Tudi marca padec števila brezposelnih

5.4.2022

brezposelnost3

Število registriranih brezposelnih je tudi marca upadlo. Konec meseca je bilo na Zavodu RS za zaposlovanje registriranih 60.534 brezposelnih, kar je 6,6 odstotka manj kot februarja in 26,7 odstotka manj kot ob koncu marca lani, poroča STA. Raven brezposelnosti je tako po navedbah zavoda na ravni z vrhunca konjunkture v letu 2008.

Septembra 2008 je število brezposelnih ob koncu meseca po podatkih zavoda znašalo 59.303, vrednost ob koncu letošnjega marca pa je druga najnižja v času beleženja podatkov.

V povprečju je bilo v prvih treh mesecih leta na zavodu registriranih 64.384 oseb, kar je 26,3 odstotka manj kot v primerljivem obdobju 2021.

Padec števila registriranih brezposelnih v tem letu je po pojasnilih zavoda predvsem posledica znižanja na novo prijavljenih brezposelnih oseb. Teh je bilo v prvih treh mesecih leta za 14,4 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, samo marca pa za 5,4 odstotka manj.

Po drugi strani pa se je v prvem trimesečju na novo zaposlilo za 19,9 odstotka manj brezposelnih kot v tem času lani. Po navedbah zavoda je to posledica vse slabše strukture preostalih brezposelnih, med katerimi jih je veliko strukturno in dolgotrajno brezposelnih. Je bilo pa marca za 15,9 odstotka več novih zaposlitev brezposelnih kot februarja.

Vir: STA