Evropska komisija za Slovenijo zvišala napoved rasti

13.2.2023

63042061084472

Bruselj je zvišal napoved gospodarske rasti za letos. Ta naj bi v območju evra znašala 0,9 odstotka, v celotni EU pa 0,8 odstotka, je v danes objavljeni zimski napovedi zapisala Evropska komisija. Evropsko gospodarstvo se bo tako izognilo recesiji, ki se je kot verjetna omenjala lansko jesen. Inflacija se umirja.

Evropska komisija je za Slovenijo zvišala napoved gospodarske rasti z 0,8 odstotka na odstotek, za prihodnje leto pa z 1,7 odstotka na dva odstotka. Glede inflacije pričakuje, da se bo letos umirila nekoliko bolj od pričakovanj iz lanske jeseni, in sicer naj bi dosegla 6,1 odstotka namesto prej pričakovanih 6,5 odstotka.

Za prihodnje leto je komisija napoved inflacije znižala na 6,1 odstotka, za leto 2024 pa pustila nespremenjeno pri 3,5 odstotka. Ob tem bo po njenih napovedih osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energentov in hrane, ostala povišana.

Na izboljšanje napovedi je vplivalo več dejavnikov. Med drugim so ravni zalog plina nad povprečjem za to obdobje, veleprodajne cene plina pa so padle precej pod raven pred izbruhom vojne v Ukrajini. Trg dela EU medtem ostaja trden, raven brezposelnosti je konec lanskega leta znašala 6,1 odstotka, kar je zgodovinsko nizko.

Več: STA in STA o rasti za celotno območje EU