Božič: Demografski sklad je le dimna zavesa

18.11.2020

Andrej Bozic5
Andrej Božič, podpredsednik Združenja Manager

Vladni predlog zakona o nacionalnem demografskem skladu je neustrezen tako vsebinsko kot z vidika korporativnega upravljanja, zato bi ga bilo bolje umakniti, so si bili edini udeleženci Konference korporativnega upravljanja, ki jo je organiziralo Združenje nadzornikov Slovenije.

Predlog zakona predvideva združitev vseh štirih državnih upravljavcev naložb pod streho demografskega sklada, ki naj bi v prihodnjih letih zagotavljal sredstva za pokojnine in druge demografske cilje. A sodelujoči na konferenci so se strinjali, da teh ciljev z 8,6 milijarde evrov državnih naložb, od katerih je večina strateških, ne bo mogoče doseči.

»To je le dimna zavesa, saj bomo s tem težko kaj naredili za financiranje pokojnin,« je dejal podpredsednik Združenja Manager in nekdanji član uprave Slovenskega državnega holdinga Andrej Božič. Dodal je, da je bil v zadnjih letih vendarle narejen napredek pri upravljanju z državnimi naložbami, ta predlog pa je odmik od teh procesov oziroma bi korporativno upravljanje poslabšal.

Več v Delu