Medeja Lončar: Novi prekarci bodo tisti, ki ne bodo imeli dostopa do znanja

18.5.2021

Medeja Loncar prekarnost maj22
Dostop zaposlenih do znanja bo v prihodnje pomemben izziv pri preprečevanju prekarnosti, meni Medeja Lončar. "Hiter razvoj tehnologij zahteva vseživljenjsko učenje," je dejala in izrazila bojazen, da prekarni delavci dostopa do novih znanj ne bodo imeli.

Problematiko prekarnosti je mogoče reševati le sistemsko, interdisciplinarno in z dialogom, so bili enotni udeleženci virtualnega dogodka Prekarnost 360 v organizaciji Ekonomske fakultete Univerze v Ljubljani in Inštituta za študije prekariata. Medeja Lončar, predsednica Združenja Manager in direktorica Siemensa Slovenija, je poudarila, da je ta izziv tudi odgovornost managerjev, vendar pa problematika prekarnosti presega samo gospodarske organizacije: "Iskanje rešitev bo šlo v smeri povezovanja vseh, ki smo danes nastopili na dogodku - od znanstvene in raziskovalne sfere, humanistike, gospodarstva, države - v družbenem dogovoru bomo našli pravo rešitev."

Ob tem je izpostavila pomen trajnostnega vodenja, ko se managerji ne osredotočajo le na dobiček, ampak v vodenje vključujejo tudi druge vidike, kot so družbeni, okoljski, osebnostni: "Ti pogledi segajo širše in se dotikajo tudi prekarnosti. V središču mora biti človek, delo pa mora biti največja vrednota. Če želimo imeti uspešna podjetja, potrebujemo angažirane zaposlene in to je naloga vodij."

Kaj bodo izzivi nove prekarnosti? "Novi prekarci bodo tisti, ki ne bodo imeli dostopa do znanja in se ne bodo mogli prilagajati hitremu razvoju novih tehnologij," je odgovorila Lončar in dodala, da prav ta hiter razvoj tehnologije zahteva vseživljenjsko učenje. Opozorila je na avtomatizacijo in digitalizacijo, ki bosta odnesli ogromno delovnih mest, ne le v proizvodnji, ampak tudi tistih, ki so bila relativno dobro plačana, npr. v bankah, zavarovalnicah itd.: "Če v tem trenutku govorimo o dveh odstotkih prekarnih delavcev, je odgovornost nas vseh, da razmišljamo, kako bo v prihodnje in kako bomo reševali nove izzive, ki prihajajo."

Več: STA