rast

V Washingtonu bo prihodnji teden potekalo spomladansko srečanje IMF in Svetovne banke. Finančni ministri, guvernerji centralnih bank ter predstavniki finančnega sektorja in civilne družbe, med katerimi bo tudi slovenska delegacija, bodo razpravljali o aktualnem dogajanju v globalnem gospodarstvu. To se sooča z močnimi tveganji, ki znižujejo rast.

6304206287881
5. april 2023

Marca rekordno nizko število registriranih brezposelnih

Število registriranih brezposelnih je marca drugi mesec zapored upadlo in pristalo na najnižji ravni doslej.

339931981 963389898161712 8192114498882570305 n
4. april 2023

Zagovornik s priročnikom za boljše varstvo pred diskriminacijo in enake možnostih pri zaposlovanju in delu

Zagovornik načela enakosti je izdal priročnik o zagotavljanju enakih možnosti in preprečevanju diskriminacije pri zaposlovanju in delu.

Red Orbit Andraz Stalec
31. marec 2023

Združeni v raznolikosti

Andraž Štalec, direktor in ustanovitelj Red Orbit, prejemnik priznanja Zlata nit 2020, o raznolikosti v ekipi.

6304206498641 3
30. marec 2023

Stopnja anketne brezposelnosti februarja malenkost navzdol

Mesečna stopnja anketne brezposelnosti je bila v februarju 3,2-odstotna, kar je 0,1 odstotne točke manj kot v januarju, in tudi 0,9 odstotne točke manj kot v februarju 2022, je danes objavil državni statistični urad.

Andrej Bozic8 1
27. marec 2023

Nagovor dosedanjega predsednika Andreja Božiča ob zaključku mandata

Prepričan sem, da vodenje združenja zapuščam v dobri formi, kot platformo, polno znanja in izkušenj za nadaljnji razvoj managerskega poklica, in kot zastopnico interesov slovenskega managementa.

Dr. Iztok Seljak je novi predsednik Zdruzenja Manager
27. marec 2023

Dr. Iztok Seljak novi predsednik Združenja Manager

Novi predsednik Združenja Manager za obdobje 2023 – 2026 je postal dr. Iztok Seljak, direktor Hidrie Holding, ki so ga izvolili člani Združenja Manager na e-občnem zboru.

23dfe9f31adff16d5773
24. marec 2023

Vlada potrdila predlog novele zakona o gospodarskih družbah

Novela prinaša enostavnejše ustanavljanje podjetij in podružnic tujih podjetij prek spletnih registrskih postopkov, bolj učinkovito izvedbo čezmejnih operacij ter korporativno upravljanje podjetij, so sporočili iz urada vlade za komuniciranje.

63042061176399
22. marec 2023

Sprejete novosti v DZ: novela zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti

Poslanci sprejeli novelo zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti, uzakonil obveznost izročanja računa kupcem, o novem načinu vodenja evidenc delovnega časa pa niso glasovali.

04e79994d85b497d2d05 delavci kriza
20. marec 2023

Stopnja prostih delovnih mest v območju evra v zadnjem četrtletju v medletni primerjavi višja

Stopnja prostih delovnih mest v območju z evrom je v lanskem zadnjem četrtletju znašala 3,1 odstotka, kar je toliko kot četrtletje prej in 0,3 odstotne točke več kot enakem četrtletju predlani.

MKF 6872 2
16. marec 2023

Petra Wagner: V središču je človek

Petra Wagner o vodenju dela na daljavo in novem CEC priročniku.

63042061179679 1
16. marec 2023

Število delovno aktivnih januarja nižje za okoli odstotek

Število delovno aktivnih oseb se je januarja na mesečni ravni zmanjšalo za 0,9 odstotka na okoli 926.700.

bf283bdf6b30a2584859
14. marec 2023

Davčna reforma naj bo priložnost za dvig konkurenčnosti Slovenije

V Združenju Manager pozdravljajo, da je na dnevni red koalicije prišla tudi davčna reforma, ki bo na vrhu na Brdu pri Kranju obravnavana danes

OIP 7
13. marec 2023

Ustanovitev trikotnika za zagotavljanje likvidnosti gospodarstva

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport obvešča, da bo z namenom individualnega reševanja likvidnostnih izzivov gospodarstva pri dobavi energentov, oblikovan dodaten način sodelovanja.

1CEO
9. marec 2023

Boj za obstanek in za boljši jutri

Okrogla miza na temo 26. PwC-jeve raziskave med izvršnimi direktorji.

R 3
8. marec 2023

Spremembe glede evidentiranja delovnega časa (zakon v obravnavi)

Predlog zakona, ki gre zdaj v obravnavo pred poslance v državnem zboru, predvideva, da bodo morala vsa podjetja podrobneje beležiti delovni čas zaposlenih, a za vse ne bo obvezno elektronsko vodenje.

Zenske v poslovnem svetu 2
8. marec 2023

Ženske v poslovnem svetu

Na dan žena so bile gostje v oddaji Studio ob 17.00 na Radiu Slovenija naše članice, managerke, ki so uspele v poslovnem svetu.

AdobeStock 195624012 845x321
7. marec 2023

CEC: Ponovni razmislek o moči in vodenju ob mednarodnem dnevu žensk

CEC ob mednarodnem dnevu žensk opozarja na ponovni razmislek o moči, vodenju in tudi vsakdanjem življenju žensk v post-covid obdobju.

Registrirana brezposelnost februar 2023
6. marec 2023

Februarja spet manj brezposelnih

Po januarskem porastu se je februarja brezposelnost zopet zmanjšala. Ob koncu februarja so bili registrirani 53.404 brezposelni: 3,6 % manj kot januarja in 17,6 % manj kot februarja 2022.

63042061135309
2. marec 2023

Umar napoved gospodarske rasti za letos zvišal na 1,8 odstotka

Urad za makroekonomske analize in razvoj je danes zvišal napoved gospodarske rasti Slovenije za letos.

Foto Andraz Kobe 173
2. marec 2023

dr. Babett Stapel: Za razlike moramo biti hvaležni

Prejemnica priznanja Artemida 2022 o raznolikosti.

Foto Andraz Kobe 41
2. marec 2023

Ženske so seveda drugačne od moških, a na koncu samo to: drugačne

Pred mednarodnim dnevom žensk sta Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) in Združenje Manager (ZM) na današnjem dogodku 'Ne le 8. marca, temveč 365 dni: Izzivi prenosa EU direktive za krepitev spolne enakosti v prakso' izpostavila, da se stanje glede spolne uravnoteženosti v upravah in nadzornih svetih državnih in javnih delniških družb sicer izboljšuje.

6304206498641 1
27. februar 2023

Stopnja brezposelnosti v zadnjem četrtletju pod štirimi odstotki

Stopnja brezposelnosti v Sloveniji je v zadnjem četrtletju dosegla 3,5 odstotka, kar je za 0,5 odstotne točke manj kot v četrtletju prej in za 1,1 odstotne točke manj kot v enakem obdobju pred letom dni. Med moškimi je znašala 3,2 odstotka, med ženskami pa 3,8 odstotkov, je danes sporočil Statistični urad RS.

tlmg
27. februar 2023

Fleksibilne oblike dela zahtevajo nove pristope k vodenju podjetij

Vodenje z zaupanjem, zdravo delovno okolje, jasna komunikacija, sestanki z namenom … to je le nekaj priporočil, ki jih je evropsko združenje managerjev CEC pripravilo v zvezi s hibridni delom, ki je v praksi prineslo številne izzive na področju vodenja na daljavo

pogovor Teci da letis na Managerskem dnevu v Planici
24. februar 2023

Nova vrednota Slovencev: privoščimo si uspeh

Združenje Manager je na včerajšnjem Managerskem dnevu v Planici organiziralo pogovor Teci, da letiš, ki ga je vodila Petra Majdič. Sodelujoči managerji: Enzo Smrekar, Franjo Bobinac, Boštjan Škufca Zaveršek in Simon Jan so v razpravi izpostavili pomen velikega dogodka kot je Planica.

Avtor Lydia FitWzk4MCw5ODAsImZlNjFlMmMxNWEiXQ
21. februar 2023

Danes od 12h naprej možna oddaja vlog za pomoč zaradi visokih povišanj cen energentov v 2023

Z 21. februarjem 2023 bodo upravičenci lahko oddali elektronsko vlogo za pridobitev nepovratnih sredstev zaradi visokih povišanj cen energentov v 2023 v skladu z Zakonom o pomoči gospodarstvu za omilitev posledic energetske krize.

Foto Andraz Kobe 181
17. februar 2023

Tanja Blatnik: Železna srajca Romunije

Prejemnica priznanja Artemida 2022 o stanju v Romuniji.

EBRD 2
16. februar 2023

EBRD Sloveniji za letos napoveduje enoodstotno rast

Evropska banka za obnovo in razvoj (EBRD) Sloveniji za letos napoveduje enoodstotno gospodarsko rast, kar je 0,8 odstotne točke manj od lanske septembrske napovedi.

OIP 3
16. februar 2023

Pregled najnovejših napovedi BDP za Slovenijo

STA je objavil tabelo aktualnih napovedi BDP za Slovenijo.

Industrijska proizvodnja
15. februar 2023

Industrijska proizvodnja v območju evra in EU v letu 2022 krepkejša

Industrijska proizvodnja se je po sezonsko prilagojenih podatkih v območju evra decembra na mesečni ravni zmanjšala za 1,1 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka, na letni pa za 1,7 oz. 0,4 odstotka, je objavil Eurostat.

63042061200238
15. februar 2023

Zvišanje plač v prvi polovici leta napovedujeta dve tretjini delodajalcev

V prvi polovici leta se številnim slovenskim delavcem obeta povišanje plač.

Predstavitev Nacrta razvojnih sredstev 2023 Ministrstva za gospodarstvo turizem in sport FitWzk4MCw5ODAsIjVkY2M0ODBlODkiXQ
15. februar 2023

Letos 634,4 milijona evrov za razvoj gospodarstva, turizma in športa

Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport bo v letošnjem letu skupaj z izvajalskimi organizacijami in SID banko gospodarstvu, turizmu in športu ponudilo dobrih 634,4 milijona evrov novih finančnih spodbud; od tega 304,9 milijona evrov z lastnimi sredstvi.

1383228.2e16d0ba.fill 800x450
14. februar 2023

Surs: BDP se je lani povečal za 5,4 odstotka

K lanski gospodarski rasti so prispevali tako domače trošenje kot bruto investicije, gospodarska dinamika pa se je v drugi polovici leta umirjala.

electric cables 3726599 1920 mediumW
14. februar 2023

Vnos vlog za pomoč gospodarstvu v 2023 za omilitev posledic energetske krize predvidoma od 21. februarja 2023

Upravičenci bodo vloge lahko oddali v spletno aplikacijo javne agencije SPIRIT Slovenija predvidoma od 21. februarja 2023 od 12:00 (CET) in najkasneje do 28. februarja 2023 do 12:00 (CET).

56
14. februar 2023

UMAR: Lanska gospodarska rast je v veliki meri izhajala iz prve polovice leta, v zadnjem četrtletju se je krepila predvsem investicijska aktivnost

UMAR: Komentar podatkov o gospodarski rasti v zadnjem četrtletju 2022 in letu 2022

63042061084471
13. februar 2023

Evropska komisija za Slovenijo zvišala napoved rasti

Evropska komisija je za Slovenijo zvišala napoved gospodarske rasti z 0,8 odstotka na odstotek, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na dva odstotka.

6304206498641
13. februar 2023

Konec leta 2022 drugič zapored upad števila prostih delovnih mest

V zadnjem lanskem četrtletju je bilo v Sloveniji skupaj na voljo nekaj več kot 23.000 prostih delovnih mest, kar je 5,5 odstotka manj kot četrtletje prej.

Foto Andraz Kobe 17
2. februar 2023

Ivo Boscarol: Vse kar sem delal, sem počel pošteno, odgovorno in s srcem

Govor Iva Boscarola ob prejemu priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2022.

b0dbd2bfcb807afb8a87bece91c9258e 1600x1000
31. januar 2023

Zakon o varstvu potrošnikov v veljavi - kaj se spremeni in kakšni so prvi odzivi

Dne 26.1.2023 je stopil v veljavo novi Zakon o varstvu potrošnikov (ZVPot-1), ki prinaša precej novosti. Ena od njih je, da se ukinja Zakon o varstvu potrošnikov pred nepoštenimi poslovnimi praksami in se pomembna določila tega zakona dodajajo v ZVPot-1.

35130836 1767370566676287 6884857250075115520 n
31. januar 2023

IMF: Recesije ne bo, dinamika rasti se bo naslednje leto še povečala

IMF je napovedi gospodarske rasti rahlo izboljšala, glavna izziva ostajata vojna v Ukrajini in inflacija.

ZdruzenjeManager ZavarujmoPrihodnost 07
29. januar 2023

Petra Juvančič: Potrebujemo širok dialog

Intervju v Nedeljskem dnevniku.

Foto Andraz Kobe 101
26. januar 2023

Andrej Božič: Imamo skupni cilj – ustvariti več, zato da imamo vsi skupaj več

Govor predsednika ZM Andreja Božiča na tradicionalnem Januarskem srečanju.

Artemida
25. januar 2023

Tanja Blatnik in Babett Stapel sta prejemnici priznanja Artemida 2022

Združenje Manager podeljuje priznanje Artemida 2022 Tanji Blatnik, generalni direktorici romunske družbe Euroins Asigurare, in dr. Babett Stapel, poslovodni direktorici Fraport Slovenija.

Ivo Boscarol nekdanji lastnik in direktor podjetja Pipistrel
25. januar 2023

Ivo Boscarol je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2022

Združenje Manager priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2022 podeljuje Ivu Boscarolu, nekdanjemu lastniku in direktorju podjetja Pipistrel.

Foto Andraz Kobe 3
25. januar 2023

Mladi manager 2022 je Primož Zelenšek

Združenje Manager je na nocojšnjem Januarskem srečanju priznanje Mladi manager leta 2022 podelilo Primožu Zelenšku, direktorju podjetja Chipolo.

Sanja Savic PwC2
20. januar 2023

Rekordni pesimizem po 365 dneh

Ta teden so bile oči gospodarstvenikov, vodilnih politikov, mnenjskih voditeljev, inovatorjev in aktivistov uprte v Svetovni gospodarski forum, ki se je odvijal v Davosu.

23035X0000
20. januar 2023

Pogovor z Managerjema leta 2022 na Škrabčevi domačiji

Pogovor z aktualnima managerjema leta Blažem Brodnjakom in Sabino Sobočan na Škrabčevi domačiji v Ribnici je vodila Petra Juvančič. Izvedeli smo, kaj sta sanjala pri desetih letih, da bosta v življenju postala, kako sta prevzela vodenje podjetij in kako vodita danes ter še veliko zanimivih podatkov tako iz osebnega življenja kot koristnih napotkov iz njunih bogatih profesionalnih izkušenj.

umar3
19. januar 2023

Kakšen je obseg razpoložljivih kapacitet na trgu dela?

V analizi UMAR preverijo obseg izkoriščenosti domačih kapacitet na trgu dela, kar je pomembna informacija v trenutnih razmerah velikega pomanjkanja delovne sile.

1674034442982
18. januar 2023

Komentar izvršne direktorice Petre Juvančič o aktualnem stanju

Petra Juvančič v studiu N1, kjer sta z državnim sekretarjem na Ministrstvu za finance Tilnom Božičem komentirala aktualno stanje v Sloveniji.

csm 1 Kratkorocni kazalniki gospodarske aktivnosti v Sloveniji novica c6cac5a721
17. januar 2023

Gospodarska aktivnost se je proti koncu leta večinoma še naprej umirjala, gospodarska klima se je nekoliko izboljšala, a ostaja nižja kot pred letom

Tudi v zadnjem lanskem četrtletju se je v večini dejavnosti nadaljevalo ohlajanje gospodarske
aktivnosti.

Avantpack Foto Ziga Intihar 5295
6. januar 2023

Melvis Haskić in Vasja Hramec: Managerski »decision making«, poslanstvo, odličnost in trajnostno poslovanje v podjetjih – obstaja med njimi povezava?

V teoriji je veliko povedanega o vseh naštetih temah. O tem se pišejo cele knjige in včasih velja pravilo, da imajo trije različni avtorji o tem štiri različna mnenja. Na tem mestu k obilici podatkov nimamo več kaj dosti dodati.

hi2
6. januar 2023

Podpišimo poziv za nižje davke

Široka koalicija 13 organizacij s področij gospodarstva in kmetijstva, in med njimi tudi Združenje Manager, je s skupno izjavo pozvala, naj politika zaustavi neustavne korake, ki bi lahko nepopravljivo vplivali na blaginjo vseh prebivalk in prebivalcev Slovenije.

1357972.2e16d0ba.fill 800x450
5. januar 2023

Konec decembra skoraj petina manj brezposelnih kot pred letom dni

V zadnjem mesecu leta 2022 ni bilo izrazitejšega povečanja brezposelnosti, ki smo ga zaradi večjega števila na novo prijavljenih brezposelnih po izteku zaposlitve za določen čas običajno beležili v tem času.

banner blog dohodnina
5. januar 2023

Aktualni Zakon o dohodnini naklonjen prejemnikom minimalne plače in mladim, vendar le v 2023

Po podatkih Analitike GZS bo v treh letih (2023-2025) kumulativna izguba neto prejemka za zaposlenega s povprečno, 2-kratnikom povprečne in 6-kratnikom povprečne plače znašala 1.170, 1.485 in 7.000 evrov glede na predhodno novelo Zakona o dohodnini.

Andrej Bozic38
27. december 2022

Podaljšujemo razpis za predsednika

Podaljšujemo razpis do 31.1.2023.

63042061194841
21. december 2022

Predsednik vlade pričakuje subvencionirano ceno elektrike za podjetja v višini okoli 200 evrov/MWh

Na včerajšnjem srečanju na GZS so si predsednik vlade in predstavniki gospodarskih organizacij – GZS, OZS, TZS, ZDS, ZDOPS, Združenje Manager, AmCham Slovenija, SBC – Klub slovenskih podjetnikov izmenjali informacije in stališča glede reševanja problematike visokih cen električne energije.

Untitled design 4
21. december 2022

Čestitka predsednika in izvršne direktorice Združenja Manager

Lep božič in vse dobro v letu, ki je pred nami.

ustava republika slovenija
21. december 2022

Proti neustavnosti novele Zakona o dohodnini

Državni zbor je na izredni seji dne 9.12.2022, po vetu Državnega sveta, ponovno potrdil novelo Zakona o dohodnini (ZDoh-2AA), ki med drugim prinaša nižjo splošno davčno olajšavo, ukinja usklajevanje olajšav z inflacijo (kar zaradi visoke inflacije de facto pomeni nižje neto plače), zvišuje obdavčitev samostojnih podjetnikov (posebej normiranih zavezancev) in visoko izobraženih kadrov, otežuje notranje lastništvo podjetij ter bistveno poslabšuje socialni položaj kmetov na območjih z omejenimi možnostmi za kmetovanje.

IMG 5402
16. december 2022

Zaradi visokih cen elektrike gospodarstvo pred kolapsom

Predstavniki gospodarskih in podjetniških organizacij so danes na skupni novinarski konferenci opozorili na kritične razmere, v kateri se zaradi visokih cen električne energije nahaja gospodarstvo.

Foto Andraz Kobe 59
15. december 2022

Sekcija mladih managerjev z novim vodstvom

Na skupščini sekcije mladih managerjev, 13. decembra 2022, je bila za novo predsednico sekcije mladih izvoljena mag. Lucija Sajevec. Na tem mestu je nasledila Tanjo Subotić Levanič, ki je sekcijo vodila zadnja tri leta.

Sabina foto MancaJuvan 002 4
15. december 2022

Sabina Gros: Naj zmaga najboljša ideja

Vodenje družinskega podjetja sem prevzela po principu »zagazi v blato in potem kupuj škornje«.

Andrej Bozic36
8. december 2022

Podaljšujemo razpis za predsednika Združenja Manager

Podaljšujemo razpis do 31.12.2022

th
6. december 2022

Novembra spet manj brezposelnih

Po oktobrskem porastu se je novembra brezposelnost ponovno zmanjšala.

20energenti medium banner 1140 x 528 px b2b poslovne resitve4
5. december 2022

Dopis delodajalskih organizacij predsedniku Vlade RS

Delodajalske organizacije so na predsednika vlade naslovile pismo, v katerem so izrazile skupno stališče, da modela pomoči za energente (zlasti električno energijo, pa tudi za zemeljski plin in tehnološko paro) podjetjem, kot izhaja iz Predloga Zakona o pomoči za gospodarstvo za omilitev posledic energetske krize (v nadaljevanju: Predlog zakona), ne podpirajo.

Chipolo portraits 1 2 DIM
2. december 2022

Primož Zelenšek: S polno paro v prihodnost

Čas ob koncu leta je z vseh vidikov za naše podjetje vedno najbolj intenzivno obdobje leta.

65944631
30. november 2022

Z omejevanjem cen elektrike prvi korak k naslovitvi energetske draginje v gospodarstvu

Uporabljati se začne vladna uredba o določitvi mehanizma oblikovanja cene elektrike za velike poslovne odjemalce, s katero z opredeljeno referenčno nabavno ceno elektrike za čas do konca leta država pomaga podjetjem zaradi visokih cen energije.

SKUPNO
30. november 2022

MQ trening vodenja v javnem sektorju: nazaj k poslanstvu

Vodenje v javnem sektorju: nazaj k poslanstvu.

skupna slika2
30. november 2022

Kdo so finalisti za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2022?

Finalisti za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2022 so direktorica skupine BPT Sabina Gros, direktor Chipolo Primož Zelenšek ter ustanovitelja in direktorja Avantpack Melvis Haskić in Vasja Hramec.

Divna BH
28. november 2022

Divna Brkić Hendrickx : Kaj vodstva pričakujejo od komunikatorjev in ali jim ti znajo dostaviti rezultat?

To je bila le ena od tem, ki so se je lotili v globalni raziskavi ICCO (Mednarodna organizacija komunikacijskih svetovalcev) za obdobje 2021-2022.

Vladimir Kukavica dr. Samo Rugelj Ajda Vodlan
27. november 2022

Najboljša poslovna knjiga 2022

Najboljša poslovna knjiga leta 2022 je Premisli še enkrat Adama Granta

1669114479 FiKY3fuXkAIJj99 2048x1366
22. november 2022

Rešitve za energetsko draginjo v gospodarstvu na vladi prihodnji teden

Robert Golob se je z gospodarskim in infrastrukturnim ministrom Matjažem Hanom in Bojanom Kumrom danes na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) srečal s predstavniki gospodarstva.

21699 original
22. november 2022

Evropski parlament za borzna podjetja uvedel spolne kvote

Evropski parlament je sprejel direktivo o zastopanosti žensk v upravnih odborih.

foto Andraz Kobe 1199
17. november 2022

Marko Podgornik Verdev: Posel je igra, ne tekma

Marko Podgornik Verdev o poslu in igri.

Slika14
17. november 2022

Kako smo odgovorno in okolju prijazno izvedli Managerski kongres?

Zmanjševanje vplivov na okolje in podnebje pri izvedbi Managerskega kongresa v obdobju 2022–2025

OIF 1
16. november 2022

Poziv podjetjem, da aktivno pristopijo k pogovorom za sklepanje pogodb z dobavitelji električne energije

Vlada Republike Slovenije zaradi negotovih razmer na energetskih trgih z različnimi deležniki, tudi dobavitelji, sodeluje z namenom izmenjave informacij in iskanja najboljših rešitev za to, da prebrodimo to zahtevno obdobje.

Prijovic Uranjek 1
15. november 2022

Nadzorniki bodo morali biti bolj zeleni

Velika evropska podjetja bodo morala poročati o vplivu na ljudi in okolje.

Slika18
14. november 2022

Hitro rastoča podjetja 2017-2021

AJPES je iz javno objavljenih letnih poročil gospodarskih družb in samostojnih podjetnikov posameznikov, v skladu z metodologijo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, tudi letos pripravil seznam hitro rastočih podjetij za obdobje 2017-2021.

eb54d72ba19f0950cb0d 62814781
9. november 2022

Gospodarstvo zaradi energetske krize v tednu dni zaprosilo za 6,4 milijona evrov pomoči

Javna agencija Spirit Slovenija je v tednu dni od odprtja spletne aplikacije za dodelitev nepovratnih sredstev za strošek nakupa elektrike in zemeljskega plina za pomoč gospodarstvu prejela 162 vlog v skupni vrednosti 6,4 milijona evrov.

Robert Golob4
8. november 2022

Prihodnji teden prihajajo novi ukrepi za pomoč gospodarstvu

Vlada bo prihodnji teden potrdila nove ukrepe in usmeritve za pomoč gospodarstvu pri soočanju z energetsko krizo.

Slika14
7. november 2022

Zagonska podjetja v Srednji in Vzhodni Evropi v letu 2022 ostajajo močna

Dealroom, Google for Startups, Atomico in Credo Ventures so objavili poročilo o zagonskih podjetjih v Srednji in Vzhodni Evropi. Med ključnimi ugotovitvami so navedli, da so zagonska podjetja iz te regije odporna in nadpovprečna v ustvarjanju dodane vrednosti.

R
4. november 2022

Združenje nabavnikov pravi, da smo že v recesiji, prikriti z inflacijo in višjimi plačami

Po zadnjih podatkih Združenja nabavnikov Slovenije se je indeks nabavnih menedžerjev meseca oktobra vnovič znižal, trenutno znaša 35,7 točke. To kaže, da gospodarska dejavnost že nekaj mesecev pada.

64810375 zavod
4. november 2022

Brezposelnost se znova povečuje

Upadanje brezposelnosti se je oktobra prekinilo. Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec meseca prijavljenih 52.991 iskalcev zaposlitve, kar je 1,8 odstotka več kot septembra in 20,5 odstotka manj kot oktobra lani.

Martina Puc foto
3. november 2022

Analiza razvitosti organizacije je orodje za učinkovito vodenje

Organizacije v javnem sektorju so ustanovljene z drugačnimi nameni kot v gospodarstvu.

Zdruzenje Manager
2. november 2022

Združenje Manager: o minimalni plači, davčni reformi in energetskih izzivih

Odziv Združenja Manager na aktualne izzive v gospodarstvu.

1620731085 evri denar 750x462
26. oktober 2022

Reprezentativne delodajalske organizacije proti izredni uskladitvi minimalne plače

Gospodarska zbornica Slovenije (GZS), Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS), Trgovinska zbornica Slovenije (TZS), Združenje delodajalcev Slovenije (ZDS) ter Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije (ZDOPS) nasprotujejo napovedani izredni uskladitvi minimalne plače.

OIF
25. oktober 2022

Mesec: Za čas zime pripravljamo začasno shemo čakanja na delo

Vlada bo poleg stalne sheme skrajšanega delovnega časa pripravila tudi začasno shemo čakanja na delo, je danes v DZ razkril minister za delo Luka Mesec.

R
25. oktober 2022

Katerih kadrov bo primanjkovalo prihodnje leto?

Tudi za prihodnje leto so napovedani primanjkljaji za vrsto poklicev na področjih zdravstvene oskrbe, informacijskih tehnologij, šolstva, gradbeništva, prometa in gostinstva.

1666609628 Zajeta slika
24. oktober 2022

GZS za 2023 pričakuje 1,1-odstotno gospodarsko rast

GZS napoveduje upočasnitev in malo manjšo zaposlenost, recesije ni na vidiku

foto Andraz Kobe 1197
20. oktober 2022

Sabina Sobočan: Hrepenimo po enostavnosti in agilnosti

VARIS je ambasador slovenskega gospodarstva GREEN CREATIVE SMART. S tem sloganom se predstavljamo svetu. In če nekomu daš obljubo, pričakuje, da jo boš izpolnil.

1666021322 POS20221017BOR 3194 2048x1365
18. oktober 2022

Han poziva gospodarstvenike, naj ne podpisujejo pogodb za elektriko in plin

Gospodarski minister Matjaž Han se je prvič sestal s strateškim svetom za gospodarstvo.

Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
14. oktober 2022

Ministrstvo razmišlja o vzpostavitvi stalne sheme skrajšanega delovnega časa

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti razmišljajo o vzpostavitvi stalne sheme skrajšanega delovnega časa.

Harari
11. oktober 2022

Oslo Business Forum: 10 naukov za vodenje v negotovih razmerah

Pred kratkim je na Norveškem potekal poslovni forum, na katerem je bila razprava osredotočena na izzive, s katerimi se managerji in managerke soočajo v aktualnih razmerah.

66024384
10. oktober 2022

Golob: Odgovor na veliko negotovost sta fleksibilnost in hitro ukrepanje

Obeti za leti 2023 in 2024 so po besedah premierja Roberta Goloba izredno negotovi. "A odgovor na to je fleksibilnost in pripravljenost na hitro in odločno ukrepanje, kar bomo tudi storili."

65708884
6. oktober 2022

Septembra registriranih najmanj brezposelnih doslej

Septembrsko število registriranih brezposelnih je najnižje v samostojni Sloveniji. Še nižje pa je bilo oktobra 1990, in sicer 51.969.

foto Andraz Kobe 1195
6. oktober 2022

Blaž Brodnjak: Čas je za družbeni dogovor

V zadnjem obdobju si eden za drugim kljuko podajajo »črni labodi« z globalnimi finančnimi, zdravstvenimi, energetskimi, vremenskimi in na veliko žalost znova varnostnimi pretresi tudi v Evropi.

foto Andraz Kobe 1194
30. september 2022

Nejc Novak: Slovenija bi lahko bila središče EU zagonskih podjetij

Nejc Novak, odvetnik in ustanovitelj Nlaw, je izpostavil problem domačega poslovnega okolja: »V Sloveniji iz več razlogov v praksi ni mogoče zgraditi uspešnega globalnega zagonskega podjetja. Slovenski podjetniki zato družbe ustanavljajo v tujini, predvsem v Londonu in Delawaru. Dolgoročno je to za razvoj Slovenije slabo.

Blaz Brodnjak in Sabina Sobocan 70x33
29. september 2022

Managerja leta 2022 sta Blaž Brodnjak in Sabina Sobočan

Upravni odbor Združenja Manager je za managerja leta 2022 izbral Blaža Brodnjaka, predsednika uprave NLB, in Sabino Sobočan, generalno direktorico družbe Varis Lendava.

Marko Podgornik Verdev
29. september 2022

Priznanje Vključi.Vse 2022 prejme Mikro+Polo

Uravnotežena vodstvena struktura, okolje, v katerem raznolikost spodbujajo in jo tudi živijo, ter enakovredno vključevanje vseh 150 zaposlenih so razlogi, da priznanje Vključi.Vse 2022 prejme Mikro+Polo.

foto Andraz Kobe 1186
29. september 2022

Ne le pomoč, temveč premik k boljšim rešitvam za razvojni preboj

Združenje Manager je na kongresu, ki je danes v Portorožu zbral skoraj 450 managerk in managerjev, pozvalo k odgovornosti za prihodnost in razvojni preboj Slovenije. V večernem delu programa visoko stanovsko priznanje Manager/-ka leta prejemata Blaž Brodnjak, predsednik uprave NLB, in Sabina Sobočan, generalna direktorica Varis Lendava, podjetju Mikro+Polo pa podeljujejo priznanje Vključi.Vse 2022.

