Vrednost industrijske proizvodnje maja višja

11.7.2022

navzgor111

Vrednost industrijske proizvodnje je bila maja 0,8 odstotka višja kot aprila, k čemur sta prispevali dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro ter predelovalne dejavnosti, kjer je bila rast 5,1- oz. 0,2-odstotna. V rudarstvu se je vrednost medtem znižala za 7,7 odstotka, so po poročanju STA sporočili s statističnega urada.

Vrednost industrijske proizvodnje se je na mesečni ravni dvignila pri vseh treh namenskih skupinah izdelkov. V proizvodnji izdelkov za široko porabo se je povečala za odstotek, v proizvodnji izdelkov za investicije za 0,4 odstotka in izdelkov za vmesno porabo za 0,1 odstotka.

Na letni ravni je skupna vrednost industrijske proizvodnje narasla za tri odstotke. V predelovalnih dejavnostih in v rudarstvu je bila višja za 5,7 oz. za 2,9 odstotka, medtem ko je bila v dejavnosti oskrba z električno energijo, plinom in paro nižja za 27,7 odstotka.

Skupni prihodek od prodaje v industriji je bil po podatkih statistikov na mesečni ravni višji za 1,4 odstotka. V rudarstvu je bil večji za 11,4 odstotka in v predelovalnih dejavnostih za 1,3 odstotka. Večji je bil tako na tujem kot na domačem trgu (za 1,7 odstotka oz. za 0,6 odstotka).

Na letni ravni se je skupni prihodek od prodaje v industriji dvignil za 21,4 odstotka. Povečal se je v predelovalnih dejavnostih in rudarstvu.

Vrednost zalog v industrijski proizvodnji je bila maja za 1,6 odstotka višja kot aprila in za 24 odstotkov višja kot maja lani, je še dodal statistični urad.

Vir: STA