Državni proračun v prvem trimesečju z 1,27 milijarde evrov primanjkljaja

30.4.2021

okrevanje denar26

Prihodki državnega proračuna so v prvih treh mesecih letos dosegli nekaj nad 2,40 milijarde evrov, kar je en odstotek več kot v enakem obdobju lani. Odhodki so narasli za 37 odstotkov na skoraj 3,68 milijarde evrov. Proračun je zabeležil blizu 1,27 milijarde evrov primanjkljaja, potem ko je bil ta lani ob tem času pri 304,9 milijona evrov.

Kot v današnji objavi najnovejših javnofinančnih gibanj pojasnjujejo na ministrstvu za finance, so med odhodki najbolj rasli sredstva za zaposlene, subvencije, transferji posameznikom in gospodinjstvom ter drugi tekoči domači transferi. Ta povečana poraba je povezana predvsem z epidemijo covida-19 in z blaženjem njenih posledic za podjetja in prebivalstvo.

Primanjkljaj v obravnavanem obdobju je medtem ublažila rahla rast prihodkov, predvsem na račun višje rasti dohodnine in prejetih sredstev iz EU.

Konsolidirana bilanca javnega financiranja, ki jo sestavljajo vse štiri javne blagajne - proračun, zdravstvena in pokojninska blagajna ter proračuni lokalnih skupnosti, je v trimesečju medtem zabeležila približno 4,80 milijarde evrov prihodkov in 6,10 milijarde evrov odhodkov. Prihodki so bili višji za 3,3 odstotka, odhodki pa za 21,5 odstotka. Primanjkljaj je dosegel skoraj 1,30 milijarde evrov.

Vir: Delo