Slika2
29. september 2022

Obrestne mere bodo v prihodnje še naraščale

Hitro naraščanje obrestnih mer bo kratkoročno prizadelo predvsem tista podjetja, ki se v večji meri financirajo z dolgom, pravijo v Dun & Bradstreet.

cec
29. september 2022

CEC s pismom evropskim voditeljem ob zasedanju Sveta EU za energijo

Izvršni odbor Evropskega združenja managerjev CEC je naslovil pismo na voditelje EU ob pomembnem zasedanju Sveta ministrov EU za energijo, ki poteka danes.

Slika11
29. september 2022

Trajnostna zaveza na Managerskem kongresu

Bodimo del sprememb skupaj.

banknotes gfcb19f6b7 1920
28. september 2022

Državni zbor potrdil rebalans z najvišjo porabo doslej

Državni zbor je sprejel rebalans državnega proračuna, s katerim se odhodki zvišujejo za 640 milijonov evrov na najvišji znesek doslej. Predvsem zaradi rasti potrošnje so višji od lani jeseni načrtovani tudi prihodki. Primanjkljaj se bo nekoliko znižal, a ostal nekaj nad dvema milijardama evrov.

calculator g89ba60388 1920
26. september 2022

Vlada potrdila predloge petih novel davčnih zakonov

Vlada je na dopisni seji potrdila predloge novel petih davčnih zakonov: Zakona o dohodnini, Zakona o trošarinah, Zakona o davčnem postopku, Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem potrjevanju računov.

Petra Juvancic 2022 2
23. september 2022

Petra Juvančič: Odgovornost za prihodnost

Managerski kongres 2022 bo v javnost poslal pomembno sporočilo: odgovorno sodelujmo za skupno prihodnost in večjo družbeno blaginjo.

Screenshot 2022 09 23 at 11.32.51
23. september 2022

Slovenska gospodarska klima se ohlaja

Gospodarska klima je bila septembra za 4,5 odstotne točke nižja kot v prejšnjem mesecu in za 10,3 odstotne točke nižja kot lanskega septembra ter je tako padla pod dolgoletno povprečje.

FdQtiXIWQAIs7W9
22. september 2022

Minister za finance predstavil paket davčnih sprememb

Vlada je začela obravnavo paketa predlogov novel petih davčnih zakonov: Zakona o dohodnini, Zakona o trošarinah, Zakona o davčnem postopku, Zakona o finančni upravi in Zakona o davčnem potrjevanju računov.

FdQwLn8XgAQbXhR
22. september 2022

Vlada sprejela predlog pomoči podjetjem zaradi povišanih cen plina in elektrike

Vlada je na seji razširila krog upravičencev ter povišala delež upravičenih stroškov, ki ga bodo podjetja dobila povrnjenega, in sicer iz prvotnih 30 % na 50 % pri enostavni pomoči. Novela zakona prinaša tudi nov ukrep ugodnih likvidnostnih kreditov za podjetja prizadeta zaradi krize v višini 6 milijonov evrov.

Tanja Subotic Levanic12
20. september 2022

Kandidirajte za predsednika/-ico sekcije mladih managerjev

Svojo kandidaturo oddajte do 10. oktobra.

Screenshot 2022 09 15 at 14.37.57
15. september 2022

Umarjeva jesenska napoved gospodarskih gibanj: občutnejše umirjanje gospodarske rasti, velika negotovost

Za letos v Jesenski napovedi UMAR predvideva 5-odstotno rast BDP, kar je za 0,8 odstotne točke več, kot so napovedali spomladi. Za leto 2023 se pričakuje 1,4-odstotno rast BDP, ki bo v veliki meri izhajala iz gibanj v drugi polovici leta.

Ursula von der Leyen5
14. september 2022

Von der Leynova: Z omejitvijo prihodkov proizvajalcev elektrike bi lahko pridobili 140 milijard evrov

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen se je v govoru v Evropskem parlamentu zavzela za zmanjšanje porabe elektrike.

gender equality13
14. september 2022

Več državnih in borznih družb dosega cilje spolne raznolikosti na vodilnih mestih

Stanje se po lanskem padcu izboljšuje, ugotavljajo v Združenju nadzornikov Slovenije.

Luka Mesec1
13. september 2022

Pogajalska skupina dosegla dogovor glede elektronskih evidenc za zaposlene

Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti je usmerjen zlasti v kršitelje delovno-pravne zakonodaje.

DZ17
13. september 2022

Interventnemu zakonu s področja oskrbe z energijo zelena luč DZ

Ta bo veljal do konca leta 2025 in temelji na štirih stebrih - zagotavljanje normalne oskrbe v primeru krize, skrb za zanesljivost oskrbe, zmanjšanje uvozne odvisnosti in blažitev pritiskov na cene energije.

Slovenija81
12. september 2022

Slovenija letos 32. na globalni lestvici digitalne kakovosti življenja

Lani je bila Slovenija 36. med 110 državami.

Evropska komisija9
12. september 2022

Bruselj odobril več kot tri milijarde evrov vreden partnerski sporazum s Slovenijo

Evropska komisija je danes odobrila partnerski sporazum s Slovenijo za porabo 3,26 milijarde evrov evropskih sredstev iz kohezijske politike za obdobje 2021-2027.

Nemcija8
10. september 2022

Visoke cene energentov nemško gospodarsko potiskajo v recesijo

Letos bo sicer Nemčija še beležila rast, ki bo po oceni IfW 1,4-odstotna oz. 0,7 odstotne točke nižja od junijske napovedi. Prihodnje leto pa se bo nemški BDP po napovedih skrčil za 0,7 odstotka.

Maja Zalaznik
9. september 2022

Maja Zalaznik: Vse je drugače. Je res?

Kakšno blaginjo si (res) želimo? Kje smo, kam bi radi prišli, kako? Zahtevno vprašanje za vse deležnike naše družbe, pravi Zalaznikova.

Andrej Bozic32
8. september 2022

Božič: Uspešna podjetja že izplačujejo božičnice in delijo dobre rezultate z zaposlenimi

Gospodarstvo ne podpira predloga ministra za delo Luke Mesca o obvezni božičnici.

Evropska centralna banka3
8. september 2022

Svet ECB obrestne mere dvignil za 0,75 odstotne točke

Dodatne dvige osrednji organ evrske denarne politike napoveduje tudi za naslednje mesece.

navzgor120
7. september 2022

Rast BDP v območju z evrom v drugem četrtletju 0,8-odstotna

Celotna EU je v primerjavi s četrtletjem prej beležila 0,7-odstotno krepitev bruto domačega proizvoda (BPD).

Evropska komisija7
7. september 2022

Evropska komisija bo predlagala uvedbo cenovne kapice za ruski plin

Ob tem je napovedala omejitev prihodkov podjetij, ki elektriko proizvajajo s tehnologijami, cenejšimi od plina.

vlada RS
7. september 2022

Vlada potrdila predlog rebalansa

Prihodki so načrtovani v višini 12,54 milijarde evrov, kar je približno milijardo več kot v veljavnem proračunu, zgornja meja odhodkov pa je 14,60 milijarde evrov ali okoli 600 milijonov evrov več.

Robert Golob7
6. september 2022

Golob: Za pomoč gospodarstvu ob energetski draginji vsaj 1,5 milijarde evrov

Kakšne bodo dejansko potrebe, pa je odvisno tudi od tega, koliko bomo uspešni pri zagovarjanju nujnosti reforme energetskih trgov v Evropi, je dejal po srečanju na GZS.

Banka Slovenije25
5. september 2022

Banka Slovenije: V tretjem četrtletju znaki upočasnitve rasti

Povprečje kratkoročnih modelskih ocen za tretje četrtletje nakazuje upočasnitev četrtletne rasti BDP na še vedno solidnih 0,3 odstotka.

zavod RS za zaposlovanje11
5. september 2022

Avgusta na mesečni ravni 0,7 odstotka manj registriranih brezposelnih

Do konca avgusta se je število registriranih brezposelnih oseb znižalo na 53.935.

Robert Golob5
5. september 2022

STA po 100 dneh vlade: Poletje usmerjeno v iskanje rešitev za omejevanje draginje in covida-19

STA je pripravil poročilo po prvih 100 dneh vlade.

izvoz tovornjaki16
2. september 2022

Slovenija je julija izvozila za 4,64 milijarde evrov blaga, uvozila pa za 4,72 milijarde evrov

Primanjkljaj v menjavi je julija dosegel skoraj 80 milijonov evrov, v sedmih mesecih pa 2,4 milijarde evrov.

Bojan Kumer 25x25
1. september 2022

Vlada sprejela paket energetske zakonodaje

Vlada je sprejela paket energetske zakonodaje za upravljanje v primeru eskalacije na trgu električne energije in zemeljskega plina.

evri57
31. avgust 2022

Tudi avgusta 11-odstotna inflacija

V osmih letošnjih mesecih skupaj je povprečna letna inflacija 8,2-odstotna.

navzgor118
31. avgust 2022

Inflacija v območju evra avgusta pri rekordnih 9,1 odstotka

Rast cen, ki jo poganjajo zlasti cene energentov v luči ruske vojne v Ukrajini, je bila v primerjavi z julijem višja za 0,2 odstotne točke.

SURS3
31. avgust 2022

Statistični urad oceno lanske rasti BDP povečal na 8,2 odstotka

Statistični urad RS je objavil revizijo letne ocene bruto domačega proizvoda (BDP) in ugotovil, da je ta lani znašal 52,208 milijarde evrov.

energetska kriza17
31. avgust 2022

DZ soglasno sprejel pomoč gospodarstvu zaradi podražitev elektrike in plina

Pomoč bodo lahko dobili vsi gospodarski subjekti, tudi tisti v sektorju kmetijstva in ribištva.

navzdol49
30. avgust 2022

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom se še slabša

Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI) v območju z evrom in v celotni EU vztraja najnižje po februarju 2021.

zavod RS za zaposlovanje9
30. avgust 2022

Stopnja brezposelnosti v drugem četrtletju pri 4,2 odstotka

Med prebivalci Slovenije je bilo v zasebnih gospodinjstvih delovno aktivnih 987.000 oseb, kar je 7000 oseb več kot v prvem četrtletju in za 8000 oseb (en odstotek) več kot v drugem lanskem četrtletju.

Nejc Novak
26. avgust 2022

Nejc Novak: Slovenija bi lahko bila središče EU zagonskih podjetij

"Pred 15-imi leti Luksemburg ni bil središče alternativnih investicijskih skladov, sedež Bugattija ni bil na Hrvaškem, evropski samorogi pa so bili le v pravljicah. Če se bomo odločili, da postanemo središče EU z zagonska podjetja in tvegan kapital, nam to lahko tudi uspe."

energetska kriza15
26. avgust 2022

Socialni partnerji usklajevali ukrepe ob energetski draginji

Tako delodajalci kot sindikati so bili s slišanim načeloma zadovoljni, bi pa nekatere ukrepe še razširili.

1Kino3
26. avgust 2022

Utrip članstva smo četrtič preverjali na Ptuju

Hvala vsem, ki ste zadnji poletni petek preživeli v naši družbi.

navzgor116
25. avgust 2022

Razpoloženje v gospodarstvu avgusta po treh mesecih padcev boljše

Kazalnik je predvsem na račun zaupanja v storitvenih dejavnostih porasel za 0,9 odstotne točke.

navzgor19
25. avgust 2022

Vlada z rebalansom predvideva največjo proračunsko porabo do zdaj

Ob predvideni precejšnji rasti prihodkov po novem predvideva okoli 14,5 milijarde evrov odhodkov, skoraj 600 milijonov evrov več kot v sprejetem proračunu.

DZ15
24. avgust 2022

DZ sprejel začasno znižanje DDV na energente

Od 1. septembra 2022 do 31. maja 2023 bo DDV na dobavo elektrike, zemeljskega plina, lesa za kurjavo ter na daljinsko ogrevanje za vse uporabnike znižan z 22 odstotkov na 9,5 odstotka.

Robert Golob
23. avgust 2022

Prihodnje leto gospodarstvu tudi do milijarde evrov pomoči

Predlog zakona o pomoči gospodarstvu zaradi višjih cen elektrike in plina, ki predvideva 40 milijonov evrov pomoči, je po besedah premierja Roberta Goloba usmerjen predvsem v letos.

navzdol47
23. avgust 2022

Gospodarska aktivnost v območju evra avgusta vnovič nazadovala

Razlog je inflacija, ki jo poganja ruska invazija na Ukrajino.

evri55
22. avgust 2022

Povprečna plača junija realno nižja za skoraj dva odstotka

Povprečna bruto plača v Sloveniji je junija znašala 2007,64 evra, kar je nominalno 0,9 odstotka več, realno pa 1,8 odstotka manj kot maja.

6304206393885
22. avgust 2022

Evro začasno padel pod vrednost enega dolarja

Skupna evropska valuta je pod en dolar padla 13. julija, kar se je zgodilo prvič po decembru 2002.

Slovenija79
20. avgust 2022

Agencija Scope potrdila bonitetno oceno Slovenije A

Nemška bonitetna agencija Scope je v petek potrdila bonitetno oceno Slovenije A s stabilnimi obeti.

denar29
19. avgust 2022

Za zaposlitev brezposelnih na zelenih delovnih mestih 2,5 milijona evrov

Delodajalci lahko mesečno prejemajo 680 evrov, predvidena pa je subvencionirana zaposlitev 300 brezposelnih oseb iz vse Slovenije.

navzgor114
18. avgust 2022

Julijska inflacija v območju z evrom 8,9-odstotna, v EU 9,8-odstotna

Gre za novo rekordno raven, inflacijo pa še naprej spodbujajo predvsem visoke cene energije.

SURS
18. avgust 2022

Kljub krepki rasti BDP že prvi znaki umirjanja

Čeprav je bil BDP v drugem letošnjem četrtletju po prvi oceni realno za 8,2 odstotka večji kot pred letom dni, s čimer se je nadaljevala visoka rast, pa je iz podatkov že razbrati prve znake umirjanja.

evri52
18. avgust 2022

Vlada zaradi energetske draginje s 40-milijonskim paketom pomoči gospodarstvu

Vlada je v luči podražitev energije potrdila besedilo predloga zakona o pomoči gospodarstvu zaradi visokih povišanj cen elektrike in plina.

gradbenistvo13
17. avgust 2022

Število delovno aktivnih junija doseglo novo rekordno vrednost

V Sloveniji je bilo junija delovno aktivnih nekaj več kot 922.300 ljudi, kar je 0,2 odstotka več kot mesec prej.

energetska kriza13
17. avgust 2022

Cene plina in elektrike v Evropi še naprej divjajo

Cena megavatne ure elektrike za dobavo v 2023 na nemški borzi v Leipzigu trenutno dosega 525 evrov, kar je nova rekordna vrednost.

denar26
17. avgust 2022

Za zaposlitev brezposelnih mladih do 8820 evrov subvencije

Zavod RS za zaposlovanje je objavil novo javno povabilo delodajalcem za hitrejši vstop mladih na trg dela.

navzgor112
16. avgust 2022

V Sloveniji v drugem četrtletju 8,2-odstotna gospodarska rast

K rasti je po navedbah državnega statističnega urada pripomoglo domače in tuje povpraševanje.

navzdol44
16. avgust 2022

UMAR in Banka Slovenije opozarjata na slabše gospodarske obete v drugi polovici leta

Razlogi za slabše obete so velika negotovost, povezana z vojno v Ukrajini, energetska oskrba in inflacija.

Andrej Bozic26
15. avgust 2022

Potrebujemo razvojno davčno politiko

Predlagane spremembe davčne zakonodaje pomenijo ponoven zastoj v razbremenjevanju davčnega primeža, kjer smo pred meseci z dohodninskimi spremembami sicer naredili manjši korak naprej.

Tina Novak Kac3
12. avgust 2022

Tina Novak Kač: Težko dobite kader? Niste edini in tudi v prihodnje bo tako

Začnimo kar pri jedru: ali pričakujem, da se bo v naslednjih mesecih na trgu kadrov kaj bistvenega spremenilo zaradi recesije? Ne bistveno.

Nemcija6
12. avgust 2022

Delova primerjava obdavčitve plač: Slovenci bolj obdavčeni od Nemcev

Če ima dva tisoč evrov bruto plače, posameznik v Sloveniji na leto državi plača 2.815 evrov dohodnine, Nemec z enako plačo pa le 1.869 evrov.

zaposleni gostinstvo11
11. avgust 2022

Največ prostih delovnih mest po letu 2008

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji razpisanih skoraj 25.900 prostih delovnih mest, kar je za šest odstotkov več kot v prvem.

susa
11. avgust 2022

"Evropska energetska kriza je neznatna v primerjavi s posledicami podnebnih sprememb"

Vodja Evropske vesoljske agencije (ESA) Josef Aschbacher je opozoril, da bi lahko gospodarske posledice vročinskih valov in hudih suš zasenčile evropsko energetsko krizo.

Nemcija1
10. avgust 2022

Nemčija bo visoko inflacijo naslovila z 10-milijardnim paketom davčnih olajšav

Julija je inflacija v največjem evropskem gospodarstvu dosegla 7,5 odstotka, poganjajo pa jo predvsem visoke cene energentov.

industrijska proizvodnja27
10. avgust 2022

Vrednost industrijske proizvodnje junija padla, medletno še vedno višja

Vrednost industrijske proizvodnje je bila junija za 0,2 odstotka nižja kot maja, k čemur so prispevali padci v različnih dejavnostih.

energetska kriza10
8. avgust 2022

"Glavni izziv podjetij so visoke cene energije"

Gospodarska aktivnost se ohlaja, povpraševanje se znižuje, v intervjuju za Delo pravi Andreja Kelhar Horvat iz Ajpesa.

ogljicna nevtralnost5
6. avgust 2022

Za trajnostno in krožno transformacijo podjetij razpisanih skoraj 18 milijonov evrov

Javna agencija Spirit je objavila razpis za podporo zagonskim, mikro, malim in srednje velikim podjetjem pri strateški trajnostni in krožni transformaciji poslovanja v letih 2022-2025.

evri50
5. avgust 2022

Regionalno razvojni sklad s posojili za projekte energetske učinkovitosti

Na voljo je za skupno tri milijone evrov posojil, prijaviti se je mogoče od 16. avgusta naprej.

zavod RS za zaposlovanje7
3. avgust 2022

Julija na mesečni ravni nekoliko več brezposelnih

V Sloveniji je bilo konec julija registriranih 54.341 brezposelnih, kar je 0,9 odstotka več kot junija in 23,1 odstotka manj kot julija lani.

evri48
3. avgust 2022

Proračun ob nadaljnji krepki rasti prihodkov v sedmih mesecih z 252 milijoni evrov primanjkljaja

V državni proračun se je po preliminarnih podatkih ministrstva za finance nateklo približno 7,3 milijarde evrov prihodkov, kar je 17,9 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

evri46
1. avgust 2022

Z letom 2023 razveljavitev dela letos uveljavljenih sprememb pri dohodnini

Spremembe zakona o dohodnini predvidevajo zaustavitev zviševanja splošne olajšave ter vrnitev obdavčitve najvišjih plač in najemnin na prejšnje ravni.

33308
29. julij 2022

Julija letna inflacija 11 %, anketna brezposelnost 3,8 %

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin julija na letni ravni v povprečju zvišale za 11 odstotkov, na mesečni pa za odstotek. Območje evra ima medtem rekordno 8,9-odstotno inflacijo. Anketna brezposelnost v Sloveniji je znašala 3,8 %.

65689493
28. julij 2022

Gospodarsko razpoloženje v območju z evrom na 17-mesečnem dnu

Gospodarsko razpoloženje v območju evra in EU-ju se je junija še poslabšalo. Kazalnik gospodarskega razpoloženja (ESI), ki ga izračunava Evropska komisija, se je v območju z evrom znižal za 4,5 točke, na 99 točk.

66004920
27. julij 2022

Delodajalci vlado pozivajo k hitremu in ciljanemu ukrepanju glede cen elektrike in plina

Delodajalske organizacije vlado pozivajo, da čimprej pripravi interventno zakonodajo, ki bo zasledovala cilj ohranitve odpornosti in zagona celotnega zdravega jedra slovenskega gospodarstva.

33275
22. julij 2022

Gospodarska klima v Sloveniji julija tretji mesec zapored slabša

Vrednost kazalnika gospodarske klime v Sloveniji je julija znašala minus 1,1 odstotne točke, kar je 1,7 odstotne točke manj kot mesec prej.

Robert Kneschke shutterstock 216498037 PR
19. julij 2022

Junijska inflacija na letni ravni v evroobmočju 8,6 %, v Sloveniji 10,8 %

Letna stopnja inflacije v območju evra je junija 2022 znašala 8,6 %, leto prej je bila 1,9-odstotna.

Alesa Mizigoj
15. julij 2022

Aleša Mižigoj: 20 let dobre družbe na poti

Dve desetletji članstva v Združenju Manager sta hitro minili, a veliko dali. Zame je združenje prostor izmenjave pogledov in stališč, znanja, mesto tkanja poslovnih priložnosti ter prijateljskih vezi, meni Aleša Mižigoj, direktorica Medexa.

Slovenija76
14. julij 2022

Bruselj Sloveniji napoved rasti BDP za letos zvišal, za 2023 znižal

Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje 5,4-odstotno gospodarsko rast, kar je 1,7 odstotne točke več, kot je napovedala maja. V letu 2023 pa pričakuje enoodstotno rast slovenskega BDP, kar je 2,1 odstotne točke manj kot v spomladanski napovedi.

energetska kriza7
14. julij 2022

Vlada s 1. septembrom za leto dni določila najvišje cene elektrike

Vlada je na današnji seji določila najvišje cene električne energije za gospodinjstva ter mala in srednja podjetja, odločila se je tudi ohraniti znižano omrežnino.

Evropska komisija5
14. julij 2022

Komisija napoved gospodarske rasti EU za letos ohranila, za območje evra rahlo znižala

Evropska komisija je danes napoved gospodarske rasti celotne EU za letos ohranila pri 2,7 odstotka, kolikor je napovedala že maja. Za območje evra jo je medtem znižala z 2,7 na 2,6 odstotka.

navzgor17
14. julij 2022

Raziskava: Visoka inflacija bo najverjetneje vztrajala še nekaj let

Stopnja inflacije je po vsem svetu na visokih ravneh, pri čemer naj bi letos v povprečju dosegla 7,7 odstotka, sta v zadnji raziskavi med ekonomisti ugotovila münchenski inštitut Ifo in švicarski inštitut za ekonomsko politiko.

Banka Slovenije23
13. julij 2022

Banka Slovenije: Gospodarske razmere v polletju ugodne, obeti za naprej manj spodbudni

Posledice ruskega napada na Ukrajino so za Slovenijo za zdaj še omejene, ugotavlja Banka Slovenije.

IMF
13. julij 2022

IMF: Obeti za svetovno gospodarsko rast so se znatno poslabšali

Vojna v Ukrajini in visoka inflacija po besedah direktorice IMF Kristaline Georgieve povečujeta tveganje za širitev lakote in revščine.

Andrej Bozic21
13. julij 2022

V strateškem svetu ministra Hana tudi predsednik ZM Andrej Božič

V strateškem svetu za gospodarstvo je 20 predstavnikov podjetij, bank, delodajalcev, sindikatov in ekonomske stroke.

evri43
12. julij 2022

Vrednost evra prvič po letu 2002 izenačena z dolarjem

Skupna evropska valuta je danes v primerjavi z dolarjem še izgubila, tako da je okoli 11.50 prvič po letu 2002 prišlo do izenačitve vrednosti obeh valut.

MGRT 6. nivo
12. julij 2022

Gospodarstvu letos za 670,6 milijona evrov razvojnih spodbud

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo je za letošnje leto dodatno zvišalo načrtovana vlaganja v razvojne projekte slovenskih podjetij in podpornega okolja.

navzgor110
11. julij 2022

Vrednost industrijske proizvodnje maja višja

Vrednost industrijske proizvodnje je bila maja 0,8 odstotka višja kot aprila.

evri41
11. julij 2022

Bloomberg Adria: Tveganje recesije v evroobmočju vse večje

Dviguje se nevarnost pomanjkanja plina, inflacija pa ostaja na rekordnih ravneh.

navzdol42
11. julij 2022

Evropska komisija bo znižala napoved gospodarske rasti

Obenem bo Bruselj zvišal napoved inflacije.

energetska kriza5
8. julij 2022

Vlada bo predvidoma naslednji teden sprejela ukrepe glede energetske draginje

Vlada bo danes po napovedih začela obravnavati predloge ukrepov za naslovitev vse višjih cen elektrike in plina.

fiskalni svet siol11
7. julij 2022

Fiskalni svet ob izboljševanju javnofinančnega položaja opozarja na rast porabe

Stanje javnih financ se še naprej postopoma izboljšuje, za kar je zaslužna visoka rast prihodkov ob hitrem okrevanju gospodarske aktivnosti in umikanju podpor za omilitev posledic epidemije.

IMG 2210
6. julij 2022

Prvič se je sestala Gospodarska koordinacija

Danes je potekal prvi sestanek Gospodarske koordinacije, oblike strukturiranega sodelovanja gospodarskih organizacij in vodstva Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ki jo jo je oblikoval minister Matjaž Han.

Zavod za zaposlovanje5
5. julij 2022

Število brezposelnih junija znova upadlo

Dosežena je bila nova najnižja raven po letu 1990.

izvoz tovornjaki14
5. julij 2022

Maja nadaljnja rast blagovne menjave, primanjkljaj v petih mesecih 2,7 milijarde evrov

Slovenija je maja izvozila za 4,8 milijarde evrov, uvozila pa za 5,3 milijarde evrov blaga.

IMG 1046
4. julij 2022

Tjaša Redek: "Ključ do uspeha in blaginje je uspešno gospodarstvo"

Višja bo produktivnost in večja bo dodana vrednost, višje bodo plače in večja bo blaginja, poudarja Tjaša Redek, soavtorica akcijskega načrta za večjo blaginjo v Sloveniji.

OECD13
4. julij 2022

OECD Sloveniji priporoča ciljano brzdanje inflacije in izvedbo reform

Slovenija naj se kratkoročno osredotoči na boj z visoko inflacijo in nato pospeši izvedbo reform, ki bodo omogočile zvišanje produktivnosti in naslovile izziv staranja prebivalstva.

GZS
4. julij 2022

Anketa GZS: Trenutne razmere ogrožajo obstoj več kot četrtine podjetij

Podjetja se v luči rasti cen energentov, surovin in storitev najpogosteje soočajo z dvigom cen lastnih izdelkov, padcem dobička iz poslovanja, konkurenčnosti ter nižanjem tržnega deleža.

Natalija Zupan1
1. julij 2022

Natalija Zupan: Trajnost – pogum, da začnemo delovati drugače

"Priznajmo si, da so trajnostne spremembe včasih tudi boleče. Vendar veliko manj, kot bo bolelo, če ničesar ne bomo spremenili," poudarja Zupanova.

inflacija3
1. julij 2022

Letna inflacija v območju evra junija poskočila na rekordnih 8,6 odstotka

Daleč največji razlog za visoko inflacijo so cene energije.

navzgor15
30. junij 2022

Inflacija v Sloveniji junija na letni ravni pospešila na 10,4 odstotka

Največ so k inflaciji prispevale podražitve naftnih derivatov, hrane in električne energije.

navzdol40
30. junij 2022

Gospodarstvo prvič po 10 letih s primanjkljajem v transakcijah s tujino

Dosegel je 106 milijonov evrov ali 0,8 odstotka BDP.

proizvodnja7
30. junij 2022

Skupen obseg proizvodnje v gospodarstvu aprila še naprej raste

Aprila se je v primerjavi z marcem povečal za 0,2 odstotka, v primerjavi z lanskim aprilom za 11,3 odstotka.

Slovenija72
30. junij 2022

Država v prvem četrtletju s precej nižjim primanjkljajem kot pred letom dni

Sektor država je v prvem četrtletju letos pridelal 405 milijonov evrov primanjkljaja, kar je 3,1 odstotka BDP.

Slovenija74
30. junij 2022

Sloveniji iz EU zaradi ugodnih gospodarskih gibanj manj nepovratnih sredstev za okrevanje

Slovenija bo iz mehanizma EU za okrevanje po koronski krizi prejela 1,49 milijarde evrov nepovratnih sredstev, kar je skoraj 286 milijonov evrov manj od prvotne dodelitve.

trgovina na drobno5
29. junij 2022

Prodaja v storitvah in trgovini aprila za petino višja kot pred letom

V mesečni primerjavi je bil večji za 1,6 odstotka, v primerjavi z lanskim aprilom pa za 20,2 odstotka.

energetska kriza3
24. junij 2022

Bojan Ivanc, GZS, za Finance: Prihodnje leto bo bolj bolelo

Bolečino visokih cen energentov in hrane bomo kot gospodarstvo verjetno polno občutili šele v letu 2023, pričakuje glavni ekonomist GZS.

navzdol38
24. junij 2022

Junija slabše razpoloženje v gospodarstvu

Razpoloženje v gospodarstvu se je junija na mesečni ravni poslabšalo za dve odstotni točki.

evri39
23. junij 2022

Inflacija zavira gospodarsko aktivnost v območju evra

Gospodarska aktivnost v območju evra se je junija upočasnila, potem ko so visoke cene zavrle močno okrevanje po pandemiji.

bencin3
22. junij 2022

Svetovno gospodarstvo po ocenah Cofaca drsi v stagflacijo

Rezultati gospodarske rasti so bili v prvem četrtletju v večini razvitih gospodarstev pod pričakovanji, inflacija pa je v drugem četrtletju dobila pospešek.

evri37
22. junij 2022

Povprečna plača za april nižja od plače za marec

Povprečna bruto plača za april je znašala 2001,93 evra. Od plače za prejšnji mesec je bila nižja, nominalno za 0,3 odstotka, realno pa za 2,8 odstotka.

denar25
22. junij 2022

Politični dogovor o trajnostnem poročanju podjetij

O trajnostnem razvoju bo zdaj moralo poročati več velikih podjetij ter mala in srednja podjetja, ki kotirajo na borzi.

navzgor13
19. junij 2022

Raziskava: Skoraj dve tretjini delodajalcev napovedujeta dvig plač

Med razlogi za dvig sta zadrževanje zaposlenih in privabljanje novih.

MGRT
18. junij 2022

V enomesečni javni razpravi predlog novele zakona o gospodarskih družbah

S predlogom novele želijo v slovenski pravni red delno prenesti dve evropski direktivi, hkrati pa prinaša tudi trajno podlago za virtualne skupščine delničarjev.

Ursula Cetinski2
17. junij 2022

Uršula Cetinski: Priložnost zamujena ne vrne se nobena

Pri povezovanju kulture in gospodarstva nismo prav uspešni, ker nam manjka veziva, ki bi učinkovito povezalo obe področji, piše Uršula Cetinski, generalna direktorica Cankarjevega doma.

navzgor11
17. junij 2022

Majska inflacija v območju z evrom 8,1-odstotna, v EU 8,8-odstotna

Inflacija v območju z evrom je maja dosegla 8,1 odstotka, kar je 0,7 odstotne točke več kot aprila, kaže druga ocena evropskega statističnega urada Eurostat.

Slovenija70
17. junij 2022

Gibanje cen v Sloveniji podobno kot v evrskem območju

Slovenija je maja beležila enako inflacijo kot Nemčija ter nekoliko višjo od povprečja v območju evra.

navzgor107
16. junij 2022

Število delovno aktivnih aprila na novem rekordu

Število delovno aktivnih oseb v Sloveniji je aprila doseglo 918.302, kar je nova najvišja vrednost od začetka spremljanja registrskih podatkov o delovni aktivnosti, je danes objavil statistični urad.

