Okrevanja v 2021 še ne bo

2.11.2020

Bostjan Vasle5
Boštjan Vasle, guverner Banke Slovenije. Foto: Aleš Beno, Finance

"V tem hipu se še ne znamo učinkovito spopasti s to krizo. Zaradi pandemije in z njo povezanih zdravstvenih ukrepov bomo letos zabeležili upad globalnega BDP, ki bo največji v zadnjih 70 letih. V prvem polletju beležimo različne upade gospodarske aktivnosti, od šest odstotkov na Finskem do 22 odstotkov v Španiji. Nekje vmes je Slovenija s 14-odstotnim upadom v prvem polletju," je v govoru na današnjem Dnevu slovenskih bančnikov povedal guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

"Drugi val bo ne samo upočasnil okrevanja, ki smo ga predvideli za letos, ampak bo tudi okrevanje, ki smo ga pričakovali v prihodnjem letu, prestavil v prihodnost," je dejal Vasle. V Banki Slovenije so sicer v junijski napovedi pričakovali, da se bo letos slovenski BDP skrčil za 6,5 odstotka, na pot rasti pa naj bi se vrnil v prihodnjih dveh letih, ko naj bi v letu 2021 zaznali 4,9-odstotno rast, v letu 2021 pa 3,6-odstotno rast. "Zelo hitro je postalo jasno, da morajo biti ukrepi takšni, da prebrodimo krizo, ki bo sicer kratka, da poskušamo resurse ohraniti čim bolj neprizadete in po koncu zdravstvene krize nadaljevati tam, kjer smo končali pred njo," pravi Vasle.

Več preberite v Financah