Mednarodne finančne institucije pričakujejo velik vpliv vojne v Ukrajini na svetovno gospodarstvo

19.3.2022

vojna v ukrajini2

Mednarodne finančne institucije, med njimi EIB, EBRD, IMF in Svetovna banka, so zgrožene in globoko zaskrbljene zaradi človeške katastrofe, ki jo povzroča ruska invazija v Ukrajino. Pričakujejo obsežen vpliv vojne na življenje ljudi in na celotno svetovno gospodarstvo, poroča STA.

Vodje Evropske investicijske banke (EIB), Evropske banke za obnovo in razvoj (EBRD), Razvojne banke Sveta Evrope (CEB), Mednarodnega denarnega sklada (IMF) in skupine Svetovne banke so v današnji skupni izjavi, kot je objavljena na spletni strani IMF, med drugim zapisali, da napadi na civiliste in civilno infrastrukturo povzročajo ogromno trpljenje in množično razseljevanje ter ogrožajo mednarodni mir in varnost.

Posledice vojne bodo obsežne - od zmanjšanja dobave energije in hrane ter zvišanja cen in povečevanja revščine do obnove Ukrajine, ki bo ogromen podvig - in bodo ovirale gospodarsko okrevanje po pandemiji covida-19 po svetu. "Celotno svetovno gospodarstvo bo občutilo posledice krize skozi počasnejšo rast, motenj v trgovini in višjo inflacijo, škodo pa bodo posebej občutili najrevnejši in najranljivejši," so zapisali.

Višje cene hrane in energije bodo inflacijo potisnile še višje, države, posebej tiste, ki mejijo na Ukrajino, se bodo soočale z motnjami v trgovini, dobavnih verigah in nakazilih plačil ter tudi s prihodi beguncev. Zmanjšano zaupanje in večja negotovost pri vlagateljih bo vplivalo na ceno premoženja in finančne pogoje ter bi lahko povzročilo celo umik kapitala s trgov v razvoju.

Več: STA