Zavedati se moramo priložnosti, ki jih prinaša sodelovanje

31.1.2024

iztok

Predsednica RS Natasa Pirc Musar v pogovoru z dr. Iztokom Seljakom predsednikom Zdruzenja Manager

Izvrsna direktorica Zdruzenja Manager Petra Juvancic med pogovorom z dr. Miho Skerlavajem

dvorana
Foto: Borut Cvetko, Mediaspeed

»Premalo smo samozavestni, posledično premalo ambiciozni in si postavljamo prenizke cilje. Zato smo neodgovorni do samega sebe in do drugih. Namesto da bi sodelovali, se borimo eden proti drugemu na vseh mogočih ravneh. To nam preprečuje, da bi bili boljši in učinkovitejši,« je v uvodnem pogovoru z Natašo Pirc Musar, predsednico Republike Slovenije, je na Januarskem srečanju članic in članov Združenja Manager, predstavnikov političnega vrha in drugih pomembnih članov naše družbe razgrnil idr. Iztok Seljak, predsednik Združenja Manager, in dodal: »Skrajni čas je za prehod v novo, samozavestno, ambiciozno, odgovorno do vseh in z vsemi sodelujočo Slovenijo, ki bo navduševala najprej sebe in potem vse druge.«

Pirc Musar je na vprašanje, kako bo sama dvignila samozavest, ambicioznost, odgovornost in sodelovanje ter kako bomo končno tako v politiki kot tudi širše zares zaznali ta odgovornejši pogled, da ključna vprašanja niso ne leva ne desna, temveč razvojna, enaka za vse, odgovorila: »Vsi, predvsem pa v politiki, se moramo zavedati, kako pomembna je dostojna komunikacija. Obenem moramo poudarjati dobre zgodbe. Z velikim veseljem hodim po terenu in obiskujem uspešna podjetja. V Sloveniji je izjemno veliko dobrih podjetnic in podjetnikov, podjetij, ki konkurirajo na svetovnih trgih. Moramo se začeti pogovarjati o teh dobrih zgodbah, ker jih potrebujemo. A pogovor mora biti dostojen, argumentiran, predvsem pa informiran.«

Podvig: Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj.
Zaradi aktualnega družbenega stanja so v združenju zagnali gibanje Podvig: Mi danes. Mi jutri. Mi vsi skupaj. Njegov namen je dvigniti pričakovanja oziroma zahteve družbe do poslovnih, političnih in drugih voditeljev. Dokazati, da se v slovenskem gospodarstvu in širše da narediti preboj v družbo večje blaginje za vse.

Na lanskem Managerskem kongresu so zato sestavili delovne skupine, v katerih sodeluje več kot 130 članic in članov združenja, ki od oktobra 2023 poglobljeno raziskujejo in se ukvarjajo s konkretnimi projekti, s katerimi bodo v našem gospodarstvu ter družbi lahko dosegli premike. Projekti so v fazi uresničevanja, najboljši pa bodo predstavljeni na Managerskem kongresu septembra. Na Januarskem srečanju so zbranim predstavili opredelitev vrednot poslovnega voditeljstva, ki so samozavest, ambicioznost, odgovornost in sodelovanje.

Zavedati se moramo priložnosti, ki jih prinaša sodelovanje

Izvršna direktorica Združenja Manager Petra Juvančič je v pogovoru z dr. Miho Škerlavajem z ljubljanske ekonomske fakultete tudi naslovila vrednote sodobnih poslovnih voditeljev in voditeljic. »Sodobno vodenje ljudi se je v zadnjih letih močno spremenilo. Zdaj obstaja težnja po trajnostnem voditeljstvu, kar pomeni, da voditelj ni več samo jaz, temveč mora razmišljati o ekipi, o nas. Pomembno je, da ohranjamo zdravo mero samozavesti in odločnosti, hkrati pa se moramo izogniti pastem egocentrizma ,« pravi Juvančič.

Na vprašanje, kako to doseči, Škerlavaj odgovarja: »Zavedati se moramo svojih omejitev in priložnosti, ki jih prinaša sodelovanje z drugimi. Gre za ponižnost, ki pa je ne enačim z odsotnostjo ambicije.«

Branko Franc Selak prejemnik priznanja življenjsko delo na področju managementa 2023

Branko Franc Selak je dolgoletni direktor podjetja Marmor Hotavlje, ki je kljub delni upokojitvi v času gradbene krize ponovno prevzel vajeti družbe in ji pomagal vstati iz pepela.

