Blagovna menjava tudi februarja višja

4.4.2022

navzgor88

Slovenija je februarja izvozila za 3,6 milijarde evrov blaga, kar je 18,7 odstotka več kot februarja lani, uvoz pa pa je bil medletno višji za 50,3 odstotka in je znašal 4,2 milijarde evrov. Primanjkljaj v blagovni menjavi je bil tako pri 0,6 milijarde evrov. Pokritost uvoza z izvozom je bila 85,2-odstotna, poroča STA.

Kot je danes objavil državni statistični urad, je bila tako vrednost izvoza kot vrednost uvoza višja tudi od povprečnih vrednosti mesečnega izvoza in uvoza v leti 2021, in sicer izvoz za 8,4 in uvoz pa za 19,6 odstotka.

Slovenija je približno dve tretjini vsega blaga, izvoženega februarja, izvozila v države članice EU, hkrati pa iz njih uvozila malo manj kot dve tretjini celotnega uvoza blaga. Vrednost v te države izvoženega blaga je znašala 2,4 milijarde evrov ali 21 odstotkov več kot februarja lani. Vrednost uvoza iz držav EU pa je znašala 2,6 milijarde evrov, kar je na letni ravni 32,4 odstotka več.

Tudi obseg trgovanja Slovenije s preostalimi državami je bil večji kot februarja lani. V te države je Slovenija izvozila za 1,2 milijarde evrov blaga ali za 14,2 odstotka več, od tam pa uvozila za 1,5 milijarde evrov blaga ali za 95,7 odstotka več kot februarja lani. "Glede visoke stopnje rasti uvoza blaga iz držav nečlanic velja omeniti, da je bila vrednost uvoza iz teh držav v lanskem letu najnižja prav v februarju," pravijo statistiki.

Vir: STA