Slovenske managerke na Dunaju o pomenu raznolikosti in vključenosti

19.5.2022

Dunaj13
Članice Sekcije managerk so v okviru Evropskega meseca raznolikosti obiskale predstavništvo družbe Generali Avstrija in dunajsko gospodarsko zbornico ter prisluhnile primerom dobrih mednarodnih praks na področju raznolikosti in vključenosti.

Delegacija managerk na Dunaju

Članice Sekcije managerk pri Združenju Manager so v okviru Evropskega meseca raznolikosti obiskale predstavništvo družbe Generali Avstrija, kjer jih je sprejel tudi glavni izvršni direktor Gregor Pilgram, in dunajsko gospodarsko zbornico ter prisluhnile primerom dobrih mednarodnih praks na področju raznolikosti in vključenosti.

Direktor področja HR v Generaliju Avstrija Christofer Müller ter Franziska Eder, ki je v podjetju odgovorna za raznolikost in vključenost, sta slovenski delegaciji predstavila spremembe, ki so jih na tem področju uvedli v zadnjih dveh letih. Čeprav je zavarovalništvo v Avstriji še dokaj konzervativno, v zavarovalnici Generali uspešno izvajajo projekte na področju medgeneracijskega sodelovanja in uravnoteženosti, in sicer s spodbujanjem opolnomočenja žensk prek različnih večdnevnih delavnic, mentoriranja in izmenjav. Prav tako imajo aktivne programe za osebe z ovirami, velik poudarek pa je tudi na zdravju zaposlenih in prepoznavanju izgorelosti. Ena od vrednot v Genaraliju je lojalnost, ki pa, kot pravi Müller, mora delovati v obe smeri. Tudi zato beležijo veliko zavzetost zaposlenih v podjetju. Ob tem je poudaril, da mora vsak vodja imeti predvsem rad ljudi.

Delegacija slovenskih managerk je nato obiskala Gospodarsko zbornico Dunaj, ki ima več kot 180 tisoč članov in ki je v zadnjih letih zelo aktivna tudi na področju raznolikosti in vključenosti. Avstrijski HR manager leta 2016 Michael Pichler, ki ima ogromno izkušenj s prestrukturiranji podjetij in vključevanju oseb s posebnimi potrebami, je poudaril, da se časi spreminjajo in da se lahko danes poklici še kako prilagajajo tudi osebam s posebnimi potrebami, podjetja pa lahko s pravilnim pristopom z njimi dosežejo izjemne rezultate. Eno od takih uspešnih zgodb je predstavil odličen paraolimpijski plavalec Andreas Onea. Članice Sekcije managerk so nato prisluhnile še dobrim praksam na tem področju, ki so jih predstavile podpisnice Listine raznolikosti na Hrvaškem in AMZS Slovenija.

Članice ZM so obiskale tudi slovensko veleposlaništvo na Dunaju, kjer jih je sprejel Aleksander Geržina, veleposlanik Republike Slovenije v Avstriji. Na srečanju je Barbara Žvokelj, izredna in pooblaščena veleposlanica – vodja Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri OZN, OVSE in drugih mednarodnih organizacijah na Dunaju, spregovorila o ženskih kvotah v OZN in OVSE. Podporo večji spolni uravnoteženosti na vodstvenih mestih v podjetjih in na splošno delovanje Združenja Manager pa je predstavila izvršna direktoriica ZM Petra Juvančič.