Slovenski izvoz novembra medletno večji, zrasel tudi izvoz v EU

8.1.2021

izvoz2

Slovenija je novembra izvozila za tri milijarde evrov blaga, kažejo podatki, ki jih je objavil slovenski statistični urad. To je za 0,9 odstotka več kot v novembru 2019. Uvoz se je novembra medletno povečal za skoraj 12 odstotkov in je znašal 3,3 milijarde evrov. Trgovinski primanjkljaj novembra sicer ni presenetljiv: v zadnjih desetih letih smo novembra večinoma beležili primanjkljaje, s to razliko, da je vrednost letošnjega novembrskega primanjkljaja največja v zadnjih desetih letih.

Tudi izvoz v EU višji za slab odstotek 

Izvoz v države članice EU je bil v novembru prav tako višji za 0,9 odstotka glede na lanski november. Z državami članicami EU je Slovenija v novembru ustvarila 69,4 odstotka vrednosti celotnega izvoza, najintenzivneje je trgovala z Nemčijo, Italijo, Avstrijo in Hrvaško. Dodajmo, slovenski izvoz v države EU je zaradi »švicarskega dejavnika« najpomembnejši. Uvoz iz držav EU pa je bil novembra nižji za 3,4 odstotka.

Izvoz v države, ki niso članice EU, je bil v novembru prav tako za 0,9 odstotka višji kot v novembra lani, uvoz iz omenjenih držav pa je bil celo za dobrih 50 odstotkov višji. Vrednost izvoza v te države je novembra znašala 0,9 milijarde evrov, vrednost uvoza od tam pa 1,2 milijarde evrov. Na strani uvoza je bila najpomembnejša trgovinska partnerica Slovenije iz te skupine držav Švica. Prav rast vrednosti uvoza blaga iz te države (bila je 137-odstotna) je največ prispevala k celotni rasti uvoza blaga iz držav nečlanic EU.

Vir: www.finance.si