Pod njegovo taktirko je hotaveljska družba kot prvi kamnar na svetu nabavila računalniško krmiljen stroj za obdelavo kamna. Razvili so nove tehnologije za pridobivanje in proizvodnjo kamna, hotaveljski kamnoseki pa so sodelovali pri gradnji številnih pomembnih objektov doma in v tujini. Med pomembnejšimi projekti Marmorja Hotavlje je bila rezidenca takratnega iraškega zunanjega ministra, za katero so naročilo prejeli 1972. Druga prelomnica je bil konferenčni center hotela Sheraton v Zimbabveju, okrasili so ga z 10.000 kvadratnimi metri rdečega hotaveljskega marmorja. S kamnom so opremili tudi ljubljanski Cankarjev dom, hotel Kempinski v Minsku in hram Sv. Save v Beogradu. Iz njihovega kamna je fasada na dunajskem Bussines park Vienna. Danes družba velja za svetovnega voditelja v nišnem luksuznem segmentu opreme jaht.

Lani so dosegli 19 milijonov evrov prometa z dodano vrednostjo 57.000 evrov na zaposlenega. V petih letih so prihodki zrasli za več kot 60 %. Marmor Hotavlje, ki temelji na skoraj 300-letni tradiciji, je svetovni zgled trajnostne in dinamične rasti.

»Pomembno je, da se znamo medsebojno spoštovati. Če uspeš, da poleg tega pride do medsebojnega zaupanja, si zagotovo zmagovalec,« tako Selak.

Več o letošnjem prejemniku priznanja

Mladi manager 2023 je Michal Maco, direktor podjetja Corwin v Sloveniji

Na Januarskem srečanju je bil razglašen mladi manager leta 2023. To je postal direktor podjetja Corwin v Sloveniji Michal Maco. Želja po oblikovanju prostora in stavb ter prostorskem načrtovanju izvira iz zgodnjega otroštva. V rojstnem mestu je ustanovil nevladno organizacijo za preobrazbo degradiranih mestnih prostorov v vitalne in zelene površine. To poslanstvo je prenesel tudi v svoje delo pri podjetju Corwin.

Ima jasen cilj in vizijo, kako zgraditi močno lokalno podjetje za razvoj trajnostnih nepremičninskih projektov, ki bo najbolj inovativno in pustilo pečat. Podjetje, ki bo Ljubljani prinašalo dodano vrednost in izboljšalo kakovost življenja meščanov. V zadnjih šestih letih, odkar je predstavnik podjetja Corwin v Sloveniji, je korenito povečal število projektov, vzpostavil sodelovanje z nekaterimi svetovno najbolj znanimi arhitekturnimi studii. Ekipo sedmih zaposlenih je okrepil na 45 sodelavcev. Podjetje je leta 2022 prihodke v primerjavi z letom prej povečalo za desetkrat, in sicer na dobrih 20 milijonov evrov. Pri tem so ustvarili dobrih 29.000 evrov dobička.

Poslovni voditelj je uspešen, če vodi z zgledom
Poudarja transparentnost, poštenost ter inovativno in odprto komunikacijo. Zaposlene spodbuja k razvoju novih idej in nenehnemu izobraževanju ter sledi prepričanju, da je vodja uspešen le, če vodi z zgledom. Veliko vlaga v samoizobraževanje, učenje novih trendov, coaching. Stavi na politiko odprtih vrat, s katero zaposlenim dokazuje, da so slišani, upoštevani, spoštovani, varni. Zaveda se pomena zdravja, zato je nedavno vsem zaposlenim omogočil pregled za raka prostate in dojk. Prizadeva si biti zgled tudi izven delovnega okolja, trajnost namreč zaznamuje tudi njegovo zasebno življenje. Uporablja predvsem reciklirane materiale, vanje zavije sendvič, ki si ga pripravi za v hribe, v stanovanju v bloku pa kompostira s pomočjo črvov.

Dr. Vita Godec in Eva McLellan sta prejemnici priznanja Artemida 2023
Združenje Manager je v dr. Viti Godec, direktorici podjetja Lenis farmacevtika, ter Evi McLellan, generalni direktorici podjetja Roche Slovenija, prepoznalo managerki, ki sta uspešno prebili stekleni strop in posegli po svojih poslovnih sanjah. V Lenis farmacevtiki so v 2022 pripojili slovensko hčerinsko podjetje Medicopharmacia. Realizirali so prihodke v višini 33,1 milijona evrov, kar je 25 % več od konsolidiranih prihodkov obeh družb v letu 2021.

Družba Lenis farmacevtika je po združitvi s podjetjem Medicopharmacia pod taktirko dr. Vite Godec prihodke povečala za četrtino v primerjavi s prihodki obeh podjetij pred združitvijo skupaj. V Roche Slovenija pa so poskrbeli za uvedbo inovativnih rešitev za slovenske bolnike tako na področju farmacevtike kot diagnostike. Med drugim so dali na trg dve novi zdravili, ki sta vsako na svojem področju svojevrstna terapevtska inovacija. 

Foto: Borut Cvetko (Mediaspeed) za Združenje Manager