Slovenija67
15. junij 2022

Slovenija na lestvici konkurenčnosti IMD pridobila dve mesti

Slovenija se je letos na lestvici konkurenčnosti švicarskega inštituta IMD med 63 državami uvrstila na 38. mesto.

foto Andraz Kobe 1181
15. junij 2022

Recept za uspeh z MQ konference: Več ambicij, enostavnosti in jasne vizije

ZM je danes na Račjem otoku gostil MQ konferenco.

Banka Slovenije21
15. junij 2022

Banka Slovenije letos napoveduje 5,8-odstotno rast BDP, inflacija pri devetih odstotkih

Banka Slovenije je zvišala napoved gospodarske rasti Slovenije za letos.

UMAR11
15. junij 2022

Umar: Ob umirjanju rasti izvoza še naprej visoka rast domače potrošnje

Rast domače potrošnje ostaja visoka, je pa kupna moč gospodinjstev pod vse večjim vplivom naraščajočih cen, predvsem energentov in hrane, saj se je inflacija maja še okrepila.

Slovenija65
11. junij 2022

Slovenija po kazalcu okoljske učinkovitosti sedma na svetu

Slovenija je na sedmem mestu med 180 državami glede na kazalec okoljske učinkovitosti (Environmental Performance Index - EPI).

Evropska centralna banka
9. junij 2022

ECB bo julija zvišala obrestne mere za 0,25 odstotka

ECB bo obrestno mero, ki je trenutno pri minus 0,5 odstotka, julija zvišala za 0,25 odstotne točke, septembra pa bo predvidoma sledilo še eno zvišanje.

gender equality11
8. junij 2022

V EU politični dogovor o direktivi za večjo enakopravnost spolov v upravnih odborih

Spol, ki je slabše zastopan, bo moral zasedati 40 odstotkov položajev neizvršnih direktorjev, bo določal predlog direktive.

OECD11
8. junij 2022

OECD Sloveniji za letos napoveduje 4,6-odstotno gospodarsko rast

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji za letos napoveduje 4,6-odstotno rast, za prihodnje leto pa 2,5-odstotno.

navzgor103
8. junij 2022

Stroški dela v začetku leta navzgor

Najbolj izrazito so se zvišali v kmetijstvu, po drugi strani pa so se zaradi zmanjšanja izplačil (izrednih) dodatkov, povezanih z epidemijo covida-19, najbolj znižali v zdravstvu in socialnem varstvu.

navzgor105
8. junij 2022

Ocena četrtletne gospodarske rasti območja z evrom zvišana na 0,6 odstotka

Po sezonsko prilagojenih podatkih je bila ta 0,6-odstotna, potem ko je druga ocena kazala na 0,3-odstotno rast, prva pa na 0,2-odstotno.

OECD9
8. junij 2022

OECD zaradi vojne v Ukrajini sklestil napoved svetovne gospodarske rasti

Ta naj bi bila triodstotna, in ne 4,5-odstotna, kot je OECD napovedoval decembra.

fiskalni svet siol9
7. junij 2022

Fiskalni svet o tveganju višjih stroškov dela in ukrepov za omilitev vpliva visokih cen

Prihodki državnega proračuna bodo letos ob ohranjanju sedanjih gospodarskih razmer višji od projekcij, ob doseganju ciljne vrednosti odhodkov bi moral biti primanjkljaj nižji.

MAO ZM trajnost
7. junij 2022

Trajnost v podjetjih je dolgoročni proces

Za uvajanje trajnosti v podjetju so pomembni povezovanje, osveščanje strank in zaposlenih ter dolgoročno razmišljanje, so soglašali sogovorniki na okrogli mizi, ki jo je ZM pripravil v sodelovanju z MAO.

navzdol35
7. junij 2022

Svetovna banka občutno poslabšala napoved rasti svetovnega BDP

Potem ko je januarja pričakovala, da bo rast svetovnega BDP letos 4,1-odstotna, zdaj pričakuje, da bo dosegla 2,9 odstotka.

Slovenija63
4. junij 2022

Poročilo: Slovenija po kazalnikih blaginje najboljša pri varnosti, najslabša pri zdravju

Slovenija po kazalnikih blaginje znotraj EU najbolj pozitivno izstopa po varnosti, pri čemer je po občutku varnosti na vrhu lestvice držav.

Timm Urschinger
3. junij 2022

Timm Urschinger: Zakaj razpršiti, decentralizirati vodenje?

Vsak v organizaciji je lahko voditelj – odvisno pa je od situacije in posameznikovega potenciala, meni Urschinger, ki ga bomo gostili na MQ konferenci.

navzgor101
3. junij 2022

Nadaljuje se krepka rast blagovne menjave, primanjkljaj v štirih mesecih 2,2 milijarde evrov

Slovenija je aprila izvozila za 4,2 milijarde evrov, uvozila pa za 4,7 milijarde evrov blaga.

Zavod za zaposlovanje3
3. junij 2022

Število brezposelnih maja na novi najnižji ravni po 1990

Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec maja registriranih 55.854 brezposelnih oseb, kar je 3,8 odstotka manj kot aprila in 25,7 odstotka manj kot pred letom dni.

Matjaz Han foto SD
2. junij 2022

Han: Cene energentov so ključna težava

Donedavni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes predal posle novemu ministru Matjažu Hanu.

Slovenija61
1. junij 2022

Slovenija je dobila 15. vlado

Vlado bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

navzdol33
1. junij 2022

Gospodarska aktivnost v območju z evrom z najpočasnejšo rastjo v 18 mesecih

Zaradi pomanjkanja zalog, visokih inflacijskih pritiskov in šibkejšega povpraševanja je proizvodni sektor v območju z evrom maja zabeležil najpočasnejšo rast v zadnjem letu in pol.

navzgor99
31. maj 2022

Letna inflacija maja z 8,1 odstotka najvišja po aprilu 2002

K inflaciji so največ prispevale višje cene naftnih derivatov.

Banka Slovenije19
31. maj 2022

Vojna v Ukrajini dodatno krepi inflacijo

Banka Slovenije ob visoki rasti cen energentov in surovin izpostavlja tudi visoko rast cen hrane.

ministrstvo za finance
30. maj 2022

Boštjančič: Ponovno povezati davčno in socialno politiko

Kandidat za finančnega ministra Klemen Boštjančič kakšnih novih davkov še ne želi napovedovati.

ministrstvo za gospodarstvo
28. maj 2022

Han v predstavitvi pred odborom DZ napovedal močan socialni dialog

Kandidat za gospodarskega ministra Matjaž Han pričakovanja gospodarstva razume, a bo treba pri vsakem ukrepu dobro pretehtati tudi njegove posledice, pravi.

zaposleni gostinstvo9
27. maj 2022

Storitvena dejavnost marca z višjim prihodkom

Prihodek od prodaje storitev je bil marca na mesečni ravni višji za 0,7 odstotka, na letni pa za 20 odstotkov.

navzdol31
25. maj 2022

V gospodarstvu maja slabše razpoloženi

Razpoloženje v gospodarstvu se je maja na mesečni ravni poslabšalo za 1,4 odstotne točke.

Christine Lagarde24
24. maj 2022

Lagardova: ECB ne pričakuje recesije v območju evra

Evropska centralna banka (ECB) kljub vojni v Ukrajini v območju evra ne pričakuje recesije, je danes ob robu Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) v Davosu dejala predsednica ECB Christine Lagarde.

obnovljivi viri energije
23. maj 2022

Bruselj Sloveniji priporoča zmanjšanje odvisnosti od fosilnih goriv s povečanjem obnovljivih virov

Slovenija lahko po mnenju komisije uporabo obnovljivih virov energije okrepi predvsem s poenostavitvijo postopkov za izdajanje dovoljenj.

navzgor9
23. maj 2022

Slovensko gospodarstvo lani občutno izboljšalo rezultate poslovanja

Neto čisti dobiček se je skoraj podvojil, skupni prihodki pa so porasli za 24 odstotkov.

Christine Lagarde22
23. maj 2022

Lagardova: Do konca septembra konec z negativno obrestno mero

Evropska centralna banka (ECB) je pripravljena na dvig obrestnih mer v juliju in septembru, ki bi pomenil konec negativne obrestne mere.

Polona Domadenik Muren
20. maj 2022

prof. dr. Polona Domadenik Muren: Skupaj ZA večjo blaginjo Slovenije

Akcijski načrt za večjo blaginjo predstavlja sokoordinatorka načrta prof. dr. Polona Domadenik Muren.

Dunaj12
19. maj 2022

Slovenske managerke na Dunaju o pomenu raznolikosti in vključenosti

Članice Sekcije managerk so v okviru Evropskega meseca raznolikosti obiskale predstavništvo družbe Generali Avstrija in dunajsko gospodarsko zbornico ter prisluhnile primerom dobrih mednarodnih praks.

zaposleni gostinstvo7
19. maj 2022

Lani 40,4-odstotna davčna obremenitev stroškov dela

Od stroškov dela za zaposleno osebo, ki je zaslužila 67 odstotkov plače povprečne zaposlene osebe, je bilo 40,4 odstotka namenjenih za plačilo davčnih bremen, 59,6 odstotka pa ji je ostalo neto plače.

33 rojstni dan
18. maj 2022

Združenje Manager praznuje 33. rojstni dan

Na današnji dan pred 33 leti se je na ustanovnem zboru v Cankarjevem domu zbralo 170 managerk in managerjev ob ustanovitvi Združenja Manager.

EU37
18. maj 2022

Inflacija v območju z evrom aprila stabilna pri 7,4 odstotka

K aprilski rasti so spet najbolj prispevale višje cene energije.

gradbenistvo11
17. maj 2022

Stopnja delovne aktivnosti lani najvišja doslej

Stopnja delovne aktivnosti je lani v Sloveniji znašala 66,7 odstotka in je bila po podatkih državnega statističnega urada najvišja, odkar jo izračunavajo.

navzgor7
17. maj 2022

Ocena gospodarske rasti območja z evrom v prvem trimesečju zvišana na 0,3 odstotka

Evropski statistični urad Eurostat je malenkost zvišal oceno gospodarske rasti v območju z evrom v letošnjem prvem četrtletju.

denarna pomoc55
17. maj 2022

Bruselj odobril 150-milijonsko podporo slovenskim podjetjem zaradi koronavirusa

Evropska komisija je danes odobrila ponovno uvedbo slovenske sheme za podporo podjetjem, ki jih je prizadel izbruh novega koronavirusa, ter za raziskave, razvoj in proizvodnjo izdelkov v povezavi s koronavirusom.

IMG 1153
16. maj 2022

Akcijski načrt za večjo blaginjo: Kaj moramo v družbi narediti, da bomo delovali in živeli bolje?

Združenje Manager je na današnjem dogodku Observatorij 2022 – Odgovornost za blaginjo v dvorani Državnega sveta premierno predstavilo Akcijski načrt za večjo blaginjo.

navzgor97
16. maj 2022

V Sloveniji v prvem četrtletju 9,8-odstotna gospodarska rast

Na visoko gospodarsko rast je po podatkih državnega statističnega urada pozitivno vplivalo domače in tuje povpraševanje.

UMAR9
16. maj 2022

Umar: Rast visoka predvsem zaradi nizke lanske osnove

Realno se je BDP na četrtletni ravni povečal za 0,8 odstotka, kar je bistveno manj kot v preteklih četrtletjih.

EU35
16. maj 2022

Komisija območju evra in EU za letos napoved gospodarske rasti znižala na 2,7 odstotka

Evropska komisija je za EU in območje z evrom znižala napoved gospodarske rasti. Za letos napoveduje 2,7-odstotno, za prihodnje leto pa 2,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda.

Slovenija59
16. maj 2022

Bruselj Sloveniji napoved letošnje gospodarske rasti znižal na 3,7 odstotka

Evropska komisija Sloveniji za letos napoveduje 3,7-odstotno gospodarsko rast, kar je 0,1 odstotne točke manj, kot je napovedala februarja.

gender equality9
15. maj 2022

V upravah 56 državnih in borznih podjetij 23-odstotna zastopanost žensk

V vodstvu 56 državnih in borznih podjetij, ki jih v okviru pobude 40/33/2026 spremljata Združenje nadzornikov Slovenije in družba Deloitte Slovenija, je konec aprila cilje v zvezi s spolno uravnoteženostjo dosegalo 30 odstotkov družb.

Robert Golob
14. maj 2022

Koalicijska pogodba: Odprava dohodninskih sprememb, preoblikovanje fiskalnega pravila, sprememba načrta za okrevanje

Nastajajoča koalicija na davčnem in javnofinančnem področju med drugim načrtuje odpravo zadnjih sprememb dohodninske zakonodaje.

Robert Golob3
14. maj 2022

Koalicijska pogodba: Regulacija cen, dvig minimalne plače, vrnitev k socialnemu dialogu, reševanje stanovanjske krize

Koalicija v nastajanju napoveduje vrnitev k socialnemu dialogu v okviru Ekonomsko-socialnega sveta (ESS).

UMAR7
13. maj 2022

Umar: Zaradi povečane negotovosti upočasnjena rast izvoznega sektorja

Rast izvozno usmerjenega dela gospodarstva se je ob izrazito povečani negotovosti v mednarodnem okolju v prvem četrtletju upočasnila, v najnovejši izdaji Ekonomskega ogledala ugotavlja Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar).

Spoznavno srecanje z Miho Sencarjem7
11. maj 2022

Miha Senčar – optimistični in ambiciozni kameleon z empatijo

Danes smo na Gradu Fužine gostili Spoznavno srečanje novih članov ZM.

Christine Lagarde19
11. maj 2022

Prvi dvig obrestnih mer ECB verjeten že poleti

Neto nakupe obveznic bi lahko ECB zaključila v začetku julija, dvig obrestne mere pa bi lahko temu sledil v nekaj tednih.

digitalizacija12
10. maj 2022

Microsoftova raziskava: Slovenija po digitalizaciji nad povprečjem Srednje in Vzhodne Evrope

Slovenija se je po indeksu Digital Futures, ki ga je zasnoval tehnološki velikan Microsoft, da bi izmeril raven digitalizacije v 16 evropskih državah, znašla na sedmem mestu.

industrijska proizvodnja25
10. maj 2022

Vrednost industrijske proizvodnje višja

Vrednost industrijske proizvodnje je bila marca 3,9 odstotka višja kot mesec prej.

UMAR5
9. maj 2022

Sloveniji letos še vedno kaže na umiritev gospodarstva, ne pa na recesijo

Letošnja rast slovenskega gospodarstva bi lahko bila 4,2-odstotna.

Barbara Zupancic3
6. maj 2022

Barbara Zupančič: Z raznolikostjo do boljšega poslovanja

Postanite del vseevropskega omrežja – skupaj lahko vplivamo!

10 nacel raznolikosti2
6. maj 2022

Kako slovenska podjetja uveljavljajo 10 načel raznolikosti

Kako je z uveljavljanjem raznolikosti v praksi, kje so pasti in kaj lahko naredimo managerji?

Sabina Sobocan
5. maj 2022

Sabina Sobočan, direktorica družbe Varis Lendava, je prejemnica nagrade Primus 2022

Komisijo je prepričala, ker je nosilka in razvijalka komunikacijske strategije navznoter, v podjetju, in ker jo odlikuje premišljena, odgovorna in strukturirana komunikacija do zunanjih javnosti.

navzdol29
5. maj 2022

Aprila z 58.081 brezposelnimi najnižja brezposelnost po letu 1990

To je 4,1 odstotka manj kot marca in 26,7 odstotka manj kot aprila lani.

evri35
5. maj 2022

Gospodarstvu zaradi podražitve energentov 51,6 milijona evrov pomoči

Prejelo jo bo 5996 upravičencev, so sporočili s Fursa.

navzgor5
5. maj 2022

Krepka rast blagovne menjave, primanjkljaj v treh mesecih 1,6 milijarde evrov

Slovenija je v prvem četrtletju izvozila za 11,5 milijarde evrov blaga, kar je 21,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvoz pa je porasel za 48,1 odstotka na 13,1 milijarde evrov.

navzgor3
4. maj 2022

Slovenija marca znova z največjo rastjo trgovine na drobno v EU

Največjo mesečno in medletno rast je tako kot februarja imela Slovenija.

navzgor95
30. april 2022

Inflacija aprila spet s pospeškom

Cene življenjskih potrebščin so se aprila na letni ravni zvišale za 6,9 odstotka, kar je 1,5 odstotne točke več kot v marcu.

Screenshot 2022 04 29 at 09.44.34
28. april 2022

Umarjeva pomladanska napoved gospodarskih gibanj 2022: umirjanje gospodarske rasti

Pomladansko napoved gospodarskih gibanj so v Umarju pripravili v razmerah visoke negotovosti zaradi vojne v Ukrajini. Po globokem padcu leta 2020 in močnem lanskem odboju za letos predvidevajo 4,2-odstotno rast BDP, kar je za 0,5 o. t. nižje kot v Jesenski napovedi.

navzgor93
26. april 2022

Februarja rast prihodka od prodaje storitev

Na mesečni ravni je bila rast najvišja v poslovanju z nepremičninami.

Spirit 5. nivo
26. april 2022

Finančne spodbude za najboljši poslovni model podjetnic začetnic

Javna agencija Spirit do 20. maja sprejema prijave na Natečaj za podelitev finančnih spodbud za najboljši poslovni model in njegovo predstavitev podjetnic začetnic 2022.

Andrej Bozic18
25. april 2022

Andrej Božič: Lovimo zadnji vlak za reforme

“Treba je povrniti zaupanje v institucije in izboljšati delovanje pravne države," po volitvah izpostavlja predsednik Združenja Manager Andrej Božič.

Slovenija56
24. april 2022

Slovenija potrebuje bolj spodbudno poslovno okolje

Pot do bogate države in blaginje vodi skozi spodbudno poslovno okolje, v katerem ljudje lahko veliko zaposlujejo in ustvarjajo, je po današnjih volitvah poudarila Petra Juvančič, izvršna direktorica ZM.

DZ13
24. april 2022

Gibanju Svoboda ob visoki volilni udeležbi 40 poslanskih mandatov, v DZ pet strank

Volilna udeležba je bila najvišja po letu 2000 - 69,41 odstotka.

Petra Juvancic TV Slo po volitvah
24. april 2022

Petra Juvančič: Potrebujemo voditelje z razvojnimi rešitvami

"Slovenija je pred velikimi izzivi: postpandemično okrevanje, energetska kriza, inflacija, upočasnjena gospodarska rast, zato v vladi potrebujemo take voditelje, ki bodo predlagali razvojne rešitve, dobre za vse," poudarja Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager.

navzgor91
22. april 2022

Aprila izboljšanje gospodarskega razpoloženja

Najbolj se je izboljšalo razpoloženje v storitvenih dejavnostih.

Bostjan Vasle BS
22. april 2022

Boštjan Vasle: Vojna v Ukrajini bo znižala rast in zvišala inflacijo

Redno spomladansko zasedanje Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in Svetovne banke v teh dneh poteka v znamenju ruske vojaške agresije in njenih posledic za naša gospodarstva.

naslovnica MQ51
21. april 2022

Izšla je nova, jubilejna 50. številka MQ revije

V njej med drugim preberite eksluzivni intervju Petre Juvančič z Nikolausom S. Langom, pogovore z nagrajenci Januarskega srečanja in še in še.

Eurostat
21. april 2022

Inflacija v območju z evrom marca 7,4-odstotna, v Sloveniji na mesečni ravni upadla

V Sloveniji je marca inflacija na mesečni ravni upadla, na letni je bila šestodstotna.

Slovenija54
20. april 2022

IMF napoved rasti za Slovenijo poslabšal na 3,7 odstotka, inflacija pri 6,7 odstotka

Ocena iz najnovejšega poročila o svetovnih gospodarskih obetih je za 0,9 odstotne točke slabša od tiste lani oktobra.

navzdol26
19. april 2022

IMF napoved letošnje svetovne gospodarske rasti oklestil na 3,6 odstotka

Najnovejša ocena za letos je tako v luči posledic vojne v Ukrajini za 0,8 odstotne točke nižja od januarskih pričakovanj.

navzgor89
19. april 2022

Februarja rast števila delovno aktivnih oseb

Število delovno aktivnih se je najbolj povečalo v dejavnosti gradbeništvo.

Anita Stojcevska in Petra Juvancic
19. april 2022

Anita Stojčevska: Komunikacija je umetnost poslušanja

Anita Stojčevska je v pogovoru s Petro Juvančič izpostavila, da je najtežji del komunikacije to, da poslušaš in slišiš.

gradbenistvo10
16. april 2022

Zavod za zaposlovanje: Povpraševanje delodajalcev v prvih treh mesecih večje za skoraj polovico

Največje pomanjkanje kadra je v zdravstvu, informatiki, šolstvu, gradbeništvu, prometu in gostinstvu.

Petra Juvancic18
15. april 2022

Petra Juvančič: Za Slovenijo, v kateri bomo lahko ustvarjali

Izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič piše o tem, da moramo prevzeti odgovornost za prihodnost.

evri31
15. april 2022

Slovenski podjetniški sklad razpisal 87,45 milijona evrov garancij za bančne kredite

Sklad želi z razpisom spodbujati rast in razvoj malih in srednje velikih podjetij.

UMAR3
15. april 2022

Umar: Negotovost zaradi vojne v Ukrajini predvsem med izvozniki

V razmerah izrazito povečane negotovosti v mednarodnem okolju se pričakuje nadaljnje umirjanje v izvozno usmerjenem delu gospodarstva.

evri33
15. april 2022

Za sofinanciranje projektov krožnega gospodarstva 30 milijonov evrov

Rok za prijavo na razpis za sofinanciranje pilotno-demonstracijskih projektov, ki se osredotočajo na področje krožnega gospodarstva, je 18. julij.

6304206393887
14. april 2022

ECB vztraja pri načrtu za pospešeno zaostrovanje denarne politike

Svet ECB danes pričakovano ni spreminjal obrestnih mer.

digitalizacija racunalnik3
12. april 2022

Raziskava: Dve tretjini zaposlenih si želita hibridni model dela

Na klasičen način dela bi delalo dobrih 11 odstotkov vprašanih, medtem ko 22 odstotkov anketirancev zagovarja popoln prehod na delo od doma.

industrijska proizvodnja23
11. april 2022

Industrijska proizvodnja februarja nižja

Vrednost industrijske proizvodnje se je najbolj znižala v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro.

zavod RS za zaposlovanje5
10. april 2022

Med prijavljenimi brezposelnimi neposredno zaposljivih le do 17 odstotkov

Kar 56 odstotkov vpisanih v evidenco pri Zavodu RS za zaposlovanje je dolgotrajno brezposelnih.

digitalne vescine
10. april 2022

V Sloveniji ima zelo dobro razvite digitalne veščine petina ljudi

Najvišji delež tistih brez digitalnih veščin je bil med najstarejšimi.

UMAR
9. april 2022

Delo o Umarjevi napovedi: gospodarska rast nižja, inflacija pa višja

Delo poroča. da bo gospodarska rast letos pol odstotne točke nižja, inflacija pa višja od prejšnjih napovedi.

Andrej Bozic15
9. april 2022

Andrej Božič: V Sloveniji je vrednota garanje, ne pa pametno delo

Predsednik Združenja Manager Andrej Božič je v intervjuju za Sobotno prilogo med drugim izpostavil, da je pri vodenju vedno treba iskati dialog, tako z ljudmi kot s planetom, in da dobiček ni več najpomembnejši cilj poslovanja podjetij.

evri29
8. april 2022

Spirit za pomoč turističnim in gostinskim podjetjem namenja 10 milijonov evrov

Rok za oddajo vlog je do vključno 22. aprila.

Walk the Talk Mentorske mreze6
8. april 2022

Premierni Walk the Talk Mentorske mreže

Mentorska mreža Sekcije managerk se je odpravila na Walk the Talk na Rožnik, ki so ga mentorice in mentoriranke obogatile s pogovori o trajnostnih ciljih.

Bostjan Gorjup
7. april 2022

Volitve 2022: Današnji izzivi podjetij (žal) niso kratkoročnega značaja

Boštjan Gorjup napoveduje, da so današnji izzivi, kot so popandemično okrevanje, visoka inflacija, nenehno višanje cen energentov, visoke cene drugih surovin, pomankanje materialov in komponent ter zamiki v dobavnih verigah, dolgoročni izzivi prihodnosti.

MQ trening z Medejo Loncar1 6
6. april 2022

Medeja Lončar: Nihče nima čarobne palčke, ki bi ga spremenila v dobrega vodjo

Osrednja gostja današnjega MQ treninga je bila Medeja Lončar, direktorica Siemensa Slovenija, Hrvaška in Srbija.

zavod RS za zaposlovanje3
6. april 2022

Vsak osmi delovno aktivni v Sloveniji tujec

Zavod RS za zaposlovanje zaradi strukturnih neskladij na trgu dela zaznava velik porast vlog na področju zaposlovanja tujcev.

brezposelnost2
5. april 2022

Tudi marca padec števila brezposelnih

Konec meseca je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 60.534 brezposelnih, kar je 6,6 odstotka manj kot februarja in 26,7 odstotka manj kot ob koncu marca lani.

Banka Slovenije17
5. april 2022

Banka Slovenije: Ruska vojaška agresija tveganje za inflacijo

Ruska vojaška agresija in uvedene sankcije so poslabšali gospodarske obete.

Petra Juvancic14
5. april 2022

Petra Juvančič: V športu se ne zmaguje tako, da se javno obračunava s tekmeci

Izvršna direktorica Petra Juvančič je bila gostja oddaje 24ur zvečer po predvolilnem soočenju.

navzgor87
4. april 2022

Blagovna menjava tudi februarja višja

Slovenija je februarja izvozila za 3,6 milijarde evrov blaga, kar je 18,7 odstotka več kot februarja lani, uvoz pa pa je bil medletno višji za 50,3 odstotka in je znašal 4,2 milijarde evrov.

Simona Spilak
1. april 2022

Simona Špilak: Spoštujmo drugačnost in bodimo odgovorni

Odgovornost do zaposlenih je najprej na strani delodalajca, pa tudi na strani zaposlenega, ki mora tudi sam skrbeti za svoj razvoj.

navzgor85
1. april 2022

Inflacija v evrskem območju s 7,5 odstotka na novem rekordu

Inflacija v evrskem območju še naprej ruši rekorde.

inflacija
31. marec 2022

Marca na letni ravni 5,4-odstotna inflacija, na mesečni zaradi cenejše elektrike deflacija

V primerjavi s februarjem so se cene medtem znižale za 1,1 odstotka, deflacijo pa je pripisati predvsem cenejši električni energiji.

evri27
31. marec 2022

Javnofinančni primanjkljaj lani znašal 5,2 odstotka BDP

Bruto dolg je dosegel 74,7 odstotka BDP.

GK1
30. marec 2022

Ključna vprašanja: Pogovor gospodarstva in politike

Gospodarska zbornica Slovenije, Združenje Manager in AmCham Slovenija, ki sestavljajo Gospodarski krog, se zavedajo pomena sodelovanja in dialoga s politiko, zato so na današnjem dogodku gostile predstavnike devetih političnih strank z največjo podporo v javnomnenjskih raziskavah.

navzgor1
29. marec 2022

Januarja rast prihodka od prodaje storitev

Prihodek od prodaje storitev je bil januarja za 1,1 odstotka višji kot decembra in za 23,8 odstotka višji kot januarja lani.

navzgor83
28. marec 2022

Slovenija lani z eno višjih rasti povprečnih stroškov dela v evrskem območju

Povprečni stroški dela na uro v gospodarstvu so se v območju z evrom lani glede na leto 2020 zvišali za 1,2 odstotka na 32,80 evra in v celotni EU za 1,7 odstotka na 29,10 evra. Rast v Sloveniji je bila s šestimi odstotki ena višjih v območju evra.

denar21
28. marec 2022

Mala in srednje velika podjetja v EU si prizadevajo za trajnostno poslovanje

89 odstotkov vprašanih je uvedlo vsaj en ukrep za učinkovitejše ravnanje z viri.

navzdol24
25. marec 2022

Marca poslabšanje gospodarskega razpoloženja

Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla 1,5 odstotne točke in bila za 5,2 odstotne točke nižja kot februarja.

evri25
24. marec 2022

Vojna v Ukrajini upočasnjuje gospodarsko aktivnost v območju evra

V gospodarstvu se negativno odražajo visoke cene in zaskrbljenost, da bo vojna v Ukrajini ustavila okrevanje.

evri22
23. marec 2022

Slovenski BDP na prebivalca deset odstotkov pod povprečjem EU

Bruto domači proizvod (BDP) na prebivalca, izražen v standardih kupne moči, se je leta 2021 v Evropi gibal od 45 odstotkov pod povprečjem EU do 177 odstotkov nad njim.

Tone Stanovnik2
21. marec 2022

Tone Stanovnik: Agilnost je gonilo uspeha

Tone Stanovnik, direktor Špice International, izpostavlja tri ključne prednosti Slovenije, ki so hkrati temeljni stebri agilnosti.

ZM poslovni forum3
21. marec 2022

Mladi managerji na Expu o trajnostnem vodenju podjetij

ZM je danes v slovenskem paviljonu na Expu v Dubaju organiziral poslovni forum na temo trajnostnega vodenja in navdihovanja ljudi v organizacijah.

Christine Lagarde15
21. marec 2022

Lagardova kljub vojni v Ukrajini pričakuje rast v območju evra

Vojna bo sicer imela posledice za območje evra, vendar pa ECB tudi po najbolj črnem scenariju pričakuje gospodarsko rast.

vojna v ukrajini
19. marec 2022

Mednarodne finančne institucije pričakujejo velik vpliv vojne v Ukrajini na svetovno gospodarstvo

Pričakujejo obsežen vpliv vojne na življenje ljudi in na celotno svetovno gospodarstvo.

Baredi Izola2
18. marec 2022

Z zasaditvijo 200 dreves je Managerski kongres 2021 postal ogljično nevtralen dogodek

Verjetno gre za enega prvih takih večjih poslovnih dogodkov v Sloveniji.

evri20
18. marec 2022

Na voljo 88,5 milijona evrov za spodbujanje velikih investicij za večjo produktivnost in konkurenčnost

Gre za drugi Spiritov razpis v okviru izvajanja načrta za okrevanje.

digitalizacija racunalnik2
18. marec 2022

Gospodarsko ministrstvo s 44 milijoni evrov za digitalno preobrazbo

Namen razpisa je spodbuditi k celoviti digitalni preobrazbi podjetij ali njihovih posameznih poslovnih funkcij.

OECD7
17. marec 2022

OECD: Zaradi vojne v Ukrajini za več kot odstotno točko manjša globalna gospodarska rast

Inflacija bi lahko bila zaradi vojne v Ukrajini višja za 2,5 odstotne točke.

evri18
17. marec 2022

Inflacija v območju z evrom februarja 5,9-odstotna, v EU 6,2-odstotna

K februarski rasti so znova najbolj prispevale višje cene energije.

gradbenistvo1
16. marec 2022

Januarja manj delovno aktivnih

Januarja prvi mesečni padec števila delovno aktivnih po 11 mesecih.

Mark Boris Andrijanic
16. marec 2022

Novih 25 ukrepov za digitalizacijo: tudi e-volitve

Potem ko je vlada junija lani potrdila prvih 40 ukrepov za digitalizacijo in se ti že uresničujejo, je strateški svet za digitalizacijo pripravil še 25 novih.

zeleni prehod
15. marec 2022

Slovenija po uspešnosti trajnostnega prehoda sedma v EU

Evropska komisija je objavila indeks uspešnosti prehodov, s katerim opisuje napredek držav EU pri uresničevanju trajnostne politike v zadnjem desetletju.

