Žiga Vavpotič: Zakaj si ne želimo biti najboljši?

19.4.2021

Ziga Vavpotic2
Žiga Vavpotič, nekdanji predsednik uprave Outfit7, pobudnik Simbioze, član upravnega odbora ZM

"Priznam, da odgovora na to vprašanje ne poznam. Zdi se, da je treba razumeti zelo kompleksne stvari, da bi znali odgovoriti nanj. Kajti po tisti, čisto osnovni kmečki logiki bi si vsak želel, da bi ustvarjali najboljšo družbo blaginje za vse. Psihologija človeka je zahtevna znanost. Je z njo povezana tudi zgodovinska pot slovenskega naroda, ki ga je predvsem v naši preteklosti zaznamovala želja po enakosti?

Takšna želja ubija meritokracijo. Posledično dobri odhajajo, najboljši pa že dolgo uspevajo v tujini. Zdi se, da se v Sloveniji odločimo za neko pot, potem pa se trudimo, da naredimo stvari drugače. Mi lahko kdo razloži, da verjamemo v javno zdravstvo, potem pa kupujemo vse potrebno na način, da zapravimo čim več in čim bolj bogatimo posameznike? Oziroma še huje; ko poteka kadrovanje v nadzorne svete državnih podjetjih pod krinko nekih ekspertno kadrovskih komisij, hkrati pa se javno ve, da te morajo odobriti generalni sekretarji strank in da je mnogo bolj pomembno kot to, kaj znaš, čigav si in koga boš poslušal. Nadaljujem? Da velika podjetja plačujejo oglaševanja v tistih medijih, ki so znana po tem, da hitro kuhajo škandale, seveda pa s tem predsedniki uprav sebi kupujejo mir …

Ne skrbite, ne bom šel dlje. Ne morem pa mimo odgovornosti. Začne se s tisto majhno potezo, ko preplačamo račun za storitev, ker gre za našega prijatelja, čeprav bi morali delati v interesu družbe. In smo tiho, ko vidimo, da nekaj ne deluje. Lahko obtožujemo politiko, spoštovani gospodarstveniki, vendar nalijmo si čistega vina in se vprašajmo, če znamo stopiti skupaj, vsak prispevati svoje, se upreti tistemu, kar ni prav, in zahtevati družbo najboljših, a tako, da začnemo pri sebi. 

Upanje daje sodelovanje organizacij, zbranih v Gospodarskem krogu. Razvojna kapica je nekaj, kar bi morali imeti že vrsto let. Če je ne bomo imeli kmalu, bodo mladi talenti odhajali še naprej. Seveda lahko izberemo zadovoljstvo in tekmujemo med Škofjo Loko in Ratečami.

Danes, morda bolj kot kadarkoli, velja, da presežke delajo najboljši. Zato je prav, da jih dobro nagradimo. Kako naj bo Slovenija konkurenčna, če mora delodajalec za plačo strokovnjaka v višini 9.000 evrov plačati 23.309 evrov, medtem ko je ta strošek na Cipru 13.200 evrov? Če vas je zmotil Ciper, je bil ta strošek v Združenem kraljestvu pred leti, ko sem o tem govoril enemu od predsedniku vlad, 16.150 evrov.

Nad politiko sem obupal. Upam, da mi nad gospodarstvom ne bo treba. Toliko izjemnega ima Slovenija, da se je vredno boriti. Je pa res, da si moramo najprej želeti in si postaviti cilj, da postanemo najboljši. Ker včasih nas cona udobja lahko uspava. In ne, ne gre za otroke, gre za prihodnost meni ljube Slovenije, ki je, brez dvoma, lahko najboljša. Najboljšo pa jo bomo naredili samo vsi skupaj."

Žiga Vavpotič, nekdanji predsednik uprave Outfit7, pobudnik Simbioze, član upravnega odbora ZM