Najboljši poslovni knjigi za leti 2020 in 2021 sta Plan B Boštjana Videmška in Neskončna igra Simona Sineka

14.12.2021

Naj poslovna knjiga 2020 2021 7
Združenje Manager ter Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS sta za najboljši poslovni knjigi za leti 2020 in 2021 izbrala Plan B Boštjana Videmška in Neskončno igro Simona Sineka.

Združenje Manager ter Zbornica knjižnih založnikov in knjigotržcev pri GZS sta po enoletnem predahu znova podelila naziv Najboljše poslovne knjige. Tokratni izbor je zajemal bero dveh let – najboljši poslovni knjigi za leti 2020 in 2021 sta tako:
-          slovenski avtor: Boštjan Videmšek, Plan B, dopolnjena izdaja (UMco, 2021),
-          tuji avtor: Simon Sinek, Neskončna igra (prevod Eva Mahovic, Smart Com, 2020).

Strokovna komisija, ki jo sestavljajo predsednik Janez Škrabec ter članice in člani Petra Juvančič, Enej Kirn, Vladimir Kukavica, Marjana Lavrič Šulman in Lovro Peterlin je izbirala izmed 28-imi naslovi, ki so jih nominirali slovenski založniki. Prav zaradi bogatega nabora ter dejstva, da lani nagrada ni bila podeljena, je komisija sklenila, da bo letos podelila kar dve priznanji, in sicer eno za knjigo slovenskega avtorja ter eno za knjigo tujega avtorja. V vsebinskih utemeljitvah je komisija zapisala:

Boštjan Videmšek: Plan B

Plan B Boštjana Videmška je izjemno avtorsko delo, ki govori o ključnih temah naše prihodnosti – na eni strani o podnebnih spremembah, na drugi pa o izzivu pridobivanja energije, ki bo do okolja prijazen. V knjigi so predstavljene energijske iniciative, ki so se praviloma začele z angažiranim posameznikom – ta je prevzel vlogo gonila sprememb in prav to je eno bistvenih sporočil – da se! možno je! To sporočilo dodatno podčrta še okoliščina, da je večina teh projektov nastala v okoljih, ki so ekonomsko in energijsko precej degradirana (na primer Islandija, Tilos, Orkneyski otoki, gradiščanska Avstrija …) in ki so se  prav zaradi teh projektov ponovno začela razvijati.

Videmškov Plan B lahko beremo tudi kot načrt za prihodnjo energijsko in okoljsko politiko v Sloveniji, kjer imamo to srečo, da smo zaradi majhnosti lahko agilni.

Plan B je vrhunsko delo, ki dokazuje, da ima avtor širok pogled na svet, znanje, občutek za stvarnost, kritične vpoglede, bogate izkušnje terenskega dela ter osebno in novinarsko integriteto. Zato je Plan B najboljša poslovna knjiga let 2020 in 2021 slovenskega avtorja.

Simon Sinek: Neskončna igra

V Neskončni igri Simon Sinek pojasnjuje, da za končne igre (npr. šah in nogomet) veljajo določena pravila, vsaka igra ima začetek, sredino in konec, na koncu pa sta znana tako zmagovalec kot poraženec. V neskončnih igrah, kot sta posel ali politika, pa igralci pridejo in grejo, pravila se spreminjajo in ni jasno določenega konca.

Sinek zato po vzoru filozofa Jamesa Carseja govori o neskončni miselnosti. Voditelje poziva, naj na poslovanje svojih podjetij gledajo kot na neskončno igro s cilji, ki so onkraj dobička. S tako miselnostjo odpiramo pot agilnosti in inovativnosti, s tem pa zagotavljamo večjo dodano vrednost. Sinek je prepričan, da voditelji, ki so usvojili neskončno miselnost, gradijo močnejše, bolj inovativne in bolj navdihujoče organizacije. Knjiga je polna primerov, ki prikazujejo pomen neskončne v nasprotju s končno miselnostjo - npr. zaton Blockbusterja v primerjavi z vzponom Netflixa.

Neskončne igre ne igramo, da bi zmagali, ampak da bi še naprej igrali in včasih pritegnili v igro še več igralcev. Zato je Neskončna igra najboljša poslovna knjiga let 2020 in 2021 tujega avtorja.