Evropska komisija poslabšala gospodarske napovedi za Slovenijo

11.2.2021

Slovenija13

Evropska komisija Sloveniji za lani napoveduje 6,2-odstotni padec BDP, za letos in 2022 pa rast v višini 4,7 in 5,2 odstotka. Torej, nekoliko so izboljšali oceno za lani in poslabšali napoved za prihodnje leto. V jesenski napovedi so npr. napovedali da bo BDP letos in prihodnje leto zrasel za 5,1 in 3,8 odstotka, lani pa upadel za 7,1 odstotka.

Bruselj območju evra za letos in prihodnje leto napoveduje 3,8-odstotno rast BDP, EU pa 3,7 oziramo 3,9-odstotno rast.

Strogi ukrepi in gospodarska kriza tudi v 2021

V prvih treh četrtletjih 2020 se je zasebna potrošnja v Sloveniji znižala za 8,4, naložbe pa za 6,5 odstotka glede na isti čas lani. Uvoz je upadel bolj kot izvoz. Vnovični strogi ukrepi, lockdown v zadnjem četrtletju pa so povzročili občuten upad zasebne potrošnje, ugotavlja komisija. Vpliv krize so sicer nekoliko znižali protikoronski ukrepi, pa vendar je brezposelnost nekoliko zrasla.

Pandemija in spremljajoči ukrepi še močno vplivajo na gospodarstvo tudi letos, položaj se bo postopoma izboljševal s cepljenjem in sproščanjem omejitev.

Iz Bruslja opozarjajo tudi na čas po pandemiji in na višjo minimalno plačo (ta znaša bruto dobrih 1.024 evrov), kar bi lahko dodatno obremenilo podjetja v storitvenem sektorju. Spomnimo, da država zvišanje plač do sredine leta subvencionira v višini 50 evrov na zaposlenega na minimalni plači.

Glede inflacije komisija ugotavlja, da naj bi bila letos 0,8-odstotna (lani smo imeli deflacijo v višini 0,3 odstotka, predvsem zaradi nižjih cen energentov), prihodnje leto naj bi znašala 1,7 odstotka.

Kako kaže evroobmočju in EU

Napovedi so negotove, gospodarstvo bo seveda odvisno od sproščanja, ki je povezano z uspešnostjo programov cepljenja. Spomnimo, pri cepljenju zaradi manjših dobav od pričakovanih EU ne gre najbolje.

Zimska gospodarska napoved kaže, da bo gospodarstvo v območju evra raslo za 3,8 odstotka, tako v 2021 kot v 2022. Celotno gospodarstvo EU bo po napovedih EK zraslo letos za 3,7, prihodnje leto pa za 3,9 odstotka.

Pričakuje se, da bodo gospodarstva evroobmočja in EU dosegla raven proizvodnje pred krizo prej, kot je bilo predvideno v gospodarski napovedi jeseni 2020, predvsem zaradi močnejšega pričakovanega zagona rasti v drugi polovici leta 2021 in v letu 2022. Ob tem dodajmo, da je bila jesenska napoved za 2021 nekoliko bolj optimistična od zimske.

Inflacija v evroobmočju se bo z lanskih 0,3 odstotka zvišala na 1,4 odstotka in bo v letu 2022 predvidoma znašala 1,3 odstotka. Napovedi so se nekoliko zvišale za leto 2021 v primerjavi z jesensko napovedjo, kljub temu bo rast cen še vedno zelo umirjena.

Vir: Finance