ZM v supervolilnem letu poudarja: Pot do bogate države in blaginje vodi skozi spodbudno poslovno okolje

21.1.2022

Zdruzenje Manager logotip31
Združenje Manager izpostavlja glavne izzive za gospodarstvo: večja produktivnost in družbena blaginja, razvojna davčna politika, trenutni in bodoči izzivi (po)pandemične realnosti (vključno z zelenim prehodom), korporativno upravljanje in trajnost.

»Supervolilno leto bi lahko bila priložnost, da bi se po 30 letih samostojne države odgovorno pogovorili o nadaljnjem razvoju države in družbeni blaginji,« na pragu predvolilnega obdobja meni Petra Juvančič, izvršna direktorica Združenja Manager (ZM).

V ZM, ki združuje več kot 1.200 managerk in managerjev, voditeljev slovenskega gospodarstva, bodo na prvem letošnjem dogodku, Januarskem srečanju, izpostavili glavne izzive za gospodarstvo, o katerih moramo kot država razmišljati tudi v razpravah pred volitvami:

1. večja produktivnost in družbena blaginja;
  2. razvojna davčna politika;
  3. trenutni in bodoči izzivi (po)pandemične realnosti (vključno z zelenim prehodom);
  4. korporativno upravljanje;
  5. trajnost.

Reševanje teh izzivov in zagotavljanje pogojev za uspešno delovanje podjetij je namreč naša skupna odgovornost za prihodnost, saj bomo le tako lahko zagotavljali blaginjo vseh prebivalk in prebivalcev, njeno nadaljnjo rast in razvoj naše družbe kot celote. Zato si v gospodarstvu želimo, da bi jih ustrezno naslovili tudi v razpravah v obdobju pred volitvami, predvsem pa, da bi se na ravni družbe kot celote povezali in sodelovali pri uresničevanju razvojnih izzivov.

Ob tem Juvančič izpostavlja: »Pot do bogate države in blaginje vodi skozi spodbudno poslovno okolje, v katerem ljudje lahko veliko zaposlujejo in ustvarjajo. Za solidarnost in socialno državo namreč največ naredijo prav gospodarski razvoj in investicije, ki odpirajo kakovostna delovna mesta, ta pa prinašajo prihodke za zdravstvo, pokojnine in socialno varnost nasploh.«

Čas je torej, da se v državi začnemo odgovorno ukvarjati s prihodnostjo in razvojem, večjo konkurenčnostjo – spomnimo, da je lani Slovenija doživela enega največjih padcev na lestvici mednarodne konkurenčnosti IMD in je zdaj šele na 40. mestu med 64 državami – ter nujno potrebnih reformah, od zdravstvenega, šolskega do pokojninskega sistema.

Združenje Manager bo zato v naslednjih tednih in mesecih izpostavljalo glavne izzive za gospodarstvo in bo tako že v sredo, 26. januarja, na Januarskem srečanju soočilo voditelje političnih strank glede ključnih zavez za gospodarstvo.