Gospodarsko razpoloženje se je januarja izboljšalo

25.1.2022

navzgor62
Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je januarja izboljšalo tako na mesečni kot letni ravni.

Razpoloženje v slovenskem gospodarstvu se je januarja izboljšalo tako na mesečni kot letni ravni. Vrednost kazalnika gospodarske klime se je oblikovala pri 5,7 točke, kar je 0,6 odstotne točke več kot decembra in 12,2 odstotne točke več kot pred letom dni. K zvišanju je najbolj prispeval kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih.

K zvišanju vrednosti kazalnika gospodarske klime na mesečni ravni sta prispevala kazalnika zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je bil višji za 0,5 odstotne točke, in trgovini na drobno, ki se je okrepil za 0,1 odstotne točke. Na drugi strani kazalniki zaupanja v predelovalnih dejavnostih, gradbeništvu in med potrošniki na gospodarsko klimo niso vplivali, je danes objavil statistični urad.

V medletni primerjavi je k dvigu kazalnika prispevalo vseh pet komponent, v največji meri pa kazalnik zaupanja v storitvenih dejavnostih, ki je bil višji za 6,3 odstotne točke. Kazalnik zaupanja v trgovini na drobno je bil višji za 1,9 odstotne točke, v predelovalnih dejavnostih za 1,7 odstotne točke, v gradbeništvu za 1,2 in med potrošniki za eno odstotno točko.

Več: STA