Izvoz februarja na letni ravni zrasel za 2,6 odstotka, uvoz upadel

9.4.2021

izvoz tovornjaki2

Slovenija je februarja izvozila za 2,99 milijarde evrov blaga, uvozila pa ga je za 2,73 milijarde. Izvoz je bil tako za 2,6 odstotka višji kot februarja lani in tudi višji od preostalih februarskih izvozov v zadnjih letih. Uvoz je bil medtem za 2,2 odstotka nižji kot v enakem obdobju lani, a višji od drugih februarskih uvozov v zadnjih letih, je objavil statistični urad. Vrednosti obeh, tako izvoza kot uvoza v februarju, sta bili tudi višji od povprečnih mesečnih vrednosti izvoza in uvoza v minulem letu (izvoz za 9,1 odstotka, uvoz pa za 2,2 odstotka).

Vrednost presežka v blagovni menjavi februarja je bila tretja najvišja med mesečnimi presežki v zadnjih desetih letih. Pokritost uvoza z izvozom je bila 109,7-odstotna. Presežek je bil tudi najvišji od vseh februarskih presežkov v zadnjih desetih letih, prav tako je v tem mesecu že šesto leto zapored zabeležen presežek.

Dve tretjini blagovne menjave z državami članicami EU

Delež trgovanja Slovenije z državami članicami EU je tudi tokrat predstavljal približno dve tretjini vsega njenega izvoza in uvoza blaga. V omenjene države je namreč Slovenija februarja izvozila 65,9 odstotka vsega izvoženega blaga, uvozila pa je iz omenjenih držav 71,2 odstotka vsega uvoženega blaga. Izvoz v države članice EU je dosegel 1,97 milijarde evrov, kar je bilo za 2,7 odstotka manj kot februarja lani, uvoz pa 1,94 milijarde, to je bilo za 0,1 odstotka več kot februarja 2020.

V države, ki niso članice EU, je Slovenija februarja izvozila za dobro milijardo evrov blaga (za 14,7 odstotka več kot februarja lani), od tam pa uvozila za slabe 0,8 milijarde evrov blaga (za 7,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani).

Izvoz in uvoz v prvih dveh mesecih nižja kot lani

V prvih dveh mesecih letošnjega leta je izvoz Slovenije znašal 5,9 milijarde, uvoz pa 5,3 milijarde evrov. Izvoz in uvoz sta bila v tem obdobju nižja kot v istem obdobju lani, in sicer izvoz za 0,2 odstotka, uvoz pa za 5,4 odstotka. Presežek v blagovni menjavi je znašal 0,6 milijarde evrov, pokritost uvoza z izvozom pa je bila 111,6-odstotna.

Vir: Finance