Slovenija je po blaginji 18 odstotkov pod evropskim povprečjem

29.12.2021

Tomaz Smrekar
Generalni direktor statističnega urada Tomaž Smrekar v intervjuju za Delo pravi, da so leto 2021 najbolj zaznamovali hitro okrevanje gospodarstva oziroma odboj, nadaljevanje negativnega naravnega prirasta prebivalstva in rekordno nizka brezposelnost.

Kaj je najbolj zaznamovalo leto 2021 v očeh državne statistike? Generalni direktor državnega statističnega urada (Surs) Tomaž Smrekar v intervjuju za Delo našteva hitro okrevanje gospodarstva oziroma odboj, nadaljevanje negativnega naravnega prirasta prebivalstva in rekordno nizko brezposelnost, z zelo velikim številom delovnih mest.

Na vprašanje, kako so statistiki zaznali okrevanje gospodarstva, je odgovoril: "V prvih devetih mesecih leta se je bruto domači proizvod v primerjavi z istim obdobjem lani realno povečal za 7,4 odstotka. Obseg BDP je tako v treh četrtletjih 2021 že presegel predkrizno raven iz prvih treh četrtletij leta 2019. Pomembno se je zavedati, da je gospodarsko okrevanje Slovenije hitrejše od povprečja Unije, kjer se je BDP povečal za 5,1 odstotka. Je pa treba dodati, da je slovenski BDP vse od leta 2016 rasel hitreje od povprečja držav EU. V letu 2020 pa je bil upad gospodarske aktivnosti pri nas manj izrazit."

Dodal je, da je Slovenija po materialni blaginji prebivalstva (v mednarodnem prostoru jo merijo z dejansko individualno potrošnjo) 18 odstotkov pod evropskim povprečjem.

Več v intervjuju za Delo