Spirit za pomoč turističnim in gostinskim podjetjem namenja 10 milijonov evrov

8.4.2022

evri30

Javna agencija Spirit Slovenija je danes objavila razpis za dolgo pričakovano pomoč mikro, malim in srednje velikim podjetjem iz turistične, gostinske in kulturno-umetniške dejavnosti pri ponovnem zagonu po odpravi koronskih omejitev, poroča STA. Podjetjem je na voljo nekaj manj kot 10 milijonov evrov. Rok za oddajo vlog je do vključno 22. aprila.

Spirit želi z razpisom prispevati k ohranjanju podjetij in delovnih mest ter ohraniti obstoj dejavnosti v turistični, gostinski in kulturno-umetniški dejavnosti, so pojasnili v sporočilu za javnost.

Okvirna skupna višina razpoložljivih sredstev je 9,98 milijona evrov. S tem želi agencija podpreti vsaj 500 podjetij, ki so imela na dan 31. julij 2021 v podatkovni bazi Ajpesa kot svojo glavno registrirano eno izmed naslednjih dejavnosti: dejavnost hotelov in podobnih nastanitvenih obratov, strežba pijač, dejavnost potovalnih agencij, dejavnost organizatorjev potovanj, rezervacije in druge s potovanji povezane dejavnosti, organiziranje razstav, sejmov, srečanj, umetniško uprizarjanje in spremljajoče dejavnosti za umetniško uprizarjanje.

Upravičeni stroški so stroški dela, ki so prijaviteljem na razpis nastali v času ponovnega zagona dejavnosti po glavnem delu epidemije covida-19 v obdobju od 1. avgusta lani do 31. januarja letos. Sofinancirani bodo v obliki pavšalnega zneska, ki znaša 6000 evrov na zaposlenega.

Vrednost sofinanciranja za posamezno podjetje se izračuna tako, da se pavšalna vrednost 6000 evrov pomnoži z najnižjim številom zaposlenih v omenjenem obdobju, so pojasnili.

Javni razpis je bil danes objavljen v uradnem listu in na spletni strani agencije Spirit, kjer je na voljo tudi več informacij in razpisna dokumentacija.

Na agenciji so ob tem spomnili, da so za omilitev posledic epidemije, ohranitev delovnih mest in lažji zagon delovanja v gostinstvu in turizmu že v letih 2020 in 2021 objavil javni poziv za sofinanciranje obratovalnih stroškov podjetjem v času prvega vala razglašene epidemije covid-19. S prvim razpisom so dodelili nepovratna sredstva 821 podjetjem v skupni vrednosti 8,2 milijona evrov, z drugim pa 3762 podjetjem v skupni vrednosti 30,1 milijona evrov.

Vir: STA