Andrej Bozic in Petra Juvancic2
14. marec 2022

ZM za STA: Ključni izziv Slovenije je poskrbeti za nadaljnji razvoj države v globalnem konkurenčnem okolju in s tem zagotoviti kakovost življenja ter rast blaginje

Zato smo v Združenju Manager oblikovali Akcijski načrt za večjo družbeno blaginjo in ukrepe za izboljšanje naše produktivnosti in dodane vrednosti ter za spodbujanje delovne aktivnosti.

svicarski frank5
14. marec 2022

Zadržanje zakona o posojilih v frankih zaradi več morebitnih škodljivih posledic

Med temi so posledice za banke same, za Banko Slovenije in sodne postopke ter za bančni in gospodarski sistem kot celoto, kaže sklep sodišča.

Andrej Sircelj10
14. marec 2022

Evroskupina: Evropsko gospodarstvo bo čutilo posledice vojne v Ukrajini

Vojna v Ukrajini bo imela posledice za rast evropskega gospodarstva, je v Bruslju danes dejal šef evroskupine Paschal Donohoe.

Bostjan Vasle10
11. marec 2022

Vasle: ECB bo s prilagoditvijo denarne politike stabilizirala inflacijo

Svet Evropske centralne banke (ECB) je ob solidni gospodarski aktivnosti, vse širše osnovani inflaciji in povečanju negotovosti v četrtek prilagodil denarno politiko.

DZ1
11. marec 2022

DZ je sprejel novelo zakona o dohodnini

DZ je s 45 glasovi za in 40 proti sprejel predlog novele zakona o dohodnini, ki prek postopnega dviga splošne olajšave med drugim prinaša nekoliko višje plače za vse zaposlene.

Gospodarski krog 4
10. marec 2022

Gospodarski krog s pozivom poslankam in poslancem: Sprejmite predlagane spremembe Zakona o dohodnini

Zakon o dohodnini po mnenju organizacij predstavlja korak dlje k ugodnejšemu poslovnemu okolju in k večji blaginji prebivalk in prebivalcev Slovenije.

industrijska proizvodnja21
10. marec 2022

Industrijska proizvodnja januarja z minimalno rastjo, medletna rast skoraj desetodstotna

Industrijska proizvodnja se je zvišala v oskrbi z elektriko, znižala pa v predelovalni industriji in rudarstvu.

Christine Lagarde13
10. marec 2022

ECB ohranja obresti in zaostruje denarno politiko

Svet Evropske centralne banke (ECB) je sporočil, da bo v luči ruskega napada na Ukrajino in njegovih posledic storil "kar koli bo treba" za izpolnitev mandata cenovne stabilnosti in za zagotovitev finančne stabilnosti.

8. marec1
8. marec 2022

Drage članice, iskrene čestitke ob mednarodnem dnevu žena

To je tudi priložnost, da se vam v ZM zahvalimo za vse, kar počnete.

navzgor81
8. marec 2022

Lanska rast BDP v evrskem območju in EU 5,3-odstotna

To je za 0,1 odstotne točke več od predhodnih ocen.

raznolikost1
8. marec 2022

Raznolikost, enake možnosti in vključenost so lahko vzvodi poslovnih priložnosti

76 % vseh zaposlenih po svetu meni, da je raznolikost eden od ključnih dejavnikov, ko razmišljajo o zaposlitvi.

Anita Stojcevska6
7. marec 2022

Ob mednarodnem dnevu žensk: Potrebujemo več Artemid = žensk na vodstvenih mestih

Združenje Manager (ZM) že več kot 15 let spodbuja večjo spolno uravnoteženost na vodstvenih mestih, tudi z nagrajevanjem managerk, ki jim je uspelo prebiti stekleni strop oz. zavzeti prvo in najodgovornejšo pozicijo v organizaciji.

izvoz tovornjaki11
7. marec 2022

Slovenski izvoz blaga januarja medletno višji za 20,5 %, uvoz za 52,1 %

Slovenija je januarja izvozila za 3,5 milijarde evrov blaga, kar je za 20,5 odstotka več kot januarja lani, uvoz pa je po podatkih državnega statističnega urada na letni ravni porasel za 52,1 odstotka na 3,9 milijarde evrov.

gender equality7
7. marec 2022

Slovenija 2020 s tretjo najmanjšo plačno vrzeljo med spoloma v EU

V EU je leta 2020 plačna vrzel med spoloma znašala 13 odstotkov.

Lotric Seier Larsen Hieng
7. marec 2022

Volitve 2022: Kako do večje družbene blaginje?

Odgovarjajo člani upravnega odbora ZM: Marko Lotrič, Melanie Seier Larsen in Žiga Hieng.

Banka Slovenije15
5. marec 2022

Banka Slovenije: Zaradi dogajanja v Ukrajini se tveganja za slovensko gospodarstvo povečujejo

Dogajanje v Ukrajini ima za zdaj še razmeroma omejen vpliv na slovensko gospodarstvo in inflacijo, se pa tveganja povečujejo, ocenjuje Banka Slovenije.

Anita Stojcevska3
4. marec 2022

Anita Stojčevska: Ekipa je veter v moja jadra

Prejemnica Artemide 2021 v zapisu managerskim kolegom poudarja, da je mogoče uspeti le, če imaš v ekipi dobre soigralce in če podrediš ego skupnemu cilju.

Ne le 8. marca ampak 365 dni
4. marec 2022

V Sloveniji več žensk na vodstvenih in nadzorniških funkcijah, a je napredek prepočasen

Združenje nadzornikov Slovenije (ZNS) in Združenje Manager (ZM) pred mednarodnim dnevom žensk poudarjata, da se stanje glede spolne uravnoteženosti v upravah in nadzornih svetih državnih in javnih delniških družb sicer izboljšuje, a so ti koraki prepočasni in premajhni.

evri16
4. marec 2022

Gospodarstvu prek štirih razpisov 55 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Glavnina sredstev je namenjenih za spodbujanje začetnih investicij na podlagi izvajanja načrta za okrevanje in odpornost.

zavod RS za zaposlovanje
3. marec 2022

Februarja po dveh mesecih rasti znova padec števila brezposelnih

Zavod RS za zaposlovanje je minuli mesec naštel 64.783 brezposelnih oseb, kar je 4,5 odstotka manj kot januarja in 26,4 odstotka manj kot februarja lani.

evri14
3. marec 2022

Javni dolg konec leta 2021 po prvi oceni pri 74,9 odstotka BDP

Po tej prvi oceni se je tako dolg v letu dni znižal za 4,9 odstotne točke.

navzgor79
2. marec 2022

Februarja v območju evra nova rekordna inflacija

Cene življenjskih potrebščin so bile za 5,8 odstotka višje kot februarja lani, potem ko se je januarja rast ustavila pri 5,1 odstotka.

ZM UNICEF Ukrajina banner 1200x630
2. marec 2022

Skupaj s slovenskim Unicefom pomagajmo otrokom v Ukrajini

Že vnaprej hvala za vse donacije: https://doniraj.unicef.si/pomoc/ukrajina-pomocpodjetij/.

bolniske
1. marec 2022

Skrajšuje se obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca

Z današnjim dnem se skrajšuje obdobje nadomestila za bolniško odsotnost v breme delodajalca s 30 na 20 delovnih dni za posamezno odsotnost z dela, vendar na največ 80 dni v koledarskem letu.

CEC Ukrajina
1. marec 2022

Evropsko združenje managerjev CEC obsodilo vojno v Ukrajini

V pismu predsednikoma Evropske komisije in parlamenta so v imenu milijon evropskih managerjev izrazili podporo ukrepom in prizadevanjem za mir.

navzgor77
28. februar 2022

BDP se je lani okrepil za 8,1 odstotka

Slovenski BDP se je lani realno okrepil za 8,1 odstotka, potem ko se je po izbruhu epidemije covida-19 in delnem zaprtju javnega življenja v 2020 zmanjšal za 4,2 odstotka, je danes objavil statistični urad.

evri12
28. februar 2022

Februarja na letni ravni 6,9-odstotna inflacija

V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin februarja na letni ravni v povprečju zvišale za 6,9 odstotka, od januarskih pa so bile višje za 1,4 odstotka.

brezposelni37
28. februar 2022

V zadnjem četrtletju 2021 manj delovno aktivnih, stopnja brezposelnosti ostala pri 4,5 odstotka

Stopnja brezposelnosti se glede na tretje četrtletje ni spremenila in je znašala 4,5 odstotka.

Banka Slovenije13
28. februar 2022

Banka Slovenije: Prihodnja gospodarska gibanja pod vplivom ruske invazije na Ukrajino

Neposredna odvisnost slovenskega gospodarstva od ruskega in ukrajinskega trga je sicer razmeroma majhna, a so lahko posledice na rast BDP in inflacijo precejšnje, je ocenila Banka Slovenije.

gender equality5
26. februar 2022

Raziskava: Ženske globalno zasedajo okoli petino stolčkov v upravah

Če se bo ta trend nadaljeval, bo svet približno enako zastopanost spolov po svetu predvidoma dosegli šele leta 2045, ugotavlja raziskava družbe Deloitte Global in organizacije The 30% Club.

navzgor75
25. februar 2022

Prihodki od prodaje storitev lani tri odstotke nad predkoronsko ravnjo

Prihodki od prodaje storitev so bili lani za 16 odstotkov višji kot v letu 2020, ko so bili sprejeti prvi ukrepi za preprečitev širjenja okužb z novim koronavirusom.

Kristalina Georgieva3
24. februar 2022

Direktorica IMF Georgieva posvarila pred bistvenimi gospodarskimi tveganji zaradi konflikta v Ukrajini

Izvršna direktorica Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Kristalina Georgieva je danes posvarila, da bo imel konflikt v Ukrajini posledice za svetovno gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19.

Evropska komisija
24. februar 2022

Evropska komisija sprejela predlog direktive za trajnostno in odgovorno ravnanje podjetij

Nova pravila bodo zajemala podjetja v EU z več kot 500 zaposlenimi in več kot 150 milijoni evrov čistega prihodka.

Ursula von der Leyen5
24. februar 2022

EU napovedala nove sankcije proti Rusiji

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen in predsednik Evropskega sveta Charles Michel sta danes napovedala nove sankcije EU proti Rusiji, potem ko je ta sprožila invazijo na Ukrajino.

managerke trajnost3
23. februar 2022

Volitve 2022: Trajnostno gospodarstvo potrebuje spodbudno, podporno, učinkovito in urejeno poslovno okolje

Lucija Sajevec, Aleša Mižigoj, Tjaša Kolenc Filipčič in Ana Struna Bregar o trajnostnih izzivih pred parlamentarnimi volitvami 2022.

denar19
23. februar 2022

Z novelo zakona o investicijah do hitrejšega zelenega prehoda

Zakon predvideva spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije.

navzgor73
22. februar 2022

Februarja nadaljevanje pozitivnega gospodarskega razpoloženja

Vrednost kazalnika gospodarske klime je dosegla 6,8 odstotne točke in se je na mesečni ravni povečala za 1,2 odstotne točke, na letni pa za 10,1 odstotne točke.

gostilna storitvene dejavnosti8
21. februar 2022

Konec epidemioloških omejitev v storitvenih dejavnostih

Vlada z današnjim dnem odpravlja vse epidemiološke omejitve v industriji, trgovini, turizmu in gostinstvu in drugih storitvenih dejavnostih.

Andrej Bozic6
18. februar 2022

Andrej Božič: S trajnostnimi principi do večje blaginje

Trajnostno voditeljstvo, podpora članicam in članom, povezovanje z odločevalci in dialog o prihodnosti združenja so začrtane smeri predsednika ZM Andreja Božiča.

navzgor71
18. februar 2022

Cene storitev pri proizvajalcih lani za 4,1 odstotka višje

Najizraziteje so se zvišale v drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih ter v dejavnosti promet in skladiščenje.

industrijska proizvodnja19
17. februar 2022

IMF: Težave v dobavnih verigah bi se lahko nadaljevale v 2023

Brez težav, ki so vključevale zaprtje tovarn in pomanjkanje delov, bi bila evropska gospodarska rast lani za okoli dve odstotni točki višja.

MQtrening AJ1
16. februar 2022

Adrian Ježina: Vsi želimo zmagati, tudi če igramo monopoli

Danes smo na MQ treningu gostili Adriana Ježino in njegovo ekipo iz Telemacha, Zvezdano Lubej, Tomaža Berločnika in Raša Nesterovića.

zaposleni gostinstvo5
16. februar 2022

Konec lanskega leta znova rekordno število delovno aktivnih

V Sloveniji je bilo decembra 916.765 delovno aktivnih oseb, kar je 0,4 odstotka več kot novembra in 2,9 odstotka več kot decembra lani.

evri10
15. februar 2022

Povprečna plača lani višja tako v javnem kot zasebnem sektorju

Povprečna mesečna bruto plača je znašala 1969,59 evra, povprečna neto plača pa 1270 evra.

Sanja Savic4
15. februar 2022

Raziskava PwC: (Slovenski) direktorji optimistični

Izboljšanje rasti slovenskega gospodarstva pričakuje kar 72 odstotkov direktorjev.

Maja Bednas11
15. februar 2022

Umar: Januarja precej okrepljena inflacija

Inflacija se je januarja ob hitri rasti cen energentov, hrane in storitev precej okrepila.

Petra Juvancic obrez za splet53
14. februar 2022

Petra Juvančič: Spoštovanje podjetništva je navdihujoče

Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager, izpostavlja 10 korakov na poti do uspešnega podjetništva.

navzdol22
10. februar 2022

Bruselj Sloveniji znižal napoved letošnje rasti

Evropska komisija je danes napoved gospodarske rasti v Sloveniji za letos poslabšala za 0,4 odstotne točke na 3,8 odstotka.

brezposelni34
10. februar 2022

V zadnjem četrtletju rekordno število prostih in zasedenih delovnih mest

V Sloveniji je bilo v zadnjem četrtletju lani zabeleženih 22.900 prostih delovnih mest, kar predstavlja nov rekord.

Andrej Bozic9
9. februar 2022

Andrej Božič, predsednik Združenja Manager: Nujno je razbremeniti plače zaposlenih

Če želimo, da bo slovensko gospodarstvo držalo korak v globalni tekmi, potrebujemo razvojno davčno politiko – za poslovni razvoj ter za ohranjanje in pridobivanje najbolj usposobljenih in izobraženih zaposlenih, poudarja predsednik Združenja Manager Andrej Božič.

navzgor69
7. februar 2022

Inflacija januarja pri skoraj šestih odstotkih

Letna inflacija je januarja dosegla 5,8 odstotka, kar je 0,9 odstotne točke več kot decembra lani in največ po avgustu 2008.

podnebne spremembe9
6. februar 2022

Poročilo: Vodilni v podjetjih občutijo posledice podnebnih sprememb, a mnogi ne ukrepajo zadostno

Vodilni kadri v podjetjih po svetu so po ugotovitvah poročila o trajnostnem razvoju za 2022se bolj zaskrbljeni zaradi podnebnih sprememb.

Igor Mervic3
4. februar 2022

Igor Mervič: Vodenje in komunikacija

Komunikacija managerjev je izjemno pomembna. Če je ne obvladajo, imajo kot po pravilu slab(š)e rezultate, meni Igor Mervič, prejemnik priznanja za življenjsko delo 2021.

navzgor67
4. februar 2022

V letu 2021 visoka rast tako izvoza kot tudi uvoza blaga

Izvoz je bil z 39,4 milijarde evrov za 19,8 odstotka višji kot leto prej, uvoz pa se je povečal za 30,8 odstotka na 42 milijard evrov.

gender equality3
3. februar 2022

Lani nekaj več spolne uravnoteženosti v vodstvu podjetij

Je bilo pa stanje slabše pri imenovanjih novih članov nadzornih svetov, ki jih je predlagal SDH.

brezposelni32
3. februar 2022

Januarja ob izteku zaposlitev za določen čas nekoliko več brezposelnih

Konec januarja je bilo registriranih 67.834 brezposelnih, kar je 2,8 odstotka več kot konec decembra in 25,9 odstotka manj kot konec januarja lani.

navzgor65
2. februar 2022

Inflacija v območju evra januarja s 5,1 odstotka znova rekordno visoka

Gre za novo rekordno rast cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke.

svicarski frank3
2. februar 2022

Banke v presojo ustavnosti zakona za ureditev problematike posojil v frankih

Združenje bank Slovenije je po sprejetju zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih ponovilo, da bodo banke vložile pobudo za začetek postopka za oceno ustavnosti zakona s predlogom za začasno zadržanje njegovega izvajanja.

brezposelni30
1. februar 2022

Stopnja brezposelnosti v evrskem območju decembra še padla

Slovenija se uvršča med članice z nižjo brezposelnostjo.

navzgor63
31. januar 2022

Območje z evrom in EU lani po prvi oceni s 5,2-odstotno rastjo

V zadnjem lanskem četrtletju se je BDP na četrtletni ravni v evrskem območju okrepil za 0,3 odstotka, v EU pa za 0,4 odstotka.

svicarski frank
31. januar 2022

Banke vnovič opozorile na škodljive posledice predloga zakona glede posojil v frankih

Banke so danes znova posvarile pred potrditvijo predloga zakona za ureditev problematike posojil v švicarskih frankih.

evri8
31. januar 2022

Državni proračun lani s 3,1 milijarde evrov primanjkljaja

Primanjkljaj je za 406 milijonov evrov nižji kot v letu 2020.

evri6
29. januar 2022

Vlada predlaga shemo enkratne pomoči podjetjem v višini 70 milijonov evrov

Vlada je danes pripravila predlog zakona o ukrepih za omilitev posledic dviga cen energentov v gospodarstvu in kmetijstvu.

A. Bozic in M. Loncar
27. januar 2022

Predsedniška rotacija: Božič predsednik ZM, Lončar podpredsednica

Trajnostno voditeljstvo ostaja v središču delovanja Združenja Manager.

Anita Stojcevska1
26. januar 2022

Anita Stojčevska je prejemnica priznanja Artemida 2021

Združenje Manager podeljuje priznanje Artemida 2021 Aniti Stojčevski, glavni izvršni direktorici SKB banke.

Miha Sencar
26. januar 2022

Mladi manager leta 2021 je Miha Senčar

Miha Senčar je direktor komerciale v družinskem podjetju Tenzor.

Januarsko srecanje 2022 32
26. januar 2022

Januarsko srečanje 2022: Odgovornost za prihodnost

V pogovoru s predstavniki političnih strank SDS, SD, NSi in SAB so ti predstavili svoje gospodarske zaveze pred parlamentarnimi volitvami.

Igor Mervic
26. januar 2022

Igor Mervič je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2021

Združenje Manager priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2021 podeljuje Igorju Merviču, dolgoletnemu generalnemu direktorju družbe Spar Slovenija.

navzgor61
25. januar 2022

Gospodarsko razpoloženje se je januarja izboljšalo

Vrednost kazalnika gospodarske klime se je oblikovala pri 5,7 točke, kar je 0,6 odstotne točke več kot decembra in 12,2 odstotne točke več kot pred letom dni.

denarna pomoc53
25. januar 2022

Gospodarstvu letos na voljo več kot 640 milijonov evrov razvojnih spodbud

640,7 milijona evrov razvojnih spodbud bo namenjenih za dvig produktivnosti gospodarstva skozi zeleni in digitalni prehod ter za enakomeren razvoj slovenskih regij.

Banka Slovenije11
25. januar 2022

Banka Slovenije: Vpliv zaostrenih epidemioloških razmer na gospodarstvo za zdaj razmeroma majhen

V centralni banki obenem opozarjajo na tveganja zaradi dragih energentov in visoke inflacije.

navzdol20
25. januar 2022

IMF zaradi omikrona in težav velikih znižal obete za 2022

Po lanskem 5,9-odstotnem odboju je napoved letošnje gospodarske rasti znižana za pol odstotne točke, s 4,9 na 4,4 odstotka.

navzdol18
24. januar 2022

Gospodarska aktivnost v območju z evrom na najnižji ravni v skoraj letu dni

Vzrok za to je negativni učinek hitrega širjenja okužb z virusno različico omikron na storitveni sektor.

Guy Ryder
24. januar 2022

ILO: Ljudje kot odgovor na pandemijo zapuščajo nekdanje službe

Številni so bili primorani zamenjati vrsto dela, tudi zaradi omejitev mednarodnega potovanja in turizma.

Peter Wostner
22. januar 2022

Peter Wostner za Delo: Produktivnost je edina pot do izboljšanja življenja

Za dvig produktivnosti in s tem večjo blaginjo moramo spremeniti smer in narediti preskok, ki zahteva vrsto sprememb na ravni države, javnih politik, podjetij, podjetniškega sektorja in tudi nas kot posameznikov in celotne družbe.

denarna pomoc51
22. januar 2022

Finance: letos bo razpisanih več kot 400 milijonov evrov subvencij za gospodarstvo

Na voljo bodo sredstva za naložbe, spodbujanje raziskav in razvoja v podjetjih, digitalizacijo, lesno panogo.

Petra Juvancic obrez za splet50
21. januar 2022

Petra Juvančič: Odgovornost za prihodnost

Odgovornost je ena od temeljnih vrednot Združenja Manager in ključna beseda, s katero vstopamo v leto 2022, poudarja Juvančič.

Zdruzenje Manager logotip30
21. januar 2022

ZM v supervolilnem letu poudarja: Pot do bogate države in blaginje vodi skozi spodbudno poslovno okolje

Združenje Manager izpostavlja glavne izzive za gospodarstvo: večja produktivnost in družbena blaginja, razvojna davčna politika, trenutni in bodoči izzivi (po)pandemične realnosti (vključno z zelenim prehodom), korporativno upravljanje in trajnost.

Maja Bednas9
20. januar 2022

Umarjevo poročilo o produktivnosti: Napredek je, a premajhen

Slovenija z upočasnitvijo produktivnosti po letu 2008 še bolj zaostaja za razvitejšimi državami. Leta 2020 je dosegla 89 odstotkov povprečja EU. Za izboljšanje produktivnosti so odločilne naložbe in strukturne reforme.

GZS
20. januar 2022

Anketa GZS: Zaradi rasti cen energentov ogrožen obstoj skoraj polovice podjetij

GZS zato poziva k posegu v cene energentov, vsaj kratkoročno in začasno.

izobrazevanje
18. januar 2022

Lani novembra rekordno število delovno aktivnih

V Sloveniji je bilo novembra lani 913.420 delovno aktivnih oseb.

navzdol16
18. januar 2022

Raziskava WEF: izrazit pesimizem glede svetovnih obetov

Svetovni gospodarski forum WEF je sporočil, da so odločevalci letos kot najresnejše tveganje prepoznali neuspešnost podnebnih ukrepov.

navzdol14
17. januar 2022

V območju evra še vedno pričakujejo zmanjševanje inflacijskih pritiskov

Finančni ministri držav območja evra se zavedajo učinka inflacije na življenjski standard ljudi, a ocenjujejo, da se bodo inflacijski pritiski letos zmanjšali.

Maja Bednas7
17. januar 2022

Umar: Ob koncu leta 2021 ohranjanje ugodnih gospodarskih gibanj

Na trgu dela razmere še naprej ostajajo ugodne, ugotavlja Umar.

Slovenija52
16. januar 2022

Bonitetna ocena Slovenije tudi po oceni nemške agencije stabilna

Slovenska ocena ostaja pri AA-.

denarna pomoc48
15. januar 2022

Razpisi za pomoči in spodbude na enem mestu

Finance so pripravile pregled novih razpisov za pomoči in spodbude.

navzgor59
14. januar 2022

Lani velika rast izvoza, še bolj pa uvoza

V prvih enajstih mesecih 2021 za 32,2 milijarde evrov blagovnega izvoza in 31,7 milijarde uvoza.

evri4
13. januar 2022

Do sobote oddajte vlogo za denarno nadomestilo zaradi karantene

Upravičencem bo pomoč nakazana najpozneje do 15. februarja, sporočajo iz Fursa.

digitalizacija10
11. januar 2022

Za digitalno preobrazbo podjetij namenjenih 56,5 milijona evrov

Samo iz načrta za okrevanje bo za digitalno preobrazbo podjetij namenjenih 56,5 milijona evrov, bo pa denar tudi iz drugih virov.

zaposleni gostinstvo3
10. januar 2022

Do konca leta v načrtu stalna krizna shema skrajšanega delovnika

S stalno krizno shemo subvencioniranega skrajšanega delovnika želijo okrepiti odpornost trga dela, saj izkušnje v času covidne krize kažejo, "da je v primeru gospodarskih šokov in epidemij potreben hiter odziv".

industrijska proizvodnja17
10. januar 2022

Vrednost industrijske proizvodnje novembra lani višja

Skupna vrednost industrijske proizvodnje je bila lani novembra za 2,8 odstotka višja kot oktobra, zvišala se je v predelovalnih dejavnostih in rudarstvu.

denarna pomoc46
9. januar 2022

Razpisi za turizem, gostinstvo, mlade podjetnike

Preverite aktualne razpise za subvencije in druge oblike spodbud.

Miha Sencar
7. januar 2022

Miha Senčar: Oh, ta neskončna igra

Miha Senčar, finalist za priznanje Mladi manager, piše o tem, da se moramo pri sprejemanju odločitev zavedati dolgoročnih posledic sprejetega in tega, kaj je dobro za vse, ne samo za nas same.

vlada
7. januar 2022

Kakšno pomoč podjetjem bo vlada sprejela v začetku februarja

Vlada bo predvidoma februarja sprejela uredbo za pomoč energetsko intenzivni industriji za kritje posrednih stroškov emisij.

navzgor57
7. januar 2022

Inflacija v območju z evrom decembra pri rekordnih petih odstotkih

To je največje povišanje cen na letni ravni, odkar so leta 1997 začeli beležiti te podatke.

AmCham ZM
6. januar 2022

Nov val epidemije je velik izziv - ključno je spoštovanje vseh preventivnih ukrepov in zaupanje stroki

V poslovnih združenjih AmCham Slovenija in Združenje Manager, ki sta tudi del Gospodarskega kroga, se zavedamo pomena odgovornosti posameznika in vseh nas, da skupaj in vsak po svojih močeh prispevamo k izboljšanju epidemioloških razmer, saj bomo le tako normalno zaživeli in ohranili delovanje države in gospodarstva.

digitalizacija8
6. januar 2022

Vlada sprejela strategijo digitalne preobrazbe gospodarstva

Slovenija se želi do 2030 uvrstiti med prve tri države na področju uporabe naprednih digitalnih tehnologij po Indeksu digitalnega gospodarstva in družbe, ki ga izračunava Evropska komisija.

brezposelni28
5. januar 2022

Decembra za slab odstotek več brezposelnih

Decembra je bilo 65.969 registriranih brezposelnih oseb, kar je 0,9 odstotka več kot novembra in 24,4 odstotka manj kot decembra 2020.

Slovenija47
5. januar 2022

Slovenija z 1,75 milijarde evrov nove dolgoročne zadolžitve

Slovenija se je z izdajo štiri- in 40-letne obveznice zadolžila za 1,75 milijarde evrov.

evri2
5. januar 2022

Minimalna plača se bo zvišala na 1074,43 evra bruto

Uskladitev minimalne plače za leto 2022 bo enaka višini rasti cen življenjskih potrebščin v lanskem letu - 4,9 odstotka.

Slovenija49
5. januar 2022

The Economist: Slovenija druga pri spopadu z gospodarskimi vidiki pandemije

Pred Slovenijo so pri Economistu po petih uporabljenih merilih uvrstili le Dansko.

navzgor55
4. januar 2022

Novembrska rast izvoza pri 24,1 %, uvoz medletno večji za 25,6 %

V 11 mesecih lani je šel izvoz navzgor za 19,3 %, uvoz za 30 %.

2024
3. januar 2022

Gospodarska napoved za leto 2022

Michael Weidokal, globalni ekonomist in futurist, za 2022 napoveduje ...

kolaz 2021
31. december 2021

ZM leto 2021 v 21 fotografijah

Oglejte si naj trenutke ZM leta 2021.

Zdruzenje Manager logotip27
30. december 2021

Rezervirajte si datume ZM dogodkov v letu 2022

Že na začetku novega leta si rezervirajte čas za Združenje Manager.

navzgor53
30. december 2021

Letos 4,9-odstotna inflacija

Dizelsko gorivo se je podražilo za 34,5 odstotka, bencin za 31,8 odstotka, tekoča goriva pa za 13,7 odstotka.

navzgor51
29. december 2021

Delo: Leto epidemije v znamenju rekordov

Gospodarska aktivnost je večja kot pred covidom-19, posojila še nikoli niso bila tako poceni in država še nikoli tako potratna, pišejo v Delu.

Slovenija46
29. december 2021

Slovenija je po blaginji 18 odstotkov pod evropskim povprečjem

Generalni direktor statističnega urada Tomaž Smrekar v intervjuju za Delo pravi, da so leto 2021 najbolj zaznamovale spremembe.

Petra Juvancic obrez za splet45
28. december 2021

Petra Juvančič: Festival negativne selekcije

Čudoviti angleški humor pozna duhovit rek: »You pay peanuts, you get monkeys.« Če plačuješ z arašidi, boš dobil opice, v kolumni v Delu piše Petra Juvančič, izvršna direktorica ZM.

DZ8
27. december 2021

Poslanci sprejeli PKP 10 ter zakona o debirokratizaciji in DDV-ju

Finančne posledice PKP-ja 10 so ocenjene na 280 milijonov evrov.

okrevanje denar40
24. december 2021

Kakšna bo cena denarja v letu 2022?

Kaj se napoveduje pri obrestnih merah in kaj je pričakovati pri vrednosti evra.

Medja Loncar17
24. december 2021

Medeja Lončar: Ključna (bo)sta povezovanje in vseživljenjsko učenje

Predsednica Združenja Manager je v intervjuju za Večer poudarila, da mora država vsa podjetja obravnavati pozorno in enako: "Dejstvo je namreč, da niso vsa podjetja odgovorna ali trajnostno naravnana.”

Alma Causevic Klemencic foto Mankica Kranjec4
23. december 2021

Alma Čaušević Klemenčič: So napake res napačne?

"Napake nas delajo bolj človeške, povezujejo nas in nam kažejo, da zmoremo veliko in več, kot smo mislili in pričakovali," je v zapisu managerskim kolegom poudarila Alma Čaušević Klemenčič, izvršna direktorica in prokuristka Beletrine ter finalistka za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2021.

navzgor49
23. december 2021

Gospodarsko razpoloženje decembra boljše, izjema so storitve

Zaupanje potrošnikov se je decembra izboljšalo, opazen pa je vpliv podražitev.

Slovenija44
22. december 2021

Slovenija se mora prihodnje leto zadolžiti najmanj za pet milijard evrov

Od tega zneska je treba 2,8 milijarde evrov zbrati za financiranja proračunskih potreb, malo manj kot 2,3 milijarde pa bo država porabila za refinanciranje javnega dolga.

2022
21. december 2021

Finance: Kaj so glavna tveganja za poslovanje v 2022

Preverite, katerih 10 dejavnikov bi po mnenju Financ lahko upočasnilo gospodarsko okrevanje v letu 2022.

Adrian Jezina4
18. december 2021

Manager leta Adrian Ježina: Dončić ali Messi ne more biti vsak

Ne zamudite velikega intervjuja v Sobotni prilogi Dela z managerjem leta 2021 Adrianom Ježino.

