Ocena gospodarske rasti območja z evrom v prvem trimesečju zvišana na 0,3 odstotka

17.5.2022

navzgor8

Evropski statistični urad Eurostat je malenkost zvišal oceno gospodarske rasti v območju z evrom v letošnjem prvem četrtletju, poroča STA. Območje je po sezonsko prilagojenih podatkih na četrtletni ravni zabeležilo 0,3-odstotno rast, v prvi oceni 0,2-odstotno. Rast v EU je ostala pri 0,4 odstotka, kaže danes objavljena druga ocena Eurostata.

Območje z evrom je v zadnjem lanskem četrtletju zabeležilo 0,3-odstotno rast bruto domačega proizvoda (BDP), celotna EU pa 0,5-odstotno.

Na letni ravni je bila gospodarska rast v območju z evrom med januarjem in marcem 5,1-odstotna, in ne petodstotna iz prve ocene, v EU pa je ostala pri 5,2 odstotka. Med oktobrom in decembrom lani se je obseg BDP v državah z evrom okrepil za 4,7 odstotka, v vseh članicah unije pa za 4,9 odstotka.

Število zaposlenih oseb se je v območju z evrom v prvem četrtletju v primerjavi s četrtletjem prej povečalo za 0,5 odstotka in v EU za 0,4 odstotka. V zadnjem lanskem četrtletju je v evrskem območju in EU zraslo za 0,4 odstotka.

V medletni primerjavi se je povečalo v evrskem območju za 2,6 odstotka in za 2,5 odstotka v EU. V zadnjem lanskem četrtletju se je število v tej primerjavi tako v območju z evrom in v EU povečalo za 2,1 odstotka, je še navedel Eurostat.

Vir: STA