Gospodarski upad v zadnjem četrtletju 2020

2.2.2021

navzdol2

Pri Eurostatu so objavili prvo, preliminarno oceno o gibanju BDP v zadnjem lanskem četrtletju, ki je potrdila gospodarski upad. A upad je bil manjši od pričakovanj analitikov, čeprav so v članicah proti koncu minulega leta na novo uvajali omejevalne ukrepe. Brez dvoma je k manjšemu upadu pripomoglo solidno stanje v Nemčiji, hkrati pa so bili ukrepi konec prejšnjega leta po oceni ekonomistov milejši kot v prvem valu; industrija in gradbeništvo sta bila bolj odprta, sledilni podatki so pokazali večjo mobilnost ljudi.Poglejmo najprej, kaj so evropski statistiki pri Eurostatu zaznali pri gibanju BDP za evrsko območje in celotno EU v zadnjem lanskem četrtletju:

  • Evrski BDP se je v zadnjem lanskem četrtletju glede na prejšnje četrtletje skrčil za 0,7 odstotka, medletno (v zadnjem četrtletju 2020 glede na zadnje četrtletje 2019) pa je bil manjši za 5,1 odstotka.
  • BDP celotne EU se je v zadnjem lanskem četrtletju glede na prejšnje četrtletje skrčil za 0,5 odstotka, medletno (v zadnjem četrtletju 2020 glede na zadnje četrtletje 2019) pa je bil manjši za 4,8 odstotka.

Tokratna Eurostatova objava je tako imenovana prva, preliminarna objava, in kot taka zajema le agregatne podatke za obe opazovani območji in podatke za nekatere največje članice. Take objave so novejšega tipa, uvedli so jih pred nedavnim, da bi hitreje dobili prvi vpogled v dogajanje, četudi podatki niso dokončni in še niso na voljo za večino članic. Naslednja objava Eurostata, kjer bodo predvidoma podatki za večino članic (ne pa vse), je napovedana za 16. februar. Za Slovenijo podatkov še ni zdaj in jih ne bo niti 16. februarja; slovenski statistični urad jih bo objavil 26. februarja.

Več v Financah