The Economist: Slovenija druga pri spopadu z gospodarskimi vidiki pandemije

5.1.2022

Slovenija50
Pred Slovenijo so pri Economistu po petih uporabljenih merilih uvrstili le Dansko.

Slovenija se je po uspešnosti spopada z gospodarskimi vidiki pandemične krize na lestvici, ki so jo pripravili pri britanskem tedniku The Economist, uvrstila na drugo mesto med 23 izbranimi članicami Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD). Pred njo so pri Economistu po petih uporabljenih merilih uvrstili Dansko.

Analitiki uglednega liberalnega britanskega tednika so za razvrstitev uporabili pet meril, primerjali pa so vrednosti v zadnjem četrtletju 2019 in v tretjem trimesečju lani oziroma v obdobju, za katerega so na voljo zadnji razpoložljivi podatki.

Prvi kriterij je realna rast BDP, drugi realna rast razpoložljivega dohodka gospodinjstev, tretji rast tečajev delnic po najbolj relevantnem borznem indeksu, četrti rast investicij v osnovna sredstva in peti rast neto javnega dolga v deležu od BDP.

Prvo mesto je po izračunu na podlagi teh petih dejavnikov zasedla Danska, Slovenija je bila druga, v prvi peterici so bili še Švedska, Norveška in Čile. Prvo deseterico so poleg njih sestavljale Irska, Poljska, Nizozemska, ZDA, Avstralija in Kanada.

Več: N1