Mladi manager 2023 je Michal Maco, slovaški direktor v slovenskem Corwinu

31.1.2024

ZM9322

ZM9298

ZM9317
Michal Maco, mladi manager 2023: »Naša misija ni postati največji, temveč najbolj zelen, najbolj trajnosten razvijalec, ki postavlja nove trende in standarde kakovosti v lokalni skupnosti, gradbeni dejavnosti in stroki razvoja trajnostnih bivalnih in poslovnih projektov. Čutimo odgovornost za prihodnost in poskušamo biti pozitivno gonilo odgovornega in trajnostnega razvoja.« Foto: Borut Cvetko, Mediaspeed

Združenje Manager je na nocojšnjem Januarskem srečanju 2024 priznanje mladi manager leta 2023 podelilo Michalu Macu, ki prihaja s Slovaške in ki je v zadnjih štirih letih, odkar je direktor podjetja Corwin v Sloveniji, korenito povečal število projektov, vzpostavil sodelovanje z nekaterimi svetovno najbolj znanimi arhitekturnimi studii in ekipo sedmih zaposlenih okrepil na 44 sodelavcev. Podjetje je leta 2022 prihodke v primerjavi z letom prej povečalo za desetkrat. Michal Maco stavi na trajnost, v tem duhu živi in vodi podjetje. Z zgledom.

Umetnost oblikovanja prostora in stavb in prostorsko načrtovanje Michala Maca zanimajo od malih nog. Za študij je zato izbral urbanistično načrtovanje, nabiranje znanja pa ga je iz rodne Slovaške popeljalo v svet. Najprej v Stockholm in na ljubljansko fakulteto za arhitekturo, doktorat je opravljal v Berlinu in domači Bratislavi in med slednjim študijem v rojstnem mestu ustanovil nevladno organizacijo za preobrazbo zanemarjenih mestnih prostorov v vitalne in zelene površine. To poslanstvo je prenesel tudi v svoje delo pri podjetju Corwin, v posel pa je vtkal tudi vrednote, ki so ga izklesale. Ko je izgubil starše in se v enem letu še razvezal, se je naučil živeti za ta trenutek in ceniti to, kar ima v tem hipu. Naučil se je postavljati prioritete in prepoznati, kaj je zares pomembno tako v zasebnem življenju kot v poslu.

Z jasnimi cilji in vizijo, kako zgraditi močno lokalno nepremičninsko podjetje, ki bo v prvi vrsti najbolj inovativno in nepozabno, Ljubljani pa bo prinašalo dodano vrednost in izboljšalo kakovost življenja meščanov, je v zadnjih štirih letih, odkar je direktor podjetja Corwin v Ljubljani, korenito povečal število projektov, vzpostavil sodelovanje z nekaterimi svetovno najbolj znanimi arhitekturnimi studii, ekipo sedmih zaposlenih okrepil, zdaj ima 44 sodelavcev. Poleg tega mu je uspel veliki met pri pridobivanju trajnostnega certifikata in pravnomočnih gradbenih in uporabnih dovoljenj. Podjetje je leta 2022 prihodke v primerjavi z letom prej povečalo za desetkrat, in sicer na dobrih 20 milijonov evrov, pri tem so ustvarili dobrih 29 tisočakov dobička.

Podjetje Corwin, ki velja za pionirja novih pristopov na področju trajnostnega razvoja in edinstvene arhitekture in naprednih tehnologij, deluje na treh trgih (Bratislava, Ljubljana in Praga), trenutno pa je ljubljanski trg, ki ga vodi Michal Maco, največji, saj zajema gradnjo okrog 2000 novih stanovanj in 70 000 m2 novih pisarniških prostorov. S tem je Corwin postal največji nepremičninski razvijalec v Sloveniji.

Kakšno je njegovo vodenje, na kaj pri tem stavi? Na transparentnost in poštenost, iskreno komunikacijo, odkrit pogovor o težavah in ne njihovo pometanje, na politiko odprtih vrat, s katero zaposlenim vliva občutek, da so slišani, upoštevani, spoštovani, varni. Veliko štejejo tudi jasna pravila, dobre plače, spodbujanje zaposlenih k inovacijam, novim idejam, izobraževanja za zaposlene, Michal Maco pa se pri tem dobro zaveda, da mora za orisano vzdušje na delovnem mestu najprej poskrbeti za svoje duševno zdravje. To je po njegovi oceni temelj odličnega poslovnega voditelja, zato veliko vlaga v samoizobraževanje, učenje novih trendov, terapije in coaching.

Lani so bili zaposleni v njegovi ekipi v povprečju na bolniški 3 do 4 dni, podjetje pa za zdravje zaposlenih skrbi tudi s plačilom preventivnih zdravniških pregledov. Pred dvema mesecema so tako vsem zaposlenim plačali pregled za raka prostate in dojk.

Ker je njegov osrednji cilj navdihniti celoten gradbeni segment in pokazati zgled, kako lahko vsi prispevamo k trajnostnemu razvoju evropskih mest, je od zaključka doktorskega študija zagrizel v prebiranje literature o trajnosti in se pri tem osredotočil na življenje v mestih, da bi ustvaril čim več mest kratkih razdalj in meščanom omogočil, da peš ali s kolesom dosežejo vse, kar potrebujejo: dom, šola, služba, sprostitev. In ker je prepričan, da je poslovni voditelj uspešen samo, če vodi z zgledom, trajnost zaznamuje tudi njegovo zasebno življenje. Uporablja predvsem reciklirane materiale, vanje zavije tudi sendvič, ki si ga pripravi za v hribe, njegovi hišni ljubljenčki pa so črvi.

Michal Maco je tudi eden od ustanoviteljev uspešne slovaške znamke oblačil Bratiska.

 

O priznanju Mladi manager

S priznanjem Mladi manager Združenje manager na zemljevid slovenskega managementa postavlja mlade, uspešne, perspektivne ter prodorne managerje in managerke. Z njim izpostavljajo ter nagrajujejo uspešne posameznike na začetku svoje managerske poti, ki navznoter in izven kolektiva gradijo zaupanje in spoštovanje, svoje poslovne rezultate in uspehe pa gradijo na najvišjih standardih trajnostnega voditeljstva.

Dosedanji prejemniki priznanja Mladi manager

  • Lanskoletni prejemnik priznanja mladi manager je Primož Zelenšek, direktor podjetja Chipolo.
  • Vsi dosedanji prejemniki priznanja.
  • O prejemniku priznanja odločajo glasovi komisije (70 % vrednosti končne uvrstitve), glasovi udeležencev Januarskega srečanja (20 %) ter glasovi širše javnosti (10 %). Komisijo za izbor prejemnika priznanja mladi manager 2023 so sestavljali: Tanja Subotić Levanič (predsednica), Lucija Sajevec , dr. Polona Domadenik, dr. Maja Fesel Kamenik, Katja Jelerčič, Klaudija Javornik, Klemen Medved, Aleš Muhič, Primož Zelenšek.