Želimo agilno in inovativno organizacijsko kulturo!

15.6.2018
daniela foto

Premik k inovativni in agilnejši organizaciji ni le nov napis v avli, kljukica v obliki inovativnega team buildinga. Če je vaše voditeljsko poslanstvo vzpostaviti agilno in inovativno podjetje, ob zavedanju, da slednje čez deset let ne bo več imelo enakih produktov, se morate transformacije lotiti ‘včeraj’ in resno. Ne bo enostavno. Vzpostavitvi inovativnega in agilnega okolja ne zadošča ohlapna zaveza ‘bodimo bolj inovativni’: velja se morda vprašati, kakšen odstotek KPI pri vas in vaših vodjih obsega zaveza k inovativnosti? Ali imate trdno in s cilji, vizijo in KPI podprto inovacijsko strategijo, ki jo je sprejelo in jo stoodstotno podpira vodstvo?

Nadalje, po Gary Hamelu, bi si morali vodje, ki mislijo resno glede agilne in inovativne transformacije, zastaviti slednja vprašanja a) Koliko ste vložili časa in sredstev v to, da ste ljudi v podjetju izobrazili, kako biti inovativen, na kakšen način podajati inovativne predloge? b) Koliko eksperimentacijskih sredstev (experimentation funding) namenjate zaposlenim, za hitro in zgodnje prototipiranje in testiranje prebojnih idej na trgu, c) Kako ste v podjetju zagotovili sistem odgovornosti do inovativnosti in agilnosti (accountability) in ali vaši zaposleni vedo, da ste za slednje odgovorni vi?

Velja dodati še v razmislek: hackathoni, interni Innovation Day-i, eksperimentiranje, hitro prototipiranje, Sprinti, Inno – Lab, Demo Day-i, Scrum, Kanban, Management 3.0, zaposlitev CINO, ter morda še kaj ... da,  vse to in s časoma še več, pripomore k temu, da zaposleni začutijo in pričnejo živeti novo kulturo. Potrebno se je lotiti celostno, z resnim namenom in vključiti prav vse zaposlene.

Člani Združenja Manager se vse bolj povezujemo preko LinkedIn, tudi z današnjo pobudo vodstva združenja. Ne glede na to, kako ste odgovorili na zgornja vprašanja, vas vabim, da mi vaša razmišljanja sporočite preko LinkedIn. Naj dobre prakse ali izzive sliši čim več članov. Le povezani si lahko pomagamo. Pa uspešno!

 

Daniela Bervar Kotolenko, CorpoHub, Senior partner podjetja CorpoHub in vodja projektne skupine Poslovna platforma Združenja Manager