Mladi manager 2018 je Igor Verstovšek

30.1.2019
Igor Verstovsek2

Združenje Manager je priznanje Mladi manager 2018 podelilo Igorju Verstovšku, solastniku in prokuristu podjetja Cosylab. »Začeli smo kot skupina študentov, ki ni vedela nič o managementu ali voditeljstvu. Imeli pa smo en drugega, mentorja in dobro smo se razumeli. To je bil glavni razlog, da smo ustanovili podjetje. Potem so se stvari kar nekako začele dogajati,« je dejal Verstovšek ob prevzemu priznanja. Kot del skupine študentov je leta 2001 pod okriljem največjega slovenskega raziskovalnega Instituta Jožef Stefan zasnoval Cosylab. Ta je postal vodilni ponudnik na svetu na področju dobave strojnih in programskih rešitev za krmiljenje jedrskih pospeševalnikov in drugih velikih fizikalnih eksperimentov.

Cosylab je že od ustanovitve globalno in izrazito izvozno naravnano podjetje, ki zaposluje 180 ljudi. Njegovi največji tržišči sta EU in ZDA. Ima hčerinske družbe v ZDA, Švici, na Kitajskem, Švedskem in Japonskem, ki vsa delujejo pod blagovno znamko Cosylab. Cilj podjetja je, da postane nepogrešljiv dobavitelj krmilnih sistemov za protonsko terapijo (za zdravljenje raka), zato želi tržni delež, ki je že večinski, še povečati. Podjetje se v zadnjih treh letih spreminja iz storitvenega v podjetje, ki razvija in prodaja lastne produkte. Ob produktih na področju medicinske fizike in zdravljenja raka razvija krmilne sisteme tudi za jedrske pospeševalnike, fuzijske reaktorje in velike sisteme radioteleskopov.

Čisti prihodki od prodaje skupine Cosylab so v zadnjem fiskalnem letu (med aprilom 2017 in marcem 2018) presegli 15 milijonov evrov, kar je malo manj kot leto prej in približno 20 % več kot leto pred tem. Največ, 5 milijonov evrov so ustvarili na trgu EU in 3 milijone v ZDA. Dodana vrednost na zaposlenega je bila v 2017 101 tisoč evrov, kar je za skoraj 100 % več od povprečja panoge.

Verstovšek ima izjemno sposobnost razumevanja in reševanja kompleksnih problemov, izpostavljajo sodelavci. Sam je ponosen, da so v podjetju oblikovali sploščeno in sproščeno organizacijsko kulturo ter v 2015 prejeli Zlato Nit za najboljšega zaposlovalca v kategoriji srednje velikih podjetij. Osebno se trudi biti zgled predvsem mlajšim, da je mogoče z veseljem do naravoslovja, dobrimi idejami in pravim pristopom ohraniti igrivost in si hkrati ustvariti zanimivo karierno pot.