Banka Slovenije9
17. december 2021

Banka Slovenije je napoved o BDP v 2022 močno poslabšala

Razlog: večina zadržane porabe se je sprostila že letos.

DZ5
16. december 2021

Poslanci prestavili odločanje o dohodninskem zakonu

Poslanci še niso glasovali o sprejemu novele zakona o dohodnini, s katero vlada predlaga razbremenitev pri obdavčitvi plač in kapitala.

Christine Lagarde9
16. december 2021

ECB ne bo dvignil obrestnih mer

Evropska centralna banka je predstavila ukrepe za znižanje inflacije in inflacijskih pričakovanj ter nove gospodarske napovedi.

navzgor47
15. december 2021

Umar: Letošnja gospodarska rast bo višja od napovedane

Rast pospešuje zasebna potrošnja, zato bo ta skoraj sedemodstotna.

Naj poslovna knjiga 2020 2021 4
14. december 2021

Najboljši poslovni knjigi za leti 2020 in 2021 sta Plan B Boštjana Videmška in Neskončna igra Simona Sineka

Združenje Manager ter Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS sta po enoletnem predahu znova podelila naziv Najboljše poslovne knjige.

Gospodarski krog 19
14. december 2021

Gospodarski krog podpira predlagane spremembe Zakona o dohodnini

Predlagane spremembe so korak dlje k ugodnejšemu poslovnemu okolju in k večji blaginji prebivalk in prebivalcev.

masters5
14. december 2021

Prednovoletni masters in kaj bi finalisti za mladega managerja naredili s super močjo

Na zaključnem dogodku ZM smo spoznali finaliste za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2021, nagradili naj poslovni knjigi leta 2020 in 2021 ter si zaželeli uspešno in zdravo leto 2022.

denar16
13. december 2021

Trajnostno vlaganje postaja trend

Družbeno odgovorna podjetja niso za vlagatelje privlačna samo zato, ker delujejo »dobro za okolje«, pač pa so tudi s stališča »dobro za vlagatelja« boljša od konkurence.

industrijska proizvodnja15
13. december 2021

Industrija oktobra izdelala več v Evropi in pri nas

V Sloveniji je industrija oktobra proizvedla dobrih šest odstotkov več kot v istem mesecu lani, v primerjavi s septembrom je prirastek znašal pol odstotka.

Bogdan Pevec2
10. december 2021

Bogdan Pevec: Odgovorno v prihodnost

"Managerji imamo eno najbolj zahtevnih nalog v sodobni družbi – vodenje ljudi," je v zapisu managerskim kolegom poudaril Bogdan Pevec, finančni in operativni direktor družbe HS Plus ter finalist za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2021.

navzgor45
10. december 2021

Slovenski izvoz oktobra na letni ravni zrasel za 14,2 odstotka

Slovenija je oktobra izvozila za 3,6 milijarde blaga, kar je za 14,2 odstotka več kot oktobra lani, uvozila pa za štiri milijarde blaga, to je za 35,7 odstotka več kot v enakem obdobju lani.

panoge Finance
9. december 2021

Pogled Financ v 2022: Katere panoge bodo cvetele in katere bodo še okrevale

V Financah so pogledali, kaj lahko pričakujemo v energetiki, transportu in logistiki, gradbeništvu, avtomobilski industriji, turizmu, kovinski in elektroindustriji, IKT, trgovini na drobno in kmetijstvu.

EU31
9. december 2021

Pogled Financ v 2022: svež denar za naložbe podjetij

Na voljo bodo sredstva za digitalno preobrazbo, zelene rešitve, inovacije, zaposlovanje, krepitev blagovnih znamk in drugo.

Expo1
7. december 2021

Poslovni forum ZM z rekordno udeležbo na slovenskem paviljonu Expa v Dubaju

Na slovenskem paviljonu Expa v Dubaju se je danes odvil poslovni forum na temo digitalizacije in večje vloge žensk v managementu, na katerem so sodelovale štiri članice Združenja Manager.

Observatorij 2022 23
6. december 2021

Dušan Mramor za N1: V politiki prevladuje populizem, in to nas tudi veliko stane

Vsaka stranka ljudem daje tisto, kar bi radi danes, ne pa tisto, kar bi bilo potrebno, da bi bili na dolgi rok uspešna, konkurenčna in sodobna država, pravi Mramor v intervjuju za N1.

industrijska proizvodnja13
6. december 2021

Podjetja v krču zaradi višjih cen energentov

Brez državne pomoči se utegnejo podjetja soočiti z manjšo konkurenčnostjo na izvoznih trgih ter manjšimi vlaganji v razvoj in investicije.

Expo1 2021
5. december 2021

Združenje Manager na Expu v Dubaju

Danes je na Expo odletela 15-članska delegacija Ženske v managementu, ki jo Združenje Manager soorganizira z javno agencijo SPIRIT Slovenija in Ministrstvom za gospodarski razvoj in tehnologijo.

navzdol13
4. december 2021

Število brezposelnih medletno upadlo za dobro petino

Konec novembra je bilo registriranih 65.379 brezposelnih.

graf3
4. december 2021

Proračun 2021 za zdaj z več kot 2,6 milijarde primanjkljaja

Celotni primanjkljaj državnega proračuna letos bo predvidoma kar tri milijarde 958 milijonov evrov oziroma za 1,2 milijarde evrov več, kot predvideva lani sprejet proračun za 2021.

mladi managerji 2021
3. december 2021

Kdo so finalisti za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2021?

Finalisti za priznanje Mladi/-a manager/-ka 2021 so Alma Čaušević Klemenčič, Bogdan Pevec in Miha Senčar.

navzgor43
2. december 2021

OECD izboljšal napoved gospodarske rasti za Slovenijo na 5,9 odstotka

Organizacija za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) Sloveniji za letos napoveduje 5,9-odstotno gospodarsko rast, kar je občutno več od napovedi v maju, ko je predvidevala 3,5-odstotno rast.

Observatorij 5a
1. december 2021

Observatorij 2022: V povečanje blaginje vodi spremenjen način delovanja gospodarstva

Združenje Manager je na današnjem dogodku Observatorij 2022 iskalo rešitve na aktualne izzive v družbi, s katerimi bomo lahko v Sloveniji povečali družbeno blaginjo.

Observatorij 4a
1. december 2021

Petra Juvančič na Observatoriju 2022: Več bomo ustvarili, več bomo imeli

Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager, je na Observatoriju 2022 poudarila, da več bomo ustvarili, več bomo imeli. Za to pa potrebujemo tudi pozitivno naravnanost.

Observatorij 1a
1. december 2021

Tri sporočila predsednice ZM Medeje Lončar na Observatoriju 2022

Medeja Lončar je izpostavila, da jo skrbi, ali imamo prave ljudi na mestih odločanja in vplivanja, da je treba vztrajati na povezovanju in da ohranja optimizem za evropska podjetja.

Petra Juvancic obrez za splet42
30. november 2021

Petra Juvančič: Dovolj našivašizma

Preberite Delovo kolumno Petre Juvančič, izvršne direktorice Združenja Manager, o korporativnem upravljanju.

navzgor41
30. november 2021

Inflacija medletno že 4,6-odstotna, rast BDP se umirja

BDP je bil v tretjem četrtletju za 4,8 odstotka višji kot v tretjem četrtletju lani, inflacija pa na letni ravni 4,6-odstotna.

avtomobilska industrija
29. november 2021

Ifo: Pomanjkanje surovin v nemški industriji se zaostruje

Med najbolj prizadetimi je še vedno avtomobilska industrija.

naj poslovna knjiga 2023
29. november 2021

Najboljšo poslovno knjigo 2020 & 2021 bomo razglasili 14. decembra

Po enoletnem predahu bosta Združenje Manager in Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS znova podelila naziv Najboljše poslovne knjige. Tokratni izbor bo zajemal bero 2 let – 2020 in 2021.

denarna pomoc43
28. november 2021

Aktualni razpisi za subvencije in druge oblike spodbud

Preverite priložnosti doma in v tujini.

blaginja
27. november 2021

Zaupanje kot ključ do blaginje

"Višja produktivnost je nadvse pomembna, a naša pot do uspešnega razvoja lahko vodi le prek širšega družbenega konsenza, ki temelji na medsebojnem zaupanju," piše Miha Jenko v Delu.

Sanja Savic
26. november 2021

Sanja Savič: Trajnost zahteva 'potrpežljiv' kapital

Vabljeni k branju uvodnika e-novičnika Združenja Manager izpod peresa Sanje Savič, vodje pravnega oddelka v PwC Slovenija.

proizvodnja5
24. november 2021

Delodajalci bodo potrebovali 33 tisoč delavcev v prvi polovici 2022

Na vrh seznama najbolj iskanih poklicev skočili zidarji, ki jim sledijo vozniki tovornjakov, proizvodni delavci, varilci in prodajalci.

zaposleni
23. november 2021

Zaposlenih je rekordno število Slovencev

Za podjetja je vse večja težava pomanjkanje usposobljenega kadra.

naslovka MQ49
22. november 2021

Izšla je nova MQ revija. Prelistajte jo.

Vabljeni k branju 49. številke MQ revije.

cepljenje
19. november 2021

Počasnejši zagon zaradi nizke precepljenosti

Analitiki so Sloveniji znižali napoved gospodarske rasti za 2022 zaradi posledic novega vala epidemije.

denarna pomoc41
19. november 2021

Vlada pripravila 180-milijonski sveženj ukrepov

Predlog novega interventnega zakona za omilitev posledic epidemije covida-19 čaka na potrditev v državnem zboru.

DZ3
19. november 2021

Državni zbor sprejel državna proračuna za prihodnji dve leti

Državni zbor je sprejel ržavna proračuna za prihodnji dve leti, ki ju je vlada pripravljala v okoliščinah postopnega okrevanja gospodarstva po epidemiji covida-19, a bo ta še naprej zahtevala visoke stroške.

digitalizacija5
18. november 2021

Prvi razpis za digitalizacijo podjetij bo vreden 44 milijonov evrov

Razpis za digitalizacijo podjetij bo na voljo že v prihodnjih mesecih.

umar
16. november 2021

Umar: V Sloveniji v tretjem četrtletju zaznati upočasnitev rasti

V Sloveniji se je po nekaterih kazalnikih v tretjem četrtletju rast aktivnosti v izvoznem delu gospodarstva upočasnila. Blagovna menjava se je glede na drugo četrtletje celo nekoliko znižala, rast proizvodnje predelovalnih dejavnosti pa upočasnil. Hkrati se je v poletnih mesecih okrepilo trošenje gospodinjstev, še posebej na področju turizma.

foto Andraz Kobe 1113
12. november 2021

Anja Božac, Addiko Bank: Ustvarjamo okolje, v katerem lahko ljudje pustijo sled

V Addiko Bank, ki je prejemnik priznanja Vključi.Vse 2021, so zgradili kulturo, v kateri sta raznolikost in vključenost samoumevni del.

Mladi gospodarstveniki1
12. november 2021

"Mladi gospodarstveniki smo proti nesprejemljivim praksam korporativnega upravljanja"

Odziv mladih gospodarstvenikov Sekcije mladih pri Združenju Manager in Izvršnega odbora Young Leaders kluba pri AmCham na slabe, nesprejemljive in neetične prakse korporativnega upravljanja.

navzgor39
12. november 2021

Slovenija nekoliko napredovala pri digitalizaciji

Slovenija je zasedla 13. mesto v EU po digitalizaciji.

MQ znanje
11. november 2021

Matjaž Čemažar: Srebrnina podjetja so naši zaposleni

Na današnjem dogodku 'MQ znanje - Vodenje za inovativne rešitve z višjo dodano vrednostjo' smo predstavili rezultate raziskave ZM o trajnostnem voditeljstvu in prisluhnili pogovoru z Matjažem Čemažarjem, prvim možem Domela.

Christine Lagarde7
10. november 2021

ECB verjetno ne bo zviševala obrestnih mer

Predsednica Evropske centralne banke (ECB) Christine Lagarde je napovedala, da ECB zelo verjetno ne bo zviševala obrestnih mer v letu 2022.

350px Diopsis
10. november 2021

Pomanjkanje čipov je strukturni problem

Enkratni šok s pomanjkanjem čipov je mimo.

denar14
9. november 2021

Prava smer: trajnostno (korporativno) upravljanje podjetij

Gre za pomik od lastniškega k deležniškemu kapitalizmu, kar pomeni, da je treba pri upravljanju podjetja upoštevati tudi okolje, družbene vplive, zaposlene, dobavitelje ...

navzgor37
8. november 2021

Uvoz in izvoz blaga višja

Po podatkih Sursa je bil izvoz blaga višji za 19,1 odstotka in je znašal 28,9 miljarde, uvoz pa se je povečal za 29,4 odstotka na 29,7 milijarde evrov.

denarna pomoc39
7. november 2021

To so subvencije, ki jih še lahko izkoristite

Od sofinanciranja stroškov za digitalno usposabljanje zaposlenih do subvencije za plače raziskovalnega kadra.

brezposelni25
5. november 2021

Število brezposelnih oktobra rahlo poraslo na 66.654

V primerjavi s septembrom se je število iskalcev zaposlitve povečalo za 532 oseb oziroma 0,8 odstotka.

kolaz1 najvplivnejse managerke 2021
5. november 2021

Kdo so najvplivnejše slovenske managerke?

Med 15 najvplivnejšimi managerkami v Sloveniji po izboru Financ je kar 11 članic Združenja Manager.

fiskalni svet siol7
4. november 2021

Letošnji primanjkljaj za pol milijarde višji od lanskega

Proračunski primanjkljaj naj bi znašal štiri milijarde evrov.

podnebne spremembe7
2. november 2021

Podnebna konferenca: zaveza k zaustavitvi krčenja gozdov in k zmanjšanju izpustov metana za 30 odstotkov

Na podnebni konferenci v Glasgowu je prišlo do prvih dveh večjih dogovorov.

denarna pomoc37
2. november 2021

Do 10. novembra se prijavite na razpis za ugodna naložbena posojila

Slovenski regionalno razvojni sklad je prijavni rok na javni razpis skrajšal s 13. decembra na 10. november oziroma do porabe sredstev.

podnebne spremembe5
1. november 2021

V Glasgowu se je začela 26. podnebna konferenca Združenih narodov

Pozivi k takojšnjim in bolj ambicioznim ukrepom za omilitev posledic globalnega segrevanja

navzgor35
29. oktober 2021

Stopnjevanje gospodarske rasti EU pred valom podražitev

Cene izdelkov in storitev v Sloveniji rastejo nekoliko manj kot v preostali Evropi.

navzgor33
27. oktober 2021

Višje redne neto plače, še višje letne nagrade

Spremembe zakonodaje za 26 evrov zvišujejo povprečno neto plačo.

Petra Juvancic obrez za splet37
26. oktober 2021

Petra Juvančič: Izzivi zdrave rasti

Morda so prav ugodne razmere za življenje vzrok, da se danes težje pogovarjamo o nujnih razvojnih spremembah, ambicijah in potrebnih reformah, v kolumni v Delu piše Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager.

mpx 2455
26. oktober 2021

Banka Slovenije: Nadaljevanje visoke gospodarske aktivnosti; zavorni dejavnik motnje v dobavnih verigah

V evrskem območju, tudi v Sloveniji, se okrevanje gospodarstva nadaljuje, vendar je ob motnjah v dobavnih verigah, ki ovirajo poslovanje predelovalnih in nekaterih storitvenih dejavnosti izgubilo nekaj moči. Inflacija se zvišuje, ob čemer prevladujejo ocene, da je okrepljena rast cen ob številnih enkratnih dejavnikih začasne narave.

Mojca Kunsek3
25. oktober 2021

Mojca Kunšek: Višje cene energentov bodo znižale letošnje dobičke

Zaradi podnebnih sprememb in naraščajočih cen energentov lahko pričakujemo prestrukturiranje gospodarstva in investicij v smeri zelene energije.

foto Andraz Kobe 1103
22. oktober 2021

Adrian Ježina, manager leta 2021: Da, zmoremo, a samo skupaj

Dobro podjetje odlikujejo jasna strategija, vizija, usmerjenost v razvoj in nenehno vlaganje v zaposlene, hkrati pa tudi vpetost v okolje, pravi manager leta 2021 Adrian Ježina.

MQ trening z Markom Lukicem 45
21. oktober 2021

Marko Lukić: S potencialom zaposlenih je le nebo meja

Osrednji gost MQ treninga je bil Marko Lukić, direktor Lumarja.

okrevanje denar38
20. oktober 2021

Svetovni javni dolg s pandemijo v rekordne višave

Opozorila IMF: Javni dolg je lani narasel s 84 na 100 odstotkov svetovnega BDP, celoten dolg pa na skoraj 200 tisoč milijard evrov

fiskalni svet siol5
19. oktober 2021

Pretirana začasna javna poraba lahko postane trajna

Fiskalni svet: ključni razlog za slabšanje javnih financ je epidemija covida-19.

kolaz mentorski miks2
19. oktober 2021

Mentorski miks v Cukrarni

Zaključek 5. generacije Skupinskega mentorstva in začetek 7. generacije Mentorske mreže

Banka Slovenije
18. oktober 2021

Inflacija je začasna, tveganja pa prinašajo predvsem pritiski povišanja plač

Inflacija v luči epidemije - kaj lahko pričakujemo?

LFS Q2 2021 2
14. oktober 2021

Slovenija v drugem četrtletju zabeležila najvišjo rast stopnje zaposlenosti v EU

Stopnja zaposlenosti v EU se je v drugem letošnjem četrtletju spovečala v 25 državah EU, med njimi pa je največjo rast zabeležila Slovenija, in sicer za 2,8 odstotka.

FBp2KNjXIAMqgHA
14. oktober 2021

UMAR: Gospodarska aktivnost višja kot pred razmahom epidemije; rast cen energentov, negotovosti zaradi motenj v dobavnih verigah

Obeti v evrskem območju ostajajo ugodni, ob povečani negotovosti v mednarodnem okolju v zadnjih mesecih, ki je povezana z motnjami v dobavnih verigah. V Sloveniji nekateri gospodarski kazalniki v poletnih mesecih nakazujejo umirjanje rasti, vseeno kazalniki gospodarske klime ostajajo na višji ravni kot pred epidemijo.

navzgor31
12. oktober 2021

IMF zvišal napoved rasti slovenskega BDP-ja s 3,9 na 6,3 odstotka

Mednarodni denarni sklad (IMF) je za Slovenijo krepko zvišal napoved letošnje gospodarske rasti. Za letos je napoved dvignil za 2,4 odstotne točke.

Dusan Mramor 25x28
10. oktober 2021

Kako do večje blaginje v prihodnosti?

Varovanje okolja in staranje prebivalstva sta dva ključna izziva.

energetska kriza
9. oktober 2021

Pred vrati energetska kriza?

Cena električne energije se je letos podvojila, cena zemeljskega plina pa povečala skoraj za trikratnik.

Lucija Sajevec9
8. oktober 2021

Lucija Sajevec: Mladi/a manager/ka - superjunak/inja?

Lucija Sajevec: "Pogumno s predlogi, nominacijami in idejami za mladega/o managerja/ko 2022"

navzdol11
8. oktober 2021

Slovenija znova zdrsnila na lestvici trajnostne konkurenčnosti

Slovenija je letos zasedla 18. mesto, potem ko je bila lani 16., predlani pa 13.

denarna pomoc35
7. oktober 2021

Za MSP in s.p.-je na voljo 3,45 milijona evrov

Prek Slovenskega podjetniškega sklada sta za mikro, mala in srednja podjetja ter tudi samostojne podjetnike na voljo vavčerja za pripravo digitalne strategije in za kibernetsko varnost.

okrevanje denar36
6. oktober 2021

Posojila EIB za mala in srednja podjetja

Na voljo bo 30 milijonov evrov za posojila malim in srednjim podjetjem ter občinam za hitrejše pokoronsko okrevanje.

industrijska proizvodnja11
6. oktober 2021

Padec nemške (avtomobilske) industrije, v krču tudi slovenska podjetja

Adria Mobil ustavlja proizvodnjo, nedelovni dnevi tudi v Revozu.

brezposelni23
5. oktober 2021

Število brezposelnih septembra upadlo na 66.122

Registriranih brezposelnih za petino manj kot ob istem času lani.

ogljicno nevtralni MK21
1. oktober 2021

Managerski kongres 2021 = ogljično nevtralen dogodek

Združenje Manager bo jeseni na Obali posadilo toliko dreves, kolikor CO2 emisij je bilo ustvarjenih na Managerskem kongresu.

Andrej Andoljsek
30. september 2021

Priznanje Vključi.Vse 2021 prejme Addiko Bank

Sekcija managerk Združenja Manager bo priznanje podelila danes, 30. septembra 2021, na Managerskem kongresu v Portorožu.

Adrian Jezina
30. september 2021

Manager leta 2021 je Adrian Ježina

Predsednik poslovodstva Telemacha bo priznanje prejel na današnjem Managerskem kongresu.

foto Andraz Kobe 1097
30. september 2021

Brez izboljšanja poslovnega okolja bo Slovenija še naprej drvela vzvratno

Združenje Manager podpira ukrepe za izboljšanje poslovnega okolja, spodbudnejšo davčno politiko, uvedbo razvojne kapice in debirokratizacijo.

Trend gospodarstva 2008 2020
29. september 2021

Kakšna je bila kondicija slovenskega gospodarstva v letu 2020?

Podjetja v Sloveniji so kljub pandemiji pripravljena na dolge proge, saj so investirala v lastna sredstva, ob tem pa več svoje dejavnosti financirala z lastnimi viri in manj z zadolževanjem.

Veriga dobrih ljudi2
28. september 2021

Pridružite se nam v Verigi dobrih ljudi

Hvala, ker skupaj ustvarjamo dobro.

Petra Juvancic obrez za splet34
27. september 2021

Petra Juvančič: Volindija Koromandija

"Treba se bo zazreti vase in oceniti, ali res izbiramo tiste, ki resno in odgovorno razmišljajo o razvoju in napredku, ali pa imamo raje politične bonbončke," piše Petra Juvančič v Delu.

Nemcija3
26. september 2021

Finance: Če Nemčija kihne, se Slovenija prehladi

Koliko smo navezani na Nemčijo in kaj po volitvah pričakujejo podjetja? Odgovarjajo v Financah.

gradbenistvo5
24. september 2021

Razpoloženje boljše v gradbeništvu in storitvah

Surs v storitvenih dejavnostih in gradbeništvu pričakuje povečanje zaposlovanja, v trgovini in industriji pa zmanjšanje.

Sarah Jezernik portret10
22. september 2021

Pri doseganju deleža žensk v upravah in nadzornih svetih nazadujemo

Daleč smo od cilja, ki smo si ga zastavili v Združenju Manager – najmanj 40 odstotkov manj zastopanega spola v nadzornih svetih ter tretjina manj zastopanega spola v upravah in nadzornih svetih skupaj.

Gospodarski krog 14
22. september 2021

V Gospodarskem krogu obžalujemo umik predloga uvedbe razvojne oz. socialne kapice

Z razočaranjem ugotavljamo, da se kot družba nismo zmožni dogovoriti o ključnih razvojnih vprašanjih za prihodnost Slovenije in nadaljnje blaginje njenih prebivalk in prebivalcev.

Petra Juvancic1 Zdravje 2021
22. september 2021

Kaj je ključ do uspešnega in kakovostnega zdravstvenega sistema?

Petra Juvančič s sogovorniki o grajenju vzdržljivosti zdravstvenega sistema

foto Andraz Kobe5
21. september 2021

Debirokratizacija in razvojna kapica sta investicija države v razvoj

Prvi korak, ki vodi k večji blaginji, je prijazno poslovno okolje, v katerem lahko zaposlujemo in ustvarjamo.

navzgor29
21. september 2021

OECD zvišuje napovedi inflacije

Ob tem opozarja na tveganje dolgotrajnega zvišanja cen.

enakost spolov
20. september 2021

Plačna vrzel med spoloma se je v Sloveniji lani zmanjšala

V zasebnem sektorju je bila plačna vrzel s 6,5 odstotka nižja kot v javnem sektorju, kjer je dosegla 10,7 odstotka.

Ursula von der Leyen3
18. september 2021

Slovenija prejela 231 milijonov za okrevanje in odpornost

Predfinanciranje bo namenjeno za železnice, digitalizacijo in obnovo infekcijskih klinik.

surovine
17. september 2021

Rast cen surovin se umirja, dobave bodo krajše do konca leta

Najbolj so se znižale cene železove rude, cena aluminija pa je dosegla nov vrh.

Medja Loncar14
17. september 2021

Medeja Lončar: Prehajamo z 'jaz' na 'mi'

Preberite pogovor s predsednico Združenja Manager v Dnevniku.

tenis1
17. september 2021

Premiera uspela - teniški turnir ZM in A1 Open bo postal tradicionalen

Zmago na turnirju dvojic sta si v Portorožu priigrala Marko Rikato in Marko Rems.

podnebne spremembe3
16. september 2021

ZN: Pandemija covida-19 ni upočasnila podnebnih sprememb

Prometno onesnaženje manjše, a skupna raven toplogrednih plinov višja

navzgor26
16. september 2021

Umar zvišal napoved gospodarske rasti za Slovenijo na 6,1 odstotka

Za leto 2022 napovedujejo 4,7-odstotno rast.

Ursula von der Leyen3
15. september 2021

Prednostni nalogi EU: ukrepanje proti podnebnim spremembam in digitalizacija

Predsednica EK Ursula von der Leyen je imela tradicionalni govor na septembrskem plenarnem zasedanju Evropskega paramenta.

Banka Slovenije7
14. september 2021

Bančni sistem do konca julija s kar 290 milijoni dobička

Glavni generator visokega dobička je veliko letošnje neto sproščanja oslabitev in rezervacij, ki prevladuje pri že skoraj vseh bankah.

PCT
13. september 2021

Delodajalci: Posamezniki naj nosijo odgovornost za izpolnjevanje pogoja PCT

Delodajalske organizacije zagovarjajo čim večjo precepljenost prebivalstva proti covidu-19.

PCT4
13. september 2021

Od srede velja odlok, ki za skoraj vse zaposlene zapoveduje izpolnjevanje pogoja PCT

Kot dokazilo za izpolnjevanje pogoja PCT se upošteva vsako verodostojno dokazilo, iz katerega sta razvidna identiteta in datum cepljenja, testiranja oz. obdobje prebolevnosti.

industrijska proizvodnja9
12. september 2021

Vrednost industrijske proizvodnje letos višja kot pred korono

Slovenija je med državami EU z najvišjim letnim povečanjem obsega proizvodnje.

delo na daljavo4
11. september 2021

Čas je za korenite spremembe v načinu dela

Rezultati Adeccove raziskave Resetting Normal 2021 kažejo, da je hibridno delo nova realnost.

Andrijana in Alenka 25x25
10. september 2021

Etika je dobra za posel

Etika in integriteta sta lepilo trajnosti. Še več: če etiko in integriteto sistematično uvedemo v podjetje, bomo izboljšali svoje rezultate.

Igor Cesarec
10. september 2021

Dr. Igor Cesarec: Globalno gospodarstvo na razpotju

Ključno vlogo pri naslavljanju gospodarskih izzivov bosta odigrali monetarna in fiskalna politika, piše dr. Igor Cesarec.

SLP
9. september 2021

Trajnost je priložnost in skupinski podvig

Managerji so tisti, ki morajo biti agenti trajnostnih sprememb.

sodelavci3
9. september 2021

Kakšne spremembe delovnega okolja si lahko obetamo v prihodnje

Adeccova globalna raziskava Resetting Normal 2021: Defining the new era of work izpostavlja tri ključne ugotovitve.

izvoz tovornjaki9
9. september 2021

Slovenski izvoz julija na letni ravni zrasel za 17 odstotkov

Slovenija je julija izvozila za 3,45 milijarde evrov blaga, to je za 17,3 odstotka več kot julija lani.

Vanja Hrovat4
8. september 2021

Vanja Hrovat: V sodelovanju je moč

Sodelovanje in povezovanje sta nujna tudi v prizadevanjih za okrevanje gospodarstva po eni največjih in najtežjih preizkušenj, ki so nas doletele v zadnjih desetletjih.

SLP4
8. september 2021

CEC in ZM predstavljata pilotni program Trajnostno voditeljstvo

Slovenija od danes do petka gosti slovenske in tuje managerje, udeležence pilotnega izobraževalnega programa Trajnostno voditeljstvo (Sustainable Leadership).

fiskalni svet siol3
7. september 2021

Proračunski primanjkljaj je po osmih mesecih presegel 2,4 milijarde evrov

Fiskalni svet opozarja, da je proračunski primanjkljaj po osmih mesecih skoraj dosegel številko, predvideno za vse leto 2021.

produktivnost3
6. september 2021

O zdrsu Slovenije na lestvici konkurenčnosti

Slovenija je na lestvici globalne konkurenčnosti padla za pet mest. Poslabšali so se kar trije od štirih ključnih dejavnikov konkurenčnosti.

brezposelni21
4. september 2021

Avgusta v Sloveniji po skoraj dveh letih spet manj kot 70 tisoč brezposelnih

Na zavodu za zaposlovanje je bilo konec avgusta prijavljenih 69.292 brezposelnih, kar je 1,9 odstotka manj kot julija.

Werner Hoyer EIB
3. september 2021

EIB želi podpreti slovenske zelene naložbe

Werner Hoyer, predsednik Evropske investicijske banke, v intervjuju za Delo o okrevanju, pandemiji, načrtih v Sloveniji, digitalizaciji in nujnem pospešku pri podnebnih odzivih.

zlati clani 1
2. september 2021

Zlatim članicam in članom ZM smo podelili priznanja

Priznanja smo podelili tistim članom, ki so del Združenja Manager že več kot 20 let.

BSF2021
1. september 2021

BSF: Zdaj je treba vlagati v nove tehnologije, digitalizacijo, znanje, zeleno in infrastrukturo

Na BSF so govorili tudi o okrevanju evropskega gospodarstva.

Petra Juvancic obrez za splet29
31. avgust 2021

Petra Juvančič: Tujega nočemo …

Petra Juvančič, izvršna direktorica ZM, piše o dveh fenomenih – o odporu do migrantov in nacionalizmu pod krinko domoljubja ter na drugi stran o odporu do tujih investitorjev z izgovorom nacionalnega interesa.

navzgor24
31. avgust 2021

BDP v drugem četrtletju medletno višji za kar 16,3 odstotka

K rasti so največ prispevale za skoraj petino večja končna potrošnja gospodinjstev in bruto investicije, ugotavlja Surs.

denarna pomoc33
30. avgust 2021

Vlogo za subvencijo za digitalno transformacijo lahko oddate le še do srede

Javni razpis Spodbude za digitalno transformacijo MSP

Daniela Bervar Kotolenko1
27. avgust 2021

Trajnostno voditeljstvo in pomembnost sledenja ESG načelom

Daniela Bervar Kotolenko poudarja, da bodo podjetja morala slediti ESG načelom.

Ifo
27. avgust 2021

Višja obdavčitev dela zniža gospodarsko rast

Analiza münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo kaže, da zvišanje davčne obremenitve višjih prihodkov negativno vpliva na gospodarsko rast in zaposlenost.

Ptuj19
27. avgust 2021

Utrip članstva smo preverjali na Ptuju

Hvala za gostoljubje Manager klubu Ptuj in podjetju Reseda.

Sustainable Leadership
25. avgust 2021

Vabljeni na razpravo o trajnostnem voditeljstvu

ZM bo septembra gostil seminar v okviru evropskega projekta Sustainable leadership.

navzgor22
19. avgust 2021

Gospodarski obeti za Slovenijo se izboljšujejo

V zadnjih treh mesecih se je povprečna napoved letošnje rasti za našo državo zvišala s 4,4 na pet odstotkov.

