Nemčija bo visoko inflacijo naslovila z 10-milijardnim paketom davčnih olajšav

10.8.2022

Nemcija5

Nemčija pripravlja paket davčnih olajšav, da se bodo zaposleni lažje spopadli z visoko inflacijo, je danes napovedal finančni minister Christian Lindner. Ukrep bo vreden 10 milijard evrov. Julija je inflacija v največjem evropskem gospodarstvu dosegla 7,5 odstotka, poganjajo pa jo predvsem visoke cene energentov, poroča STA.

Nemška vlada namerava zvišati tako splošno davčne olajšave kot spodnjo mejo najvišjega dohodninskega razreda, v katerem velja 42-odstotna stopnja obdavčitve. Zvišujejo se tudi olajšave za vzdrževane družinske člane, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Po Lindnerjevih besedah je ta ukrep namenjen predvsem blažitvi posledic visoke inflacije pri zaposlenih, ki se zaradi dviga plač soočajo z višjimi davčnimi bremeni. Zvišanja plač, ki so jih bili delavci deležni zaradi visoke inflacije, namreč večje davčne obveznosti praktično izničijo. Kot je pojasnil minister, ta fenomen najpogosteje najbolj prizadene tiste z nižjimi prihodki.

Po njegovih besedah bi moralo od januarja 2023 višje davke plačati okoli 48 milijonov Nemcev, če država ne bi sprejela predlaganega ukrepa. "Da bi imela država koristi v času, ko se vsakdanje življenje draži ... to ni pravično in je nevarno za gospodarski razvoj," je dejal Lindner.

Julija se je letna stopnja inflacije v Nemčiji ustavila pri 7,5 odstotka, kar je sicer malenkost nižje od junijskih 7,6 odstotka.

Vir: STA