Andrej Božič: V Sloveniji je vrednota garanje, ne pa pametno delo

9.4.2022

Andrej Bozic16
Predsednik Združenja Manager Andrej Božič je v intervjuju za Sobotno prilogo med drugim izpostavil, da je pri vodenju vedno treba iskati dialog, tako z ljudmi kot s planetom, in da dobiček ni več najpomembnejši cilj poslovanja podjetij.

Predsednik Združenja Manager Andrej Božič je v današnjem intervjuju za Sobotno prilogo med drugim poudaril, da imamo v Sloveniji težnjo po enakosti in da nihče ne sme štrleti iz povprečja: "Nasprotno anglosaška družba na milijonarje gleda kot na tiste, od katerih se uči in jih ima za zgled. Niso nevoščljivi bogatim tako, kot smo jim mi, ki bogastvo privoščimo le športnikom, ker so oni edini, ki so po našem mnenju rezultate dosegli z garanjem – pri nas pa je vrednota garanje, ne pa pametno delo."

Izpostavil je tudi, da je pri vodenju vedno treba iskati dialog, tako z ljudmi kot s planetom, in da bo podjetje, ki onesnažuje, na dolgi rok propadlo, tako kot tudi tisto, ki ne spoštuje socialnega okolja in skrbi samo za dobiček. Ob tem je še poudaril: "Dobiček ni več najpomembnejši cilj poslovanja podjetij, ampak dolgoročna vrednost podjetja s trajnostnim delovanjem, ne samo za delničarje, ampak za vse deležnike."

Dodal je, da so vodstva podjetij odgovorna za psihološko varnost zaposlenih, iz česar rastejo dobri odnosi, le z dobrimi odnosi pa lahko pridejo tudi dobri rezultati. Prepričan je, da je mogoče soustvarjati uspešno zgodbo le tako, da imajo vodstvo in zaposleni skladne vrednote in skupno poslanstvo.

V intervjuju je tudi dejal, da je korporativno upravljanje rak rana slovenske družbe, in dodal: "Prepričan sem, da je strateško pomembno, da je ključna infrastruktura v slovenski lasti. Država, ki se odreče infrastrukturi, ni več suverena država. Tukaj se mora politika vpletati, potem pa bi se moral njen vpliv končati, ampak se pri nas ne. In sega vse od imenovanja nadzornih svetov do imenovanja direktorjev posameznih sektorjev v podjetju."

Celoten intervju preberite v Delu.