Povej mi, kdo je tvoj vzornik, in povem ti, kdo si

28.2.2020
Melanie Seier Larsen2

"Kdo je vaš vzornik?" vzgojiteljica vpraša svoje 5-letnike. Imena kar letijo iz ust. Športniki, glasbeniki, igralci … Skupno jim je to, da so zmagovalci, prejemniki medalj in nagrad. Če prevrtimo čas za 30 let naprej in skupino postavimo pred enako vprašanje, med odgovori ni tistih, ki se najbolj bleščijo, pač pa tisti, ki nas vsakodnevno navdihujejo, motivirajo in so nam vzgled. Neznanec, ki se v službo vozi s kolesom namesto z avtom, prijateljica, ki je stopila na samostojno poslovno pot, in sodelavka, ki je pred kratkim prejela nagrado Artemida.

Artemida je močno priznanje, da ljudje vidijo, potrjujejo in cenijo tvoje delo, hkrati pa je tudi velika spodbuda in veter pod krili za nadaljnje osvajanje vrhov. Vsaka prejemnica se na svoj način sooči s težo, ki jo nosi to priznanje. Sama v njej prepoznam željo, da se še bolj resno zavzamem za vlogo žensk v managementu, in odgovornost, ki jo nosim kot vzornica bodočih Artemid. Te se bodo na poti do vrha srečale z mnogimi ovirami – marsikatera tudi sama s seboj in svojimi negotovostmi. Takrat se bodo morale zavedati svojih sposobnosti, zbrati pogum in preprosto skočiti. Zagotavljam vam, da znamo, ne glede na spol, vsi enako dobro plavati.

Vsaka ženska, ki prestopi prag podjetja Boston Consulting Group, ve, da se na vodstvenem položaju nekdo zavzema za njeno mesto na vseh ravneh odločanja. Na globalni ravni vzpostavljamo in merimo ukrepe v zvezi z zaposlovanjem, razvojem in zadrževanjem žensk v našem podjetju in stremimo k uravnoteženim timom na vseh ravneh. Znanje, ki mi ga daje moje vsakodnevno delo, prenašam tudi na Sekcijo managerk pri Združenju Manager, kjer si prizadevamo za podobne ukrepe na ravni države.  

Kot bi nam verjetno znal povedati vsak športnik, tudi ko stojiš na zmagovalnih stopničkah, okrog vratu pa se ti sveti olimpijska medalja, še nisi na koncu poti. Za osvojenim vrhom pride nov vrh in olimpijska medalja do prihodnjih iger že izgublja svoj sijaj. Ostanejo pa generacije za nami, ženske, ki jim bo prav Artemida in vse njene prejemnice motivacija za osvajanje vrhov. In takrat bodo one moje vzornice.

Melanie Seier Larsen, izvršna direktorica in partnerica v družbi Boston Consulting Group (BCG)