Depositphotos 146173725 xl 2015 1
17. avgust 2021

Junija v Sloveniji po dobrem letu in pol spet več kot 900 tisoč delovno aktivnih

V juniju 2021 je bilo približno 901.700 delovno aktivnih oseb oziroma za 2,0 % več kot v juniju 2020. V prvi polovici leta 2021 je bilo število delovno aktivnih oseb v primerjavi z istim obdobjem lanskega leta višje.

ekonomski odnosi 08 2021
13. avgust 2021

Izvozniki v prvem polletju prodali za skoraj petino več

Blagovni izvoz je dosegel skoraj 17 milijard evrov in je bil za približno 2,7 milijarde višji kot v istem obdobju lani, kažejo podatki Banke Slovenije.

Marjana Lavric Sulman3
13. avgust 2021

Marjana Lavrič Šulman: Z odgovornostjo nad 'ageism'

Lavrič Šulman o tem, da so lahko starost in izkušnje tudi izjemna prednost za podjetje.

brezposelni19
4. avgust 2021

Število brezposelnih še kar upada

Število registriranih brezposelnih se je julija znižalo na 70.655.

trgovina na drobno3
4. avgust 2021

Slovenija tretja po povečanju prodaje na drobno v EU

Promet v maloprodaji je bil junija pri nas za kar 12,6 odstotka večji kot v istem mesecu lani.

Petra Juvancic obrez za splet26
3. avgust 2021

Petra Juvančič: Slovenija, šampion!

Vzporednice iz športa nas lahko marsičesa naučijo o vodenju.

industrijska proizvodnja7
2. avgust 2021

Pomanjkanje vmesnih proizvodov ovira nemško proizvodnjo

O težavah z dobavo vmesnih proizvodov poroča že več kot 60 odstotkov nemških industrijskih podjetij

Banka Slovenije5
2. avgust 2021

Stresni testi pokazali stabilnost slovenskih bank

Rezultati kažejo primerno kapitalsko ustreznost bank tudi ob neugodnem scenariju.

denarna pomoc30
1. avgust 2021

Aktualni razpisi za nepovratna sredstva, subvencije in druge spodbude

Za elektronsko poslovanje podjetij je do leta 2022 razpisanih dodatnih 2,9 milijona evrov nepovratnih sredstev.

navzgor18
30. julij 2021

Evrsko območje je izšlo iz recesije

Evrski BDP se je v drugem četrtletju okrepil za 2 odstotka.

bencin
30. julij 2021

Julija 2-odstotna inflacija na letni ravni

Letno inflacijo so najbolj zvišale podražitve naftnih derivatov.

Slovenija40
30. julij 2021

Država s skoraj dvema milijardama primanjkljaja

Proračunski primanjkljaj naj bi po načrtih države letos dosegel 4,2 milijarde evrov.

navzgor20
28. julij 2021

IMF razvitim in bolje precepljenim obeta boljše okrevanje

Mednarodni denarni sklad pričakuje šestodstotno rast svetovnega gospodarstva.

okrevanje denar34
27. julij 2021

V Sloveniji nastaja razvojni sklad vreden 40 milijonov evrov

Sklad bo financiral odcepljena (spin-off) podjetja.

EU29
26. julij 2021

Slovenija septembra do 231 milijonov evrov

Slovenija septembra do 231 milijonov evrov

navzdol9
25. julij 2021

Gospodarstveniki so v juniju postali bolj zaskrbljeni

Gospodarstveniki so v juniju postali bolj zaskrbljeni

Sonja Vidonja
24. julij 2021

Svet se spreminja na digitalno, kaj pa upravljanje s kadri?

Svet se spreminja na digitalno, kaj pa upravljanje s kadri?

Jasna Dominko Baloh
23. julij 2021

Jasna Dominko Baloh: Učimo se iz prihodnosti

Jasna Dominko Baloh: Učimo se iz prihodnosti

javnofinancni primanjkljaj
22. julij 2021

Eurostat: slovenski primanjkljaj je bil v prvem četrtletju 7,5-odstoten, kar je med višjimi v EU

Eurostat: slovenski primanjkljaj je bil v prvem četrtletju 7,5-odstoten, kar je med višjimi v EU

denarna pomoc25
20. julij 2021

Pomoči in spodbude za podjetja

Pomoči in spodbude za podjetja

zaposleni gostinstvo
16. julij 2021

V Sloveniji že skoraj 900 tisoč delovno aktivnih

V Sloveniji že skoraj 900 tisoč delovno aktivnih

EU27
16. julij 2021

Stopnja evrske inflacije je prvič po pol leta nižja kot prejšnji mesec

Stopnja evrske inflacije je prvič po pol leta nižja kot prejšnji mesec

Screenshot 2021 07 15 at 11.16.36
15. julij 2021

UMAR: Obeti za gospodarsko rast ostajajo ugodni

Obeti za gospodarsko rast ostajajo ugodni, večina kratkoročnih kazalnikov izkazuje visoke medletne rasti, poroča UMAR v svojem zadnjem Ekonomskem ogledalu.

kovinska industrija
14. julij 2021

Pomanjkanje kadrov in materialov ovirata hitro rast

Pomanjkanje kadrov in materialov ovirata hitro rast

okrevanje denar31
12. julij 2021

Aktualni razpisi za subvencije pri zaposlovanju, digitalni preobrazbi, prodoru na tuje trge ...

Aktualni razpisi za subvencije pri zaposlovanju, digitalni preobrazbi, prodoru na tuje trge ...

izvoz tovornjaki7
9. julij 2021

Izvoz v petih mesecih za skoraj petino višji od lanskega

Izvoz v petih mesecih za skoraj petino višji od lanskega

DUMO 2020
8. julij 2021

V kateri fazi evolucije je vaše podjetje? Sodelujte v ZM raziskavi.

V kateri fazi evolucije je vaše podjetje? Sodelujte v ZM raziskavi.

navzgor12
7. julij 2021

Evropska komisija izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo

Evropska komisija izboljšala gospodarsko napoved za Slovenijo

DZ
7. julij 2021

Poslanci potrdili interventni zakon za pomoč turizmu in gospodarstvu

Poslanci potrdili interventni zakon za pomoč turizmu in gospodarstvu

Petra Juvancic obrez za splet23
6. julij 2021

Petra Juvančič: Opozorilni zdrs

Petra Juvančič: Opozorilni zdrs

Urska Piber2
5. julij 2021

Pri 30 z novimi, razvojnimi izzivi

Pri 30 z novimi, razvojnimi izzivi

brezposelni17
5. julij 2021

Število brezposelnih še naprej upada

Število brezposelnih še naprej upada

Odile Renaud Basso predsednica EBRD
3. julij 2021

EBRD lahko prispeva k digitalizaciji malih in srednjih podjetij

EBRD lahko prispeva k digitalizaciji malih in srednjih podjetij

EU25
1. julij 2021

Evropska komisija je potrdila slovenski načrt za okrevanje in odpornost

Evropska komisija je potrdila slovenski načrt za okrevanje in odpornost

stecaj3
30. junij 2021

Javni dolg rekordnih 86 odstotkov BDP

Javni dolg rekordnih 86 odstotkov BDP

Mojca Kunsek
27. junij 2021

Storitvene dejavnosti bodo zaradi daljšega okrevanja še potrebovale državno pomoč

Storitvene dejavnosti bodo zaradi daljšega okrevanja še potrebovale državno pomoč

Slovenija32
24. junij 2021

Slovenija, vse najboljše!

Slovenija, vse najboljše!

Klubski dogodek z Aljoso Bagolo 30
23. junij 2021

Bagola: Zdravje je ključna valuta prihodnosti

Bagola: Zdravje je ključna valuta prihodnosti

digitalizacija strateski svet2
22. junij 2021

40 ukrepov za digitalizacijo Slovenije

40 ukrepov za digitalizacijo Slovenije

digitalizacija3
21. junij 2021

Za digitalno transformacijo podjetij na voljo 30 milijonov evrov

Za digitalno transformacijo podjetij na voljo 30 milijonov evrov

Ruska daca 10
17. junij 2021

Pogovor z Žigo Hiengom: Zaupanje je na prvem mestu

Pogovor z Žigo Hiengom: Zaupanje je na prvem mestu

Slovenija28
17. junij 2021

Slovenija med državami z največjim padcem na lestvici konkurenčnosti

Slovenija med državami z največjim padcem na lestvici konkurenčnosti

Slika1
16. junij 2021

Banka Slovenije: Letos in prihodnje leto visoka rast gospodarske aktivnosti; negotovost glede razvoja epidemije ostaja velika

V Banki Slovenije ob izboljševanju epidemiološke slike pričakujejo, da bo gospodarska rast letos dosegla 5,2 %, visoka bo ostala tudi v prihodnjem letu (4,8 %). Tako naj bi predkrizno raven BDP dosegli že v začetku prihodnjega leta.

Maja Bednas4
14. junij 2021

Umar: Krepi se gospodarska aktivnost, prodaja maja presegla ravni izpred epidemije

Umar: Krepi se gospodarska aktivnost, prodaja maja presegla ravni izpred epidemije

Samo Javornik1
13. junij 2021

Samo Javornik: Srednja pot je pot do uspeha

Samo Javornik: Srednja pot je pot do uspeha

IKT3
12. junij 2021

Delo: Socialna kapica pomembna tudi za slabše plačane

Delo: Socialna kapica pomembna tudi za slabše plačane

Enzo Smrekar in Petra Juvancic
10. junij 2021

MQ konferenca: Trajnostni razvoj ni več izbira, ampak nuja

MQ konferenca: Trajnostni razvoj ni več izbira, ampak nuja

Christine Lagarde5
10. junij 2021

ECB nadaljuje spodbujevalne ukrepe

ECB nadaljuje spodbujevalne ukrepe

denar11
9. junij 2021

Pri posojilih in zavarovanjih vse bolj pomembna okoljska merila

Pri posojilih in zavarovanjih vse bolj pomembna okoljska merila

recikliranje
9. junij 2021

Zeleni prehod bi lahko podražil končne izdelke

Zeleni prehod bi lahko podražil končne izdelke

navzgor10
9. junij 2021

Slovenski izvoz aprila na letni ravni zrasel za 55 odstotkov, v primerjavi z aprilom 2019 pa za 14 odstotkov

Slovenski izvoz aprila na letni ravni zrasel za 55 odstotkov, v primerjavi z aprilom 2019 pa za 14 odstotkov

Petra Juvancic obrez za splet20
8. junij 2021

Solidarnost najbolj rušijo populizmi

Solidarnost najbolj rušijo populizmi

Nemcija
8. junij 2021

Nemška podjetja bi dodatno investirala v Slovenijo

Nemška podjetja bi dodatno investirala v Slovenijo

Slovenija26
8. junij 2021

Slovenija pri tridesetih: napredek s tremi padci

Slovenija pri tridesetih: napredek s tremi padci

digitalizacija
8. junij 2021

Slovenija zaostaja v digitalizaciji

Slovenija zaostaja v digitalizaciji

denarna pomoc23
7. junij 2021

Kje bodo podjetja lahko črpala evropske milijarde

Kje bodo podjetja lahko črpala evropske milijarde

ogljicna nevtralnost3
7. junij 2021

Izračunajte ogljični odtis s pomočjo Financ

Izračunajte ogljični odtis s pomočjo Financ

Ajpes
5. junij 2021

Ajpes: V določenih dejavnostih bo bistveno več plačilne nesposobnosti

Ajpes: V določenih dejavnostih bo bistveno več plačilne nesposobnosti

okrevanje denar29
4. junij 2021

Proračun maja z milijardo 350 milijonov primanjkljaja

Proračun maja z milijardo 350 milijonov primanjkljaja

gradbenistvo4
3. junij 2021

Brezposelnih manj, narašča povpraševanje po delavcih

Brezposelnih manj, narašča povpraševanje po delavcih

proizvodnja
2. junij 2021

Močno okrevanje v drugem četrtletju

Močno okrevanje v drugem četrtletju

IKT
1. junij 2021

IKT strokovnjaki, pridružite se pozivu podpore razvojni kapici

IKT strokovnjaki, pridružite se pozivu podpore razvojni kapici

nakup vozila
31. maj 2021

V prvem trimesečju BDP na letni ravni večji za 1,6 odstotka

V prvem trimesečju BDP na letni ravni večji za 1,6 odstotka

Dejan Turk spletna stran
30. maj 2021

Dejan Turk: Najboljši vodje so pristni

Dejan Turk: Najboljši vodje so pristni

turizem
27. maj 2021

Kaj predvideva predlog interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu

Kaj predvideva predlog interventnega zakona za pomoč gospodarstvu in turizmu

transparentnost plac
27. maj 2021

ZM podpira akcijo ZA transparentnost plač – s preglednimi plačnimi izpiski

ZM podpira akcijo ZA transparentnost plač – s preglednimi plačnimi izpiski

58
26. maj 2021

Pozitiven trend gospodarske klime se nadaljuje

Gospodarsko razpoloženje je bilo tudi v maju 2021 boljše kot v prejšnjem mesecu, tokrat za 6,2 odstotne točke. To je bilo že šesto zaporedno mesečno zvišanje tega kazalnika.

Miha Skerlavaj2
26. maj 2021

Dobri odnosi ustvarjajo dobre rezultate

Dobri odnosi ustvarjajo dobre rezultate

voznik
25. maj 2021

Zaposlovanje se bo letos še okrepilo

Zaposlovanje se bo letos še okrepilo

save the date
25. maj 2021

Junij bo pester z #ZM dogodki. Rezervirajte si datume!

Junij bo pester z #ZM dogodki. Rezervirajte si datume!

stecaj
24. maj 2021

Insolvenčna slika v Sloveniji – kje smo in kakšna so pričakovanja

Insolvenčna slika v Sloveniji – kje smo in kakšna so pričakovanja

EU23
23. maj 2021

Gospodarska rast evroobmočja maja 2021 največja v zadnjih treh letih

Gospodarska rast evroobmočja maja 2021 največja v zadnjih treh letih

gradbenistvo
21. maj 2021

Poslovanje slovenskih podjetij v 2020: prihodki upadli za šest, dobiček za 38 odstotkov

Poslovanje slovenskih podjetij v 2020: prihodki upadli za šest, dobiček za 38 odstotkov

denar6
21. maj 2021

Katere subvencije in ugodna posojila so na voljo za MSP

Katere subvencije in ugodna posojila so na voljo za MSP

navzgor8
19. maj 2021

Inflacija na evrskem območju aprila 1,6-odstotna, v Sloveniji 2,2-odstotna

Inflacija na evrskem območju aprila 1,6-odstotna, v Sloveniji 2,2-odstotna

podnebne spremembe
19. maj 2021

Za boj proti podnebnim spremembam tudi do štiri milijone evrov subvencije

Za boj proti podnebnim spremembam tudi do štiri milijone evrov subvencije

EU21
18. maj 2021

Eurostat: Evrski BDP se je v prvem četrtletju skrčil za 0,6 odstotka

Eurostat: Evrski BDP se je v prvem četrtletju skrčil za 0,6 odstotka

Medeja Loncar prekarnost maj21
18. maj 2021

Medeja Lončar: Novi prekarci bodo tisti, ki ne bodo imeli dostopa do znanja

Medeja Lončar: Novi prekarci bodo tisti, ki ne bodo imeli dostopa do znanja

okrevanje denar27
17. maj 2021

Zakaj so bile plače v Sloveniji marca medletno višje za 14 odstotkov?

Zakaj so bile plače v Sloveniji marca medletno višje za 14 odstotkov?

Andraz Stalec
16. maj 2021

Andraž Štalec: Sodelavce razvijam v poslovneže

Andraž Štalec: Sodelavce razvijam v poslovneže

izvoz tovornjaki5
14. maj 2021

Slovenski izvoz v prvem četrtletju se je okrepil za 4,4 odstotka

Slovenski izvoz v prvem četrtletju se je okrepil za 4,4 odstotka

Maja Bednas1
13. maj 2021

Umar: Ugodnejši obeti za postopno gospodarsko okrevanje

Umar: Ugodnejši obeti za postopno gospodarsko okrevanje

160208 ekonomika es eu
12. maj 2021

Evropska komisija: Izboljšana napoved rasti za EU in Slovenijo

Evropska komisija je občutno izboljšala napoved gospodarske rasti območja evra in celotne EU. Letos območju evra namesto 3,8-odstotne napoveduje 4,3-odstotno rast, prihodnje leto pa namesto 3,8-odstotne 4,4-odstotno. Napoved za Slovenijo se je izboljšala za 0,2 odstotne točke: rast naj bi bila letos 4,9-odstotna, naslednje leto pa 5,1-odstotna.

Luka Erzen
12. maj 2021

Čas je, da prepoznamo vrednost raznolikih posameznikov

Čas je, da prepoznamo vrednost raznolikih posameznikov

Enzo Smrekar s priznanjem13
12. maj 2021

Združenje Manager je objavilo razpis za priznanje Manager/-ka leta 2021

Združenje Manager je objavilo razpis za priznanje Manager/-ka leta 2021

Petra Juvancic obrez za splet17
10. maj 2021

Petra Juvančič: V službi birokracije

Petra Juvančič: V službi birokracije

industrijska proizvodnja5
10. maj 2021

Proizvodnja, izvoz in uvoz na višjih vrtljajih kot lani

Proizvodnja, izvoz in uvoz na višjih vrtljajih kot lani

trgovina na drobno
6. maj 2021

Slovenija marca z rekordnim povečanjem trgovine na drobno

Slovenija marca z rekordnim povečanjem trgovine na drobno

vlada Janeza Janse
6. maj 2021

Vlada obravnavala razbremenitev plač

Vlada obravnavala razbremenitev plač

ogljicna nevtralnost
6. maj 2021

Nemčija pospešuje: ogljično nevtralnost hočejo doseči leta 2045

Nemčija pospešuje: ogljično nevtralnost hočejo doseči leta 2045

brezposelni13
5. maj 2021

Število brezposelnih v aprilu padlo pod 80.000

Število brezposelnih v aprilu padlo pod 80.000

Peter Mlakar
3. maj 2021

Bogastvo raznolikosti

Bogastvo raznolikosti

denarna pomoc20
2. maj 2021

Posojila za naložbene projekte in inovacije v okviru zelenega dogovora

Posojila za naložbene projekte in inovacije v okviru zelenega dogovora

okrevanje denar25
30. april 2021

Državni proračun v prvem trimesečju z 1,27 milijarde evrov primanjkljaja

Državni proračun v prvem trimesečju z 1,27 milijarde evrov primanjkljaja

Zvonko Cernac
29. april 2021

Črpanje denarja iz načrta za okrevanje po optimističnem scenariju letos

Črpanje denarja iz načrta za okrevanje po optimističnem scenariju letos

okrevanje recovery4
29. april 2021

Kaj predvideva načrt za okrevanje in odpornost?

Kaj predvideva načrt za okrevanje in odpornost?

Slovenija23
28. april 2021

Vlada je sprejela načrt za okrevanje

Vlada je sprejela načrt za okrevanje

okrevanje denar23
27. april 2021

Na vsakega Slovenca dodatnih 6000 evrov dolga

Na vsakega Slovenca dodatnih 6000 evrov dolga

skupna1
23. april 2021

Agilnost podjetij ključna tudi v nadaljevanju nove realnosti

Agilnost podjetij ključna tudi v nadaljevanju nove realnosti

Ezjn2naXMAAUi7k
22. april 2021

Poročilo o razvoju 2021: med ključnimi dolgoročnimi razvojnimi izzivi Slovenije je tudi pospešitev rasti produktivnosti

Urad vlade za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) je objavil letošnje Poročilo o razvoju – publikacijo, ki letno spremlja uresničevanje Strategije razvoja Slovenije 2030 in prinaša pomembna priporočila razvojni politiki.

okrevanje denar21
21. april 2021

Vračanje pomoči ustavlja zagon dejavnosti

Vračanje pomoči ustavlja zagon dejavnosti

Ziga Vavpotic
19. april 2021

Žiga Vavpotič: Zakaj si ne želimo biti najboljši?

Žiga Vavpotič: Zakaj si ne želimo biti najboljši?

fiskalni svet siol
19. april 2021

Fiskalni svet opozarja: letošnje poslabšanje javnih financ je strukturno

Fiskalni svet opozarja: letošnje poslabšanje javnih financ je strukturno

denarna pomoc18
18. april 2021

Aktualni razpisi za subvencije in druge oblike spodbud

Aktualni razpisi za subvencije in druge oblike spodbud

okrevanje recovery
16. april 2021

Virus bo zamaknil letošnje okrevanje v naši regiji

Virus bo zamaknil letošnje okrevanje v naši regiji

Andrej Sircelj5
16. april 2021

Kaj prinaša davčna reforma Andreja Širclja

Kaj prinaša davčna reforma Andreja Širclja

izvoz tovornjaki3
14. april 2021

Umar: Izvozniki zdaj povečujejo tržne deleže

Umar: Izvozniki zdaj povečujejo tržne deleže

Petra Juvancic obrez za splet15
14. april 2021

Recept za cepljenje: sistematičnost, ne stihija

Recept za cepljenje: sistematičnost, ne stihija

gostilna storitvene dejavnosti6
13. april 2021

Obeta se posebna pomoč gostinstvu in turizmu

Obeta se posebna pomoč gostinstvu in turizmu

trgovina maske
13. april 2021

Februarja porast trgovine na drobno v EU in Sloveniji

Februarja porast trgovine na drobno v EU in Sloveniji

naslovnica MQ 50
13. april 2021

Izšla je nova številka MQ revije

Izšla je nova številka MQ revije

okrevanje denar19
12. april 2021

Primanjkljaj in dolg države bosta še poskočila

Primanjkljaj in dolg države bosta še poskočila

Medeja Loncar19
10. april 2021

V Strateškem svetu za digitalizacijo tudi predsednica ZM Medeja Lončar

V Strateškem svetu za digitalizacijo tudi predsednica ZM Medeja Lončar

Mojmir Mrak
9. april 2021

Mrak o okrevanju: Več bi morali nameniti za zdravstvo in zeleno digitalizacijo

Mrak o okrevanju: Več bi morali nameniti za zdravstvo in zeleno digitalizacijo

izvoz tovornjaki
9. april 2021

Izvoz februarja na letni ravni zrasel za 2,6 odstotka, uvoz upadel

Izvoz februarja na letni ravni zrasel za 2,6 odstotka, uvoz upadel

industrijska proizvodnja3
8. april 2021

Marec je v evrsko gospodarstvo vrnil rast, poganjala pa jo je zlasti industrija

Marec je v evrsko gospodarstvo vrnil rast, poganjala pa jo je zlasti industrija

Pogled 2020 83
8. april 2021

Dušan Mramor: Za Slovenijo bi bila dogovorjena minimalna obdavčitev podjetij dobra

Dušan Mramor: Za Slovenijo bi bila dogovorjena minimalna obdavčitev podjetij dobra

Andrej Sircelj4
7. april 2021

Proračunski primanjkljaj že skoraj 1,3 milijarde evrov

Proračunski primanjkljaj že skoraj 1,3 milijarde evrov

brezposelni11
7. april 2021

Število brezposelnih upadlo za dobrih pet tisoč na 82.638

Število brezposelnih upadlo za dobrih pet tisoč na 82.638

Mitja Bobnar
6. april 2021

Mitja Bobnar, generalni direktor ZRSZ: Z ukrepi smo ohranili več kot 200.000 delovnih mest

Mitja Bobnar, generalni direktor ZRSZ: Z ukrepi smo ohranili več kot 200.000 delovnih mest

Aleksander Zalaznik rezan7
6. april 2021

Aleksander Zalaznik: Za rastoče, profitabilno gospodarstvo

Aleksander Zalaznik: Za rastoče, profitabilno gospodarstvo

Slovenija21
6. april 2021

IMF za Slovenijo še naprej napoveduje 3,7-odstotno rast

IMF za Slovenijo še naprej napoveduje 3,7-odstotno rast

gostilna storitvene dejavnosti3
3. april 2021

Vlada namerava ukrep čakanja na delo podaljšati do konca maja

Vlada namerava ukrep čakanja na delo podaljšati do konca maja

okrevanje denar17
3. april 2021

Razpisanih 103 milijone evrov za jamstva za likvidnostna in investicijska posojila

Razpisanih 103 milijone evrov za jamstva za likvidnostna in investicijska posojila

sodelavci
2. april 2021

Slovencem je odnos s sodelavci pomembnejši kot višina plače

Slovencem je odnos s sodelavci pomembnejši kot višina plače

okrevanje denar14
1. april 2021

Moratoriji na posojila do konca 2021

Moratoriji na posojila do konca 2021

NK GK obrez 310321
31. marec 2021

Gospodarski krog za vitko Slovenijo, z manj predpisi in z razvojno kapico

Gospodarski krog za vitko Slovenijo, z manj predpisi in z razvojno kapico

navzgor1
30. marec 2021

GZS letos pričakuje 4,7-odstotno gospodarsko rast

GZS letos pričakuje 4,7-odstotno gospodarsko rast

4 mentorji 2021 spl2. stran
30. marec 2021

Start 5. generacije skupinskega mentorstva ZM

Start 5. generacije skupinskega mentorstva ZM

navzgor6
30. marec 2021

Gospodarstveniki optimistični glede letošnjega preobrata

Gospodarstveniki optimistični glede letošnjega preobrata

Strateska razprava o dvigu produktivnosti 1380x600
29. marec 2021

Kako do višje rasti produktivnosti?

Kako do višje rasti produktivnosti?

Zdruzenje Manager logotip25
29. marec 2021

Izvoljeni novi člani Nadzornega odbora in Častnega razsodišča ZM

Izvoljeni novi člani Nadzornega odbora in Častnega razsodišča ZM

Slovenija18
28. marec 2021

Slovenski BDP lani upadel dvakrat bolj kot švedski

Slovenski BDP lani upadel dvakrat bolj kot švedski

denarna pomoc16
28. marec 2021

Nova covid-19 mikroposojila in drugi aktualni razpisi

Nova covid-19 mikroposojila in drugi aktualni razpisi

Medeja Loncar14
26. marec 2021

Medeja Lončar: Hibridno vodenje temelji na rezultatih in zaupanju

Medeja Lončar: Hibridno vodenje temelji na rezultatih in zaupanju

odlog posojila5
26. marec 2021

Rok za oddajo letnih poročil je podaljšan do 30. aprila

Rok za oddajo letnih poročil je podaljšan do 30. aprila

csm Slika 1 BDP SLO fb7a241f44
25. marec 2021

Umar zvišal napoved rasti v 2021 na 4,6 odstotka

Umar zvišal napoved rasti v 2021 na 4,6 odstotka

gospodarska klima2
24. marec 2021

Gospodarska klima boljša že četrti mesec zapored

Gospodarska klima boljša že četrti mesec zapored

Barbara Domicelj4
24. marec 2021

Pobuda Digitalna znanja za delovna mesta prihodnosti

Pobuda Digitalna znanja za delovna mesta prihodnosti

navzdol5
23. marec 2021

Marca razpoloženje potrošnikov slabše kot mesec prej

Marca razpoloženje potrošnikov slabše kot mesec prej

Ajda Cuderman
23. marec 2021

Vlada pripravlja rešitve za podaljšanje moratorijev na posojila

Vlada pripravlja rešitve za podaljšanje moratorijev na posojila

Simon Zajc
23. marec 2021

Pomoč tudi za turizem in industrijo srečanj?

Pomoč tudi za turizem in industrijo srečanj?

