Raziskava: Ženske globalno zasedajo okoli petino stolčkov v upravah

26.2.2022

gender equality6
Če se bo ta trend nadaljeval, bo svet približno enako zastopanost spolov po svetu predvidoma dosegli šele leta 2045, ugotavlja raziskava družbe Deloitte Global in organizacije The 30% Club.

Ženske na globalni ravni zasedajo 19,7 odstotka položajev v upravah. Če se bo ta trend nadaljeval, bo svet približno enako zastopanost spolov po svetu predvidoma dosegli šele leta 2045, ugotavlja raziskava družbe Deloitte Global in organizacije The 30% Club.

Letošnje poročilo Women in the boardroom: A global perspective, ugotavlja, da se je delež žensk v upravnih odborih glede na zadnje poročilo iz leta 2019 povečal za 2,8 odstotne točke. Napredek je z nekaj pomembnimi izjemami počasen, vendar vsaj tolikšen, da je za sedem let skrajšal napoved poročila za leto 2019, da bo svet enako zastopanost dosegel šele leta 2052.

Največji napredek so zabeležile Avstrija, Kanada, Irska, Italija, Poljska, Portugalska, Španija, Združeno kraljestvo in ZDA, so sporočili iz Deloitta.

V obdobju od 2016 do 2018 je sicer rast deleža žensk v upravah znašala 1,9 odstotne točke.

Čeprav se je globalna zastopanost žensk v upravnih odborih leta 2021 nekoliko povečala, je rast števila predsednic upravnih odborov in glavnih izvršnih direktoric manj opazna; predsednic je le 6,7 odstotka, glavnih izvršnih direktoric pa pet odstotkov. To kaže, da večji odstotek žensk v upravnih odborih še ne pomeni nujno tudi večjega odstotka žensk na vseh vodilnih pozicijah, poudarjajo v Deloittu.

V podjetjih, kjer je v vlogi glavne izvršne direktorice ženska, je sicer predstavnicam ženskega spola na voljo bistveno več mest med člani uprave kot v organizacijah, ki jih vodijo moški, in sicer 33,5 odstotka v primerjavi z 19,4 odstotka. Podobno velja za podjetja z ženskimi predsednicami uprave - v upravnih odborih teh podjetij sedi 30,8 odstotka žensk, v podjetjih, ki jim predsedujejo moški, pa le 19,4 odstotka. Prav tako je večja verjetnost, da bodo mešane uprave za predsednico oz. glavno izvršno direktorico imenovale žensko.

Med obravnavanimi državami največji delež položajev v upravah ženske zasedajo v Franciji (43,2 odstotka), na Norveškem (42,4 odstotka) ter v Italiji (36,6 odstotka). Najmanjši je delež žensk v upravah v Katarju in Savdski Arabiji, 1,2- oz. 1,7-odstoten.

Na svetovni ravni ženske v povprečju opravljajo funkcijo direktorice 5,1 leta, kar je 0,4 leta manj kot leta 2018. Pri moških je ta čas padel z osmih let na 7,6 leta.

Čeprav se vlade in lokalne organizacije v skoraj vseh državah trudijo povečevati število žensk na vodilnih mestih, bosta javni in zasebni sektor morala okrepiti svoja prizadevanja za večjo enakost spolov, ugotavljajo avtorji študije.

Analize temeljijo na podatkih za 10.493 podjetij iz 51 držav ter več kot 176.340 direktorskih funkcij.

Vir: STA