Bojan Ivanc, GZS, za Finance: Prihodnje leto bo bolj bolelo

24.6.2022

energetska kriza4
Bolečino visokih cen energentov in hrane bomo kot gospodarstvo verjetno polno občutili šele v letu 2023, pričakuje glavni ekonomist GZS.

Glavni ekonomist Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) Bojan Ivanc je v intervjuju za Finance poudaril, da je prejšnje leto preseglo pričakovanja največjih optimistov, saj je bila rast BDP več kot 8-odstotna, družbe so lani ustvarile za okoli 120 milijard evrov prihodkov (22 milijard več kot leto prej, in sicer na domačem in tujem trgu), rast dodane vrednosti v družbah je znašala 28 milijard evrov (15 odstotkov več kot predlani), izrazito pa se je povečala tudi produktivnost, ki je bila 53 tisoč evrov na zaposlenega (13 odstotkov več kot predlani).

Letos pričakuje realno rast BDP pri dobrih štirih odstotkih, kar pomeni, da bo druga polovica leta zahtevnejša. A kljub temu vidi priložnosti v zelenem prehodu in krajšanju dobavnih verig, saj se nekatere evropske multinacionalke vračajo k slovenskim podjetjem, ki poskušajo obuditi proizvodne programe, ki prej niso bili dovolj dobičkonosni, zdaj pa bolj cenijo logistično zanesljivost in krajšo pot.

Dodaja, da bo slovensko gospodarstvo bolečino visokih cen energentov in hrane verjetno bolj polno občutilo šele v prihodnjem letu, a se bo slovenska rast BDP tudi v letu 2023 verjetno gibala med dvema in tremi odstotki.

Več v intervjuju za Finance