Eva McLellan: Za uspeh so ključni prijateljstvo, pogum in cilj

1.3.2024

eva4

eva7
Foto: Borut Cvetko, Mediaspeed

Lahko rečem, da sta me od nekdaj gnali ljubezen in strast do znanosti. Že od samega začetka svoje kariere in kot znanstvenica sem bila presenečena nad tem, kako veliko lahko dosežemo v znanosti in kako lahko z njeno uporabo spreminjamo življenja na bolje. Želja, da storim vse, kar je v moji moči, da bi pomagala ljudem izboljšati življenje, me je vodila skozi vso mojo poklicno pot.

Tudi moja poklicna pot, kot pri večini, ni bila enosmerna – ali lahka. Tako kot številni moji vrstniki sem se morala na tej poti marsičemu odpovedati. Bili so trenutki, ko sem dvomila vase. Toda nikoli nisem dvomila v moč znanosti in zato moja zavezanost namenu, da bi z odličnim znanjem pomagala ljudem na življenjskih poteh, ni nikoli popustila.

Ko se ozrem nazaj, vidim, da so mi pri napredovanju pomagali trije ključni dejavniki, ki so me pripeljali do zdajšnjega položaja generalne direktorice Roche Slovenija – prijateljstvo, pogum in seveda cilj.

Imam čudovite prijatelje v službi in čudovite prijatelje v zasebnem življenju. Ta prijateljstva so bila moja podporna mreža. Prijatelji so bili moji mentorji. Spremljali so me v težkih trenutkih. Prav tako so mi dali samozavest, ki sem jo potrebovala, da sem dosegla več, kot sem kadar koli upala. Nikoli ne smemo podcenjevati pomena navezovanja dobrih odnosov in trdnih prijateljstev.

Zaradi neprecenljivih prijateljev, ki so me podpirali, sem večkrat zbrala dovolj poguma, da sem prosila za pomoč, ko sem jo potrebovala. Ob tem so me nekateri zelo sposobni ljudje navdihnili, da sem prišla do novih zamisli in spoznanj. Z odkrivanjem različnih pogledov sem lahko začrtala nove poti in prepoznala nove načine reševanja starih težav.

Vodja – ženska ali moški – mora v sebi prepoznati glas in se zavzeti za to, v kar verjame, in hkrati mora biti dovolj močan, da prosi za pomoč. Kot je nekoč dejala Meryl Streep: "Presenetljivo je, kaj lahko dosežeš, če zahtevo izraziš tiho, jasno in odločno."

Kot sem že omenila, je bil cilj moja zadnja bistvena vrednota. Moj edini – in najpomembnejši – cilj preprosto je, da bi ljudem olajšati življenje in izboljšali kakovost njihovega življenja ob uporabi odličnosti v znanosti. Zato sta bili lanski odobritvi novih zdravil na področju oftalmologije in onkologije resnično pomembni prelomnici. Usklajeno sodelovanje s čudovitimi sodelavci v družbi Roche in odličnimi partnerji v slovenskem zdravstvenem sistemu ter želja, da bi znanost približali bolnikom z zahtevnimi boleznimi, mi vlivata moč. Tudi v težkih dneh – še posebno takrat – me navdihuje moč znanosti in njena sposobnost zdravljenja.

 

Eva McLellan, generalna direktorica slovenske podružnice Roche in prejemnica priznanja Artemida 2023