dr. Babett Stapel: Za razlike moramo biti hvaležni

2.3.2023

Foto Andraz Kobe 174

Naše delovno življenje je običajno polno obveznosti, ki jih moramo organizirati, rešiti in spraviti naprej, tako da nam pogosto zmanjka časa za razmislek in ponovno vrednotenje svojih pogledov in prepričanj. Priznanje Artemida je zelo pomembna spodbuda. Ne samo, da razmislim o svoji pretekli poklicni poti, temveč še pomembneje: da javno poudarim svojo zavezo in strast do podjetja in letališča, da se znova posvetim temi ženskega vodenja in enakopravnosti med spoloma ter da izrazim hvaležnost za privilegij, da lahko doživim Slovenijo.

Moja vizija v Fraportu Slovenija je, da ljubljansko letališče znova postane prva izbira med letališči v regiji tako za potnike kot za letalske družbe in zaposlene. Zato s poslovnega vidika načrtujemo velik korak naprej na naši poti k okrevanju; želimo se namreč močno približati prometu in finančnim rezultatom iz leta 2019. Na področju infrastrukture bomo letos skupnim naložbam v višini 67 milijonov evrov (2014–2022) dodali še približno 13 milijonov. Na področju storitev je ključno zaposlovanje dodatnega osebja za oskrbo potnikov in upravljanje sredstev zemeljske oskrbe, saj želimo biti pripravljeni, da lahko obvladamo letošnji pričakovani porast prometa v višini približno 25 odstotkov. Z vidika letališča je naš pomemben cilj še vedno povečanje povezljivosti, torej da zagotovimo pogostejše lete in dodamo nove destinacije. Da bi to dosegli, bomo sodelovali z državo in letalskimi prevozniki, saj je izboljšanje povezljivosti odločitev, ki temelji na povpraševanju, sprejmejo pa jo letalski prevozniki. Zato je treba zanjo zagotoviti spodbude in podporo vseh vključenih deležnikov.

Na področju enakopravnosti spolov lahko s ponosom rečem, da smo to že dosegli med vodji naših oddelkov, torej na ravni, ki poroča neposredno meni. Enako velja za administrativno področje, na katerem zaposlene predstavljajo več kot polovico sodelavcev. Razmere so nekoliko drugačne na operativnih področjih, na katerih tri četrtine zaposlenih predstavljajo moški. To ni presenetljivo, saj so delovna mesta, predvsem pri storitvah oskrbe zrakoplovov in gašenju požarov, fizično zelo zahtevna. Seveda bi zaposlovali več žensk, če bi se jih prijavilo več oziroma če pri tem ne bi bile zahtevane določene fizične predispozicije. Vsekakor pa sta odločilna dejavnika usposobljenost in sposobnost opravljanja dela. Moj nasvet za podporo enakopravnosti med spoloma: poudarjajmo, da obstaja povezava med raznolikostjo spolov na vodstveni ravni in boljšimi finančnimi rezultati. Enakopravnosti med spoloma ne obravnavajmo kot tekmovanje, temveč moramo biti hvaležni za razlike, ki obstajajo med nami. Preverimo, če odločitev o napredovanju podpira ženske, da lahko dosežejo vrh karierne lestvice. Moškega direktorja spomnimo, da lahko ustvarjamo tudi boljšo prihodnost za naše hčere. In morda razmislimo, kako bi lahko danes drugače opredelili »možatost«.

Dejstvo, da je bilo priznanje Artemida podeljeno direktorici s tujim potnim listom, pove veliko: gre tudi za preseganje meja nacionalne pripadnosti in priznavanje raznolikosti in vključenosti. Na enkraten in čaroben večer, ko sem prejela priznanje, je bila Slovenija zame znova nekaj posebnega in sem zanjo hvaležna. Živim v eni od najlepših držav v Evropi z gozdovi, gorami, rekami, morjem in svojo »butičnostjo« - vse to prispeva svoj del. Navsezadnje pa gre predvsem za ljudi. Resda prihajamo iz različnih okolij in kultur, kar na delovnem mestu včasih pomeni, da je treba na obeh straneh najti nekaj dobre volje, toda na koncu vedno prevladajo naš profesionalizem, skupna želja po napredku in prefinjen smisel za humor. Skratka, zares mi je v čast, da živim in delam v Sloveniji. Zato se vam znova zahvaljujem za to čudovito in pomenljivo priznanje!

dr. Babett Stapel, poslovodna direktorica Fraport Slovenija in prejemnica priznanja Artemida 2022