Krepka rast blagovne menjave, primanjkljaj v treh mesecih 1,6 milijarde evrov

5.5.2022

navzgor6

Slovenija je v prvem četrtletju izvozila za 11,5 milijarde evrov blaga, kar je 21,6 odstotka več kot v enakem obdobju lani, uvoz pa je porasel za 48,1 odstotka na 13,1 milijarde evrov, poroča STA. Primanjkljaj je tako znašal 1,6 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom je bila 87,4-odstotna, je danes objavil državni statistični urad.

Izvoz v članice EU je v trimesečju porasel za 24,6 odstotka na 7,8 milijarde evrov, uvoz od tam pa za 35,1 odstotka na 8,3 milijarde evrov.

Izvoz v ostale države se je glede na lansko prvo trimesečju povečal za 15,6 odstotka, znašal je 3,6 milijarde evrov, uvoz iz teh držav pa je bil s 4,8 milijarde evrov večji za 81,5 odstotka.

Največji delež k skupnemu izvozu v prvem četrtletju so prispevali proizvodi iz blagovnega sektorja stroji in transportne naprave, in sicer okoli 30 odstotkov. Sledile so kemikalije in sorodni izdelki, izdelki, razvrščeni po materialu, razni industrijski izdelki ter mineralna goriva in maziva.

K uvozu pa so v največji meri prispevali kemikalije in sorodni izdelki, stroji in transportne naprave, izdelki, razvrščeni po materialu, mineralna goriva in maziva ter razni industrijski izdelki.

Samo marca je Slovenija izvozila za 4,4 milijarde evrov blaga, kar je 23,7 odstotka več kot marca lani, uvoz pa je porasel za 45,5 odstotka na pet milijard evrov in je bil na letni ravni višji za 45,5 odstotka. Pokritost uvoza z izvozom je bila 87,2-odstotna, primanjkljaj je znašal okoli 0,6 milijarde evrov.

Vrednosti izvoza in uvoza sta bili marca višji tudi od povprečnih mesečnih vrednosti v prejšnjem letu. Izvoz je bil višji za 32,2 odstotka, uvoz pa za 42,6 odstotka.

S trgovanjem z državami EU je Slovenija ustvarila 68,3 odstotka vsega izvoza in 65 odstotkov vsega uvoza. Vrednost blaga, izvoženega v države EU, je znašala tri milijarde evrov, kar je 22,4 odstotka več kot marca lani. Vrednost uvoza iz teh držav se je povečala za 34,7 odstotka na 3,2 milijarde evrov.

Vrednost blaga, izvoženega v države zunaj EU, je marca znašala 1,4 milijarde evrov oz. 26,7 odstotka več kot marca 2021. Vrednost uvoza iz teh držav se je povečala za 70,8 odstotka na 1,7 milijarde evrov.

Pri trgovanju z nečlanicami EU so pomemben delež predstavljali t. i. posli oplemenitenja. Brez teh poslov je izvoz blaga v države izven EU marca znašal 0,9 milijarde evrov ali 22,3 odstotka več kot marca lani. Uvoz blaga iz teh držav brez poslov oplemenitenja je prav tako znašal 0,9 milijarde evrov oz. je bil vrednostno višji za 43,8 odstotka.

Vir: STA