Han: Cene energentov so ključna težava

2.6.2022

Matjaz Han foto SD2
Foto: SD

Donedavni minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je danes predal posle novemu ministru Matjažu Hanu. "Gospodarstvo je v solidni kondiciji, a izzivi so veliki," je dejal Počivalšek. Han je povedal, da je bila primopredaja korektna in da "nas čaka veliko dela". Napovedal je takojšen pregled ukrepov glede cen energentov, poroča STA.

"Cene energentov so ključna težava, zato se je treba takoj sestati z vsemi deležniki. Danes bomo z ekipo za vlado pripravili naš pogled in nato s predsednikom vlade Robertom Golobom in infrastrukturnim ministrom Bojanom Kumrom od ponedeljka naprej šli v pogovore in čim prej, verjetno v prihodnjem tednu, določili, kako naprej, saj to na obstoječi način ne more iti na dolgi rok," je napovedal Han.

Liberalizacija marž naftnih derivatov po Počivalškovem mnenju ni ključna težava. Najvišjo maloprodajno ceno pa so določili, da bi stabilizirali pritiske na inflacijo. Strokovne službe na ministrstvu po njegovih besedah ocenjujejo morebitno škodo: "Te bodo ugotovile dejanske številke, ki bodo podlaga za morebitno povrnitev občutne škode, in ne zahtevki naftnih družb."

Ob zaključku skoraj osemletnega ministrovanja je Počivalšek povzel, da je ponosen, da so v tem času naredili pomembne korake na gospodarskem področju. "Gospodarska rast je bila vztrajna, imamo visoko stopnjo zaposlenosti, dodana vrednost raste, Slovenijo smo postavili na turistični zemljevid sveta, vseskozi pa smo delali na predvidljivem in konkurenčnem poslovnem okolju," je naštel.

Zadnji dve leti je zaznamovala epidemija covida-19 in sedaj vojna. "Novi ekipi želim uspešno delo. Stanje v gospodarstvu je robustno, izzivi, ki so pred nami, pa so zelo veliki. Verjamem, da boste s to osnovo ter znanjem in voljo, ki ju prinašate, v sodelovanju z gospodarstvom in gospodarskimi organizacijami v prihodnjem obdobju uspešni," je poudaril.

Han je zatrdil, da so pripravljeni na izzive, ter menil, da je bilo gospodarstvo pod Počivalškovim ministrovanjem na varni strani. "Vemo, da so izzivi hudi. Gospodarstvu in združenjem obljubljam, da bom njihov partner oz. zagovornik, pogovarjal se bom tudi s sindikati, ker verjamem, da z dogovorom lahko prebrodimo težave, tudi te, ki so se nakopičile zaradi ukrajinske krize," je povedal v izjavi.

Han med prednostne naloge postavlja dvig dodane vrednosti, internacionalizacijo ter zeleni in digitalni prehod. V prihodnosti namerava v novi organiziranosti ministrstva povezati tri ključne stebre - gospodarstvo, turizem in šport. Na ministrstvu sta delo začela nova državna sekretarja, ki sta Dejan Židan in Matevž Frangež. Kako si bodo razdelili naloge, bodo določili danes, je še napovedal Han.

Vir: STA