Inflacija zavira gospodarsko aktivnost v območju evra

23.6.2022

evri40

Gospodarska aktivnost v območju evra se je junija upočasnila, potem ko so visoke cene zavrle močno okrevanje po pandemiji, je objavila analitska hiša S&P Global. Njen indeks nabavnih menedžerjev (PMI) je bil junija pri 51,9 točke, potem ko je bil maja pri 54,8 točke, poroča STA.

Vrednost indeksa pomeni, da gospodarska aktivnost v območju evra še vedno raste, saj vrednosti indeksa pod 50 točkami pomenijo krčenje, vrednosti nad 50 pa rast gospodarske dejavnosti.

Junijska upočasnitev gospodarske aktivnosti, ki jo je povzročil "šok porasta cen življenjskih stroškov", je največje poslabšanje, kar jih je zabeležila analitska hiša po vrhu svetovne gospodarske krize novembra 2008, brez upoštevanja obdobij covidnih zaprtij, je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP pojasnil glavni ekonomist S&P Global Chris Williamson.

Od začetka leta je evropsko gospodarstvo močno okrevalo, potem ko so se sprostile covidne omejitve in je v državah, kot sta Španija in Grčija, ponovno zaživel turizem, okrepil pa se je tudi transport.

Na izboljšanje gospodarske aktivnosti je vplivala tudi potrošnja gospodinjstev, ki so po več mesecih varčevanja med zaprtji znova začela zapravljati, kar je pretehtalo nad negativnimi vplivi vojne v Ukrajini. Junija pa je, kot je opozoril Williamson, povpraševanje že začelo upadati.

Zadnji podatki so tako v skladu z napovedjo, da bo rast bruto domačega proizvoda (BDP) v drugem letošnjem četrtletju dosegla zgolj 0,2 odstotka, medtem ko je v prvem letošnjem četrtletju znašala 0,6 odstotka, je pojasnil. "Stanje se bo v drugi polovici leta najverjetneje poslabšalo," je še dejal in pri tem izpostavil tako negativno rast kot recesijo.

Vir: STA