Pobuda vladi: Skupaj rešimo slovensko gospodarstvo!

23.3.2020

Organizacije, ki se povezujemo v Gospodarskem krogu, smo Vladi Republike Slovenije ponudile vse znanje, ki ga premoremo slovenski managerji in managerke, podjetnice in podjetniki ter strokovnjaki in strokovnjakinje s področja ekonomije in poslovanja kot pomoč za reševanje slovenskega gospodarstva v času trenutne krize. 

Združenje Manager, Gospodarska zbornica Slovenije, SBC – Klub slovenskih podjetnikov, Slovensko-nemška gospodarska zbornica, Britansko-slovenska gospodarska zbornica in AmCham Slovenija smo na predsednika vlade Janeza Janšo ter ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška naslovili pobudo za reševanje slovenskega gospodarstva. V njej smo poudarili, da slovensko gospodarstvo podpira vse napore za zajezitev širjenja bolezni covid-19, hkrati pa izrazili svoje prepričanje, da se je treba poleg zagotavljanja zdravstvene oskrbe s to krizno situacijo soočati s pogledom, usmerjenim v prihodnost. Trenutna dejanja bodo namreč pomembno vplivala na to, kako hitro se bomo po končanih izrednih razmerah kot družba zopet postavili na noge.

Opozorili smo na alarmantne razmere v gospodarstvu. Pozvali smo k sprejemu ukrepov za ohranjanje slovenskih podjetij pri življenju, saj bo sicer Slovenija ostala v globoki in dolgotrajni gospodarski in socialni krizi. Prav tako smo opozorili, da je treba podpreti tudi tista podjetja, ki ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov za zaposlene v teh časih poslujejo. 

Poudarili smo, da bomo z veseljem sodelovali s posebno strokovno skupino za pripravo ukrepov pod vodstvom prof. dr. Mateja Lahovnika. Predlagali smo stalen dialog, s katerim bodo pripomogli k oblikovanju nujnih ukrepov kakor tudi pomembnih strateških odločitev, povezanih z gospodarstvom in socialno blaginjo državljank in državljanov.