Melanie Seier Larsen9
22. marec 2021

Melanie Seier Larsen: Uravnoteženost spolov po letu pandemije

Melanie Seier Larsen: Uravnoteženost spolov po letu pandemije

Obcni zbor 1380x600
22. marec 2021

Članice in člani, do petka glasujte na e-Občnem zboru

Članice in člani, do petka glasujte na e-Občnem zboru

Slovenija16
20. marec 2021

IMF poslabšal napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva

IMF poslabšal napoved letošnje rasti slovenskega gospodarstva

odlog posojila3
19. marec 2021

Lani manj novih in več izbrisanih poslovnih subjektov

Lani manj novih in več izbrisanih poslovnih subjektov

Ivan Simic4
18. marec 2021

Vlada sprejela predlog Zakona o debirokratizaciji

Vlada sprejela predlog Zakona o debirokratizaciji

Green Recovery Track2
18. marec 2021

Green Recovery Tracker: Slovenija ima neambiciozen načrt za okrevanje in odpornost

Green Recovery Tracker: Slovenija ima neambiciozen načrt za okrevanje in odpornost

Petra Juvancic obrez za splet12
16. marec 2021

Petra Juvančič: Od diktatorja do mentorja

Petra Juvančič: Od diktatorja do mentorja

denarna pomoc14
15. marec 2021

Na razpisih je na voljo za več kot 60 milijonov evrov

Na razpisih je na voljo za več kot 60 milijonov evrov

Bostjan Vasle8
12. marec 2021

V drugi polovici leta višja potrošnja in gospodarska rast

V drugi polovici leta višja potrošnja in gospodarska rast

Gospodarski krog 8
11. marec 2021

Gospodarski krog podpira uvedbo razvojne kapice

Gospodarski krog podpira uvedbo razvojne kapice

MQ trening obrez
10. marec 2021

Janez Novak, RLS: Brez dobička ni nič, a dobiček je le posledica

Janez Novak, RLS: Brez dobička ni nič, a dobiček je le posledica

Medeja Loncar12
9. marec 2021

Z novimi veščinami nad plačno vrzel

Z novimi veščinami nad plačno vrzel

Natasa Kraskovic1
8. marec 2021

Nataša Kraškovic, Artemida 2020: Najboljše je vodenje z lastnim zgledom

Nataša Kraškovic, Artemida 2020: Najboljše je vodenje z lastnim zgledom

8. marec 2021
5. marec 2021

Ob mednarodnem dnevu žensk: tudi ob izzivih pandemije do večje uravnoteženosti spolov na vodstvenih mestih

Ob mednarodnem dnevu žensk: tudi ob izzivih pandemije do večje uravnoteženosti spolov na vodstvenih mestih

Banka Slovenije3
5. marec 2021

Banke odložile plačilo za 2,6 milijarde evrov posojil

Banke odložile plačilo za 2,6 milijarde evrov posojil

brezposelni9
3. marec 2021

Februarja skoraj 3500 manj registriranih brezposelnih

Februarja skoraj 3500 manj registriranih brezposelnih

Depositphotos 30373153 xl 2015
26. februar 2021

Bruto domači proizvod je v zadnjem četrtletju 2020 upadel za 4,5 odstotka, v letu 2020 za 5,5 odstotka

Bruto domači proizvod je v zadnjem četrtletju 2020 upadel za 4,5 odstotka, v letu 2020 za 5,5 odstotka

27365
24. februar 2021

Gospodarska klima se krepi

Gospodarska klima se krepi

Mojca Leskovar2 edited
22. februar 2021

Mojca Leskovar: Artemida – potrditev Thermanine zgodbe odličnosti

Mojca Leskovar: Artemida – potrditev Thermanine zgodbe odličnosti

okrevanje denar12
20. februar 2021

Sveži razpisi za razvoj, likvidnost in naložbe podjetij

Sveži razpisi za razvoj, likvidnost in naložbe podjetij

delo na daljavo2
20. februar 2021

Tri tisoč direktorjev o popandemični prihodnosti dela

Tri tisoč direktorjev o popandemični prihodnosti dela

subvencije za zelena delovna mesta3
19. februar 2021

Prihajajo sveži nepovratni milijoni za zelene projekte

Prihajajo sveži nepovratni milijoni za zelene projekte

okrevanje denar10
18. februar 2021

39 odstotkov podjetij bo moralo vračati državno pomoč

39 odstotkov podjetij bo moralo vračati državno pomoč

Ivan Simic
17. februar 2021

Osnutek predloga zakona o debirokratizaciji vključuje tudi socialno kapico

Osnutek predloga zakona o debirokratizaciji vključuje tudi socialno kapico

denarna pomoc12
17. februar 2021

Neustrezni interventni ukrepi za ohranjanje likvidnosti podjetij

Neustrezni interventni ukrepi za ohranjanje likvidnosti podjetij

Slovenija14
15. februar 2021

Slovenija v 10 grafih: kako se pozna koronaleto

Slovenija v 10 grafih: kako se pozna koronaleto

okrevanje denar7
13. februar 2021

10 milijonov evrov spodbud za mala in srednja podjetja

10 milijonov evrov spodbud za mala in srednja podjetja

trajnost je prihodnost
12. februar 2021

Trajnost se na dolgi rok vedno izplača

Trajnost se na dolgi rok vedno izplača

Slovenija12
11. februar 2021

Evropska komisija poslabšala gospodarske napovedi za Slovenijo

Evropska komisija poslabšala gospodarske napovedi za Slovenijo

skupna2
10. februar 2021

MQ trening z Robertom Agničem: Trajnostni razvoj pred milijoni

MQ trening z Robertom Agničem: Trajnostni razvoj pred milijoni

industrijska proizvodnja
10. februar 2021

Industrijska proizvodnja lani navzdol, letos spet navzgor

Industrijska proizvodnja lani navzdol, letos spet navzgor

farmacija3
9. februar 2021

Lanski izvoz za dva, uvoz pa šest odstotkov nižji kot 2019

Lanski izvoz za dva, uvoz pa šest odstotkov nižji kot 2019

4stipendisti
9. februar 2021

Čestitamo štirim štipendistom Sklada za talente

Čestitamo štirim štipendistom Sklada za talente

Stane Rozman s priznanjem2
8. februar 2021

Stane Rožman: Sodelovanje na temelju zaupanja za skupno dobro

Stane Rožman: Sodelovanje na temelju zaupanja za skupno dobro

Lilyana Pavlova
8. februar 2021

Evropska investicijska banka bo financirala zeleno okrevanje

Evropska investicijska banka bo financirala zeleno okrevanje

sportne trgovine storitvena dejavnost3
5. februar 2021

Odpira se glavnina gospodarskih dejavnosti, a ob rednem testiranju

Odpira se glavnina gospodarskih dejavnosti, a ob rednem testiranju

5E9A5712
3. februar 2021

Sprejet osmi protikoronski zakonski paket

Sprejet osmi protikoronski zakonski paket

razmik5E9A1153p
2. februar 2021

Predvidoma danes bo sprejet PKP 8

Predvidoma danes bo sprejet PKP 8

navzdol
2. februar 2021

Gospodarski upad v zadnjem četrtletju 2020

Gospodarski upad v zadnjem četrtletju 2020

Stane Rozman s priznanjem
1. februar 2021

Ime tedna na Valu 202 je Stane Rožman

Ime tedna na Valu 202 je Stane Rožman

Medeja Loncar9
30. januar 2021

Medeja Lončar o zaupanju, opolnomočenju in prevzemanju odgovornosti

Medeja Lončar o zaupanju, opolnomočenju in prevzemanju odgovornosti

2Ziga Hieng JS2
29. januar 2021

Mladi manager 2020 je Žiga Hieng

Mladi manager 2020 je Žiga Hieng

Medeja Loncar in pokrovitelji
29. januar 2021

Medeja Lončar: Trajnostno voditeljstvo je odgovorno delovanje na vseh ravneh

Medeja Lončar: Trajnostno voditeljstvo je odgovorno delovanje na vseh ravneh

Artemidi2020
28. januar 2021

Mojca Leskovar in Nataša Kraškovic sta prejemnici priznanja Artemida 2020

Mojca Leskovar in Nataša Kraškovic sta prejemnici priznanja Artemida 2020

4JJ in Petra
28. januar 2021

Z debirokratizacijo do večje produktivnosti

Z debirokratizacijo do večje produktivnosti

Januarsko srecanje33
28. januar 2021

Stane Rožman je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2020

Stane Rožman je prejemnik priznanja za življenjsko delo na področju managementa 2020

Kristalina Georgieva
26. januar 2021

IMF izboljšal napovedi za letos

IMF izboljšal napovedi za letos

Sarah Jezernik portret
25. januar 2021

Sarah Jezernik: Skupaj zmoremo biti še boljši

Sarah Jezernik: Skupaj zmoremo biti še boljši

navzgor
25. januar 2021

Gospodarsko razpoloženje januarja rahlo navzgor

Gospodarsko razpoloženje januarja rahlo navzgor

okrevanje denar5
25. januar 2021

Vlada sprejela 8. protikoronski zakonski paket

Vlada sprejela 8. protikoronski zakonski paket

Bostjan Vasle6
22. januar 2021

Vasle: Pogoji zadolževanja Slovenije so se izboljšali

Vasle: Pogoji zadolževanja Slovenije so se izboljšali

Christine Lagarde
21. januar 2021

ECB brez sprememb obresti, nadaljuje s spodbujevalnimi ukrepi

ECB brez sprememb obresti, nadaljuje s spodbujevalnimi ukrepi

subvencije za zelena delovna mesta
20. januar 2021

Na voljo so subvencije za zelena delovna mesta

Na voljo so subvencije za zelena delovna mesta

okrevanje denar3
18. januar 2021

Letos za 660 milijonov evrov razvojnih spodbud za gospodarstvo

Letos za 660 milijonov evrov razvojnih spodbud za gospodarstvo

sportne trgovine storitvena dejavnost2
14. januar 2021

Umar: Drugi val epidemije je prizadel zlasti storitve

Umar: Drugi val epidemije je prizadel zlasti storitve

skupinska fotka z dogodka obrez
13. januar 2021

Vodenje, usmerjeno v zaposlene, je prava smer

Vodenje, usmerjeno v zaposlene, je prava smer

Petra Juvancic obrez za splet8
13. januar 2021

Petra Juvančič: Brez zaupanja, brez razvoja

Petra Juvančič: Brez zaupanja, brez razvoja

Blaz Strle foto Ziga Intihar3
11. januar 2021

Blaž Strle: BE-terna smo ljudje

Blaž Strle: BE-terna smo ljudje

okrevanje denar
11. januar 2021

Okrevanje po koronakrizi: kam bo treba usmeriti naložbe?

Okrevanje po koronakrizi: kam bo treba usmeriti naložbe?

odlog posojila
11. januar 2021

Po protikoronski zakonodaji je mogoče zaprositi za do devetmesečni odlog posojila

Po protikoronski zakonodaji je mogoče zaprositi za do devetmesečni odlog posojila

izvoz
8. januar 2021

Slovenski izvoz novembra medletno večji, zrasel tudi izvoz v EU

Slovenski izvoz novembra medletno večji, zrasel tudi izvoz v EU

tezave podjetij
7. januar 2021

Vse več slovenskih podjetij z likvidnostnimi težavami

Vse več slovenskih podjetij z likvidnostnimi težavami

Petra Juvancic roza1
6. januar 2021

V kriznih razmerah so ključni ljudje

V kriznih razmerah so ključni ljudje

brezposelni7
6. januar 2021

Decembra 3.144 več brezposelnih, skupaj že 87.283

Decembra 3.144 več brezposelnih, skupaj že 87.283

denarna pomoc10
5. januar 2021

Jamstvena shema za protikrizna posojila: "Postopki preveč zapleteni in zbirokratizirani"

Jamstvena shema za protikrizna posojila: "Postopki preveč zapleteni in zbirokratizirani"

Zdruzenje Manager logotip22
4. januar 2021

Koledar dogodkov Združenja Manager v letu 2021

Koledar dogodkov Združenja Manager v letu 2021

Medeja Loncar11
30. december 2020

Medeja Lončar: Z optimizmom v 2021

Medeja Lončar: Z optimizmom v 2021

5E9A2162i
30. december 2020

Državni zbor sprejel #PKP7

Državni zbor sprejel #PKP7

Slovenija10
29. december 2020

Kakšno bo okrevanje v Sloveniji in na njenih glavnih izvoznih trgih v 2021

Kakšno bo okrevanje v Sloveniji in na njenih glavnih izvoznih trgih v 2021

Janez Kranjc 25x28
28. december 2020

Janez Kranjc: Zdravi, ko delujemo uspešno na vseh ravneh

Janez Kranjc: Zdravi, ko delujemo uspešno na vseh ravneh

EU16
28. december 2020

Kje vse bo denar za podjetja v letu 2021

Kje vse bo denar za podjetja v letu 2021

umarnapoved
23. december 2020

Zimska napoved gospodarskih gibanj 2020: okrevanje se bo zamaknilo

Zimska napoved gospodarskih gibanj 2020: okrevanje se bo zamaknilo

sklad
22. december 2020

Prijavite se na razpis za subvencije Sklada za talente

Prijavite se na razpis za subvencije Sklada za talente

vlada brdo
21. december 2020

Vlada sprejela sedmi protikoronski paket

Vlada sprejela sedmi protikoronski paket

Zdruzenje Manager v stevilkah
21. december 2020

Slovenski management v leto 2021 vstopa z enotnim razvojnim dokumentom

Slovenski management v leto 2021 vstopa z enotnim razvojnim dokumentom

Ziga Hieng 25x31
14. december 2020

Žiga Hieng: Temeljni gradnik odličnosti so naši zaposleni

Žiga Hieng: Temeljni gradnik odličnosti so naši zaposleni

Dusan Mramor foto Blaz Samec Delo
14. december 2020

Akcijski načrt za dvig produktivnosti - dokument, ki smo ga čakali desetletja

Akcijski načrt za dvig produktivnosti - dokument, ki smo ga čakali desetletja

Melanie Seier Larsen7
11. december 2020

Ključ do uspeha so delo, red in disciplina

Ključ do uspeha so delo, red in disciplina

Sarah Jezernik4
11. december 2020

Nova predsednica Sekcije managerk pri Združenju Manager je Sarah Jezernik

Nova predsednica Sekcije managerk pri Združenju Manager je Sarah Jezernik

protikoronski ukrepi10
11. december 2020

Vlada potrdila prvi osnutek #PKP7

Vlada potrdila prvi osnutek #PKP7

masters1
10. december 2020

Finalisti za mladega managerja bi se ocenili s 7 na lestvici dobrih vodij od 1 do 10

Finalisti za mladega managerja bi se ocenili s 7 na lestvici dobrih vodij od 1 do 10

Petra Juvancic obrez za splet5
10. december 2020

Premik v glavah in družbi

Premik v glavah in družbi

Melanie Seier Larsen4
9. december 2020

Melanie Seier Larsen: vodi jo poslanstvo uravnoteženosti spolov v poslovnem svetu

Melanie Seier Larsen: vodi jo poslanstvo uravnoteženosti spolov v poslovnem svetu

gospodarske organizacije2
8. december 2020

Ob strogih ukrepih za zaščito zdravja je nujno sprostiti gospodarstvo, ne pa zaostriti ukrepe

Ob strogih ukrepih za zaščito zdravja je nujno sprostiti gospodarstvo, ne pa zaostriti ukrepe

Sarah Jezernik
7. december 2020

Do petka e-glasovanje o novi predsednici Sekcije managerk

Do petka e-glasovanje o novi predsednici Sekcije managerk

protikoronski ukrepi5
4. december 2020

Predlog PKP 7: najemnine, fiksni stroški in druge subvencije

Predlog PKP 7: najemnine, fiksni stroški in druge subvencije

brezposelni5
4. december 2020

Drugi val epidemije v novembru povečal brezposelnost

Drugi val epidemije v novembru povečal brezposelnost

panoge
4. december 2020

Pogled v 2021: Kaj se bo dogajalo v vaši panogi

Pogled v 2021: Kaj se bo dogajalo v vaši panogi

EU14
4. december 2020

Pogled v 2021: Kje bodo evropski in domači milijoni za podjetja

Pogled v 2021: Kje bodo evropski in domači milijoni za podjetja

Observatorij 2021
2. december 2020

Akcijski načrt za višjo produktivnost je tudi pokojninska reforma

Akcijski načrt za višjo produktivnost je tudi pokojninska reforma

Slovenija7
1. december 2020

Slovenija 16. na lestvici trajnostne konkurenčnosti

Slovenija 16. na lestvici trajnostne konkurenčnosti

OECD5
1. december 2020

OECD Sloveniji napoveduje izboljšanje v drugi polovici 2021

OECD Sloveniji napoveduje izboljšanje v drugi polovici 2021

OECD6
1. december 2020

Ob napovedih OECD: preobrazba avtomobilske industrije bo eden od pokoronskih izzivov

Ob napovedih OECD: preobrazba avtomobilske industrije bo eden od pokoronskih izzivov

3 finalisti 2020 final4
30. november 2020

Finalisti za priznanje Mladi manager 2020 so Žiga Hieng, Janez Kranjc in Blaž Strle

Finalisti za priznanje Mladi manager 2020 so Žiga Hieng, Janez Kranjc in Blaž Strle

graf
30. november 2020

BDP v tretjem četrtletju porasel za 12,4 odstotka, na letni ravni nižji za 2,6 odstotka

BDP v tretjem četrtletju porasel za 12,4 odstotka, na letni ravni nižji za 2,6 odstotka

korona zaprtje
30. november 2020

Kako do subvencioniranja fiksnih stroškov

Kako do subvencioniranja fiksnih stroškov

Slovenija3
30. november 2020

Državni proračun v desetih mesecih z 2,43-milijardnim primanjkljajem

Državni proračun v desetih mesecih z 2,43-milijardnim primanjkljajem

Melita Rozman Dacar 25x25
29. november 2020

"Trajnost ni le beseda, za naše podjetje je nov izziv"

"Trajnost ni le beseda, za naše podjetje je nov izziv"

Dusan Mramor1 kongres2
28. november 2020

Načrt Slovenije za višjo produktivnost in višje plače

Načrt Slovenije za višjo produktivnost in višje plače

denarna pomoc8
26. november 2020

Poslanci sprejeli 6. protikoronski paket, vreden milijardo evrov

Poslanci sprejeli 6. protikoronski paket, vreden milijardo evrov

Banka Slovenije
25. november 2020

Banka Slovenije: V storitvenem sektorju velika verjetnost dolgotrajnejše krize

Banka Slovenije: V storitvenem sektorju velika verjetnost dolgotrajnejše krize

Zavod za zaposlovanje
25. november 2020

Zavod za zaposlovanje za interventne ukrepe izplačal 323 milijonov evrov

Zavod za zaposlovanje za interventne ukrepe izplačal 323 milijonov evrov

EU10
25. november 2020

Prvi val Evropo stal bilijon evrov

Prvi val Evropo stal bilijon evrov

Melanie Seier Larsen in Sarah Jezernik4
24. november 2020

Rezervirajte si 7. 12. za pogovor o prihodnosti managerk

Rezervirajte si 7. 12. za pogovor o prihodnosti managerk

nt3 obrez2
24. november 2020

Strateški pristop k digitalni preobrazbi ključen za višjo produktivnost

Strateški pristop k digitalni preobrazbi ključen za višjo produktivnost

EU8
23. november 2020

Glavni ekonomist ECB: Učinki jesenske epidemije blažji, a polnega okrevanja ne bo pred jesenjo 2022

Glavni ekonomist ECB: Učinki jesenske epidemije blažji, a polnega okrevanja ne bo pred jesenjo 2022

luc na koncu predora Finance
23. november 2020

Finance o krvni sliki gospodarstva: Čez nekaj tednov utegne biti hudo, a luč na koncu predora je

Finance o krvni sliki gospodarstva: Čez nekaj tednov utegne biti hudo, a luč na koncu predora je

Nemcija zenske kvote
22. november 2020

Nemčija z "zgodovinsko" žensko kvoto v upravah

Nemčija z "zgodovinsko" žensko kvoto v upravah

Medeja Loncar
19. november 2020

GoDigital: Digitalna preobrazba ni več izbira

GoDigital: Digitalna preobrazba ni več izbira

55
18. november 2020

MQ znanje: Za višjo dodano vrednost inovirajte in vlagajte v odnose

MQ znanje: Za višjo dodano vrednost inovirajte in vlagajte v odnose

Andrej Bozic4
18. november 2020

Božič: Demografski sklad je le dimna zavesa

Božič: Demografski sklad je le dimna zavesa

Ursula von der Leyen2
17. november 2020

Sloveniji prvih 200 milijonov iz sheme za krajši delovni čas SURE

Sloveniji prvih 200 milijonov iz sheme za krajši delovni čas SURE

denar3
16. november 2020

Povprečna bruto in neto plača od septembra lani višji za 5 odstotkov

Povprečna bruto in neto plača od septembra lani višji za 5 odstotkov

Petra Wagner
13. november 2020

Poudarek na raznolikosti zdaj med krizo? Da.

Poudarek na raznolikosti zdaj med krizo? Da.

zaposleni
12. november 2020

Delodajalci v prvem polletju 2021 napovedujejo 26.000 novih zaposlitev

Delodajalci v prvem polletju 2021 napovedujejo 26.000 novih zaposlitev

EU6
12. november 2020

EIB odobrila 7,8 milijarde evrov za boj proti pandemiji

EIB odobrila 7,8 milijarde evrov za boj proti pandemiji

UMAR Porocilo o produktivnosti
12. november 2020

UMAR: Digitalna preobrazba kot ključ za dvig blaginje v Sloveniji

UMAR: Digitalna preobrazba kot ključ za dvig blaginje v Sloveniji

denarna pomoc6
11. november 2020

Vlada sprejela predlog #PKP6

Vlada sprejela predlog #PKP6

Petra Juvancic obrez za splet7
10. november 2020

Več pravil, manj lastne odgovornosti

Več pravil, manj lastne odgovornosti

Artemidi + zivljenjsko delo
9. november 2020

Predlagajte kandidat(k)e za Artemido in za priznanje za življenjsko delo

Predlagajte kandidat(k)e za Artemido in za priznanje za življenjsko delo

Andrej Sircelj2
9. november 2020

Minister za finance o načrtovanih davčnih spremembah in protikoronskih ukrepih

Minister za finance o načrtovanih davčnih spremembah in protikoronskih ukrepih

naslovnica MQ revije 47 2
5. november 2020

Izšla je nova MQ revija! Prelistajte jo.

Izšla je nova MQ revija! Prelistajte jo.

Katja in Nenad
4. november 2020

Digitalizacija je ključna za dvig produktivnosti

Digitalizacija je ključna za dvig produktivnosti

zascitne maske
4. november 2020

Brezplačne zaščitne maske za samozaposlene in mikro podjetja

Brezplačne zaščitne maske za samozaposlene in mikro podjetja

brezposelni3
4. november 2020

Oktobra brezposelnost malenkost nižja

Oktobra brezposelnost malenkost nižja

protikoronski ukrepi3
4. november 2020

Kaj predvideva osnutek PKP 6?

Kaj predvideva osnutek PKP 6?

IMG 20201103 115003
3. november 2020

MQ znanje: Zdaj je ključno zavedanje pomena duševnega zdravja

MQ znanje: Zdaj je ključno zavedanje pomena duševnega zdravja

Bostjan Vasle4
2. november 2020

Okrevanja v 2021 še ne bo

Okrevanja v 2021 še ne bo

Tomaz Znidaric fotka za TW2
30. oktober 2020

Tomaž Žnidarič: Dobri rezultati temeljijo na odnosih

Tomaž Žnidarič: Dobri rezultati temeljijo na odnosih

korona ura
29. oktober 2020

Pomembni roki za uporabo koronapomoči

Pomembni roki za uporabo koronapomoči

Sasa Keleman SID banka
29. oktober 2020

Kako prek SID banke do sredstev za omilitev posledic epidemije covida-19

Kako prek SID banke do sredstev za omilitev posledic epidemije covida-19

Tamara Valencic
27. oktober 2020

Kako motivirati zaposlene med koronakrizo

Kako motivirati zaposlene med koronakrizo

delo od doma
26. oktober 2020

Vprašanja in odgovori o protikoronski pomoči za s. p.

Vprašanja in odgovori o protikoronski pomoči za s. p.

mentorska mreza 6 5. srecanje obrez
23. oktober 2020

Start 6. generacije Mentorske mreže

Start 6. generacije Mentorske mreže

Trajnost 1380x601
22. oktober 2020

Zakaj trajnostno voditeljstvo ni več izbira

Zakaj trajnostno voditeljstvo ni več izbira

Trajnost 1536x770
22. oktober 2020

S primeri dobrih trajnostnih praks spodbujamo in ozaveščamo

S primeri dobrih trajnostnih praks spodbujamo in ozaveščamo

pomoc v koronakrizi
22. oktober 2020

Ukrepi pomoči za blažitev posledic koronakrize

Ukrepi pomoči za blažitev posledic koronakrize

protikoronski ukrepi
21. oktober 2020

Veljati bo začel peti paket protikoronskih ukrepov

Veljati bo začel peti paket protikoronskih ukrepov

83
20. oktober 2020

Pismo ministra Zdravka Počivalška zaposlenim v gospodarstvu

Pismo ministra Zdravka Počivalška zaposlenim v gospodarstvu

Enzo Smrekar obrez12
16. oktober 2020

Enzo Smrekar, manager leta 2020: Trajnost je zame odnos

Enzo Smrekar, manager leta 2020: Trajnost je zame odnos

Zdruzenje Manager logotip17
15. oktober 2020

Koledar dogodkov ZM do konca leta

Koledar dogodkov ZM do konca leta

10 nacel raznolikosti crn
15. oktober 2020

Kako upravljate z raznolikostjo? Preverite 10 načel

Kako upravljate z raznolikostjo? Preverite 10 načel

Martin Reeves CB4
14. oktober 2020

Ključni nasveti za podjetja (v času krize): proti-intuitivno delovanje, vlaganje v odpornost in uporaba domišljije

Ključni nasveti za podjetja (v času krize): proti-intuitivno delovanje, vlaganje v odpornost in uporaba domišljije

za transparentnost plac 25x25
13. oktober 2020

ZM podpira akcijo Za transparentnost plač

ZM podpira akcijo Za transparentnost plač

Petra Juvancic obrez za splet6
12. oktober 2020

Petra Juvančič: Zmore Slovenija bolje?

Petra Juvančič: Zmore Slovenija bolje?

Medeja Loncar9
9. oktober 2020

Medeja Lončar: Čas je, da v Sloveniji udejanjimo vizijo razvoja

Medeja Lončar: Čas je, da v Sloveniji udejanjimo vizijo razvoja

Spirit1
8. oktober 2020

Kje so priložnosti za slovenska podjetja v tujini?

Kje so priložnosti za slovenska podjetja v tujini?

mladi na kongresu2
6. oktober 2020

Ko mladi (po Managerskem kongresu) spregovorijo o odgovornosti

Ko mladi (po Managerskem kongresu) spregovorijo o odgovornosti

brezposelni
5. oktober 2020

Število brezposelnih v septembru upadlo za pet odstotkov

Število brezposelnih v septembru upadlo za pet odstotkov

Tomislav Cizmic1
2. oktober 2020

Tomislav Čizmić: Kako povrniti samoumevno?

Tomislav Čizmić: Kako povrniti samoumevno?

5. protikoronski zakon
1. oktober 2020

Vlada sprejela peti protikoronski paket

Vlada sprejela peti protikoronski paket

denarna pomoc5
1. oktober 2020

Dodatnih 95 milijonov za omilitev posledic epidemije

Dodatnih 95 milijonov za omilitev posledic epidemije

MM 5. generacija zakljucno
28. september 2020

Managerke, prijavite se v program Mentorska mreža

Managerke, prijavite se v program Mentorska mreža

Tomaz Znidaric 14 ali 15
24. september 2020

Priznanje Vključi.Vse 2020 prejmejo Ljubljanske mlekarne

Priznanje Vključi.Vse 2020 prejmejo Ljubljanske mlekarne

Enzo Smrekar 12 ali 13
24. september 2020

Manager leta 2020 je Enzo Smrekar, glavni direktor Atlantic Droge Kolinske

Manager leta 2020 je Enzo Smrekar, glavni direktor Atlantic Droge Kolinske

foto Andraz Kobe 630
24. september 2020

Akcijski načrt: Biblija gospodarskega in družbenega preporoda Slovenije

Akcijski načrt: Biblija gospodarskega in družbenega preporoda Slovenije

Petra Juvancic obrez za splet10
16. september 2020

Petra Juvančič: Brezmejna solidarnost

Petra Juvančič: Brezmejna solidarnost

Martin Reeves CB2
11. september 2020

Martin Reeves: Kako postati podjetje za vse 'vremenske razmere'

Martin Reeves: Kako postati podjetje za vse 'vremenske razmere'

mladi managerji 2019 2017
9. september 2020

Zbiramo prijave za priznanje Mladi manager 2020

Zbiramo prijave za priznanje Mladi manager 2020

skupinsko mentorstvo 2
4. september 2020

Skupinsko mentorstvo smo zaključili na Vranskem

Skupinsko mentorstvo smo zaključili na Vranskem

utrip clanstva na Ptuju1
28. avgust 2020

Povezujemo regionalno: Utrip članstva na Ptuju

Povezujemo regionalno: Utrip članstva na Ptuju

Maja Lotric portret 81
27. avgust 2020

Maja Lotrič: Ko prihodnost spregovori o sedanjosti

Maja Lotrič: Ko prihodnost spregovori o sedanjosti

Renata Salecl4
27. avgust 2020

Renata Salecl: Zdaj je treba filozofirati, v katero smer razvijati družbo

Renata Salecl: Zdaj je treba filozofirati, v katero smer razvijati družbo

Bojan Ivanc
24. avgust 2020

Glavni ekonomist GZS: Dno koronakrize smo že dosegli

Glavni ekonomist GZS: Dno koronakrize smo že dosegli

Polona Domadenik
22. avgust 2020

Akcijski načrt za dvig produktivnosti: Z družbenim dogovorom do boljšega življenja za vse

Akcijski načrt za dvig produktivnosti: Z družbenim dogovorom do boljšega življenja za vse

denarna pomoc
19. avgust 2020

Preverite razpise za nepovratne spodbude, subvencije, posojila

Preverite razpise za nepovratne spodbude, subvencije, posojila

Vanja Hrovat2
14. avgust 2020

Vanja Hrovat: Trajnostno delovanje je korak v uspešno prihodnost

Vanja Hrovat: Trajnostno delovanje je korak v uspešno prihodnost

brezposelnost
5. avgust 2020

Julija enako brezposelnih kot junija

Julija enako brezposelnih kot junija

Telemach uprava jun 2018 Photo Ziga Intihar 115
30. julij 2020

Adrian Ježina: Brez močne telekomunikacijske osnove ni razvoja družbe

Adrian Ježina: Brez močne telekomunikacijske osnove ni razvoja družbe

SDH trajnostno poslovanje
29. julij 2020

SDH sprejel priporočila za trajnostno poslovanje družb s kapitalsko naložbo države

SDH sprejel priporočila za trajnostno poslovanje družb s kapitalsko naložbo države

Bostjan Gorjup manager leta
13. julij 2020

Dobre zgodbe podjetij članov ZM, ki jih covid-19 ni ustavil

Dobre zgodbe podjetij članov ZM, ki jih covid-19 ni ustavil

ZM in CER
10. julij 2020

Trajnost, ključ do okrevanja po covidu-19: od strateških odločitev do konkretnih dejanj

Trajnost, ključ do okrevanja po covidu-19: od strateških odločitev do konkretnih dejanj

EU4
10. julij 2020

Novice iz gospodarstva: sprejet 4. protikoronski zakon, za slovenska podjetja je prek SID banke na voljo 222 milijonov evrov

Novice iz gospodarstva: sprejet 4. protikoronski zakon, za slovenska podjetja je prek SID banke na voljo 222 milijonov evrov

women leaders
9. julij 2020

V Nemčiji za več žensk na vodilnih položajih

V Nemčiji za več žensk na vodilnih položajih

Slovenija
8. julij 2020

Slovenija na lestvici trajnostnega razvoja ostala na 12. mestu

Slovenija na lestvici trajnostnega razvoja ostala na 12. mestu

EU
7. julij 2020

Novice iz gospodarstva: Bruselj poslabšal gospodarsko napoved za EU

Novice iz gospodarstva: Bruselj poslabšal gospodarsko napoved za EU

Andrej Bozic4
3. julij 2020

Andrej Božič: Le s trajnostnimi standardi bomo lahko krepili odpornost

Andrej Božič: Le s trajnostnimi standardi bomo lahko krepili odpornost

UMAR Porocilo o razvoju 0620
29. junij 2020

Pospešitev rasti produktivnosti med ključnimi razvojnimi izzivi Slovenije

Pospešitev rasti produktivnosti med ključnimi razvojnimi izzivi Slovenije

Barbara Domicelj2
19. junij 2020

Barbara Domicelj: Nova normalnost – poslovanje v novem obdobju

Barbara Domicelj: Nova normalnost – poslovanje v novem obdobju

Bojan Brank
11. junij 2020

Nekrolog: Bojan Brank (1959-2020)

Nekrolog: Bojan Brank (1959-2020)

Petra Juvancic7
5. junij 2020

Petra Juvančič: Z zdravjem, znanjem in zaupanjem do razvoja in blaginje

Petra Juvančič: Z zdravjem, znanjem in zaupanjem do razvoja in blaginje

Petra Juvancic2
28. maj 2020

Petra Juvančič, nova izvršna direktorica Združenja Manager: Povezovanje in razvoj na prvi tir

Petra Juvančič, nova izvršna direktorica Združenja Manager: Povezovanje in razvoj na prvi tir

Tanja Subotic Levanic1
26. maj 2020

Pismo (mladim) managerjem s povabilom k sodelovanju v evropski raziskavi o trajnostnem vodenju

Pismo (mladim) managerjem s povabilom k sodelovanju v evropski raziskavi o trajnostnem vodenju

Sasa Mrak3
22. maj 2020

Ko so šteti dnevi – moje pismo v slovo tej krasni skupnosti

Ko so šteti dnevi – moje pismo v slovo tej krasni skupnosti

Zdruzenje Manager logotip14
19. maj 2020

Prožnost dela bo ohranila delo in delovna mesta

Prožnost dela bo ohranila delo in delovna mesta

Erni Curk3
8. maj 2020

Zaposleni so naše največje bogastvo

Zaposleni so naše največje bogastvo

zeleno okrevanje gospodarstva
30. april 2020

Združenje Manager za zeleno okrevanje gospodarstva

Združenje Manager za zeleno okrevanje gospodarstva

Gospodarski krog6
16. april 2020

Podjetja pozivajo k hitrosti, dostopnosti in enostavnosti ukrepov za podporo gospodarstva in ponovnega zagona Slovenije

Podjetja pozivajo k hitrosti, dostopnosti in enostavnosti ukrepov za podporo gospodarstva in ponovnega zagona Slovenije

Zdruzenje Manager logotip9
9. april 2020

Cilj ukrepov države naj bo ne le preživetje, temveč krepitev odpornosti

Cilj ukrepov države naj bo ne le preživetje, temveč krepitev odpornosti

Gospodarski krog4
31. marec 2020

Poziv Gospodarskega kroga k upoštevanju pripomb gospodarstva

Poziv Gospodarskega kroga k upoštevanju pripomb gospodarstva

together
27. marec 2020

Zdaj je čas samo za eno: učinkovito sodelovanje

Zdaj je čas samo za eno: učinkovito sodelovanje

together2
27. marec 2020

Pridružite se iniciativi Gospodarskega kroga Skupaj solidarni

Pridružite se iniciativi Gospodarskega kroga Skupaj solidarni

Medeja Loncar in Petra Juvancic
26. marec 2020

Nova predsednica Združenja Manager je Medeja Lončar, mesto izvršne direktorice bo 1. junija prevzela Petra Juvančič

Nova predsednica Združenja Manager je Medeja Lončar, mesto izvršne direktorice bo 1. junija prevzela Petra Juvančič

Gospodarski krog
23. marec 2020

Pobuda vladi: Skupaj rešimo slovensko gospodarstvo!

