IMF: Težave v dobavnih verigah bi se lahko nadaljevale v 2023

17.2.2022

industrijska proizvodnja20
Brez težav, ki so vključevale zaprtje tovarn in pomanjkanje delov, bi bila evropska gospodarska rast lani za okoli dve odstotni točki višja.

Težave v dobavnih verigah, ki zavirajo gospodarsko rast v Evropi, bi se lahko nadaljevale tudi v prihodnje leto, je danes opozoril Mednarodni denarni sklad (IMF). Brez težav, ki so vključevale zaprtje tovarn in pomanjkanje delov, bi bila evropska gospodarska rast lani za okoli dve odstotni točki višja, ocenjuje IMF.

Čeprav gredo napovedi v smeri, da se bodo težave v dobavnih verigah sprostile letos, je hitro širjenje koronavirusne različice omikron prineslo novo negotovost, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisalo vodstvo IMF z direktorico Kristalino Georgievo na čelu.

"Evropa in Kitajska sta uvedli nove omejitve, čemur bi lahko sledili novi izpadi v dobavnih verigah. Pod črto, težave bi lahko trajale dlje, po možnosti bi se lahko nadaljevale tudi v leto 2023," so opozorili.

Industrijska proizvodnja v območju z evrom bi bila po izračunih IMF brez dobavnih težav šest odstotkov višja.

Vodstvo IMF je še opozorilo na pomanjkanje delovne sile in iztrošeno infrastrukturo, kar bi imelo po njihovem mnenju lahko dolgoročnejše posledice na gospodarsko rast kot težave v dobavi, inflacija in zapiranje gospodarstva zaradi pandemije.

Težave so najbolj prizadele tiste države, katerih tovarne so najbolj odvisne od globalnih dobavnih verig. Pri tem je IMF dodal, da bi Nemčija in Češka lahko beležili 14 odstotkov višjo proizvodnjo, če težav ne bi bilo.

Vir: STA