Višja obdavčitev dela zniža gospodarsko rast

27.8.2021

Ifo2
Analiza münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo kaže, da zvišanje davčne obremenitve višjih prihodkov negativno vpliva na gospodarsko rast in zaposlenost.

Analiza münchenskega inštituta za gospodarske raziskave Ifo kaže, da zvišanje davčne obremenitve višjih prihodkov negativno vpliva na gospodarsko rast in zaposlenost, poroča Delo. Ti rezultati so relevantni in aktualni tudi za Slovenijo, saj bodo septembra poslanci odločali o vladnih davčnih predlogih.

Analiza še ugotavlja, da nižje davčne stopnje za podjetja prinesejo višje plače, večjo zaposlenost in hitrejšo rast, dolgoročno pa bi se tudi davčni prihodki vrnili na raven pred razbremenitvijo. V študiji so preverjali učinke morebitnega znižanja stopnje davka na dobiček podjetij s 30 na 25 odstotkov in skrajšanje obdobja davčno priznane amortizacije za naložbe z desetih na štiri leta. Kombinacija obeh ukrepov bi po izračunih Ifa znižala davčne prihodke v Nemčiji za 30 milijard evrov, na drugi strani pa bi povečala investicije za 5,5 odstotka, potrošnjo gospodinjstev za 2,9 odstotka, plače za štiri odstotke in zaposlenost za 1,4 odstotka, še poroča Delo, ki povzema izjavo predsednika Ifa Clemensa Fuesta: »V prehodnem obdobju bi država zbrala manj davčnih prihodkov. Vendar se na to lahko gleda kot na investicijo države v višje plače, večjo zaposlenost in večjo potrošnjo v prihodnje.«

Več v Delu