Z novelo zakona o investicijah do hitrejšega zelenega prehoda

23.2.2022

denar20
Zakon predvideva spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije.

DZ je danes soglasno s 75 glasovi sprejel novelo zakona o spodbujanju investicij, ki naj bi podjetjem omogočila čim hitrejše in lažje prilagoditve zahtevam za zeleni prehod ter preprečila izgubljanje konkurenčnosti podjetij v primerjavi z drugimi državami. Zakon predvideva spodbude za investicije v raziskave in razvoj ter inovacije.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc je v ponedeljek ob predstavitvi zakonskih rešitev v DZ izpostavil, da so investicije za nacionalno gospodarstvo eden izmed pomembnejših dejavnikov pri pospeševanju gospodarskega razvoja.

Po njegovih besedah zakon zasleduje tri cilje: omogočiti čim hitrejše in lažje prilagoditve podjetij zahtevam za digitalni in zeleni prehod, preprečiti izgubo konkurenčnosti v primerjavi z drugimi državami ter omogočiti dodeljevanje spodbud za investicije v raziskave, razvoj in inovacije tako podjetjem kot različnim oblikam povezovanja podjetij z institucijami znanja.

Med ključnimi spremembami, ki jih prinaša zakonska novela, sta tudi aktivacija vseh možnosti za dodeljevanje državnih pomoči za raziskave, razvoj in inovacije ter širitev definicije investicije. Investicije bo tako mogoče izvesti tudi v raziskave, razvoj in inovacije, zato bodo upravičeni stroški tudi osebje, amortizacija instrumentov in opreme, amortizacija stavb in zemljišč, pogodbene raziskave, patenti in denimo režijski stroški.

Sredstva bo za investicije, višje od pol milijona evrov, razpisovala Javna agencija Spirit Slovenija, kamor se bodo lahko prijavila posamezna podjetja. Za investicije, ki bodo višje od dveh milijonov evrov, pa bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prejemalo neposredne vloge s strani konzorcijev vsaj treh podjetij in enim podjetjem ali organizacijo za raziskovanje in širjenje znanja.

Vir: STA