Miha Senčar – optimistični in ambiciozni kameleon z empatijo

11.5.2022

Spoznavno srecanje z Miho Sencarjem8
Z mladim managerjem 2021 Miho Senčarjem se je na današnjem Spoznavnem srečanju na dvorišču Grada Fužine ter Muzeja za arhitekturo in oblikovanje pogovarjala Natalie Cvikl Postružnik.

»Dobrega managerja, voditelja odlikuje velika mera empatije, zagon, s katerim navdušuje ekipo in prenaša vizijo podjetja nanjo, ter to, da zna dobro poslušati,« je na današnjem Spoznavnem srečanju na dvorišču Grada Fužine poudaril Miha Senčar, mladi manager 2021 in direktor komerciale v Tenzorju.

V pogovoru z Natalie Cvikl Postružnik, direktorico družbe Insights, je izpostavil, da ga po Gallupu najbolj odlikuje pet talentov: 'achiever' (postavlja si vedno nove cilje, ki jih želi doseči), 'woo' (je družaben), 'futuristic' (vedno gleda v prihodnost in išče nekaj novega), 'learner' (zelo rad se uči in bere) ter 'positivity' (je nepopravljiv optimist). Če bi bil žival, bi bil kameleon, pravi: "Zakaj? Ker se moram ves čas prilagajati. Pa ne le jaz, tudi ekipa."

Senčar je že pri 18. letih postal solastnik družinskega podjetja in takrat mu je oče papir izročil z besedami: »Mali, ti si moja penzija.« Začetek njegove poslovne zgodbe v Tenzorju sicer ni bil tako pravljičen – prvih nekaj let je bilo najtežjih, pravi, saj je moral s svojim delom dokazati, da v podjetju ni le zato, ker je lastnikov sin. Ko je ekipa njegov trud prepoznala, so začeli izjemno dobro sodelovati in odličen timski duh jih krasi še danes.

V zadnjih letih dosegajo rekordne rezultate in če do konca leta ne bodo imeli večjih težav z dobavo materialov, bodo za kar 60 odstotkov izboljšali lanski poslovni izid. Razvojni oddelek je, kot pravi, ključ do višje dodane vrednosti v podjetju. Med trenutno največjimi izzivi so ob dobavi materialov tudi kadri – najboljši so tisti, ki so jih sami 'zgradili', ko so zaposleni kot srednješolci ali študenti prišli na prakso in se zlili s kulturo podjetja. Senčar je sicer prepričan, da moraš poznati celotno ekipo, s katero delaš, o ožji pa moraš vedeti tudi osebne stvari, ker si potem reakcije sodelavcev lažje razložiš.

Dodaja še, da ne bi spremenil nobene odločitve, ki jih je sprejel, četudi so bile napačne: »Najhujše je, če odločitve ne sprejmeš, ker se potem nič ne zgodi.« Poudarja tudi pomen zdrave kmečke pameti in tega, da je treba svoj ego brzdati. Med cilji prihodnosti izpostavlja, da želi Tenzor predati naslednji generaciji, kot je to storil njegov oče. Zato bo v družinskem podjetju ostal, pa čeprav je z drugima finalistoma v izboru za priznanje Mladi manager 2021 – Bogdanom Pevcem in Almo Čaušević Klemenčič – vzpostavil tako dobre odnose, da bi lahko vodili skupno podjetje: »Če ne bi bilo Tenzorja, seveda. Tako pa so za oba vrata našega podjetja na široko odprta.«

Pred pogovorom sta nove člane Združenja Manager nagovorila tudi izvršna direktorica ZM Petra Juvančič ter direktor Muzeja za arhitekturo in oblikovanje Bogo Zupančič.