Slovenija po uspešnosti trajnostnega prehoda sedma v EU

15.3.2022

zeleni prehod2

Evropska komisija je objavila indeks uspešnosti prehodov, s katerim opisuje napredek držav EU pri uresničevanju trajnostne politike v zadnjem desetletju. Glede na poročilo so med letoma 2011 in 2020 dobro napredovale skoraj vse države EU, najuspešnejši pa sta bili Danska in Irska. Slovenija je med državami EU zasedla sedmo mesto, poroča STA.

EU je v povprečju dosegla 4,9-odstotni napredek, medtem ko je globalna stopnja znašala 4,3 odstotka, so sporočili iz Bruslja. Napredek Slovenije je bil petodstoten.

Komisija je merila uspešnost na področju gospodarskega, socialnega, okoljskega in upravnega prehoda, pri čemer je EU primerjala s 45 drugimi državami, ki predstavljajo 76 odstotkov svetovnega prebivalstva.

"Obstoječi in novi izzivi od nas zahtevajo, da zgradimo odpornejšo, bolj trajnostno in vključujočo družbo. Indeks uspešnosti prehodov nam lahko pomaga pri pogovorih, razmisleku in spremeni naš pogled na pot proti cilju. Poskrbeti moramo, da bodo naši mladi lahko gledali proti zdravi, varni in inovativni prihodnosti," je ob tem dejala evropska komisarka za inovacije, raziskave, kulturo, izobraževanje in mlade Marija Gabriel.

Vir: STA