Dr. Igor Cesarec: Globalno gospodarstvo na razpotju

10.9.2021

Igor Cesarec2
Ključno vlogo pri naslavljanju gospodarskih izzivov bosta odigrali monetarna in fiskalna politika, piše dr. Igor Cesarec.

Globalno gospodarstvo se trenutno nahaja na izredno delikatni točki. Po zgodovinskem krčenju gospodarske rasti leta 2020 in zgodovinskem okrevanju v tem letu leži sedaj pred njim vrsta pomembnih izzivov.

Kot prvo, širjenje različnih sevov koronavirusa (npr. delta sev in ostali) predstavlja grožnjo za povpraševanje. Čeprav se raven gospodarske aktivnosti sedaj manj odziva na porast primerov koronavirusa kot v letu 2020 ali pa celo v začetku tega leta, pa bi lahko širjenje različnih sevov še vedno negativno vplivalo na pripravljenost potrošnikov, da povečajo svojo udeležbo v gospodarskih aktivnostih, ki zahtevajo stik 'v živo'. To bi lahko upočasnilo okrevanje gospodarstva.

Kot drugo, od letošnjega poletja dalje ekonomski podatki nakazujejo na upočasnitev gospodarske rasti na Kitajskem. Ta upočasnitev trenutno sicer ne zgleda drastična, vendar glede na pomembno vlogo Kitajske v svetu bi vsaka upočasnitev njene rasti lahko imela negativen vpliv na globalno gospodarstvo. Posledice tega se že lahko občutijo v drugih državah, na primer v Nemčiji.

Oba omenjena dejavnika sta že vodila do tega, da so se v preteklih tednih napovedi glede prihodnje gospodarske rasti nekoliko znižale.

Kot zadnje, po desetletjih umirjene inflacije – še posebej v razvitih državah – je trenutna epizoda inflacijskega pritiska številne presenetila. Glede na to da izvor trenutnega skokovitega porasta inflacije leži v ponudbenem delu gospodarstva, ki bi se naj po napovedih naše raziskovalne skupine v Citigroupu v prihodnjih mesecih normaliziral, je verjetno, da se bo ta inflacijska epizoda izkazala za prehodno. Vendar bi kljub temu lahko bila dovolj, da povzroči nekaj nelagodja med potrošniki, podjetji in oblikovalci politik.

Glede na njihov globalen vpliv bodo posledice teh dejavnikov daljnosežne in Slovenija iz njih nikakor ne bo izvzeta. Kakor je bil to primer že na višku pandemije v prejšnjem letu, bosta tudi sedaj ključno vlogo pri naslavljanju teh izzivov odigrali tako monetarna kot tudi fiskalna politika.

Dr. Igor Cesarec je podpredsednik oddelka za globalne makroekonomske raziskave ameriške banke Citigroup v New Yorku.