EIB želi podpreti slovenske zelene naložbe

3.9.2021

Werner Hoyer EIB2
Werner Hoyer je nemški ekonomist in nekdanji politik, ki je že skoraj desetletje predsednik Evropske investicijske banke (EIB).

"Pripravljeni smo podpreti vaše zelene naložbe," je v intervjuju za Delo izpostavil Werner Hoyer, že skoraj desetletje predsednik Evropske investicijske banke, ki je v pogovoru odgovarjal na vprašanja o gospodarskih napovedih, digitalizaciji, zeleni preobrazbi in podnebnih rešitvah, naložbah v Sloveniji ter projektih in načrtih za boj proti pandemiji. 

Hoyer pravi, da je evropsko gospodarstvo na pravi poti okrevanja in da bodo evropske institucije tudi v prihodnje podprle projekte, ki bodo pripomogli k bolj zeleni, bolj digitalni in bolj odporni Evropi. Kot prednostne naloge EIB je opredelil prav okrevanje po covidu-19 ter podnebne ukrepe, digitalizacijo in trajnostno infrastrukturo.

Kot del načrta podnebne banke namerava EIB do leta 2025 nameniti več kot polovico posojil projektom podnebnih ukrepov in okoljske trajnosti, do leta 2030 pa nameravajo podpreti za tisoč milijard evrov zelenih naložb po vsem svetu, tudi v Sloveniji.

Več v Delu