Gospodarska aktivnost v območju evra avgusta vnovič nazadovala

23.8.2022

navzdol48

Gospodarska aktivnost v območju evra je avgusta nazadovala drugi mesec zapored, in sicer predvsem zaradi inflacije, ki jo poganja ruska invazija na Ukrajino, je objavila analitska hiša S&P Global (prej IHS Markit). Njen indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je bil avgusta najnižje v 18 mesecih. Z julijskih 49,9 točke je upadel na 49,2 točke, poroča STA.

Obseg gospodarstva območja evra se tako manjša, saj vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast gospodarske dejavnosti.

PMI je pod raven 50 točk upadel julija, potem ko je gospodarska dejavnost v evrskem območju pred tem 16 mesecev zapored rasla. V gospodarstvu se negativno odraža visoka inflacija, ki jo poganjajo visoke cene energentov in ozka grla v dobavnih verigah.

Že pretekli mesec so nazadovanje zabeležili v predelovalni industriji, zdaj še v storitvah, tudi v turizmu, ki je več evropskim gospodarstvom omogočil lažji prehod skozi poletje.

"Pritisk življenjskih stroškov pomeni, da se je okrevanje v storitvenem sektorju, ki se je začelo z umikom koronskih omejitev, ustavilo," je trende pospremil Andrew Harker iz S&P Global Market Intelligence.

Upadanje aktivnosti je po njegovih besedah moč zdaj zaznati v vrsti sektorjev, od predelovalnega (kovinska in avtomobilska industrija) do storitvenega (turizem, nepremičnine).

Glede na raziskavo imajo evropska podjetja v predelovalni industriji, tako Harker, velike zaloge neprodanih končnih izdelkov, kar naj bi kazalo, da se proizvodnja ne bo tako kmalu pobrala. Poleg tega se je vnovično zaposlovanje delavcev, odpuščenih v času pandemije covida-19, upočasnilo.

Inflacijski pritiski, vezani na visoke cene nafte in plina, spodbujene z rusko vojno v Ukrajini in zahodnimi sankcijami proti Rusiji, bi bili medtem lahko že mimo svojega vrha, za kakršnokoli ublažitev rasti cen življenjskih potrebščin, ki bi zagotovila podporo povpraševanju, pa je prepozno, je ocenil Harker.

Preostanek tega leta bo tako za podjetja v območju evra poln izzivov, je sklenil.

Vir: STA