Pobuda vladi: Skupaj rešimo slovensko gospodarstvo!

koronavirus3
17. marec 2020

Članice in člani, predstavite svoje ukrepe in dobre prakse v času epidemije koronavirusa

Članice in člani, predstavite svoje ukrepe in dobre prakse v času epidemije koronavirusa

Aleksander Zalaznik rezan5
15. marec 2020

Aleksander Zalaznik v intervjuju za Večer: Kadar je ogroženo zdravje ljudi, je težko biti pameten

Aleksander Zalaznik v intervjuju za Večer: Kadar je ogroženo zdravje ljudi, je težko biti pameten

Zdruzenje Manager logotip4
13. marec 2020

V popotnico novi vladi: Bodite odgovoren manager

V popotnico novi vladi: Bodite odgovoren manager

Aleksander Zalaznik rezan2
13. marec 2020

Aleksander Zalaznik: Ni uspešne države brez uspešnega gospodarstva

Aleksander Zalaznik: Ni uspešne države brez uspešnega gospodarstva

Zdruzenje Manager logotip
11. marec 2020

Združenje Manager do nadaljnjega odpoveduje vse svoje dogodke

Združenje Manager do nadaljnjega odpoveduje vse svoje dogodke

Melanie Seier Larsen3
5. marec 2020

Ob mednarodnem dnevu žensk: Priporočila niso dovolj, uravnoteženost je treba uzakoniti

Ob mednarodnem dnevu žensk: Priporočila niso dovolj, uravnoteženost je treba uzakoniti

Melanie Seier Larsen1
28. februar 2020

Povej mi, kdo je tvoj vzornik, in povem ti, kdo si

Povej mi, kdo je tvoj vzornik, in povem ti, kdo si

Martina Perharic2
14. februar 2020

Proti Luni še Artemide

Proti Luni še Artemide

Joze Mermal3
31. januar 2020

Sreča spremlja pogumne

Sreča spremlja pogumne

Sasa Mrak
31. januar 2020

Podaljšan je razpis za novega/-o izvršnega/-o direktorja/-ico Združenja Manager

Podaljšan je razpis za novega/-o izvršnega/-o direktorja/-ico Združenja Manager

Joze Mermal4
30. januar 2020

Priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2019 Jožetu Mermalu

Priznanje za življenjsko delo na področju managementa 2019 Jožetu Mermalu

Martina Perharic in Melanie Seier Larsen 2
30. januar 2020

Martina Perharič in Melanie Seier Larsen sta prejemnici priznanja Artemida 2019

Martina Perharič in Melanie Seier Larsen sta prejemnici priznanja Artemida 2019

Lucija Sajevec3
30. januar 2020

Rekordno Januarsko srečanje v znamenju aktualnega političnega dogajanja in podelitve priznanj

Rekordno Januarsko srečanje v znamenju aktualnega političnega dogajanja in podelitve priznanj

ZM horizontalen14
27. januar 2020

Ob odstopu vlade: "Majemo barko sredi razburkanega morja, kot da ne bi slišali napovedi neurja."

Ob odstopu vlade: "Majemo barko sredi razburkanega morja, kot da ne bi slišali napovedi neurja."

Aleksander Zalaznik 2026
23. januar 2020

Bi na mestu predsednika ZM nasledili Aleksandra Zalaznika? Prijavite se.

Bi na mestu predsednika ZM nasledili Aleksandra Zalaznika? Prijavite se.

3 finalisti 170120
20. januar 2020

Glasujte za mladega/-o managerja/-ko 2019

Glasujte za mladega/-o managerja/-ko 2019

zm portreti31
20. januar 2020

Objavljen je razpis za novega/-o izvršnega/-o direktorja/-ico Združenja Manager

Objavljen je razpis za novega/-o izvršnega/-o direktorja/-ico Združenja Manager

Sasa Mrak in Aleksander Zalaznik
17. januar 2020

Ob izteku predsednikovega drugega mandata v Združenju Manager tudi novi izvršni direktor ali direktorica

Ob izteku predsednikovega drugega mandata v Združenju Manager tudi novi izvršni direktor ali direktorica

Tomaz Bitenc portret
16. januar 2020

Svet na bolje spreminja tehnologija in ne politika

Svet na bolje spreminja tehnologija in ne politika

knjiga
7. januar 2020

Članice in člani, ste izdali knjigo in bi jo želeli predstaviti pred Januarskim srečanjem?

Članice in člani, ste izdali knjigo in bi jo želeli predstaviti pred Januarskim srečanjem?

Borut Ceh Labena3
20. december 2019

Trajnost, prihodnost in kadri

Trajnost, prihodnost in kadri

koledar 2020
19. december 2019

Koledar dogodkov Združenja Manager v 2020

Koledar dogodkov Združenja Manager v 2020

Horus priznanje ZM
17. december 2019

Združenje Manager je prejelo platinasto nagrado Horus 2019

Združenje Manager je prejelo platinasto nagrado Horus 2019

Tanja Subotic Levanic
13. december 2019

Nova predsednica Sekcije mladih managerjev je Tanja Subotić Levanič

Nova predsednica Sekcije mladih managerjev je Tanja Subotić Levanič

Lucija Sajevec4
6. december 2019

Ne kočija. Temveč skupno potovanje.

Ne kočija. Temveč skupno potovanje.

IMG 4142
4. december 2019

Pogled 2020: Konkurenčnost, inovativnost in pot do razvojnega dogovora

Pogled 2020: Konkurenčnost, inovativnost in pot do razvojnega dogovora

3 finalisti2
3. december 2019

Finalisti za priznanje Mladi manager 2019 so Borut Čeh, Lucija Sajevec in Marko Bitenc

Finalisti za priznanje Mladi manager 2019 so Borut Čeh, Lucija Sajevec in Marko Bitenc

naj poslovna knjiga 2020
30. november 2019

Najboljša poslovna knjiga 2019 je Velesili umetne inteligence: Kitajska, Silicijeva dolina in novi svetovni red

Najboljša poslovna knjiga 2019 je Velesili umetne inteligence: Kitajska, Silicijeva dolina in novi svetovni red

igor verstovsek uradna3
22. november 2019

Vodenje v času vsesplošnega pospeševanja

Vodenje v času vsesplošnega pospeševanja

ZM portreti45 be2
12. november 2019

Kako se spreminja vloga voditelja

Kako se spreminja vloga voditelja

Ana Struna Bregar 25x25
8. november 2019

Hočemo biti trajnostni, v bistvu pa nočemo

Hočemo biti trajnostni, v bistvu pa nočemo

5STIL3
5. november 2019

Skladnost in etika sta lahko temelj konkurenčnosti slovenskega gospodarstva

Skladnost in etika sta lahko temelj konkurenčnosti slovenskega gospodarstva

zoollis mina
18. oktober 2019

Bodimo zgled oprijemljive trajnosti

Bodimo zgled oprijemljive trajnosti

denar
17. oktober 2019

Davčni paket z grenkim priokusom

Davčni paket z grenkim priokusom

anketa graf.
4. oktober 2019

Anketa ZM: Podjetja so bolje pripravljena na morebitno krizo

Anketa ZM: Podjetja so bolje pripravljena na morebitno krizo

kr neki2
27. september 2019

Ob podnebnih protestih: V poslovnem svetu imamo lahko plan B, nihče pa nima planeta B

Ob podnebnih protestih: V poslovnem svetu imamo lahko plan B, nihče pa nima planeta B

MK01
26. september 2019

Managerski kongres 2019: Na morebitno gospodarsko krizo smo v Sloveniji bolje pripravljeni

Managerski kongres 2019:
Na morebitno gospodarsko krizo smo v Sloveniji bolje pripravljeni

Milan Dragic MK
26. september 2019

Analiza Bisnoda: Slovensko gospodarstvo je bolje pripravljeno na morebitno novo krizo

Analiza Bisnoda: Slovensko gospodarstvo je bolje pripravljeno na morebitno novo krizo

Tomaz Berlocnik priznanje
26. september 2019

Manager leta 2019 je Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola

Manager leta 2019 je Tomaž Berločnik, predsednik uprave Petrola

Lucija Sajevec
25. september 2019

Priznanje Vključi.Vse 2019 prejme AMZS

Priznanje Vključi.Vse 2019 prejme AMZS

Sasa Mrak portret2019
20. september 2019

Voditelji na plan(et)u B

Voditelji na plan(et)u B

Lovro Peterlin2
6. september 2019

Slovenija čez 30 let? Pogumnejša in uspešna!

Slovenija čez 30 let? Pogumnejša in uspešna!

Melanie Seier Larsen hi res nove
23. avgust 2019

Strokovnost, etičnost in uspeh nimajo spola, starosti ali poklica

Strokovnost, etičnost in uspeh nimajo spola, starosti ali poklica

Mrak Zalaznik
9. avgust 2019

Odgovornost petih generacij za preboj

Odgovornost petih generacij za preboj

Tomaz Lanisek 1
26. julij 2019

Prihodnost bo naša

Prihodnost bo naša

Medeja Loncar
12. julij 2019

Ne prodajmo prihodnosti za kratkoročni dobiček

Ne prodajmo prihodnosti za kratkoročni dobiček

tomaz berlocnik
21. junij 2019

Voditelji prihodnosti

Voditelji prihodnosti

Peter Mihelj NIL d.o.o.
7. junij 2019

30 let odličnosti

30 let odličnosti

5cf1146096e26
29. maj 2019

»Združenje Manager ključen zobnik motorja, ki poganja gospodarstvo naprej«

»Združenje Manager ključen zobnik motorja, ki poganja gospodarstvo naprej«

72
29. maj 2019

Vojko Čok prejemnik častnega priznanja ob 30. obletnici Združenja Manager

Vojko Čok prejemnik častnega priznanja ob 30. obletnici Združenja Manager

Dejan Turk
23. maj 2019

Kulturna transformacija za digitalni jutri

Kulturna transformacija za digitalni jutri

Erni Curk
9. maj 2019

Vrednote prvih 30 let – gradnik uspešne prihodnosti

Vrednote prvih 30 let – gradnik uspešne prihodnosti

logo ZM 30 let HORIZONTAL
7. maj 2019

Združenje Manager ta mesec praznuje 30 let

Združenje Manager ta mesec praznuje 30 let

andrijana bergant3
15. april 2019

Koliko se etičnost splača?

Koliko se etičnost splača?

andrijana bergant
11. april 2019

Etika na delu

Etika na delu

sasa mrak
28. marec 2019

Na pragu 30. obletnice Združenja Manager

Na pragu 30. obletnice Združenja Manager

ksenija frelih
14. marec 2019

Zgrabi priložnost, ki se ti ponuja

Zgrabi priložnost, ki se ti ponuja

ZM horizontalen8
8. marec 2019

Združenje Manager pozdravlja prvi korak k prenovi plačnega sistema v gospodarstvu in rast plač

Združenje Manager pozdravlja prvi korak k prenovi plačnega sistema v gospodarstvu in rast plač

foto Andraz Kobe 130
6. marec 2019

Združenje Manager za uravnoteženje zastopanosti spolov na najvišjih pozicijah v gospodarstvu

Združenje Manager za uravnoteženje zastopanosti spolov na najvišjih pozicijah v gospodarstvu

foto Andraz Kobe 128
28. februar 2019

Pometimo s stereotipi in uravnotežimo zastopanost spolov na vodstvenih pozicijah

Pometimo s stereotipi in uravnotežimo zastopanost spolov na vodstvenih pozicijah

evri
27. februar 2019

Združenje Manager pozdravlja predlagane ukrepe za razbremenitev dela, pri obremenitvi kapitala pa si želimo boljše rešitve

Združenje Manager pozdravlja predlagane ukrepe za razbremenitev dela, pri obremenitvi kapitala pa si želimo boljše rešitve

Viviana Zorz Adecco
14. februar 2019

V tekmi za kadre Slovenija na 29. mestu

V tekmi za kadre Slovenija na 29. mestu

PwC in ZM7
5. februar 2019

Raziskava PwC Slovenija: Slovenski direktorji še posebej črnogledi

Raziskava PwC Slovenija: Slovenski direktorji še posebej črnogledi

foto Andraz Kobe 98
4. februar 2019

Združenje Manager predlaga sklenitev družbenega dogovora o rasti plač in zmanjšanju davkov

Združenje Manager predlaga sklenitev družbenega dogovora o rasti plač in zmanjšanju davkov

vanja hrovat generali
1. februar 2019

Zberimo pogum in stopimo iz cone udobja

Zberimo pogum in stopimo iz cone udobja

Igor Verstovsek
30. januar 2019

Mladi manager 2018 je Igor Verstovšek

Mladi manager 2018 je Igor Verstovšek

Bogomir Strasek
30. januar 2019

Priznanje za življenjsko delo na področju managementa Bogomirju Strašku

Priznanje za življenjsko delo na področju managementa Bogomirju Strašku

Artemidi
30. januar 2019

Priznanje Artemida Anki Brus in Sonji Šmuc

Priznanje Artemida Anki Brus in Sonji Šmuc

igor verstovsek uradna
17. januar 2019

Igor Verstovšek: Ambicije za rast in razvoj

Igor Verstovšek: Ambicije za rast in razvoj

peter smole uradna
10. januar 2019

Peter Smole: Ambicije za rast in razvoj

Peter Smole: Ambicije za rast in razvoj

Filip Remskar Smart Com5
20. december 2018

Filip Remškar o rasti: Vse se začne z ZAKAJ

Filip Remškar o rasti: Vse se začne z ZAKAJ

Dejan Turk3
13. december 2018

Manager leta v Srbiji je Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Vip mobile

Manager leta v Srbiji je Dejan Turk, predsednik uprave A1 Slovenija in Vip mobile

irena
7. december 2018

Z zavzetostjo za spremembe do zavzetih zaposlenih

Z zavzetostjo za spremembe do zavzetih zaposlenih

Pogled1
6. december 2018

Pogled 2019: Ekonomska politika Slovenije in družbena blaginja

Pogled 2019: Ekonomska politika Slovenije in družbena blaginja

5. december 2018

Dvig minimalne plače naj pospremi nižja dohodnina

Dvig minimalne plače naj pospremi nižja dohodnina

Hrastnik1860 PeterCas 1
8. november 2018

Temelj uspeha so zaposleni

Temelj uspeha so zaposleni

Lovro Peterlin A1
5. oktober 2018

Za vsak preskok je potreben pogum

Obstaja beseda, ki jo lahko uporabimo v opisu čisto vseh uspešnih inovatorjev.

MQ portal2
27. september 2018

MQ portal za sodobno voditeljstvo je LIVE

V četrtek, 27. septembra, smo v okviru Managerskega kongresa premierno otvorili novo zakladnico znanja.

Prvi predsednik ZM
26. september 2018

Preminul je prvi predsednik Združenja Manager

Preminul je prvi predsednik Združenja Manager Ivo Marenk, ki je bistveno prispeval k ustanovitvi in uveljavitvi združenja.

antonio deperte 200919
21. september 2018

Lokalno, globalno, unikatno

Področje turizma in hotelirstva je v preteklih 40 letih doživelo neverjeten razcvet.

Summit100 12 October white2
12. september 2018

Summit100 2018 o izboljšanju večje povezljivosti regije in povečanju konkurenčnosti

Summit100 bo v letošnjem letu potekal med 1. in 2. oktobrom v Beogradu, Srbiji.

Metoda Debeljak 3
7. september 2018

Zaposleni so ključ do uspeha

Tudi v Zavarovalnici Triglav verjamemo, da so zaposleni ključ uspeha.

novica skupno sodelovanje1
6. september 2018

Ženske citirane v samo 5% medijskih objav na temo “volitve”

Na zadnjih parlamentarnih volitvah 2018 je delež žensk – kandidatk za poslanke

ZM horizontalen3
28. avgust 2018

Združenje Manager novi vladi: želimo si konstruktivnega sodelovanja politike in gospodarstva

Združenje Manager je pretekli teden gostilo neformalni zajtrk z uredniki in novinarji na temo poudarjanja pomena človeškega kapitala.

Paul Evans Library1 2.4 MB
24. avgust 2018

Zasidrani v nezavidljivem povprečju

Na lestvici Globalnega indeksa konkurenčnosti talentov (GTCI) se je Slovenija ves čas gibala med 25. in 28 mestom-

CEC
21. avgust 2018

V Sloveniji o prihodnosti evropskega managementa

Združenju Manager je med 23. in 24 avgustom v Ljubljani pod okriljem CEC evropskega združenja managerjev gostilo različne predstavnike.

Tanja Blatnik 2018
10. avgust 2018

Zakaj je odvržena kravata pravo izhodišče za spremembe, ki jih prinaša digitalna transformacija 

Danes so spremembe stalnica, razlogi zanje pa različni.

3. klubski dogodek
4. julij 2018

Klubski dogodki Sekcije managerk: nov format druženja, izobraževanja in povezovanja

Klubski dogodki so tako nov format druženja, izobraževanja in povezovanja.

Vita Vukotic
29. junij 2018

Perspektiva je vse

»Kako je lepo biti član Združenja Manager!« se mi je utrnila misel.

sodobno voditeljstvo header image2
19. junij 2018

Vzpostavitev Delovne skupine za sodobno voditeljstvo

Sledeč poslanstvu združenja »Z odgovornim voditeljstvom in strokovnim managementom do skupnega napredka« smo v aprilu 2018 oblikovali delovno skupina za sodobno voditeljstvo.

daniela foto
15. junij 2018

Želimo agilno in inovativno organizacijsko kulturo!

Premik k inovativni in agilnejši organizaciji ni le nov napis v avli, kljukica v obliki inovativnega team buildinga.

Volitve v Drzavni zbor Republike Slovenije 2018
3. junij 2018

Odziv Združenja Manager na rezultate volitev v Državni zbor Republike Slovenije 2018

V Združenju Manager si želimo konstruktivnega sodelovanja pri ključnih razvojnih vprašanjih in omenjenih temah, saj prihodki podjetij naših članov predstavljajo eno tretjino prihodkov gospodarstva.

Aleksander Zalaznik splet
1. junij 2018

(Novi) preizkusi upravljanja

Živimo v času gospodarske rasti in pozitivnih izzivov, s katerimi se srečujemo pri managerskem delu.

IMD lestvica konkurencnosti
30. maj 2018

IMD lestvica konkurenčnosti – Slovenija napredovala, a vladna in poslovna učinkovitost ostajata na nizki ravni

Slovenija je na svetovni lestvici konkurenčnosti, ki jo vsako leto objavi Mednarodni inštitut za razvoj menedžmenta (IMD), napredovala za 6 mest na 37. mesto.

dr. Flora Cvetka Tinauer
18. maj 2018

Bolj konkurenčen je tisti, ki ima strastno ekipo

Nekoč smo konkurenčnost ustvarjali z razliko v ceni, s kvaliteto rešitve, kasneje s poslovnim modelom; vedno bolj pa tekmujemo med seboj z ljudmi, z ekipami, z organizacijsko kulturo.

Novinarska konferenca Gospodarski krog
10. maj 2018

Gospodarski krog: Višje neto plače za vse

V Gospodarskem krogu so združene gospodarske zbornice in združenja.

dusan mramor splet3
4. maj 2018

Kako najbolje ravnati glede volitev in Nobelove nagrade?

V ekonomiji in poslovnih vedah še vedno prevladuje predpostavka racionalnega obnašanja posameznikov, institucij in ostalih družbenih skupin.

kamensek
20. april 2018

Omejitve so samo v glavi

Dobri voditelji so redki.

SAP NOW Slovenija 2018
11. april 2018

SAP NOW Slovenija 2018

SAP Slovenija vabi na dogodek leta – SAP NOW Slovenija 2018 – ki bo 12. junija na Brdu pri Kranju!

Tea Gasser 2
6. april 2018

Enakost v različnosti

Čeprav vsako leto več žensk postane direktoric in članic uprave večjih podjetij v EU in ZDA, je skupni delež žensk na vrhu še vedno zelo majhen.

B2 zaposleni racunalnisko izobrazevanje Rok Pirnat7
23. marec 2018

V konkurenčni bitki na trgu intuicija že dolgo ni več dovolj

Zanimanje za uporabo podatkov v poslovnem odločanju se je v zadnjih letih povečalo tudi v Sloveniji.

stan nepremicnine
22. marec 2018

Nepremičnine ostajajo najbolj pogoste in varne naložbe slovenskih managerjev

Ob številnih možnostih finančnih naložb, investicije v nepremičnine še vedno veljajo za eno najbolj pogostih in varnih naložb slovenskih managerjev.

sasa mrak
12. marec 2018

Management brez meja

Zakaj disrupcija lastnega poslovnega modela?

novica2
8. marec 2018

Ob mednarodnem dnevu žensk – vse smo lahko Artemide

Z veseljem sporočamo, da letos na parket managerskih dosežkov vračamo priznanje Artemida.

NAC 1436
23. februar 2018

Mednarodna sekcija v novo leto vstopa z novim predsednikom

Na Januarskem srečanju, kjer je potekal tradicionalni letni sprejem managerk in managerjev, je zasedal tudi Upravni odbor.

Vanja Hrovat
12. februar 2018

˝Stopiti skupaj je začetek. Ostati skupaj je napredek. Delati skupaj je uspeh.˝ Henry Ford

Kako danes poiskati nove rešitve, sodobne ter uporabniku prijazne in učinkovite, a ob tem uporabiti le lastno znanje in izkušnje?

Nova izvrsna direktorica Zdruzenja manager Sasa Mrak3
26. januar 2018

Ali bomo še boljši skupaj, ali pa ne bomo boljši

Ko je bilo moje imenovanje na to mesto potrjeno, so me prijatelji in tisti, ki me malo bolje poznajo, predvsem spraševali, zakaj me ta izziv zanima.

IMG 5454
12. januar 2018

Če gre podjetju dobro, moraš nagraditi sodelavce, saj nisi sam vsega ustvaril

Podjetje Oro met sestavlja mlad kader s povprečno starostjo 29 let, pri čemer se soočamo s skorajda ničelno fluktuacijo.

enej16
22. december 2017

Talenti: gonilna sila inovativnih podjetij

Ne število patentov ali draga oprema - zaposleni so glavna vrednost in srce družbe. To vsekakor velja za ACIES BIO, katerega osnovna dejavnost temelji na raziskavah, razvoju in inovacijah, polovica zaposlenih v podjetju pa ima doktorat znanosti.

Fotografija Melanie Seier Larsen3
18. december 2017

Predsednica Sekcije managerk ostaja Melanie Seier Larsen

Na skupščini Sekcije managerk, ki je potekala 6. decembra 2017 v Ljubljani, so
članice za predsednico sekcije ponovno izvolile Melanie Seier Larsen.

Jernejcopi8
8. december 2017

Početi velike stvari z mirom v duši

Ob iztekajočem se letu 2017, si lahko priznamo, da smo v še enem obdobju priložnosti.

Nova izvrsna direktorica Zdruzenja manager Sasa Mrak2
7. december 2017

Upravni odbor Združenja Manager potrdil Sašo Mrak za izvršno direktorico

Upravni odbor Združenja Manager je na seji 7. decembra soglasno potrdil Sašo Mrak za
izvršno direktorico združenja. Mrakova bo položaj nastopila 1. januarja 2018.

Sonja 3
24. november 2017

Soustvarjanje organizacij prihodnosti 

Organizacije prihodnosti so bile rdeča nit letošnje MQ konference za inovativno voditeljstvo.

FOTO Iztok portretna 4
3. november 2017

Slovenija kot laboratorij zelene mobilne prihodnosti

Nahajamo se sredi izjemnega prehoda iz ogljično bazirane ekonomije in družbe.

stanovnik2
20. oktober 2017

Javni sektor je gonilo razvoja vsake države!

Javni sektor je gonilo razvoja vsake države !

melanie
6. oktober 2017

Vsi ljudje so enako pomembni

“Niti ni en človek ali eno ljudstvo boljše od ostalega človeštva. Enako načelo velja vsepovsod. Vsi ljudje so enako pomembni.”

MANAGERSKI KONGRES 28 9 2017 237
2. oktober 2017

Kdo so najaktivnejši člani Združenja Manager v letu 2017?

Želja Združenje Manager je, da bi se v aktivnosti združenja vključilo čim večje število članic in članov.

AKR 3269
2. oktober 2017

Manager leta 2017 je Janez Škrabec, direktor Rika

Priznanje stanovskih kolegic in kolegov visoko cenim.

natalie2
8. september 2017

Simfonični orkester

TomazLanisek1
16. junij 2017

Povezani lahko dosežemo več

Le kaj bi lahko bil bolj primeren začetek mandata novega vodstva kot delavnica na potrjeno temo sodelovanja in povezovanja, kot enega izmed strateških ciljev Združenja Manager, ki je potekala na seji upravnega odbora prejšnji mesec v Portorožu?

Opera Verdi foto Andraz Kobe
5. junij 2017

Managerji podpirajo managerske Verdije

Po desetih letih Managerskega plesa je Združenje Manager letos prvič preselilo večerno gala druženje članov v SNG Opero in balet Ljubljana.

Mladi slovenski managerji 700 394
5. junij 2017

Mladi slovenski managerji na priznanih poslovnih šolah

Z novim vodstvom je Sekcija mladih managerjev spremenila tudi namen sklada za štipendiranje, s katerim je 10 let podeljevala štipendije mladim tujim podiplomskim študentom, ki so študirali v Sloveniji.

Znacke ZM
5. junij 2017

Združenje Manager ima nove podpredsednike

Pa jih imamo: nove podpredsednike Združenja Manager.

Damir Lovenjak 700 1050 en face
5. junij 2017

Za podjetniško prihodnost Slovenije se ni bati

Aprila sem se kot član Združenja Manager za en dan prelevil v sodnika na državnem tekmovanju Mladi podjetnik, ki ga organizirajo na Fakulteti za podjetništvo GEA College.

Kdo smo managerji 700 x 525 2
18. maj 2017

Kdo smo managerji - Skupaj rastemo že 28 let

Kaj so o managerskem poklicu, njegovih prednostih in izzivih povedali člani Združenja Manager?

priznanje manager leta
9. maj 2017

Čas je za ... Managerja leta 2017

Združenje Manager vas vabi, da predlagate kandidatke in kandidate za priznanje Manager leta 2017.

Slovenske Managerke na WEF
8. maj 2017

Slovenske managerke na Women Economic Forumu v New Delhiju (8. maj – 13. maj 2017)

Največja mednarodna mreža žensk ALL Ladies League (ALL), ki povezuje preko 40.000 žensk po vsem svetu, v ponedeljek odpira eno največjih ženskih konferenc v New Delhiju Women Economic Forum.

Joze Mermal700 x 525
24. april 2017

Naziv častni meščan Ljubljane je letos prejel član Združenja Manager - Jože Mermal

Častni meščan mesta Ljubljana je Jože Mermal, ki smo ga na podlagi izčrpne utemeljitve njegovih izjemnih dosežkov Mestni občini Ljubljana predlagali v Združenju Manager.

spoznavno srecanje Ales Mizigoj
14. april 2017

Brez tega, da se kdaj spotakneš, ne moreš naprej

V okviru Spoznavnega srečanja za nove člane je v petek 14. aprila potekal tudi pogovor s posebnima gostoma Alešem in Alešo Mižigoj.

Aleksander Zalaznik 700 x 525
1. april 2017

Nov mandat dosedanjemu predsedniku Aleksandru Zalazniku

Na Občnem zboru 30. marca so člani Združenja Manager potrdili nov triletni mandat dosedanjemu predsedniku združenja Aleksandru Zalazniku. Iskrene čestitke!

mediaspeed0069
30. marec 2017

Volilni občni zbor 2017

Združenje Manager vas vljudno vabi na Občni zbor, ki bo v četrtek, 30. marca ob 17.00 uri, v Domu gospodarstva (GZS na Dimičevi 13) v Ljubljani.

spoznavno srecanje
27. marec 2017

Spoznavno srečanje

Na pobudo sekcije mladih Združenje Manager večkrat letno organizira spoznavno srečanje za nove člane združenja. Na dogodku imajo člani priložnost iz prve roke prisluhniti izkušnjam najuspešnejših slovenskih managerjev.

HS SLIKA
24. marec 2017

Ste zamudili Hitro šolo o digitalni preobrazbi?

15. in 22. marca 2017 je v prostorih GZS in TZS potekala naša deveta Hitra šola digitalne preobrazbe. Digitalna preobrazba, kot trenutno ena izmed aktualnejših tem, predstavlja izziv podjetjem iz različnih panog, ki delujejo tako na lokalnem kot tudi globalnem nivoju.

TK2
9. marec 2017

Predstavniki gospodarstva se zavzemajo za pametno zdravstveno reformo

Današnje tiskovne konference, ki je potekala na temo zdravstvene reforme, se je udeležila tudi izvršna direktorica Združenja Manager.

slika
8. marec 2017

Dan poslovno izobraževalnih iger

Team Building Lab v sodelovanju z Združenjem Manager, 28. marca od 9.00 do 15.30, organizira Dan poslovno izobraževalnih iger.

Znacke ZM
24. februar 2017

Razpis za predsednika ZM 2017-2020

Združenje Manager objavlja razpis za predsednika oz. predsednico Združenja Manager za mandatno obdobje 2017–2020.

123
2. februar 2017

Mentorska mreža – razpis 2017

Sekcija managerk pri Združenju Manager že tretje leto zapored razpisuje program Mentorske mreže.

PZD 2017
30. januar 2017

Prejemnik priznanja za življenjsko delo 2016 je Aleš Mižigoj

Upravni odbor Združenja Manager je priznanje za življenjsko delo na področju managementa za leto 2016 podelilo Alešu Mižigoju.

MML 2017
30. januar 2017

Mladi manager 2016 je Gorazd Lampič

Hvala za to lepo priznanje, ki je potrditev ne samo mojega dela in truda, ampak truda cele ekipe.

Pametna mesta
16. januar 2017

Ekskluzivna mednarodna konferenca na temo pametnih mest

DOBA Fakulteta ob podpori Združenja Manager 6. februarja že sedmič organizira mednarodno strokovno konferenco.

januarsko srecanje
5. december 2016

Januarsko srečanje 2017

Januarsko srečanje je odlična priložnost za ponovno srečanje članic in članov Združenja Manager. Izrecimo si čestitke za uspešno izpeljano leto in skupaj z več kot 300 vodilnimi managerji, številnimi predstavniki parlamentarnih strank, vodji poslanskih skupin ter veleposlaniki začrtajmo cilje, da bo novo leto postreglo z vrhunskimi rezultati.

skupno kopija
1. december 2016

Finalisti za priznanje Mladi manager 2016

Sekcija mladih managerjev vam predstavlja tri zjemne mlade managerje, finaliste za priznanje Mladi manager 2016.