Letna inflacija v območju evra junija poskočila na rekordnih 8,6 odstotka

1.7.2022

inflacija4

Inflacija v evrskem območju je dosegla novo rekordno raven. Junija je po prvi oceni evropskega statističnega urada Eurostat v medletni primerjavi dosegla 8,6 odstotka, kar je 0,5 odstotne točke več kot maja. Daleč največji razlog za visoko inflacijo so cene energije, poroča STA.

Cene energentov so v območju evra junija medletno porasle za 41,9 odstotka. Sledile so cene hrane, alkohola in tobačnih izdelkov, ki so se zvišale za 8,9 odstotka.

Cene neenergetskega industrijskega blaga so se medletno zvišale za 4,3 odstotka, storitve pa so se podražile za 3,4 odstotka.

Najvišjo letno inflacijo so imele maja po podatkih, ki upoštevajo harmonizirani indeks cen življenjskih potrebščin, Estonija (+22 odstotkov), Litva (+20,5 odstotka) in Latvija (+19 odstotkov). V Sloveniji so se cene življenjskih potrebščin maja po tej metodologiji zvišale za 10,8 odstotka.

V največjem evrskem gospodarstvu, Nemčiji, je bila inflacija 8,2-odstotna, v Španiji 10,0-odstotna, v Italiji 8,5-odstotna, v Franciji pa 6,5-odstotna. Najnižjo letno inflacijo so po podatkih Eurostata zabeležili na Malti, in sicer 6,1-odstotno.

Vir: STA