Največ prostih delovnih mest po letu 2008

11.8.2022

zaposleni gostinstvo12

V drugem četrtletju je bilo v Sloveniji razpisanih skoraj 25.900 prostih delovnih mest, kar je za šest odstotkov več kot v prvem. Število prostih delovnih mest je tako po podatkih statističnega urada doseglo najvišjo raven od leta 2008, odkar izvajajo to raziskovanje. Največ prostih delovnih mest je bilo v gostinstvu, poroča STA.

Ponudba prostih delovnih mest je bila v primerjavi s prvim četrtletjem manjša le v šestih dejavnostih. Najizraziteje je upadla v predelovalnih dejavnostih (300 manj) in gradbeništvu (210 manj), na kar so po ocenah statistikov morda vplivale nestabilne razmere na področju cen osnovnega materiala in pogonskih goriv, ali pa se je začel umirjati trend intenzivnega iskanja novih sodelavcev, ki so ga zaznali v prejšnjih treh četrtletjih.

Na letni ravni se je povpraševanje po novi delovni sili povečalo za četrtino, kar pomeni za skoraj 5100 prostih delovnih mest več. Kot so dodali, je bila medletna rast s 1100 prostimi delovnimi mesti več najopaznejša v gostinstvu. Povpraševanje je bilo tokrat večje kot pred enim letom v vseh področjih dejavnosti razen v rudarstvu, predelovalnih dejavnostih in poslovanju z nepremičninami.

Število zasedenih delovnih mest je bilo na letni ravni za 19.300 višje. Omenjeno število po navedbah statistikov konstantno raste od drugega četrtletja 2014, izjema je bilo drugo četrtletje 2020, ko je izbruhnila epidemija covida-19.

Na četrtletni ravni je bilo na ravni države skoraj 2300 zasedenih delovnih mest več. V tem obdobju so intenzivneje zaposlovali delodajalci z 10 in več zaposlenimi osebami, saj se je pri njih število zasedenih delovnih mest povečalo za 2500. Po drugi strani se je pri manjših delodajalcih, z enim do devet zaposlenimi osebami, število zasedenih delovnih mest nekoliko zmanjšalo.

Stopnja prostih delovnih mest je bila v drugem četrtletju najvišja v gostinstvu, 8,3-odstotna, kar je za 1,5 odstotne točke več kot v prejšnjem četrtletju. K temu je pripomoglo predvsem večje povpraševanje po novi delovni sili v gostinstvu, saj je bilo razpisanih za skoraj 560 oz. četrtino prostih delovnih mest več kot v prejšnjem četrtletju, so navedli na statističnem uradu.

Po drugi strani se število zasedenih delovnih mest v tej dejavnosti ni povečalo skladno z obsegom povpraševanja, bilo jih je približno 100 več. V zadnjem letu je bilo v gostinstvu zasedenih delovnih mest okoli 30.000. Največ jih je bilo tik pred začetkom epidemije covida-19 v prvem četrtletju 2020, in sicer 31.700.

Vir: STA