Anita Stojčevska: Ekipa je veter v moja jadra

4.3.2022

Anita Stojcevska4
Prejemnica Artemide 2021 Anita Stojčevska v zapisu managerskim kolegom poudarja, da je mogoče uspeti le, če imaš v ekipi dobre soigralce in če podrediš ego skupnemu cilju.

"Vsi v sebi imamo svoj notranji kompas, ki se nam oglasi ob prelomnicah in nas opozarja, da je čas za spremembo ali pa za to, da stojimo na mestu, dokler nevihta ne mine. Dve leti nazaj sem pogumno sprejela izziv, ki mi ga je ponudil nov lastnik SKB banke in se zavihtela na sam vrh managementa banke. Prevzeti vodilno vlogo kot ženska, še posebej v bančništvu, je bolj redkost ne le v Sloveniji, ampak tudi širše.

Do vrha je bilo prehojenih kar nekaj stopnic in na tej poti ni bilo bližnjic. Zdaj, ko sem na vrhu, vidim, da biti glavni vodja ni lahko poslanstvo, je pa umetnost. Zahteva izredno veliko volje, energije, trdega dela, vztrajnosti, predanosti, vizije in pokončnosti. Hkrati pa moraš to, kar delaš, imeti rad in verjeti vase. Višje greš, uspešnejši postajaš, več podpore, vere in energije potrebuješ, saj padci z višine bolijo drugače. Najslabše je, da si nekdo reče, zdaj sem na vrhu in to je to. Na vrhu stalno piha in te lahko veter hitro odpihne, če ne slediš razvoju, spremembam, če si ne postavljaš novih ciljev. In ta veter v moja jadra so ravno moji sodelavci, ekipa ljudi, s katero sodelujem, jim zaupam, s katerimi se medsebojno podpiramo ter si pustimo dovolj svobode, da izkoristimo svoje potenciale. Pri tem pa je za obstoj in razvoj ekipe potrebno veliko skupnega razumevanja, sprejemanja različnosti, tolerance in podrejanja lastnega ega k skupnemu cilju celotne ekipe.

Dobra ekipa ni tista, v kateri vsak posameznik opravi dobro le svoje nalogo, ampak tista, v kateri igralec opravi tudi delo svojega soigralca, ko le temu ne gre tako, kot bi si želel. In ponosna sem, da je v SKB banki veliko soigralcev, ki so prispevali k mojim dosežkom in uspehom banke kot celote.

Prejeta nagrada Artemida je priznanje ne le meni, ampak tudi ekipi mojih sodelavcev in sodelavk za naše skupno delo in trud. Zame pa je nagrada tudi spodbuda in zaveza, da v svoji nadaljnji karieri še naprej delim svoje znanje in izkušnje s sodelavci ter tako prispevam k razvoju njihovih karier.

Dober igralec je tisti, ki naredi soigralca še boljšega od sebe."

Anita Stojčevska, glavna izvršna direktorica SKB banke in prejemnica priznanja Artemida 2021