Talenti: gonilna sila inovativnih podjetij

22.12.2017
enej15

Ne število patentov ali draga oprema - zaposleni so glavna vrednost in srce družbe. To vsekakor velja za ACIES BIO, katerega osnovna dejavnost temelji na raziskavah, razvoju in inovacijah, polovica zaposlenih v podjetju pa ima doktorat znanosti.

Ena izmed ključnih nalog in hkrati izzivov uspešnega managerja je pridobivanje, zadržanje in motivacija talentov. Za vse delavce v podjetju veljajo enaka osnovna načela spodbudnega in varnega delovnega okolja, možnosti stalnega izobraževanja, ustreznega plačila, zagotavljanja povratnih informacij in nagrajevanja uspešnosti, ki pripomorejo k večji produktivnosti, zadovoljstvu zaposlenih ter pozitivnemu odnosu do dela in družbe.

Potrebno pa se je zavedati, da pravi talenti iščejo več kot le varno in prijetno službo z ustrezno plačo. Iščejo priložnost, da se razvijajo, rastejo in sodelujejo pri ustvarjanju zanimivih zgodb. Talenti želijo začutiti vizijo managerja in podjetja ter imeti možnost vsebinskega doprinosa, ki osmisli njihovo delo. Plača je pomembna, definitivno pa ni vse; večkrat se nam je zgodilo, da so se nam posamezni talenti pridružili kljub temu, da so imeli drugje možnost višje plače, a morda manj stimulativnega okolja.

V ACIES BIO motivacijo in razvoj talentov zagotavljamo tudi z delovanjem »brainstorming« skupine, v katero se lahko vključijo vsi zaposleni in ki ustvarja nove ideje in tehnološke rešitve. Najboljše izmed teh zaživijo v manjših konceptualnih laboratorijskih projektih, talent, ki je idejo predlagal, pa dobi mentorja, lastno projektno skupino in sredstva za izvedbo, v primeru tržne uspešnosti pa seveda tudi soudeležbo pri uspehu.

Razvoj talentov in družbe gresta z roko v roki – in oba sta tek na dolge proge.

 

Enej Kuščer, direktor podjetja Acies Bio in finalist za priznanje Mladi manager 2017